Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
DAXHU 2024. 12. 18. 14:02
Freszelés 2024. 12. 18. 13:20
Előzmény: #234658  slash
Csend és hullaszag, de tranzakció nem sok. Álomárak. Álomkergetés. mivel minden tartva van meg mindenki megmentve mindentől, ezért eladási kényszer sincs.
Könnyű beleavatkozni a piacba, de utána ezeket kivezetni... a csőcselék magyar nép nem lát 2 centire előre, szóval aki kivezeti azt megbüntetni. Sakk-matt lipsikéim.
Sajnos.
slash 2024. 12. 18. 13:15
Előzmény: #234650  szlacikaa
Ne is mondd... kaptam egy kérést nézzek körül. 60-70ig valami jó panel mifelénk. Sikeresen  lebeszéltem őket  békásról ahol már lassan pók utcai árak vannak, kaszásról is, célozzuk meg a pók utcát. Erre semmi  kínálat.  mi lesz itt jövö tavasszal? 
slash 2024. 12. 18. 13:08
Előzmény: #234655  hunball2
Sok mindent tudnák írni főleg a fa födémgerendákról de megtartom magamban. 
Szerelmes vagy=  vak vagy! De én nem veszem el az álmaidat.  Most akkor úgy tudom  elfogadta a nénje a 120as ajánlatot. Mi a sorrend? A József Attila lakás marad? Megvárod a PMAP kamatfordulót? jan 20? Foglalózd le legalább vagy valami. 
hunball2 2024. 12. 18. 12:53
Előzmény: #234647  opandup
Biztos jó kis ingatlan az. Csak nem Budapest.
hunball2 2024. 12. 18. 12:51
Előzmény: #234649  slash
Persze, ezt írtam sokszor, ikerfél. De ez adja az értékét: Wekerlén vagy két szintes társasházak vannak (6 vagy 12 lakás), vagy 4-es blokkok (nem tudom, van-e külön neve, nagyobb egybe ház, a négyzet négy sarkában egy-egy lakás). Ezen 4-es blokkok hátránya, hogy legtöbbször nincs nagy kert, azon is ugye átjárás van (ami se az első, se a hátsó lakóknak nem tökéletes), kocsi csak ritkán tud beállni. A miénk azért bazi drága, mert a kertbe be tud állni 3 autó úgy, hogy a murván meg kövön állnak, míg még mindig megmarad a nagy hátsó kerti rész, amire nem lát rá gyakorlatilag senki se. Hátrafelé szembe egy társasház van, messzebb, nem zavaró, és nem téglafalak határolják a látómezőt, hanem fák. Magas, régi fák. --- A ház persze régi, de ezek még száz évekig elállnak. Nem vicc, ezt több építész is mondta. Ezek kibaszott vastag téglából vannak, semmi bajuk. A födém fa, vastag gerendák, nem is tudom milyen fából, elfelejtettem, állítólag anno a Kárpátokból hozták, az még a Nagy-Magyarország volt. A karbantartás minőségétől függ, hogy az adott fagerendák meddig jók, egy építésszel beszéltünk, szerinte megfelelő karbantartás esetén még 200-300 év. Ezen kívül ablakok kicserélve, szép új dupla faablak, a falon szigetelés kívülről, bent minden kicserélve (elektromos hálózat, víz és gázvezetékek). Én tényleg nem értem, hogy miért mondod mindig ezt a ,,régi ház'' dolgot. Egy éve élünk itt, és szó szerint semmiben nem éreztük, hogy 100 évesek a falak meg a fafödém. (a gerendák felett van most lerakva üveggyapot, alatta meg jelenleg gipszkarton álmennyezet) Nem penészedik, nem büdös, nem vizesedik sehol, hőszigetel télen-nyáron. Nyáron a hőmérséklet csúcsa 28 fok volt bent, légkondi nélkül (az nincs). Rendesen követtem, 28 fokig ment fel, amikor talán júliusban vagy augusztusban volt a második nagy hosszabb kánikula. Az első két hetes őrült melegnél csak 26 fokig ment fel. 
tihamer
tihamer 2024. 12. 18. 12:35
Előzmény: #234653  tihamer
"Milyen alternatívák léteznek?Az ingatlanpiac is vonzó lehetőség lehet a PMÁP helyett, de itt a hozamok már nem olyan kiugróak. Az MNB statisztikái szerint a budapesti albérleti hozamok 5%, vidéken 7% körül alakulnak. Előbbi nagyjából megfelel az új PMÁP hozamának. Fontos azonban, hogy az ingatlanbefektetés nem passzív befektetés: adminisztrációt, időt és energiát igényel.
Pistike12 2024. 12. 18. 12:26
Előzmény: #234647  opandup
Telekkel vagy nelkule? Kerites stb is az arban van vagy csak azepulet? 
DAXHU 2024. 12. 18. 12:24
Előzmény: #234646  hunball2
Diósdligeten? Azon túl, hogy újak vannak körülötte, borzalom. Mindentől messze van, nincs rendes bkv.
szlacikaa 2024. 12. 18. 12:18
Előzmény: #234630  slash
Sőt! Kis panel garzonból Óbudán (30 nm alatti) egy van a Kaszásdűlőn 40 millióért. A másik kettő az csak lakásként hirdetett de tulajdoni lapon üzlet. Az 1,4 milliónál is több 1 nm-re. A Pók utcán semmi, de a nem rég hirdetett 42 milliós már nincs meg...
slash 2024. 12. 18. 12:13
Figyelj már a wekerlei álomkecó az egy  ikerházfél? Nem önálló ház? De az egy öreg ház, nem? 
Ishar
Ishar 2024. 12. 18. 12:05
Előzmény: #234644  ncseed!
"A tücsök fogyaszt, pörgeti a gazdaságot ezer területen. Értsd: támogatandó.
A hangya egy szükséges rossz aki biztosítja, hogy a betétjéből még több hitelt tudjanak kiszórni a gazdaságba. Direkt módon semmi haszna a fogyasztói társadalomban... nincs utána áfa bevétel, nem növeli a foglalkoztatást, stb." -- Lehet érdemes lenne egy kicsit alaposabban utánanézni a tőke és beruházás kapcsolatának, illetve a fogyasztási és beruházási hitelek közötti különbségeknek.
opandup 2024. 12. 18. 12:00
Nemrégen segédkeztem egy Diósdon lévő új épitésű ház eladásában és az 130 M-ból épül meg. Netto 125 nm. Vadonatúj házak veszik körbe, tehát jó a környezet minden fronton. Hőszivattyú, kerítés, elektromos kapu benne az árban. A kivitelező precíz és megbízható ( nem a muzsikus fajta).
hunball2 2024. 12. 18. 11:51
Előzmény: #234642  Wuff
,,Bp-en milyen önálló kertes házat lehet kapni 150M körül?''    Mi 120-ért fogunk venni ikerfelet, erről sokat meséltem itt. 500 m^2 telek. Viszont pici a lakás, és tetőtérbeépítéssel a teljes költség már itt is 150M felett lesz. Garázs külön, és a tetőtérbeépítéssel lesz majd a lakás maga 110-120 m^2 között. 
opandup 2024. 12. 18. 11:23
Előzmény: #234644  ncseed!
De egyszer valaki megunja a sok ciripelést és leszól, hogy engedjék ki az úthenger kézifékét...
ncseed!
ncseed! 2024. 12. 18. 10:26
A tücsök fogyaszt, pörgeti a gazdaságot ezer területen. Értsd: támogatandó.
A hangya egy szükséges rossz aki biztosítja, hogy a betétjéből még több hitelt tudjanak kiszórni a gazdaságba. Direkt módon semmi haszna a fogyasztói társadalomban... nincs utána áfa bevétel, nem növeli a foglalkoztatást, stb. 
Mondom ezt úgy, hogy én is inkább hangya vagyok, de azért ciripelek is rendesen, csak nem annyira mint megtehetném...
Placi82 2024. 12. 18. 09:56
Jaj jaj. Dehogy rad gondoltam. Nehogy magadra vedd mar.  Semmit se rád értett, se az EU s, se a BV-s dolgokat.  Csak és kizárólag erre az "őrült  tücsök világra" értettem mindent. Rád semmit. Ezt is írd el  be a hajonaploba kiegészítésként... :)) 
Wuff
Wuff 2024. 12. 18. 01:22
Előzmény: #234636  Placi82
Csak a hajónapló kedvéért pár kiegészítés:
- Tudtommal a garázs is beleszámít az alapterületbe, vagyis 150nm, nem 120nm, így a nm-ár máris nem olyan tragikus (pláne, hogy itt még kert is jár hozzá pár felépítménnyel (alápincézett filagóra, szauna), amik külön-külön is pár milliós tételek. Jut eszembe, szerintem Bp-n sem lehet még a külvárosokban/ agglóban sem megúszni azt a "mozdulatot" 120M alatt, hogy a garázsban álló kocsiból a bevásárlást bepakolod az előszobába...
- Bp-en milyen önálló kertes házat lehet kapni 150M körül? Ahogy néztem, főleg '80-'90es évekbeli nosztalgiát "érintetlen" állapotban (értsd: talán 2x ki volt festve a 40 év alatt, de energetikailag már az is ritkaság, ha jók az ablakok vagy valamikor 20 éve rák.rtak 5cm hungarocellt, természetesen a lábazatot kihagyva). Élhetőbb bp-i környéken a telkek indulnak ennyitől...
- Az említett kazánszerelőnek úgy kellett könyörögni, mert nem a családi házak a fő profilja. De 6-ból 5 szaki ki sem jött, annyi dolguk volt. Egy fogatlan jött ki, aki adott egy árajánlatot... Ami konkrétan 2x annyi volt, mint a Teslásé, pedig ő alkalmazottakkal végeztette a munka nagy részét. Szóval, itt épp magas volt a hatékonyság. Amúgy a kazán működőképes volt, azért lett cserélve, mert megszűnt az alkatrész ellátása (és típushiba miatt az egyiket pár évente cserélni kell).
- A teljes ház (és bef. lakás) project CSOK, BV, EU-s támogatások, fekete jövedelem stb. NÉLKÜL valósult meg. A bef. lakásnál piaci hitel is van, de múlt héten már leírtam, hogy kvázi a hitel miatt (és a lassan forduló Pmáp miatt) vettem a lakást, nem pedig fordítva. És igen, én is "hangya" vagyok és nekem is ki van a t..öm azzal, hogy tücsköknek áll a világ, de ez van, nem lehet széllel szembe vizelni, ezért én is felkaptam a hegedűt (hitelt). Természetesen, csak olyan "hangyásan", mert kb. 1 hét alatt vissza tudnám fizetni az egészet, ha úgy hozná a szükség.
berlini
berlini 2024. 12. 18. 00:36
Előzmény: #234617  J0hnnyEnglish
"Bármennyire erőlködtök, ez nem úgy működik, hogy egyik napról a másikra minden előjel nélkül, mint a kártyavár összedőlnek"
Én ezt nem irtam.
Csak azt, hogyha egy panel áll már 60-70 éve és nem lett felülvizsgálva, szanálva az életveszélyes is lehet.
Azaz bármikor felléphetnek olyan statikai problémák, amelyek következményeként a házat kiürittetik.
És a 60 millióért vett panel hirtelen a felét sem éri.
A Stradivári is csak addig Stradivari amig nem megy rajta egy kamion keresztül.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek