Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
DAXHU péntek, 16:03
Nem értem miért nem kezdenek megint paneleket építeni.
siemens péntek, 15:45

Lakásnézés. Látszik, hogy falvarrással erősítették meg a szerkezetet. Előtte megnézték, hogy mozog e a repedés. Láthatóan igen, de a társasház ezen hamar túllépett. Az alapozással már nem foglalkoztak. Elköszöntem.
--http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=389IMG_20250103_145843.jpg
--
Ezért mondom mindig, mikor lakást veszünk valójában az épületet/lakóközösséget vesszük meg.......
szieszta péntek, 15:36

Megint azt várjátok, hogy az állam keverje meg a szart? Nem csináltak elég kárt?
Szerintem kellett volna hagyni a szabad piacot dolgozni. Nem mindenkit megmentegetni, mert aki eddig elővigyázatos volt, már az is bátor akar lenni, mert más ezzel nagyon jól járt.
Azt mondják, (az iskolában) nem szabad megütni a gyereket. Annak én sem vagyok pártolója, hogy verjék agyon, de ha a kezelhetetlen rosszcsont kap egy pofont, a többi már nem is fog próbálkozni.
Az én időmben a tanár nyugodtan megüthette a gyereket, de az egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor láttam ilyent.
Nem lehet a felelősséget áthárítani, az embereknek meg kell tanulniuk, hogy saját maguk felelnek a cselekedeteikért. Ha erején felül vesz fel hitelt, tudja, hogy ez rizikóval jár és igenis bűnhődnie kell, ha nem jön be. Ha mások meg meglátják, hogy a híd alá kerül, százszor meggondolják tetteiket.
FR73 péntek, 15:12
Előzmény: #235595  tihamer
A tőzsde se a régi már, mindig csak a fel, fel. Ami lenn van, az meg tényleg annyit is ér.
tihamer
tihamer péntek, 15:10
Előzmény: #235575  FR73
"Én szeretem a válságokat, azok a legjobb lehetőségek."
👍
Kár hogy a fidesz kisimitja a görbe hullámvölgy részét (ingatlan ár).
siemens péntek, 14:25
Előzmény: #235580  Gabi86
Területi természetvédelmi hatósági eljárás.
Pistike12 péntek, 14:08
Előzmény: #235589  Wuff
Ez egy derek gondolat, ha aktualis lesz, es kialakul erre az igeny, hidd el, a mai vezíreink azonnal élére allnak ennek😀, igy hogy ok mindig is ezt kepviseltek. 
Vodafonelive
Vodafonelive péntek, 14:06
Előzmény: #235590  FR73
Most még nem, de jövőre tehet ellene minden 18 év feletti állampolgár.
Xis24 péntek, 14:05
Előzmény: #235583  N0MAD
Olyan megoldás már nincs ami mindenkinek megfelel. Annyira átitatta a magas értékeltégi tudat az ingatlanpiacot, hogy valaki érdeke mindenképp sérül. Nem is tudom mi lenne ha hirtelen azt mondanánk, hogy egy építető max 20% hasznot tehet a bekerülési árra de cserébe ingyen építési telket kap.  Kitörne a káosz, hogy hasra 600 ezerért lenne az új lakás a piacon. a panel meg 1.2 😃 
FR73 péntek, 13:35
Előzmény: #235587  Pistike12
Az a tény, hogy MOST tényleg általánosan megmentenek mindenkit, azt is, akit nem kell. Ez egy politikai döntés, nem tudsz ellene tenni.
Wuff
Wuff péntek, 13:33
Előzmény: #235579  riskmanagementisnice
Tudok ettől jobbat: Adjunk néhány tanulatlan munkás-paraszt legényre pufajkát, kezükbe gépkarabélyt és foglalják el a karvalytőkés burzsoázia és árdrágító spekulánsok villáit és belvárosi palotáit és csináljanak belőlük társasházakat, ahol az egyszerű nép lakhat. Vagy ez volt már? 🤔 Sebaj, másodjára már tuti működni fog!
FR73 péntek, 13:33
Előzmény: #235584  Pistike12
Beragadt nálad a lemez, nem akarod megérteni, keresed a kibúvókat, hogy miért gondolod jól. Ha nem akarod, nem is fogod, nem kell ezt erőltetni.
Pistike12 péntek, 13:32
Előzmény: #235567  FR73
Es ki a tokomet erdekli hogy valaki kreten modjara elhitelesedett es meg kell fizetni a tartozasat?
Az sem erdekel ha valaki elhitelesiti magat es gennyesre keresi magat belole. 
Esetleg pozitiv egyenlegnel o segit ki engem? 😀
FR73 péntek, 13:31
Előzmény: #235582  Wuff
Én próbálom realistán nézni a dolgokat.
Nézzük meg az adórendszert, a legtöbb adó úgymond önjáró, komoly erőfeszítés nélkül be lehet szedni. Az ÁFA nagy részét az online számlázás és a pénztárgép bekötés, valamint az ekáer biztosítja.
A munka adóterheit a cégek fizetik be, a tao-t is.
A banki adók, különadók is egyszerűen, kevés apparátussal beszedhetők.
Az illetékek is.
Na de egy ilyen, ha nem laksz benne, megadóztatjuk adó, na ez, és a sok-sok élethelyzet, ami az ingatlanokkal kapcsolatban van, na ez egy hatalmas macera lenne. Az itteni brain storming-ok nem tudnának mit kezdeni legalább néhány tucat élethelyzettel, és a kacifántos ingatlan jogi státuszokkal sem.
Mi nem vagyunk angolszász világ vagy USA, ahol ennek kialakult mechanizmusa van.
N0MAD péntek, 13:30
Előzmény: #235582  Wuff
Ja, a fogyasztás adóztataása meg külföldre tereli a fogyasztást, a munkát terhelő adók meg a munkást terelik külföldre.
Esetleg legyen adómentesség mindenre. (az állami szolgáltatásokhoz mondjuk kb pariban is lenne :D)
Pistike12 péntek, 13:30
Előzmény: #235565  FR73
Nem altalanos megmentes az, hogy a 140%os ltv aranyodbol 1 honap alatt ki tudtal szabadulni nullan?
Szolj kerlek ha ilyen lehetoseg van. Azonnal lepek😀 
De leegyszerusitve szolj ha 280ert tudsz eurot valtani nekem. Mindenrmet eladom azonnal😀
Csak ment a nemadomalakasomat mozgalom a sok alusapkas barommal akkor is... 
Zero agyuk volt cselekedni, ehelyett mar bocsass meg de zsidonagytokeseztek... 
Azt meg megsugom h a klasszik lakashitel miatti arverezes sokkal kevesebb volt mint a az autohitelek, szemelyi hitelek, szabadfelhasznalasu es tobb fedezetbe volt hitelek miatti... 
De legalabb jot nyaraltak, jot autoztak, jot ettek ittak, jot haracsoltak az emberek😀
N0MAD péntek, 13:28
Előzmény: #235573  riskmanagementisnice
Ezzel mondjuk azt éred el hogy ne legyen kiadó ingatlan, aki nem tud venni az beszopta.
Nem pont az ellenkezője a megoldás mindenhol a kiadás ösztönzésével és állami lakásépítési-kiadási programokkal?
Wuff
Wuff péntek, 13:22
Előzmény: #235570  kkv14
Szvsz. akik ingatlanadót követelnek, azok a tipikus, "dögöljön meg a szomszéd tehene is!" mentalitással rendelkeznek. Nagy hagyománya van itt Mo-n, ezért is sírják vissza sokan a cocializmust: elég legyen csak punnyadni a langyos fekáliában, aki pedig próbálna kimászni és többre vinni, azt nyomjuk vissza. Kádár apu sok kockafejű óvodást nevelt ki: apu (értsd: állam bácsi) majd gondolkodik helyetted, gondoskodik rólad, a szomszéd kölyöktől is elveszi a csokit és drága ruhát, hogy ne veszekedjetek rajta, helyette kaptok avas krumplicukrot és műszálas kezeslábast,  oszt' jónapot. Csak mindenki fogadjon szót! Igaz, hogy a kollektív tespedésben széthullott a rendszer, míg a kapitalizmus most is virul. Igazságos? Nem (a világ sem az). Az egyén felelős a sorsáért? Igen!
Visszatérve az adóhoz. Hogyan segít ez a lakhatáson? Oké, az első pár évben áron alul dobják a befektetők a portékát, akkor segíti. De utána? Leállnak a fejlesztések, a szakik vagy emigrálnak vagy munkanélküliek lesznek, az építőanyag gyártók szenvednek (munkások utcára kerülnek). Most is sokszor csak a befektetők tartották a felszínen a piacot... Amúgy mondjon már valaki egy olyan dolgot, ami olcsóbb lett attól, hogy megadóztatták. Lehet vagyon alapú adókkal próbálkozni, de egy ilyen kicsi, nyitott országban ez csak azt éri el, hogy a (maradék) tőke elmenekül és sose jön vissza és csak a nyomor marad.
Pistike12 péntek, 13:20
Előzmény: #235577  Xis24
Brutal
"Fontos hír volt pár hete, hogy a Magyarországon is ismert (elsősorban Matolcsy György jegybankelnök fia, Ádám ingatlanügyletei kapcsán – a szerk.) GTC Németországban mintegy 450 millió euróért hatalmas ingatlancsomagot vett, amiben parkolók és kereskedelmi egységek mellett 5165 lakás is van."
Hogy mi mekkora egy marhak vagyunk... Te jo eg. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek