Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szívemből szóltál. Szó szerint minden szavaddal egyetértek. A régi házak ami X Ft ba kerül plusz illeték, plusz bontassa, tulajdonképpen a teglafalig, , sitt, konténer, új gépészet, villany, ablak, etc, ugyan az mint egy zsír új ház telekkel. Csak a régi ház toldozasa foldozasa soselesz ugyanolyanmint egy zsiruj zoldmezos ........
Ezzel teljesen egyetértek, saját tapasztalatból. Nem most, hanem 2002-ben építettem át a saját csalási házunkat. Megbíztam egy céget, ami nagyon jó munkát végzett, de nem olcsón. Úgy, ahogy írod, feltörettem a padlót is, a falak viszont maradtak. A bontási munkák az összköltség 15%-a volt. Teljes tetőcsere, új fűtési rendszer (alul padlófűtés, felül nem tudtuk megcsinálni, mert 10 cm-t emelt volna a padlón és akkor már az ajtókat is emelni kellett volna. A végső költség több volt, mint amennyiért hasonló házat árultak, házastul, telkestül. Nagyon érdekes volt, mikor a bontási munkákba bele volt számolva a padlóburkolás eltávolítása. A lenti részen 10 perc alatt tépték fel a PVC-t, mondtam is a vállalkozónak, ez nagyon túlárazott tétel volt. Aztán a fenti részen 15 férfi fejszével pattogtatta fel a parkettaragasztót a betonról, centinként két nap alatt.
Medence alá nem is az, de ahol nagyobb a terhelés, azért nem árt jó alapot készíteni. A garázs előtt "profik" csinálták, elég drágán, mégis megsüllyedt, ahol a kocsikkal közlekedünk. Mikor reklamáltam jött a válasz, én akartam, hogy olcsó legyen, így nem betonoztak alá. Hát igen, darált betont hoztak, de láttam, abban volt tégla, föld is, nem beszélve arról, hogy portól kezdve 20 centi átmérőjű tömbök is voltak benne. A töméskor targonca méretű hengert hoztak, de a vibrátor nem működött rajta, így mikor a nagyobb tömbön haladt ár, azt nem egyengette el. Apósomnál 20 éve csinálták, nem volt betonozva, mégsem látszanak a gyomok, pedig kisebb teherautójuk is sokszor gyúrta.
Az a baj, hogy a 2004 elotti hazakban nincs a legtobbszor padloszigeteles, ami szukseges egy modern hazhoz, es lerakni le lehet de a teljes aljzatot fel kell verni, es a valaszfalakat is bontani illik hozza. Hasonlo koltsegek vannak 20+os hazaknal is max a tetocsere uszhato meg. Munkaeroigenyesebb egy felujitas mint efy uj felhuzasa. Ismeros most ujitott fel egy 150es hazat, de kihagyta a padlot es igy allt meg konyhaval 47mbol... Ujan egy 120-130 nmeres jobban hasznalhato tereket adott volna es sokkal modernebb lett volna es meglett volna az egesz 65-70mbol. A kornyeken volt telek 60mert, igy mindennel megallt volna 140-mbol. Ehelyett vett egy hazat 90mert es ugyanugy 140m a vege csak egy regi toldozott foltozott fostalicska lett. A hasznalt haz egyszeruen a jelenlegi arazassal nem versenykepes az ujjal szemben, ha van telek a vagyott regioban. Ha nincs akkor zsebbenyulos es/vagy kompromisszumos.
Informatikus vagyok mégis raktam le már térkövet. Volt egy mester segítségem aki irányitott negyedpénzért. Két dolog kell: legyél 100 kilós, és ne hisztizz. Ezek meg vannak őrülve, az utolsó tróger is napi 40et kér. Gépésznek, kazán, villany, stb kifizetem de trógernek nem. Arra itt vagyok én.
Ez a lerakás se tűnik agysebészetnek hogy agysebész bért fizessen az ember.. elég sok ismerős maga rakta le. Évekkel évtizedekkel ezelőtt. Teljesen rendben vannak ma is.
Valahogy nem tudom elképzelni, hogy 35M költséggel és a vételárral én egy ilyenbe belekezdenék. Egy 10-20 évvel fiatalabb ingatlanban már sokkal nagyobb fantáziát látnék ha felújításban gondolkodnék. Ugye a 80-as évek vége 90-es évek téglaházaira gondolok itt. Ami javarészt emeletesek. Persze nyűg a lépcső de az egész mégis modernebb. Mondjuk engem az ikrektől is kiráz a hideg. Ez az összezsúfolt tábor hangulatot se tunám megszokni.
Én a medence alá akartam lerakatni térkövet 2 éve. Beszéltem egy ismerőssel, de olyan baráti árat mondott, hogy nekiálltam tovább keresgetni. Ajánlottak egy srácot, csak hétvégén ér rá, mert osztrákoknál dolgozik. Nagyon készséges volt, kijött megnézni, felmérni. Mondta 800 ezerért megcsinálja. Rögtön meg is említettem neki, hogy a telefonban már mondtam, hogy a térkő már meg van véve, de nagyon jól emlékezett rá. Ez az aládolgozás és lerakás. Így hétvégén nekiálltuk a fiammal és 40000 forint költséggel leraktuk. Igaz, nem betonoztunk alá és nem szedtük ki 30 cm mélyen, de 2 éve gyönyörűen betölti a funkcióját, a szétszedhető medence alatt.
egy befektetés pont olyan mint egy minőségi anyagból készült jól szabott zakó két hasonló alkatú férfi közül az egyiknek jól áll, és passzol az életviteléhez is, a másiknak meg nem igazán
530 volt. De jovore mar 600e kellhet hozza. Egyszintes szeglemezes tetos gk gofemes kijon jovo ev elejen meg 540e ft kornyeken. De ez csak az epulet. Nemreg beszeltem kivitelezovel iden 440e ft volt eladsra egy ikerhaz kozep alja minosegben gatya hoszivattyuval tokkal vonoval plusz telek sajat emberekkel nagyreszt bitangul odafigyelve.
2025 be elit helyeken kívül 11 12, 2, 3 kerület, itt senki se épít házat szerintem. Max felújítások lesznek. . Pont azért amit mondtál. Ezekben a kerületekben meg nincsenek telkek. Az meg drága ha egy 150 m2 es házat vennel és elbontod , mert a süsü eladó a 1980 as építésű házat mint felepitenyt +100 millió a számolja telken felul🤣🤣🤣🤣💒
Probalj meg locsolni csaprol egy 500nmre ugrik fel havi bered:) Epitkezek en mar 2015 ota:) akkor anyaggal munkadijjal 3-5e volt a terko nmre... A haz kulcsrakeszen meg 140-160e/nm Emlekszek meg vmi 1100ft volt a kozepes laminalt lap, a 5m3es szikkasztom asassal anyaggal 40e ft...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link