Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Gabi86 péntek, 13:15
Sziasztok! Már jó ideje olvasom a fórumot, és sokat tanultam belőle. Azzal kapcsolatban van tapasztalatotok, hogy ex lege védett természeti értékű területen hogyan lehet építkezni, vagy lehet-e valamilyen korlátozás, ha egyébként a Helyi Építési Szabályzat 25%-os beépítést tesz lehetővé?
riskmanagementisnice péntek, 13:13
Előzmény: #235573  riskmanagementisnice

Valami olyasmi kitételt bele lehetne tenni, hogy ha a második ingatlan mittudomén 25M alatt van, akkor a másodikra is csak 0.5%, hogy ha vki akar vmi kis vikendházat tartani vidéken, vagy nyaralót ami nem Balatonfüred, akkor megtehesse.
Továbbá: ingatlan örökléstre brutál illetéket tennék, mondjuk 20%-ot, vagy 25%-t, ha 12 hónapon belül nem kerül értékesítésre. Ha értékesítésre kerül, akkor illetékmentes, vagy csak vmi minimum.
Ezekkel a szabályokkal tippre 3 év alatt nominálisan szinten maradnának az árak, miközben lenne 15% infla, tehát reálértékben 15%-al olcsóbbak lennének a lakások.
Mellé mondjuk egy állami lakásépítési program, ahol garantált áron kell kiadni, ami ad egy reális, de nem extrém megtérülést a beruházónak.
Van megoldás, csak politikai akarat nincs.
Murdoch péntek, 13:12
Előzmény: #235570  kkv14
Na, hát erre azért nincs időm, belinkelek egy környékbeli szösszenetet, nem egyszerű:
https://fbk-conseils.ch/en/fiscal-impact-home-owner/
Mellesleg nekem is több ingatlan van a nevemen, de nem érdekel, vhogy itt sokak tudatában csak az évi 15%-os áremelkedés az egyetlen elképzelhető opció. Egy csudát. Nem mellesleg nyilván nagy számok törvénye van a választási kampányban is, ha egy szűk körrel kicsesznek ilyen-olyan adózással, akkor bizony meg fogják lépni.
Xis24 péntek, 13:11
Előzmény: #235573  riskmanagementisnice
N0MAD péntek, 13:10
Előzmény: #235571  slash
Hát én nem fogadnék se tbsz adómentesség, se ingatlan adó jelenlegi állapotára sem hosszú távon. Hasitasi ide vagy oda. Kár ebből személyeskedést csinálni. Senki nem fizet szivesen adót az ellopódás miatt, de az másik történet.
Aki sokkal többet fizet be az se kap halovány lófüttyöt se se egészségügyben se sehol. Ez itt ilyen.
FR73 péntek, 13:07
Előzmény: #235572  tihamer
Én szeretem a válságokat, azok a legjobb lehetőségek.
FR73 péntek, 13:06
Előzmény: #235559  Murdoch
A generációs ok folyamatosan változik, sokszor hangoztattam a családon belüli vagyon transzfer fontosságát. Ez elsősorban hozzállás kérdése.
Jó példa a mi családunk és egy ismerős esete, nagyon sarskított számok, de tény adatok.
Kb ugyanakkor kb ugyanakkora értékben megörökölt fél kádár kocka.
Ismerős család: eladták, lett belőle új autó, és a meglevő lakásuk felújítása, és az örökség szépen is tűnt.
Nálunk: kifizettük a másik felét, és kb 4x lett az értéke.
Ott is és itt is egy gyerek. Ott már felnőtt gyerek, aki a mamahotel világában éli az életét. Nálunk az a terv, hogy megkapja, aztán kezdjen vele valamit.
riskmanagementisnice péntek, 13:05

Én már leírtam itt korábban, az egyik fő lépés a lakhatási válság kezelésére az ingatlanadó.
Első ingatlan teljesen adómentes.
Második ingatlan 1-1.5% / év (ha ne adj isten férj/feleség is hoz egy lakást, ne legyen muszáj eladni, még reálisan hozamot el lehessen érni kiadással, de azért legyen érezhető).
A harmadik lakástól fájjon, 3-4% / per év. Innentől kiadni nem lesz értelme, mert mindenhez képest hozamhátránya lesz. Mivel befektetési céllal így kevesen akarnak ingatlant venni, az áremelkedésre is sokkal kevésbé lehet számítani. Több tízezer lakás kerülne vissza a piacra és utána sem jelenne meg a befektetési célú kereslet.
Ja igen, és természetesen házastársak ingatlantulajdonát egyben kezelve.
tihamer
tihamer péntek, 13:01
Előzmény: #235560  Murdoch
A jó befektetők várják a válságot,  
A sodródók félnek a válságtól.
slash péntek, 12:57
Itthon semennyit nem fogok fizetni . Azonnal szétírok mindent a családban. 
4 ingatlanban vagyok tulaj 2ben 50%ban. másik kettő 100%. A egész kib.ott életem erre épül. 
Anyám/apám /testvérem/feleségem  élete benne van azokban a  szaros téglákban. 
Viszem tovább a családi örökséget. Ma kaptam egy fos HUF fizetést egy és 417en utaltam a szaros eurót. 
A hasitasi lovéból kompenzálom a hivatalos pofonokat. Nekem ne dumáljon senki se Svájcból se sehonnan. 
kkv14 péntek, 12:44
Előzmény: #235563  Murdoch
Bedobtlál valamit, de az ördög a részletekben rejlik,.Mondjál számokat , szerinted mennyit fizessenek a több ingalannal rendelkezők? Milyen hatása lenne az ingatlan piacra?
Ki tudja reálisan felmérni, mi alapján lenne a fizetendő adó? 
Lokáció alapján?  akkor is ha az egyik oldal napos, a másikba sosem süt be a nap.....
Xis24 péntek, 12:39
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20070723/mi-lesz-2050-ben-a-valasz-megerkezett-85647
2007. július 23. 05:31Az elmúlt évek során az ingatlan mint eszköz hatalmas változáson, felértékelődésen ment keresztül, elsősorban a határon átívelő intézményi befektetéseknek köszönhetően. Megfigyelhető, hogy az ingatlan mint eszköz egyértelműen felzárkózik a részvényhez és a kötvényhez a befektetések volumenét, transzparenciáját és likviditását illetően. A globális ingatlanpiacon a felértékelődésen, a transzparencia és a likviditás rohamos növekedésén kívűl a földrajzi átrendeződés is megváltoztatja. De mégis, milyen lesz a globális ingatlanpiac, a 21. század közepén, 2050 - az Eurohypo elemzése erre a kérdésre kereste a válaszokat
N0MAD péntek, 12:38
Értsd meg hogy csak te látod borusan a dolgokat! 
Ugyanitt euro napi három forinttal drágul, dollár is 400 felett, chf 443.
Mi így rakétázunk és előzünk kanyarban! 
https://telex.hu/gazdasag/2024/12/29/mnb-inflacios-jelentes-keresetek-eloszlasa-nav
FR73 péntek, 12:37
Előzmény: #235555  Pistike12
2011-ben volt 10,8% munkanélküliségi ráta és hozzá dupla törlesztőrészlet.
Most van emelkedés után 4,5% munkanélküliség, és 40% infláció után is az eredeti szinten befagyasztott törlesztők.
Te azt állítod, hogy a két helyzet kb ugyanaz, én azt, hogy köze nincs egymáshoz.
Murdoch péntek, 12:36
Előzmény: #235564  lacikonyha
Jó, mivel látom, látens kormánypárti vagy, átengedem a lehetőséget, hogy behúzd majd az x-et a potentákokra, nálam első helyre lépett a lakhatási helyzet valós megoldása.
Amúgy mivel az újévet is a vidéki paneleid és a gps részvényeid általi öncsodálattal indítottad, gondolom hetente olvashatjuk továbbra is, napi szinten. Nem baj, engem nem zavar, bizonyára mesés vagyonról van szó, nem kérdés.
FR73 péntek, 12:34
Előzmény: #235556  Pistike12
Nem az volt a kontextus, hogy te ügyes voltál-e vagy sem. 
Azt állítottad, hogy 2011-ben általános megmentés történt. Hát nagyon nem.
lacikonyha péntek, 12:31

nem is kell
neked csak kárognod kell
közben szoktál verdesni a szárnyaiddal?
megy a kettő együtt is?
Murdoch péntek, 12:27
Előzmény: #235561  kkv14
Sajnálom az alábbi vartyogásból nem értek semmit.
lacikonyha péntek, 12:24

elárulom mikor lett igazán spekulációs az ingatlanpiac errefelé
a Bach korszakban, amikor a bankalapítás lehetséges lett és a telekkönyvezés eljutott arra a szintre, hogy lehetett jelzálogot bejegyeztetni
.
de ezt egyetlen nagyhangú és magabiztos 40-50 körüli újszülöttnek sem kell tudnia ma
.
nekik elég annyit tudni, hogy a történelem velük kezdődött
kkv14 péntek, 12:18
Előzmény: #235559  Murdoch
A csudi jó svájcban , hány ingatlan van az emberek birtokában? neked pl hány?Ha nem , mikor lesz 3-4 ingatlanod?   Savanyú a szölő!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek