Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Skatepapa2020 csütörtök, 18:48
Előzmény: #236248  tihamer
Ezt olvastad mostanában?:
A készpénz részesedése a Berkshire Hathaway befektetési társaság mérlegfőösszegében mintegy 30 százalék, ami 1990 óta a legmagasabb.
ncseed!
ncseed! csütörtök, 18:01
Előzmény: #236297  mr_bob
Nem azért írom, hogy a lakhatási vevők bármit is érezzenek.... csak leírtam amit láttam amikor engem érdeklő típusra rákerestem. Ennyi. Ha ez fáj nekik akkor ez van, ha nem fáj akkor is. 
Mondjuk azért egy kis kaján vigyor (néha?) kiül a számra amikor eszembe jutnak a gazdasági szagértők akik sok-sok évig  itt tolták a kontentet a pórnípnek, hogy mindjárt jön a feleződés és bolond aki vesz! Mea culpa!
izommanujra csütörtök, 18:00

Ezt a videot érdemes megnézni brutális jó év lesz idehaza a 2025 : https://www.youtube.com/watch?v=S1pTLpbW5jM
Ennyi ösztönző mind az ingatlanpiacot mind a gazdaságot adóbevételeket megpörgeti...!  Ha jó a 2025 akkor pedig maradnak 26 ban... ;-) Én optimista vagyok! :)
mr_bob
mr_bob csütörtök, 17:55
Előzmény: #236294  ncseed!
olyannyira lesz@rod a lakhatási vevőket, hogy 21 perce még a kést forgattad bennük, mint a rossz hír elhozója. meg igazából amúgy is pár naponta, amikor ide esz a fene és rácsodálkozol az alacsony kínálatra, vagy a magas árakra ,)
izommanujra csütörtök, 17:39
Előzmény: #236293  ncseed!
Igen ez az sok itt a rinya  a sírás ilyen nevetséges olyan nevetséges az ár nem éri meg az árak meg csak mennek felfele.. Én is úgy voltam vele már ez ennyi volt nincs lehetőség , de aztán mégiscsak adódott.. Keresni kell kutatni  és ügyeskedni akkor még össze jöhet ilyen piacon is a jó vétel!  Sok sikert neked is aki keres előbb utóbb talál! ;-)
lacikonyha csütörtök, 17:36
Előzmény: #236289  210-es

az a "kell" kicsit túlzó vagy pongyola megfogalmazás
inkább úgy helyesebb, hogy a tulajdonos feladata, nem a banké
.
többször találkoztam már azzal a megfontolással, hogy a pénzintézeti törlési engedélyt gondosan elraktározták, és hagyták  maradjon a jelzálog bejegyzés és a biztosítékául született elidegenítési tilalom is a tulajdoni lapon, némi védelem gyanánt a gonoszok meg a trehány földhivatali alkalmazottak ellen
a kedvenc ügyvédem szerint messze nem 100% a védelem amit ad, de a semminél több
.
ha megőrződik a törlési engedély bármikor benyújtható, eladás estén akár átadható az eljáró ügyvédnek is és kecske is meg a káposzta is...
ncseed!
ncseed! csütörtök, 17:36
Előzmény: #236292  Murdoch
1. lesz@rom a lakhatási vevőket (meg a többieket is)
2. jellemzően pár napot szokott mindig üresen lenni váltáskor, mert én értek hozzá és úgy csinálom
3. Igen, érteni kell a kiadáshoz is, mert ha nem akkor hamar becummantod
ncseed!
ncseed! csütörtök, 17:28
Előzmény: #236291  Xis24
Nem árazódtam ki, még kp-t nézve sem hát még hitellel. Csak van józan eszem... Minden élethelyzet más. Van akinek most is megéri, de a leírt okok miatt én nem látok jó beszállót akkor sem ha tovább emelkedik az ára. Szárazon tartom a puskaport, ha kell elsütjük... ha nem, nem.
De nem is hőbörgök itt minden szaron. Ajánlom másoknak is!
Drága? Irreális? Nem kell megvenni, lehet - csendben - tovább sétálni... Vagy a tescoban is leállnak ezek rinyálni a pénztárossal, hogy irreális vminek az ára???
Murdoch csütörtök, 17:27
Előzmény: #236291  Xis24
Talán egyszer megérem, hogy miért olyan baromi fontos neki, hogy a lakhatási vásárlók xarul járjanak. Nincs bérlő, vagy mijafenevan, de ott meg mindig az a mantra, hogy nincs üresjárat.
Xis24 csütörtök, 17:19
Előzmény: #236290  ncseed!
Egy időre be is zárhatjuk a topicot. Ncseed is "kiárazódott" nagy idézőjel 😃
ncseed!
ncseed! csütörtök, 17:15
Előzmény: #236278  ncseed!
Hát engem ennyiért - befekteésre - nem érdekelnek az ingatlanok, bocsi... inkább elfogyasztok 10-20 millár, egszer élünk, szarok rá. Van is ingatlan, jó eséllyel örökölni is fogunk, szóval nem téma ha nem veszünk. Megvárom hogy szabaduljon fel pénz, akkor körülnézek és ha van valami értelmezhető akkor arra bemondok egy normális KP-s ajánlatot és ha OK akkor viszem, ha nem akkor nem.
Ugyanakkor sajnos van egy rossz hírem a lakhatási vásárlóknak, nem lesz mostanában olcsóbb... 
210-es csütörtök, 17:11
Előzmény: #236273  EURHUF_goes_to_haven

Azért van a polgárokban is hiba.  Ki van fizetve akkor töröltetni kell a tulajdoni lapon . Ez
nézetem szerint evinens.
Xis24 csütörtök, 17:10
Előzmény: #236287  izommanujra
100-ról volt szó nem 40-ről. 😃
izommanujra csütörtök, 17:08
Előzmény: #236282  Xis24
Aki nem akar újítani megveszi ezt 40 ért is  ha kész... Akinek piszkos a munka gyereknek kell majd később stb..
Xis24 csütörtök, 17:07
Előzmény: #236282  Xis24
A lakhatási vásárlók  tűnnek most jelenleg az újracsomagolt devizahiteleseknek.
Freszelés csütörtök, 17:06
Előzmény: #236281  Freszelés
Egyébként majd ha aktuálissá válik a vásárlás, akkor elmegyek megnézni ezeket.
Aztán Teszek az épp 200M-ért hirdetett lakáskájára egy 120-as ajánlatot. :)
Peti84
Peti84 csütörtök, 17:06
Előzmény: #236280  izommanujra
Kezeltesd magad.....
izommanujra csütörtök, 17:06
Előzmény: #236281  Freszelés

Sok beruházó és sok panel eladó decemberről januárra +20 % ot nyomott az árazásra... majdnem mintha kartelba rendeződött volna mindenki  és összebeszélt volna...  ..Nyilván a média a hype hogy jön a pénz senki nem meri  ocslón eladni a portékát ha  kb. 20 % ra számít idénre a piac max áremelkedésre azt gyorsan beárazza az eladó és úgy van vele ha elmegy annyiért menjen ne olcsóbban nehogy veszítsen rajta .. Félnek ők is nehogy túl olcsón adják  még a végén el így előrre beárazzák a maximumot...  Néztem hirdetéseket 35 ös szutyok panelt  hirtelen az öreg ahogy hivtam meg hivhatták január elején de tényleg szutyok volt  2 szintes panel! Ilyet még nem is hallottam.. és földszinti lakás volt..  pár napra rá ahogy hívtam már 37 re tette is át az árat.. Most nézem meg sincs eladta ennyiért is de ott tényleg kuka volt minden az ablaktól kezdve minden  XVIII ker persze szutyok környék nem Buda!
Xis24 csütörtök, 17:04
Előzmény: #236280  izommanujra
Ha te nem adsz 100M-ot a panelért csak 30-at akkor ki lesz az a b.fasz Pmápos aki annyit fog érte adni? 😃
Freszelés csütörtök, 17:01
Hirdettek hónapokig egy ~150M -es lakást, most lett belőle ~200M. Gondolom túl olcsónak találták a potenciális vásárlók és ezért nem volt érdeklődés. Most biztos lesz. :)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek