Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 01. 13:56
Előzmény: #227858  izommanujra
Erre küldjél már egy statiszikát.. Rohadtul érdkelne mert már 25x írod le.(és szerintem ferde ez is, mint a 7/ od....) De komolyan a kis francia nyugdíjjasaig meg az M1... Furcsa velem egyidős fiatal pár fél-1 év után kapott bérlakást... és mégse Juszufnak adták oda hanem a 2 magyarnak... most akkor mégis hogyan van ez ? 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 01. 13:54
Előzmény: #227857  Atti
1 ről tudok aki újítgat, de nem tudom hogy kiadás lesz e belőle, de itt inkább az foglalkozik ezzel aki alapból 2 kezi melós. Az aki irodában mereszti a seggét annak már büdös a glettvas... Aki meg rendelkezik a pénzmaggal, hogy elindítsa az csinálja, és inkább kiadja szakembernek, hogy aztán leírja adóból "webungskosten"-nek... De ezt csak akkor lehet ha nem benne laksz. Ha benne laksz akkor úgy tudom csak a melós munkabérét írhatod le vagy valami ilyesmi.. 
izommanujra 2024. 10. 01. 13:51
Osztrákoknál más a helyzet euro alap olcsóbb hitelek  jóléti állam .De nem sokáig rosszabbul élnek mint 4 éve a sok migrancs  ingyenélő húzza le az országot rendesen és foglalja be a szociális bérlakásokat.
Atti 2024. 10. 01. 13:51
Előzmény: #227849  EURHUF_goes_to_haven
Olyat nem csinál ismerősöd, akár német, akár külföldi, hogy vesz olcsóbban kicsit foglalkozós ingatlant, felpimpeli, aztán vagy eladja 30-40% haszonnal, vagy kiadja.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 01. 13:50
Előzmény: #227855  izommanujra
Szerintem ne ítélkezz, nem látsz bele az ő pénzügyeikbe, se a terveikbe. Lehet olyan mocskos jól keres és olyan megtakarításai vannak hogy simán hagy nekik rávalót. A többi ok, de az hogy van hogy bécsben megy a bérlakásprogram, elvileg úgy hogy rentábilis legyen (hogy ez valóban így van e nem tudom), de hogy magyaroszágon se egészséges ez az családi építőipari támogatás az is fix.
izommanujra 2024. 10. 01. 13:47
Előzmény: #227852  izommanujra

Ennek elentetje a szociális bérlakás mindenféle kötöttségek nélkül  mindenki döntse el mi lenne a jobb  . (Lepusztult lakások bérlők után ect amit az állam újít persze újra fel adófizetők pénzén)
Jelenleg a hitel törlesztő legtöbb több 20 + évre is mint a bérleti itthon is. Ergó brutál támogatást kell tolni adófizetők pénzéből hogy működhessen a szociális bérlakás program még a piaci ártól is alacsonyabb lakáskiadás mellett.
teljesen életképtelen még az ötlet is.
Én albérletre  se mertem volna még Bécsben sem vállalni nem hogy 3 at 1 gyereket sem
Ha öreg leszel gond lehet kapsz e majd még lakást a gyerekekre mit hagyol csupasz seggel albérletbe mennek ők is?  Itt úszik el az ő jövőjük is..
Mondják a rokonaim majd a gyerekemnek jobb lesz ha nekem nem is  .. Tényleg?  Mégis hogy ha még egy lakást se hozol össze az életedben úgy hogy ő is albérlete fog tengődni?
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 01. 13:45
Előzmény: #227852  izommanujra
Lásd az előző kommentem. Gondolj bele, hogy kiadják a hiteleket a család bevételének az 50% ára... aztán anyuci elmegy szülni , babázik, aztán következő stb.. jópár évre kiesik a munkaerőpiacról a tudára erpdálódik, nehéz visszakerülni és ott is még kell a flexibilitás ha beteg a gyerkőc... ha nincs full családi support úgy rohadt nehéz lehet...
De pénzügyi oldalról a lent említett harmadtól igencsak messze vannak, ha alapból kifeszített hitelt vettek fel... ott a legkisebb bukkanó is kisiklatja a terveket.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 01. 13:42
Előzmény: #227850  Murdoch
Ezt próbáld meg levetíteni egy magyar CSOK osra, ahol az egyik fizetés a születendő gyermekek miatt ~kiesik... a kiadások meg kilőnek a hitelt meg kiadják a jövedelmük 50%ra... Ott serceg a billog... Amúgy tökre jogos, hogy a lakhatás ne legyen 20-30%nál több akkor még van mozgástér a rendszerben. Onnantól már csak az igények 
izommanujra 2024. 10. 01. 13:42
Előzmény: #227846  EURHUF_goes_to_haven

Legtöbb fiatal elveri a pénzt nincs kedve ereje kitartása kuporgatni még 1 évig sem a pénzt.
Itthon el vannak kényeztetve a fiatalok még babavárót is felvehetnek megspórolhatják a lakás önerejére való spórlást kint ilyen nincs erre akarom a figyelmet felhívni ( persze gyereket kell vállalni érte - és röghöz vagy kötve  vagy 10 évig  -ergó ide fizeted az adót is egy jó ideig )
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 01. 13:40
Előzmény: #227848  Atti
Nem dolgozom a statisztikai hivatalnál így nem tudom :D De van még bevándorló indiai munkatársam ők idén vettek autót lízinre, de mocskosul viszket a tenyere, hogy valami ingatlan kéne neki, sok ha már akkor egyből valami ház... (náluk ez 2 jó keresőből áll) van egy aki nem keres olyan jól afrika csücskéről származik, ők is most vettek autót , de albérletben vannak, terveiket nem tudom.
Azért gondolom hogy ez átlagos kis szerencsével lehet érni, mert nálunk is asszimetrikus a kereseteloszlás, és úgy mondanám hogy 1 jó keresetű és egy alacsony kerestűből tevődik össze. Azaz a pár egyik felének ha jó a fizuja, vagy mind a kettejüké magasabb mint a minimál akkor van erre esély , ha igényük is van rá. (LEHETSÉGES ? IGEN!) Ha elverik akkor persze nincs rá elméleti esély se.
Az még lehet hogy hozzátesz, hogy én viszonylag a fogamhoz verem a garast. (De ez tanulható, ha valaki ezt szeretné)
Murdoch 2024. 10. 01. 13:38
Előzmény: #227847  EURHUF_goes_to_haven
Svájcban vmennyire lehet torrentezni, amúgy se adják ki az adatokat, mondjuk én azért fizetős VPN-t használok. Szoftverek vannak tiltva, oszt nagyjából jóvan, persze nem a sarkon kell árulni a premier filmeket. Meg a fene se fog küszködni vmi hackelt játék macerás telepítésével, valóban ott a steam, ezeregy akció van. 
Az ingatlanokat tekintve két normális fizetésből még itt is vállalható a vásárlás, kamat nudli, az önerő a neccesebb. Annyit kell beletenni, hogy a törlesztőrészlet a jövedelem harmadánál lehetőleg ne legyen nagyobb. Utána meg simán el lehet lenni.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 01. 13:36
Előzmény: #227845  Atti
Abban, hogy a németek mennyit költenek passz.  (mármint az echte)
Mert ők olyan rideg és zárkózott népség, hogy csak na. Egyik munkatársam vett 200 ezres (€) ingatlang full felújításbe belekezdett mondta szerintem 4-500e lesz a vége... idegei nem bírták eladta 40-50 bukóval... Van kifizetett lakása, kisgyerekkel így nyugodt.
Több másik van aki törleszti a hitelét, de van olyan ember aki "kisegér" aztén mikor befektetésekről beszélgettünk mondta hogy hát ő ingaltanba tette ami épp nem likviden van neki (nem 1 ingatlanja van!!).
Igen a tipikus német jár a pár éves lízingelt autóval.. szíve joga. 
A betelepült meg sokszor nem kap olyan jó állást (bár ez már rohatdul egyéni, tudás és küzdem kérdése inkább).Van magyar munkatársam aki 8-10 éve jött ki és kis faluban már a saját kacsalábon forgó házában lakik, 2 autóval idén vettek lakókocsit (a vontatós izé). Mondta hogy a hitel nyugdíjjaskorára megy le, a férj keres jól a feleség kb minijob, vagy még az se. 1 gyerek él velük. 1 meg a saját lábán.
Ez az amit én a szűk környezetben ismerek. A többi csak a lehetőség. Aki él vele az él, aki nem az nem. 
Atti 2024. 10. 01. 13:30
Előzmény: #227846  EURHUF_goes_to_haven
Az a kérdés a Te élet utad, amit leírtál mennyire átlagos?
Nem elméletben, gyakorlatban.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 01. 13:29
Előzmény: #227844  izommanujra
Persze hogy nincs torrent... meg VPN se... hagyjál már a hülyeséggel, ha nem értesz, hozzá legalább ne terjresszed a butaságot. Nekem is van kismillió steam játék amit itt vettem már akciókban, gépet is építettem 2-t feleségemnek meg magamnak is. Előfizetés is van, nem az a havi 10-20 € on megy el a havi 1500... illetve, de mert sok lúd disznót győz, de érted. Ha valamin spórolni kell akkor legelőször a legnagyobb tételt nézem meg először mert azon pár% spórolás is többet hogy mint az a nyamvadt netflix meg miegymás előfizetés.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 01. 13:26
Előzmény: #227843  izommanujra
Elmondtad a lényeget... "Elverik a pénzt...." Nincs több kérdésem.
Mi is fizetünk albérletet, fizetünk hitelt, dupla törlesztővel + teszünk félre, hogy minél előbb lehessen végtörleszteni... Nagyjából ott vagyunk 3 év után, hogy ki tudjuk ütni. Most én az EUR árfolyamot várom hogy pukkanjon. Addig fél-likviden tartva a pénz tagesgeld kontón, megtakarításin.
Az elmúlt 3 évben repülős nagy nyaralás nem volt (nekem volt pár céges de az úgyse számít XD).
Cserébe viszont a könryéket amennyire lehet bejártuk autóval.
Idén már belefért (megengedtünk magunknak ) egy kis Müchneni kirándulást, egy kis Olaszországi nyaralás-kiruccnást, és még megyünk Frankfurtba is egy 3-4 napra. 
Ezt úgy hogy van egy 14 éves Octáviám ami ki van fizetve és amint hallok valami kattogást viszem a szerelőhöz amit ha lehet otthon szereltetek. Ennyi.
Közben fullra berendeztük a lakást a 0-ról, és mikor kijöttem a 2-3 millió Ft megtakarításunkat 0 ra éltük fel. Szóval ezeket a 0 ról értük el. Lehetséges ? IGEN, és még lehetne ezt bőven cifrázni... 
Atti 2024. 10. 01. 13:22
Előzmény: #227836  EURHUF_goes_to_haven
Te élsz kint, nyilván jobban látod.
Amit én látok, hogy kint sem echte német a lakosság 99%-a.
Van bevándorló migráns bőven.
Van most már csőcselék migráns bőven.
Meg ukrán is.
Az meg hogy az átlag 2 keresős német mennyit rak félre csak elmélet, mert amit én látok inkább:
Jól keresnek, de el is költik.
Szerintem magadból indulsz ki és a hasonlóan gondolkodó környezetedben lévőkből.
De az átlag németek sem tesznek félre ennyit, csak tehetnének.
A bevándorlókról már nem is beszélek.
izommanujra 2024. 10. 01. 13:18
Előzmény: #227843  izommanujra

Ja persze mindenre elő van fizetve ( netfix ,  Disney tv , rengeteg számítógépes játékra  és gépre elverve a pénz stb )  Kint nincs torrentezés 2000 euros büntetés jár az illegális letöltésre a szolgáltatók figyelik.
A szép nyugat lehet költeni a pénzt :D
izommanujra 2024. 10. 01. 13:16
Előzmény: #227837  EURHUF_goes_to_haven

Mauriciusi nyaralásra megy az egyik ( 2-3000 euro fejenként elvégre élni kell mindig megkapom  )  a másik meg lízingeli a kocsit  4-5 éveset cserél mindig 4-5 évesre nem újra.
Elverik a pénzt mindenfélére igen ez az ő bajuk nem sok marad a kaja albérlet utazások ( évi 2 db max ) és kocsi lízing után igazi német szokás a kocsit lízingeljük és éljük a német álmot ;-)
Hiába mondom nekik kezdjenek el gyűjteni saját lakásra bele se akarnak kezdeni nem fognak 3-4-5 évekig  kuporgatni egy lakásra megmondták.  tudom ez kemény és lemondással jár  sok fiatal ezt nem akarja vállalni ( 30 év körül vannak már fix párral)  Szóval ebből se ház se lakás se gyerek nem lesz  se jobb élet itthon is el lehet vegetálni. Ha haza jönnének ( Sopronba és Ausztriába átjárnának )  seggük alá kapnának család alapításra lakást házat  és megspórolnák az önerő összegyűjtés gyötrelmeit .. Nem kell nekik jobb úgy .. biztos
Xis24 2024. 10. 01. 13:15
Előzmény: #227841  Xis24
Viszont egy burkoló aki havi 2M át keres ér vagy 7 db 70M forintos ingatlant.. vagyis kb fél milliárd forintot.Szóval jobban járunk ha burkolókat veszünk 😃
Xis24 2024. 10. 01. 13:11
Előzmény: #227834  sztanil
Hát. Annál aki lakhatási tulajdonos egy lakott ingatlan értéke kb az az ár amennyiért tudná bérelni. Maradjunk az 5%-os hozamnál. Legyen egy 70M forintos kégli. Ami nem túl nagy Bp-en. Ennek ugye a mai standard  hozama évi 3.5M forint vagyis havi. 291e. Tehát kb ennyit ér az ingatlan.  A többit csak akkor éri, ha úgy dönt az ember, hogy ezután nem lesz saját lakástulajdona ugyanolyan feltételekkel. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek