Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Világért nem beszélnélek vásárlásra, még fiatalok is kérdojelezik, (ne menjunk bele) már meglevő vagyonkával, nem annyira fiatalként a bérlés elég nagy mozgási szabadságfokot és rugalmasságot biztosít! Majd valami időskori ellátásban lehet megállapodni valahol, aztán önfényezéssel tölteni a hátralevo napjaid mint a pecsenyesütő kollega. Igeny és hallgatóság függvényében :D
Javaslom valamely,tengerparti város aglo részét, izlés szerint. Esetleg ott IS. Nem biztos erdemes nagyon kötődni egy lokációhoz, az egész bolygó is egy lokációs kockázat, de ezt még be kell vállani, de egy irányítószámra korlátozódni, vagy egy előhívó számra? Véleményes. :D
bonyolult a világ ,nem kell mindenkinek sokat érteni belőle ők vádlóan panaszkodhatnak két fideszikszelés között, és mindjárt nem annyira horpadt az aurájuk
"kb 2 telefonálást kellett érte tennem meg némi séta, hirdetés nem" Az ingatlanközvetítők fáradságos munkájáról olvashattunk pár szót. Bírom, amikor aztán az ilyenek osztják az észt a mérnökök haszontalanságáról.
2 db egyes irányítószámot eldobva nekem már mind1 mi fog történni az ingatlanpiacon. Már csak agglobol aggloba ugrást tervezek. Marha sok Ft hitellel.😃😃😃 De annak megvan az Euro fedezete. 😃 Én szivesen vásárolok lefelé is. Szóval eshetnek az árak 😃😃😃
“ Túl gyorsan változnak még mindig a dolgok ahhoz hogy kiderüljön kinek van igaza. Vegyünk csak 10 évet” Ó, ennél sokkal gyorsabban változik! Már egymás mellett futnak a beszakadós és szárnyalós cikkek akkora a pörgés! :D
A gyengülő (sorsára hagyott?) Forint jelentheti a legerősebb támaszt az ingatlanpiac számára. A helyüket kereső pénzek nagy eséllyel téglába fognak vándorolni, bár szerintem nem olyan mértékben, mint ahogy azt sokan várják. Én 100 ezer körüli éves tranzakcióra számítok, ami a már előre bekövetkezett áremelkedés szinten tartására lehet elegendő.
Agglo. Most szép házikót nem kaphatnék.. már a sz.r is drágább mint a vételár. Hát hiába 2 évig kellett vadászni és fagyban alkudozni. Ennyit tudot Xis kihozni mint kényszerbefektető. 😃
türelem, nyugi a klasszikus felosztás szerint egy férfi első 40 éve különböző felkészüléssel telik, és az alkotásnak is eljöhet az ideje, ha jól sikerül a felkészülés manapság statisztikailag a jövedelemszerző aktivitásra van kb 50 év, és ha abból kb 10 elég jól sikerül, a többi meg úgy ahogy elmegy bukták nélkül, akkor már lehet méltó módon és körülmények között megélt boldog öregkorod is csak figyelj a lehetőségre, és építsd magadat a panaszkodásra való hajlam sajna nem előny
A magam részéről ki kellett volna várnom még vagy negyed vagy fél évet az eladással. Viszont mivel nem top lokációs nagyobbacska lakást dobtam a piacra.. ami árazás miatt kiadásra nagyon komromisszumos.. vagy befektetőnek nehezen eladható így kérdéses volt hogy fel tudja szívni a hullám vagy sem. Vissza vissza nézek.. egyelőre azt látom, hogy 1 konkurenciám lenne. de a licitáltatott eladási ár körül már 3 hónapja nem tudják kiszedni az ingatlant. Kiváncsi vagyok, hogy tavasszal mire megy az eladó. A kis lakások kitakarítva. Maradék úgy túlárazva, hogy nem mozdul.
Az én forgatókönyvem. Tavaszra kiderül, hogy a kerozin nagyját elégette idén a piac. Tavaszra már élénkül a kínálat az eladó kiadó ingatlanoknál.Árak maradnak' Nyáron még megy a kivárás.. Őszre kiderülhet hogy platoztunk tavasz óta. Karácsonyra kiderül, hogy már megint megéri eladni az ingatlanokat hisz a másodlagos inflációs hullám a nyakunkon.
féligazság is igazság de az ingatlanpiac nagyon sokrétű, és ez kihasználható . vevőként kb 10 millió volt és maradt is a komfortos fesztávom, ez alatti az első befektetési vételem, és az utolsó három is, közben eltelt 11 év, komoly áremelkedésekkel csak egyszer bátorkodtam 10 millió fölé, egészen 12,5-ig a kicsit több mint tíz darabból csak váltogatni kellett a méretet, szegmenst és a lokációt, és hopp, elmaradt a kiárazódás . házalóként 2008 tavasszal csináltam 93,5 millióst és akkor már tudtam hogy 100 milliós plafonú házaló vagyok, nem is próbálkoztam fölötte (az ok: láttam hogy afelett sokkal nagyobb gecik a részvevők mint én, vesztes pálya, nem hiányzik) 2012 tavasszal lett egy kivételes lehetőség és 180 millióra ugrott az egyéni rekordom majd 2019 végén miközben félig már letettem a lantot, (pár hónapja már a cégem végelszámolása is befejeződött) utolsó dobásként 900 millió fölé mentem, kb 2 telefonálást kellett érte tennem meg némi séta, hirdetés nem (igaz a jutaléknak nem egészen a felét fizették csak ki, de hogy azt kifizették előzetesen arra sem igen számítottam) . az ingatlanpiac persze hogy irracionális, hiszen emberek alakítják de ettől még viszonylag jól bemérheti az ember a saját lehetőségeit és képességeit, ha nagyon akarja, plusz van olyan szerencsés
Én nem gondolnám, hogy a tranzakciószám érdemben változni fog. Új építésű projektek száma megint csak a béka segge alatt lesz. Eleve az építés tovább drágul, szerintem az építőanyagárak Q1-Q2 között kilőnek :( Minden is drágul itthon, ami önmagában nem gond, de én konkrétan képtelen vagyok a bevételeimet ilyen arányban növelni.
Ez jó írás volt , bontsuk le évekre mondjuk 20 évre vissza: 2003-2008 jól mentek az ingatlanok hitelkamat/árak (relative) drága. 1 1+2 szobás panel: 8-10M venni: érdemes. eladni: nem jó de nem is tragikus 2008-2014 :becsapott a CHF devizahitel és munkaerő piac válság. ingatlanárak a béka segge alatt. 6,5Mát is kínáltak a most 38Más panelunkért. elkergettem a pichát. Venni: megéri, eladni nem. 2014-2020 . Aranykor: meredek ár/bér emelkedés, támogatások, zabál a nép! Venni: éri? Eladni? totál megéri. minden szar aranyáron 1+2es panel: négyszeres szorzó 4*8M =32 M ugyanaz a panel! 2020 márc: Covid. kézifék. áll a pénz. Megindul az aggló és a 2. otthon árak emelkedése. Venni? nem. eladni: igen. 2022. márc. indul a háború: bizonytalanság., rezsipánik, PMAP kamat és egyebek komoly kamat. venni? max magadnak vagy külföld. befeketetésre nem. eladni? Igen! 2023: általános agónia. Infléáció. PMAP kamat jó. ingatlanárak változó: utolsó "rossz év" hogy vegyél ingatlant. 2024 PMAP kamat leolvad. árfolyam kuka. ingatalnárak az egekben. kihagytam valamit? ja igen. a 20 éves csajokból MILF-ek lettek.. szívás..
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link