Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Csend és hullaszag, de tranzakció nem sok. Álomárak. Álomkergetés. mivel minden tartva van meg mindenki megmentve mindentől, ezért eladási kényszer sincs. Könnyű beleavatkozni a piacba, de utána ezeket kivezetni... a csőcselék magyar nép nem lát 2 centire előre, szóval aki kivezeti azt megbüntetni. Sakk-matt lipsikéim. Sajnos.
Ne is mondd... kaptam egy kérést nézzek körül. 60-70ig valami jó panel mifelénk. Sikeresen lebeszéltem őket békásról ahol már lassan pók utcai árak vannak, kaszásról is, célozzuk meg a pók utcát. Erre semmi kínálat. mi lesz itt jövö tavasszal?
Sok mindent tudnák írni főleg a fa födémgerendákról de megtartom magamban. Szerelmes vagy= vak vagy! De én nem veszem el az álmaidat. Most akkor úgy tudom elfogadta a nénje a 120as ajánlatot. Mi a sorrend? A József Attila lakás marad? Megvárod a PMAP kamatfordulót? jan 20? Foglalózd le legalább vagy valami.
Persze, ezt írtam sokszor, ikerfél. De ez adja az értékét: Wekerlén vagy két szintes társasházak vannak (6 vagy 12 lakás), vagy 4-es blokkok (nem tudom, van-e külön neve, nagyobb egybe ház, a négyzet négy sarkában egy-egy lakás). Ezen 4-es blokkok hátránya, hogy legtöbbször nincs nagy kert, azon is ugye átjárás van (ami se az első, se a hátsó lakóknak nem tökéletes), kocsi csak ritkán tud beállni. A miénk azért bazi drága, mert a kertbe be tud állni 3 autó úgy, hogy a murván meg kövön állnak, míg még mindig megmarad a nagy hátsó kerti rész, amire nem lát rá gyakorlatilag senki se. Hátrafelé szembe egy társasház van, messzebb, nem zavaró, és nem téglafalak határolják a látómezőt, hanem fák. Magas, régi fák. --- A ház persze régi, de ezek még száz évekig elállnak. Nem vicc, ezt több építész is mondta. Ezek kibaszott vastag téglából vannak, semmi bajuk. A födém fa, vastag gerendák, nem is tudom milyen fából, elfelejtettem, állítólag anno a Kárpátokból hozták, az még a Nagy-Magyarország volt. A karbantartás minőségétől függ, hogy az adott fagerendák meddig jók, egy építésszel beszéltünk, szerinte megfelelő karbantartás esetén még 200-300 év. Ezen kívül ablakok kicserélve, szép új dupla faablak, a falon szigetelés kívülről, bent minden kicserélve (elektromos hálózat, víz és gázvezetékek). Én tényleg nem értem, hogy miért mondod mindig ezt a ,,régi ház'' dolgot. Egy éve élünk itt, és szó szerint semmiben nem éreztük, hogy 100 évesek a falak meg a fafödém. (a gerendák felett van most lerakva üveggyapot, alatta meg jelenleg gipszkarton álmennyezet) Nem penészedik, nem büdös, nem vizesedik sehol, hőszigetel télen-nyáron. Nyáron a hőmérséklet csúcsa 28 fok volt bent, légkondi nélkül (az nincs). Rendesen követtem, 28 fokig ment fel, amikor talán júliusban vagy augusztusban volt a második nagy hosszabb kánikula. Az első két hetes őrült melegnél csak 26 fokig ment fel.
"Milyen alternatívák léteznek?Az ingatlanpiac is vonzó lehetőség lehet a PMÁP helyett, de itt a hozamok már nem olyan kiugróak. Az MNB statisztikái szerint a budapesti albérleti hozamok 5%, vidéken 7% körül alakulnak. Előbbi nagyjából megfelel az új PMÁP hozamának. Fontos azonban, hogy az ingatlanbefektetés nem passzív befektetés: adminisztrációt, időt és energiát igényel.
Sőt! Kis panel garzonból Óbudán (30 nm alatti) egy van a Kaszásdűlőn 40 millióért. A másik kettő az csak lakásként hirdetett de tulajdoni lapon üzlet. Az 1,4 milliónál is több 1 nm-re. A Pók utcán semmi, de a nem rég hirdetett 42 milliós már nincs meg...
"A tücsök fogyaszt, pörgeti a gazdaságot ezer területen. Értsd: támogatandó. A hangya egy szükséges rossz aki biztosítja, hogy a betétjéből még több hitelt tudjanak kiszórni a gazdaságba. Direkt módon semmi haszna a fogyasztói társadalomban... nincs utána áfa bevétel, nem növeli a foglalkoztatást, stb." -- Lehet érdemes lenne egy kicsit alaposabban utánanézni a tőke és beruházás kapcsolatának, illetve a fogyasztási és beruházási hitelek közötti különbségeknek.
Nemrégen segédkeztem egy Diósdon lévő új épitésű ház eladásában és az 130 M-ból épül meg. Netto 125 nm. Vadonatúj házak veszik körbe, tehát jó a környezet minden fronton. Hőszivattyú, kerítés, elektromos kapu benne az árban. A kivitelező precíz és megbízható ( nem a muzsikus fajta).
,,Bp-en milyen önálló kertes házat lehet kapni 150M körül?'' Mi 120-ért fogunk venni ikerfelet, erről sokat meséltem itt. 500 m^2 telek. Viszont pici a lakás, és tetőtérbeépítéssel a teljes költség már itt is 150M felett lesz. Garázs külön, és a tetőtérbeépítéssel lesz majd a lakás maga 110-120 m^2 között.
A tücsök fogyaszt, pörgeti a gazdaságot ezer területen. Értsd: támogatandó. A hangya egy szükséges rossz aki biztosítja, hogy a betétjéből még több hitelt tudjanak kiszórni a gazdaságba. Direkt módon semmi haszna a fogyasztói társadalomban... nincs utána áfa bevétel, nem növeli a foglalkoztatást, stb. *** Mondom ezt úgy, hogy én is inkább hangya vagyok, de azért ciripelek is rendesen, csak nem annyira mint megtehetném...
Jaj jaj. Dehogy rad gondoltam. Nehogy magadra vedd mar. Semmit se rád értett, se az EU s, se a BV-s dolgokat. Csak és kizárólag erre az "őrült tücsök világra" értettem mindent. Rád semmit. Ezt is írd el be a hajonaploba kiegészítésként... :))
Csak a hajónapló kedvéért pár kiegészítés: - Tudtommal a garázs is beleszámít az alapterületbe, vagyis 150nm, nem 120nm, így a nm-ár máris nem olyan tragikus (pláne, hogy itt még kert is jár hozzá pár felépítménnyel (alápincézett filagóra, szauna), amik külön-külön is pár milliós tételek. Jut eszembe, szerintem Bp-n sem lehet még a külvárosokban/ agglóban sem megúszni azt a "mozdulatot" 120M alatt, hogy a garázsban álló kocsiból a bevásárlást bepakolod az előszobába... - Bp-en milyen önálló kertes házat lehet kapni 150M körül? Ahogy néztem, főleg '80-'90es évekbeli nosztalgiát "érintetlen" állapotban (értsd: talán 2x ki volt festve a 40 év alatt, de energetikailag már az is ritkaság, ha jók az ablakok vagy valamikor 20 éve rák.rtak 5cm hungarocellt, természetesen a lábazatot kihagyva). Élhetőbb bp-i környéken a telkek indulnak ennyitől... - Az említett kazánszerelőnek úgy kellett könyörögni, mert nem a családi házak a fő profilja. De 6-ból 5 szaki ki sem jött, annyi dolguk volt. Egy fogatlan jött ki, aki adott egy árajánlatot... Ami konkrétan 2x annyi volt, mint a Teslásé, pedig ő alkalmazottakkal végeztette a munka nagy részét. Szóval, itt épp magas volt a hatékonyság. Amúgy a kazán működőképes volt, azért lett cserélve, mert megszűnt az alkatrész ellátása (és típushiba miatt az egyiket pár évente cserélni kell). - A teljes ház (és bef. lakás) project CSOK, BV, EU-s támogatások, fekete jövedelem stb. NÉLKÜL valósult meg. A bef. lakásnál piaci hitel is van, de múlt héten már leírtam, hogy kvázi a hitel miatt (és a lassan forduló Pmáp miatt) vettem a lakást, nem pedig fordítva. És igen, én is "hangya" vagyok és nekem is ki van a t..öm azzal, hogy tücsköknek áll a világ, de ez van, nem lehet széllel szembe vizelni, ezért én is felkaptam a hegedűt (hitelt). Természetesen, csak olyan "hangyásan", mert kb. 1 hét alatt vissza tudnám fizetni az egészet, ha úgy hozná a szükség.
"Bármennyire erőlködtök, ez nem úgy működik, hogy egyik napról a másikra minden előjel nélkül, mint a kártyavár összedőlnek" Én ezt nem irtam. Csak azt, hogyha egy panel áll már 60-70 éve és nem lett felülvizsgálva, szanálva az életveszélyes is lehet. Azaz bármikor felléphetnek olyan statikai problémák, amelyek következményeként a házat kiürittetik. És a 60 millióért vett panel hirtelen a felét sem éri. A Stradivári is csak addig Stradivari amig nem megy rajta egy kamion keresztül.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link