Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Van egy bája annak, amikor megfogalmaznál egy véleményt, de inkább kitörlöd a nyílt hülyézés miatt és bezárod a böngészőt. Mondjuk mit vársz attól aki saját magának válaszol?
Leszögezem, 'neménvótam', még csak negatívot se adtam soha senkinek. Pedig linkelhettem volna pár ingatlant a környékről, nem a levegőbe beszél az ember. Svájcban meg amúgy is volt vagy 2%-os infláció, lehet egyszerűbb itt nyaralni, mint a Balatonon.
Szerintem erre te is sejted a választ, ha érdekelnek az ingatlanok. Ugyanúgy lehet, ahogy Pistike12 tagtárs szerint további áremelkedés következik Magyarországon, ami ország ahogy írásaiból kivettem jelenleg egy Bangladessel keresztezett siralomvölgy.
Nem Te hazudsz, meg veletlenul sem gondoltam ra. Sok kulfoldon elo nem fejti ki az igazsag minden szeletet es okosabbak a helyieknel termeszetesen:) es eloadjak magukat... Illetve az altalad leirt eset nem epp altalanos es nem epp a berbol Svajcban konnyen (3 ev alatt) megszerezheto lakasok allitast igazolja:)
itthon balfasz voltál ahhoz hogy igényeidhez illő sikered legyen az ingatlanpiacon most egy svájci bérleményben gyártod az elméleteket, hogy nem a te hibád hogy itthon nem boldogultál sok sikert, ez is valami 50-hez közeledve izgatottan várom a következő szerencsétlenkedésedet
hiába emigráltál ez a kurva világ csak nem akar úgy működni, hogy értsél belőle valamit, pedig már majdnem 50 vagy mit gondolsz: ez születési rendellenesség, vagy szándékos hülyeség?
Na jó, de egy izmos fizetés évi 250k chf, ebből nem fog összerakni 3 év alatt mondjuk egy jóféle zürichi lakást. Meg nyilván nem CEO-khoz kell viszonyítani...
Miért hazudnék?A kolléganőm a szakmája egyik csúcsa volt itthon is, egy speciális területen, és utána mázlija volt, mert pont Svájc is elkezdett egy olyan gyakorlatot bevezetni, amit ő már ismert itthonról, így nem volt vetélytársa aki labdába rúghatott volna azon a területen mellette, csont nélkül nyerve a pályázatot egy országos szervezet élére katapultált.
Akkor már csak az kérdés, hogy lehet, hogy pl. Bázeltől néhány km-re a franciáknál miért is 400k chf egy ötszobás ház, az annyi mint a korábban idézett ráckevei kégli. Csak a környéken 2,6M a nettó átlagfizu.
Egy sokkal gazdagabb ország, nem 10 szer... Hogy ne lennének jobbak a viszonyok minden tekintetben?.. Ha ez nem így lenne, akkor mit gondolnál, hogyan működik a világ?
Közvetlenül nem voltam benne érintett, de beszélgettem helyi erőkkel és régebb óta ott lévőkkel és több irányból is ezeket az információkat kaptam. Én magam sose jártam utána, nem szeretem a sok évtizedes hiteleket és végül nem is maradtunk sok évtizedig, csak ~egyet.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link