Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Múltkor írtam, nem tudom rákukkantottatok-e az áramszámlámra! A mostani augusztusiban pár fillér híján 300 Ft/ Kwh (64348 Ft, 215Kwh) nem tudom hogy pics@ba jött ki nekik, hogy ebből ~56000-ret az állam álljon.
A novero Gyorffy szavazoi: "Egy harmadik megszólaló szerint az elmúlt 20 évben a falunapokon sosem látták Győrffyt részegnek. „Ki tudja, mit tettek bele az italába Pesten” – tette hozzá." Biztos vagy benne, h gond lenne? :) + " lakástakarék komplett rendszerét felszámolni." Az okrol van egy kis pletyka jellegu infom: Nem adtak el a nagyemberek keresere a fundamentat egy barati banknak.
Kizárt dolognak tartom, hogy az állampapírhoz hozzányúlnak. A pánik olyan lavinát indítana, hogy decemberre új választás kellene. A többi szétadóztatott megtakarítási forma, kerülhet górcső alá, de nagy kérdés számomra miért kellett a lakástakarék komplett rendszerét felszámolni. Az állam és a bank mindig jól jár, ezt a tényt kár vitatni!
Uraim ne csinálják már: Most kezdek gondolkodni egy német nyelvű hirdetésben mi szerint havannai panel elcserélhető berlini házra Jelige: itt nem mennek le az árak csak fel. Ha megértik, hogy milyen lehetőségek vannak itt, akkor szerintem lesz jelentkező. 😃
A tippem: A múltkori cikkben is feszegetett külföldi befektetéseket, részvényeket kell valahogy építőipari bevétellé konvertálni. Alighanem nem az építőipar nyereségét osztanák meg, hanem a külföldi befektetéseket/folyószámlákat/ mindent is valahogy szátkúrnak, különadóztatnak. Nem tudom hogyan, de ötletgazdagok kibasz terén a srácok.
Lefordítom magyarra. Az összespórolt, többszörösen leadózott bevételedből vett állampapírok névértéke az ingatlanfejlesztők, és Csok jogosultak támogatására lesz kifizetve. Neked meg amikor x év múlva szükséged lesz a tőkére azt majd csak a "piaci" árfolyam alatt fogod megkapni, mert Tiborcz n+1- ik szállodájának betonalapjában pihen az összeg Balaton alsón.
Hát, kádárkockára ötven év után legalább nem kell sokat költeni ha közben nem tették, sanyi a traktoros két felesért összedönti ha magától nem tette még meg…. Szőval jogos hogy addigra legyen a kezedben az újnak az ára :D Más kulturális szokások, junó :D
Jó tudom. meg a környezetvédelem is fontos ezért nyilván valami passzív ház. Arra se legyen gondja a bérlőnek. Pár évente berendezés csere. Na meg mesterséges intelligencia a wc csészében. 50év? Hát jó. . de ugye mi úgy szocializálódtunk, hogy ha nem duplázol vagyont pár év alatt akkor te vagy a falu lúzere.. mert lemaradsz mint atom 😃
Miért mi a baj? Ötven év alatt megtérülő befektetés, ha nincs adó és nem kell állagmagőrzésre költeni. Sima liba. Az lehet még hogy meghalt a tulaj csak titokban tartotta és egy számlán gyűlik a lakbér. Különben is, kell mindenen a hasznot keresni kapzsi mód? Nem elég hogy segít egy családot egy életen át? (Mármint az övékén persze.)
Akkor ezek ilyen örök életű klónozott, tulajdonosok lehetnek 😃 mert ez ma 320M forintos ingatlanra 560ezres havi bevétel. Meg gondolm adó is. Még az árak is lefelé mentek az elmúlt időszakban nem? Akkor ez most ilyen minuszos történet?
Én a szigetszentmiklós m0 pihenő kfcre 14-26 perc becslést kaptam, nem tudom nézi e hogy iskolaidőszak kezdete. Kis iskolaautós-anyuka ügyetlenkedés, aztán lehet az több is…
Delen laktam. Es fontos h gyerekkel alkottam a velemenyt. Mindenert autozni, boltok alig vannak, az ovodak minosege es telitettsege botranyos, alternativa nincs. Orvos szakorvos emlitesre sem melto, a nyitvatartasok (ovi, orvos, posta stb) nem nagyvaroshoz szokott embereknek valo. Jatszoter sportolasi lehetoseg huha. A program uj epitesu ikerhazas kornyeken: inni es zabalni a kertreszben(alkoholista es dagadt leszel) , hallgatni a kolkok uvoltoset, az utcan az ingazok 350el hajtanak, nyirni es ontozni a qva fuvet es arrol beszelni a szomszeddal es/vagy a kivitelezot szidni. Ami elhetobb, de az se varos: Budakalasz, biatorbagy, torokbalint, dkeszi egyes reszei. De ezeknek az aruk ott is van. Kb anno a benzin penzem annyi volt, hogy egy ujszeru 13 keruleti nagyobb lakas kulonbozetet kiadta volna... Es akkor nem elbenzinezi az ember, hanem vagyonban van.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link