Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2025. 01. 17. 11:00
Előzmény: #237218  Peti84
Megmosolyogtató ez a kényszeres vagyonozás, pláne egy anonim fórumon. Amúgy is:
https://i.imgflip.com/zxw7u.jpg
Moka_Brikka 2025. 01. 17. 10:59
Előzmény: #237218  Peti84
Még papír alapon kell benyújtani tudtommal. 
Tegnap segédkeztem az egy életjáradéki ügyben. Ott azt az infót kaptam. 
Peti84
Peti84 2025. 01. 17. 10:54
Előzmény: #237215  lacikonyha
Mindig csak azaz indokolatlan farokméregetés.......írhatnátok hasznosabb dolgokat is, a szaros nagypofájú bejegyzések helyett. Pl.: az E-ing rendszer elindult-e vagy tovább tolják ?
lacikonyha 2025. 01. 17. 10:35
Előzmény: #237216  Mr.T

látom,még sokra viszed egyszer
mert képes vagy megfogadni a jótanácsot
és ennek megfelelően bőséggel fantáziálni tovább
végre egy bölcs ember
Mr.T 2025. 01. 17. 10:28
Előzmény: #237215  lacikonyha
LOL, tehát vagy a volt ÁVH-s, rendszerváltásnál jól helyezkedő apuka, vagy az ezzel a hátszéllel csoda folytán ugyancsak fogorvossá váló fia kéne legyen a gold standard? Velük kéne, hogy akarjak kokettálni, rájuk kéne irigykedem? Értem. Saját erőből, nulla szülői segítséggel így 30 körül havi 5m nettó bevétellel (nem "vállalkozóként", hanem adózva, járulékokkal), millió dollár fölötti, kettő milliót közelítő nettó vagyonnal ne haragudj, hogy nem szarom össze magam tőle. 
lacikonyha 2025. 01. 17. 10:03
Előzmény: #237214  Mr.T

kérdezd meg azt a Sopronba vándorolt belső gazdasági migráns fogorvos réteget, amelyiknek a 90-es és a 2000-évegben ökölbe szorult a keze az irigységtől és a dühtől ha az idősebb Andrónyi nevét meghallotta
.
persze csak akkor tudnád megtenni, ha szóba állnának veled
addig meg fantáziálj bőséggel
.
Mr.T 2025. 01. 17. 09:51
Előzmény: #237213  lacikonyha
Ebben pontosan hol is az extra teljesítmény? Max. a sok különböző nőt számítanám annak, bár az is csak manapság nehéz :D
lacikonyha 2025. 01. 17. 09:49
Előzmény: #237211  Mr.T

random  vidéki fogorvos akinek az apja Sopronban már a 80-as évek elején már derékig járt a schillingben, és most is praktizál még,  a sok gyereke (felesége is volt bőven) közül az Ármin nevű fogorvossá lett fiával
sztiv 2025. 01. 17. 09:47
Előzmény: #237211  Mr.T
De hát ha csak az az egy darab fogorvos van Sopronban... :D 
Mr.T 2025. 01. 17. 09:38
Előzmény: #237207  lacikonyha
Mondjuk az meg rólad mond valamit, hogy egy random vidéki fogorvostól szerinted le kellene hasalni 
emerald 2025. 01. 17. 09:36
"Az embereknek legyen saját ingatlanjuk, jövedelmük és gépjárművek. Ez az alsó középosztály."
Mondta Orbán Viktor
Nahát....akkor itt hányan tartozunk az alsó középosztályba?!
:))))
lacikonyha 2025. 01. 17. 09:09
Előzmény: #237208  EURHUF_goes_to_haven

már mondtál:
Áron 
.
őt nem is merem
mert akiről szó volt, azt valójában Árminnak hívják
a te osztálytársad volt
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 17. 09:01
Előzmény: #237207  lacikonyha
Köszönöm a személyeskedést... Biztos vagyok benne én is tudnék olyan nevet mondani amit te nem ismersz... ennek ellenére nem állok neki sértegetni vele. Ez mutatja, hol vagy a kulturális láncban.
lacikonyha 2025. 01. 17. 08:45
Előzmény: #237205  EURHUF_goes_to_haven

soproni vagy és a Khaut név nem mond neked semmit
na ez mutatja hol  vagy a táplálékláncban
Freszelés 2025. 01. 17. 08:43
Előzmény: #237183  ncseed!
Ha nem kéne dolgoznom, akkor nekem lenne 3-4-5 gyerekem. De az átlagos ember átlagos munka mellett H-P elmegy otthonról reggel 7-kor és hazaér mondjuk 17 órakor. Jöhet máris a fürdetés, a kipurcant asszonytól a gyerekmeló átvállalása (estére amúgy is lefáradnak a kisgyerekek is, nem olyan "kisimultak" mint reggel).
Ez nem gyereknevelés. Ez maximum karbantartás. Minőségi idő meg lesz hétvégente, havonta 8 alkalommal.
Cserébe az átlag remeghet a munkahelyén, hogy milyen sanyargatást kap a főnökétől. Nem mondom hogy a komenizmus jó volt (nem is voltam tudatomnál abban az időben), de az elmondottak alapján alapvetően a munkába nem szakadt bele senki, mindenki ugyanolyan csóró volt (ez itt-ott előny, itt-ott hátrány), ahol dolgoztál ott bizony le tudtad élni az életedet és nem várták hogy reagálj a piacra percenként, és up to date tudásod legyen és nem jöttek azzal hogy bizony QoQ alapon nem úgy vannak a számok ahogy, ezért ilyen olyan büdzséket nyírunk, ezért 1 FTE-vel X divízióban minden csapatot megvágunk, stb stb. Ja és a minőségi hétvégék meg akkor jönnek össze, ha a szupportos telefont nem a te nyakadba varják, mert hogy "hétvégén is termel a 'gyár', valakinek el kell hárítani a hibát és hát a csicska ért hozzá, nem a felsővezetés aki felmarja a nagypénzt és rugalmas munkaideje van".
Na. Azért persze ennyire nem tragikus a helyzet, de én azért nevelnék 3-4-5 gyereket, ha nem kéne dolgoznom (~1.5M USD forogna a tőzsdén + kifizetett lakás)
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 17. 08:24
Előzmény: #237202  lacikonyha
Illetve tippre a 2 uriember ligában felettem van, Áronról tudom hogy fogorvos, Petin meg látom hogy hol végzett, tanult , dolgozik. Én az elmúlt 10 évben sokat javítottam a saját helyzetemen, saját erőből. (továbbtanulás, munkahelyváltás, nyelvtanulások és országváltás). Sajnos időközben a szüleim elveszítettem így örököltem is részben. 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 17. 08:22
Előzmény: #237202  lacikonyha
Ármit ismerem. (Általánosban osztálytársam volt), Bár a kapcsolatot nem tartjuk, ha futólag látom mindig köszönök neki. Khaut Petit így hirtelen nem tudom, de persze lehet hogy őt is ismerem szegről végről (ismerős ismerőse azt látom)
Persze mindig van olyan aki kisebb nagyobb kezdő "segítéget" kap az élettől, ez a kezdeti segítség (legyen az akár egy olyan mentalitás, hogy félelmetes munkabírása van, vagy életfogytik tanulás mint hobbi), vagy vagyonelem, amiatt persze hogy más liga. Ettől függően / függetlenül, az aki szorgalmas, és jó szakmát szerez utol tud érni olyanokat akik nagyobb kezdő tőkével indultak de lustábbak vagy nem értenek a pénzhez stb. Persze itt nem egy mészárosnyi vagyonra kell gondolni, de pl 1 lakás , vagy egy jó nevelés és szorgalmas / lusta egyének. 
kaktusz 2025. 01. 17. 08:02
Előzmény: #237200  EURHUF_goes_to_haven
Nem is azt mondtam, hogy mindenre kell. Csak a jogszabály adott pontját idéztem, ami a VBF elhagyhatóságámak egyik feltételét irja. Ez független attól, hogy a szerelési szabványok mire mit írnak elő. 
lacikonyha 2025. 01. 17. 08:01
Előzmény: #237201  EURHUF_goes_to_haven

persze
mindenki kovácsolgat, de hogy mi az eredménye, az függ egykét körülménytől
ismerek két fiut,akik kb pont a te évjáratod, és azonos városban születtetek és érettségiztetek
de soha nem egy ligában kovácsoltatok
Khaut Peti
Andrónyi Ármin
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 17. 07:26
Előzmény: #237187  ncseed!
Nyugii szu-száá...
MIndenki a saját sorsának a kovácsa. És pont egy olyan szűk válogatott krémiumban (portfólió fórum az 90%ban nagyon nem az utca embere tudatosság szempontjából).
A környezetemben látom azt, hogy vannak akik csak sodródnak, nincs ambíció, de nekik ez jó. Hagyni kell őket főni (mint a békát). Én is elcsesztem fiatalon éveket az életemből.. ha vissza mehetnék 20 évet úgy vágnám magamat tartkón a 2. fal adná a záróakkordot... 
Lehetett volna jobban csinálni??? hogy a vérbe ne... 
De nem sírok tele mindent, tanultam , küzdöttem, kockáztattam és most elégedett vagyok amit elértem az elmúlt 5-10 évben.
A kormány ezt nem könnyítette meg (azaz de az ország elhagyásán nem kellet 0,001 mp se gondolkodni, a hazatérés már másik téma...)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek