Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Csak nézd meg mire szoktatják őket. Lényegtelen, hogy a mi generációnk miről mit gondol, amikor ők máshoz szoknak hozzá. Mindent a tiéd egy összegért. yne gondolkozz azon, hogy 1 dolgot birtokolsz. Bérelj! Ez szerintem a jövő.
Mennyi most a munkanélküliség idehaza? 4,6%? ha azt nézzük, hogy 3% az alap, akkor szinte semekkora munkanélküliség nincs. Van egy réteg, aki egész életében azt látja, hogy munka az mindig is van. USA? Szintén alacsony. Most menjünk vissza az időben vagy valahova a térben oda, ahol 8-10-11% volt. Ajjaj, na akkor történtek a bajok. Ha bérelsz, akkor vagy folyamatosan munkajövedelem kell, vagy tőkejövedelem kell. Mennyire jelentős az a kombináció, hogy van elegendő tőkejövedelem arra az időre, amikor nincs munka?
Miért vesznek szerteszét a drága városokban csiliókért lakásokat amit aztán pici hozammal adnak ki? Gondoljanak bele, hogy ha megépítjük a pusztában filléres telkekkel filléres bungalókat.. az új technogiai édenkertet és mindez öko ...akkor hányan szeretnének ilyen helyen bérelni? De mindent. A jövő generációjának semmi nem kell. Rászoktatják őket a bérlésre. Még a fogkefét is bérelni akarják majd.
Úgyhogy uraim a következő nagy ötlet a kínai cikkből kiindúlva. Fire telepek fiataloknak. közösségi technológiai központtal. Egy helyben élnek, dolgoznak, játszanak, kis bungalók a természetben.😃 Mindent bérelnek. Jól érzik magukat. Minden öko.
A következő generáció nem fogja ebben a formában eltőrni ezt. A föld megóvása ömlik mindenhonnan. A videokártya gyártás aranykora kombinálva a hatalmas áramfogyasztással véges történet. Jó buli volt a cégeknek de nem tarthat örökké.
Nagyon sok ilyen van, sokan nem gondolták, hogy ilyen ára lesz egy értéktelen digitális jel lábnyomának, így nem "vigyáztak" rá. Nekem van egy ismerősöm, aki nemrég hagyta abba, kiszorították a piacról. A hab a tortán, hogy amit összebányászgatott az elolvadt, mivel folyamatosan újítania kellett, hogy versenyképes legyen, minden koinját erre költötte. Most hiába van neki elég modern bányászgépe, ha már több áramot fogyaszt, mint amennyi pénzt kitermel. Már csak a legnagyobbak tudnak pici nyereséggel működni, de azok is nyakig eladósodva várják az 1 millió dolláros bitcoint.
Nekem volt ilyen munkatársam, a pincében bányászta, állandóan erről dumált 2010-ben... de ahogy nézem még most is programozik valami magyar cégnél, szóval vagy hamar kiszállt, vagy elhagyta az usb kulcsot vagy akármi... én sem értettem hogy mi ez, kicsit untam is hogy traktál vele. Sajnos. :)
Ehhez képest már csak a hab a tortán, hogy hé figyelj. . sztem baromira alulértékeltek a panelok most hogy devizaválság van. Neked van pénzed ..sztem vegyél. Én is vennék de még összekunyerálni sem tudom a dolgot ...még hitelre sem az önerőt. Meg hitelt sem kapok. - Ingatlanba fektetni? Meg vagy te őrülve. Szerintem felejesd el. Ok, csak egy tipp volt. Beszéljünk másról. Mi van a gyerekkel? 😃
Én akkor hallottam először a bitcoinról, mikor a barátom munkatársa bányászta a céges gépen. Akkor csak úgy ömlött a filléres bitcoin, ezért mikor kidobták őt, nem is gondolta, hogy vinnie kéne magával.
Nagyon vigyázz ezzel, a vezetők harapnak a kriptógépekre. Már építettem párat amikor megérte pár éve így van némi rálátásom. Érteni nem értenek hozzájuk de tudják hogy áramzabáló cuccok. Volt olyan hogy jelentést kellett írnom hogy a szerverszoba hirtelen megnövekedett áramfogyasztása nem elrejtett kriptógépektől származik hanem a misspichák rádugták reggel a parkolóban a elektromos autókat az ingyenáramra. Gondnokkal offoltattam a konnektorokat hirtelen helyreállt az áramfogyasztás.
Én is gondolkoztam rajta hogy az üzemeltetett szerverek mellett a rackszekrényben fel nem tűnne plusz darab, vagy lerakom a szobámban, francnak nem tűnne fel az áramfogyasztás. De nem foglalkoztam a dologgal. Ez ilyen :D
Azt hiszem a tanácsadó szabályozás szerint nem hogy üzletet nem köthet, pláne nem jutalékért, hanem még konkrét cég konkrét terméket sem ajánlhatja. És tőled kapja a díjazását nem az ajánlottól, nehogy részrehajló legyen. De nem vagyok benne, nem ismerem a pontos szabályozást. Viszont aki azt mondja hogy itt írd alá mert jutalék az nem tanácsadó az mar biztos.
-Mekkora része landolhat ennek a lakáspiacon?A Portfolio több mint 2700 olvasója körében végzett nem reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a prémium állampapír tulajdonosainak nagyjából fele 5 százalékra csökkent kamat esetén is valamilyen állampapírban tartaná a pénzét. Nagyjából 25 százalék más típusú befektetést választana, például részvényt vagy befektetési alapot. Mindössze néhány százalék költené el nem befektetési célú dolgokra, és minden ötödik válaszadó ingatlant vásárolna belőle. 13:00Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra
2009 telén marhára fel akartam kutatni az egyik régi ismerősömet aki otthon volt a számítógépek világában de nem találtam már meg sehol a telefonszámát. Aztán valami mással kezdtem foglalkozni így nem erőltettem a dolgot. Pár embernek elmondtam az elképzelésemet mit szeretnék.. nagyon nem érdekelt senkit. Na jó gondoltam hagyjuk. Biztos őkörség mert tényleg senkit nem érdekel. Bányászni valami kripto izét. Mekkora baromság már valóban. Aztán hallottam, hogy már 1 dollért ér. Akkor vegyünk valahogy. 1 dollárért venni valami kripto izét? Mekkora baromság már. Na jó akkor többet nem mondtam senkinek. Én is eltemettem magamban a dolgot. Biztos én vagyok a hülye hogy ilyen baromságok érdekelnek.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link