Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ubi hétfő, 13:18
Előzmény: #235318  slash
Az 50 millásnál arányaiban többet kell költened állagmegóvásra is.
lacikonyha hétfő, 13:17
Előzmény: #235317  lacikonyha

kiegészítés:
a bérleti piac képes gyorsan és jelentősen veszíteni a bérleti díjakból
.
az eladási piacon van egy beépített ütközésgátló, ami jelentősen késleltetni, majd lassítani és mérsékelni tudja a problémák negatív hatását az árra
a teremtő szerencsére még a megpihenését jelentő 7. nap előtt még időben létrehozta, és a tranzakciószám csökkenés neven kaptuk meg tőle
slash hétfő, 13:15
Előzmény: #235316  ubi
Minél magasabb ligában játszol annál nagyobbra nyílik az olló. Egy 250 millás házat alig adsz ki havi ezer euró felett. Ha leosztod a 250et pl 5 db 50 millás kislakásra átlag havi 150ért akkor 750 vs 410. Nincs kérdés.  
lacikonyha hétfő, 13:06
Előzmény: #235315  ubi

a 2008 utáni problémakupac tanulsága szerint a bérleti piac sokkal sérülékenyebb, jóval élénkebben reagál mint az eladási piac
és nagyobb amplitúdó jellemzi
.
a lakáspiaci hozam alapú értékmeghatározás általános eluralkodása még odébb van Budapesttől
de a hatásvadászattól nem
ubi hétfő, 12:58
Előzmény: #235315  ubi
Ugyanez helyesen:
Budapesten egyre nehezebb albérletet kiadni 250 ezer forint felett
https://telex.hu/gazdasag/2024/12/30/budapest-alberlet-lakaspiac-dragulas-berleti-dij
ubi hétfő, 12:56

Az ilyesmi erősen befolyásolja az ingatlanok árát, és nem felfelé:
"Budapesten egyre nehezebb albérletet kiadni 250 ezer forint feletthttps://telex.hu/gazdasag/2024/12/30/budapest-alberlet-lakaspiac-dragulas-berleti-dij
lacikonyha hétfő, 12:52
Előzmény: #235313  Xis24

a hatalmi média egy darabkája
mértékadó forrás
és nem selejtes gumicsontfeldolgozó
lacikonyha hétfő, 10:53
Előzmény: #235311  DaGi

jó, általánosságban is érvényes válasz erre nincs
ahány eladó, annyiféle élethelyzet, elképzelés, játszma, stb
sok idő a sivatagban viszont gyakran hatni szokott
DaGi hétfő, 10:27
Előzmény: #235310  lacikonyha
Es ennek a 70%-nak mi szokott lenni a sorsa?
En ugy erzem picit ez az arany most meg nagyobb, de kozep tavon fog tartani hozza ujra.
lacikonyha hétfő, 10:19
Előzmény: #235309  DaGi

2007 ősz és 2020 tavasz között csak az ingatlanpiacról származó jövedelmem volt, talán a legintenzívebbnek számító kb 7 négyzetkilométerről, ahol kb 80-90 ezer közötti darabszámú lakás van
láttam ezt-azt, és gyártottam is hirdetést,1000-felettit biztos
.
abban az időszakban, azon a területen az éppen aktuális lakáshírdetések kb 70%-hoz olyan éppen érvényben lévő eladói elképzelés tartozott, aminek vevőoldali elfogadására alig-alig volt esély
.
nem hiszem hogy ebben mára lényeges változás történt volna, és feltételezhetően más lokációkban is hasonló állapotok lehetnek
DaGi hétfő, 09:38
Ez viszont már 2 hete piacon van:
https://ingatlan.com/34501208
55M körül gondolom ez is elmenne gyorsan.
DaGi hétfő, 09:35
De legalább végre vége az uborkaszezonnak és kezdenek hirdetések felkerülni, úgyhogy nem leszünk kénytelenek offolni. Az egy nagyon fontos kérdés lesz, hogy a kínálat hogyan alakul első negyedévben. A kereslet magasnak várható. De megérzésem az, hogy a kínálat is az lesz. Ha nem lesz, akkor a mostani jelentősen túlárazott hirdetési árak lassacskán reálissá fognak válni az idő telésével. Persze nem minden extrém túlárazott, de van néhány szegmens, ahonnan gyakorlatilag eltűnt a kínálat és most csak szerencsevadász árak vannak jelen. Pl. ilyen a gyakran emlegetett kelenföldi panel piac. A napokban linkelt Hadak útján levő 56M huf/51m2 az már elment. De az nem is lepett meg, mert az egy tök reális ár a mai piacon egy olyan, jobb állapotú panelért. 
lacikonyha hétfő, 07:59
Előzmény: #235304  gyula1971

"kereskedelmi ingatlan-üzlethelység piacról"
.
elég összetett téma, alaposabb és más jellegű ismereteket igényel mint a lakóingatlan piac
két dolgot azonban biztosan lehet tudni róla
.
első
a téma népszerűsége a cigányozáséhoz képest a fasorban sincs
.
második 
a helység jelentése: kisebb település
 helyiség jelentése: egy meghatározott célra használatos épületrész, mint pl a konyha
Placi82 vasárnap, 21:20
Hülye kérdés. 
Mert mekkora? 
, és hol van? 
És van e lakó kozoskepviselet, aki csesztethett.... 
opandup vasárnap, 19:36
Soha nem foglalkoztam azzal a szegmensel, így nem tudok releváns véleményt mondani róla.
gyula1971
gyula1971 vasárnap, 19:06
Előzmény: #235285  opandup
-Esetleg a kereskedelmi ingatlan-üzlethelység piacról mit vársz?
szieszta vasárnap, 16:45
Előzmény: #235301  szieszta
Mivel három csemetém van, ezzel már teljesült is  a tervem, amit a 22 évvel ezelőtti spórolásos élet és baleset biztosításnak kellett volna hoznia. Igaz, ezek nem kacsalábon forgó kastélyok, de lakható családi házak, nagyobb telekkel. Még az én nevemen vannak, de majd az idő eldönti, kinek melyikre van szüksége. Addig meg egy picit keressenek, ha már megvannak.
slash vasárnap, 16:33
Előzmény: #235300  tihamer
Ez a nő már 7 éve itt lakik. Apám bérlője volt,  őt "leöregezték",  viccpéncért adta ki neki. Átvettem a kontrollt fokozatosan minden év elején emelés és ennyi. Még mindig kicsit elmarad a piaci kőkemény ártól de számomra fontos a stabilitás. Pesten egy üres napot, hónapot nem akarok. 
A nyaralóban is emelni fogok. Kevesebb vendég kell,  több pénzért mert idén egy héttel kevesebbet voltunk lent,  túlfoglalták a vendégek, kicsit szétkúrták a nyarunkat.  Kellett a della.. 
Kiépítettem egy harmadik "lábat" a PMAP kamatot amely jövöre  már egy "látható" pénz lesz.   
így nem vagyok annyira a kiszolgáltatva a melónak meg a bérlőknek. Egyenlőre készülök a köv évre mert kemény lesz.  
szieszta vasárnap, 15:54
Előzmény: #235299  slash

Sehol nem emeltem. Amit az előbb leírtam, ott fél évig nem fizettek, majd mikor mindent kikapcsoltam, összekapták magukat. Azóta fizetgetnek (ahogy írtam legutóbb 1/4 del kevesebbet) és mindig kapok ígéretet, hogy legközelebb már mindent rendeznek.
A másik házat lakókkal vettem meg egy árverésen. A volt tulaj maradt a házban. Náluk egy darabig semmi gond nem volt a fizetéssel, de egy betegség miatt fél évig a megegyezett bérlet felét fizették. Akkor megírtam nekik, hogy ha nem fizetnek, eladom a házat, azóta ismét rendesen fizetnek.
A hab a tortán, hogy az árverésen megvett házat nem láttam belülről, az ott lakó tulajdonossal kétszer beszéltem.Csak próba szerencse alapon kezdtem licitálni és meglepetésemre nagyon jó áron kaptam meg.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek