Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
szóval azt mondod, hogy egy nettó 1.5 milliót kereső pár (akik ritkák, mint a fehér holló) babaváróval és családi támogatással akár egy 2, neadj isten 3 szobás panelt is megengedhetnek maguknak?
Linkeld és elhiszem! Fogalmad sincs mit kell letennie az asztalra, vagy milyen beosztásban kell dolgoznia egy mérnöknek, vagy akár pénzügyi, gazdasági területen bruttó 1millio körüli fizuhoz Budapesten. (sztiv: nem erről beszéltem)
Nagy atlagban igen. Sztem ne vitakozz a KSHval. Ha nem hiszed ugorj el Oroshazara, Bekescsabara Csurgora Zegerszegre es rajossz, hogy a 13 11 munkahelyei vagy a videki fostalicskak fizetnek jobban. A nagy Gyorben is ha kihuznad az Audi fizeteseit lenne kiakadas...
Nem a diplomások keresnek jól, de ők azok akik normálisan tudják a befoyt összeget tervezni, kezelni, lakáscélra félrerakni, befektetni, stb. Azért a brókercégek, pénzügyi tanácsadók ügyfeleinek még mindig óriási része diplomás, hiába ugrottak meg a szakmunkás fizuk, befektetésekben ők nem jelennek meg nagyon...
Itt írták hónapokkal ezelőtt páran MHB-nél és CIB nél korábban és most is van 8.1 körüli THM-el lakáshitel. Nagy marha volt aki 9.5 vagy 10%-ért (THM) rohant az Erste-be, vagy OTP-be. Megnyugtató, egyúttal a propagandát ismerve ez is siker lesz :).
Tenyleg ne vedd att az itteniek csodavarasat. A 10mos orszag 4 legmenobb es legjobban ellatott keruleterol irsz egy fovarosban ahova tenyleg atlagban a legjobbak/legfeltorekvobb emberek koncentralodnak es jonnenek sokszor nem rossz csaladi hatterrel. Ha lesz is itt arcsokkenes az azutan hogy a megyeszekhelyek 30%ot estek nominalban realban meg 50%ot:) A belvaros meg a budai hegyek mas vilag nem halandoknak. En itt kizarolag a halandok közöttiekrol beszeltem.
Az arak ezen a teruleten nem fognak csokkenni csak a 100nm+soknal. Minimum stagnalas de inkabb az sem. Sokan nem ertik itt meg hogy egy atlagos 13 keruleti diplomas munkahely egy panak 1-1.2m nettot jelent. Ha az egy kis vezetocske mar 1.5m felett vannak. Ha egy egeszseges 30% eladosodast nezunk az majd 40m hitel meg most is babavaroval meg tobb. Es ezek a berek jovore meg nonek 10%ot simen, tehat meg 15m likviditas. Es itt meg nem beszeltem, hogy van felretett es csaladi penz is. A 13 es 11 kerulet multi negyed multis fizetessel gyakorlatilag zero munkanelkuliseggel. +ez egy atlag, nem is a jol keresok... Ismeros nem reg adott el 1 het alatt 58as panelt 50mert a 13ban... Tehat 1 het ugy hogy mashol doglodik minden...
te meg a halál f@száról írkálsz, fater.. lokáció, bazdmeg. az össze hányást ismerem Budapesten pesti oldalon 30 évre visszamenőleg nekem ne írjál Budapestről mert nem abból áll a budapesti élet hogy havonta egy napfényes szombat délután bejössz Pestre a pénzért oszt mész egy kört az Oktogon meg a Vígszinház között.
a budai kertes ház az igazi, ami néha óbudai lakhatást nyújt, miközben egy sufnituning sváb parasztház a békási régi falu közepén,10 cm sárga gyapottal a szarufák között
jaj, Mester hagyjuk már ezt a "Buda felé nézést" :-) Kinek jó ez? :-) Kispesti paneleket hirdetnek így, honnan van oda Buda? qrva messze..vicc.. Budáról kell lenézni a városra. A Kolosy tér felett kell felkelni a hegyen. Sajnos ez nekem sem adatott meg
En 1 utcaval voltam beljebb par honapja, az altalad emlitett utcatol 3 perc setara. Oda epultek az uj epitesek, de ha Buda fele nez a lakas mar nem annyira para se a “lepra” se a vasut.
Múlt héten voltam egy 13. ker Palóc utcai lakásban. A környék nekem pusztulat. a vasút mögött, be is kattannék egy ilyen helyen. A társasház újépítésú, modern, minden ok. Fiatal 30as jól kereső kolléga a tulaj és neki kell a város közelsége. A fiatalokat nem zavarja a lepra környék a ház előtt. Van erős fizetés. Azért mennek ezek a lakások.
"Tenyleg,, baratsaagban vagyok jo par alsoorsi, furedi, aszofoi lakossal! Almadi, Fuzfo, Kenesse, Akarattya felejtos!" Engem érdekelne, hogy ezekkel a helyekkel mi a baj. De szerintem mást is érdekelhet. 2-3 bővített mondatban kifejtenéd?
Valaki figyeli mostanaban a budapesti, 2000 utani tarsashaz lakasok piacat a belsobb keruletekben? ( 14, 13, 11, 9, belvaros, tehat nem peremkeruletek). 40m alatt nincs garzon! 70m-ert normalisabb 2 szobasok vannak, es nincs lefele kilogo a sorbol, csak ami tetoter, foldszint vagy nem sikerult a tarsashazalapitas, vagy pusztulat a kornyek. Kitartanak az eladok! Vajon ennek a szegmensnek az arai szep lassan mennek majd lefele, vagy bevarjak az arak az inflaciot?
Nem, nem mindenkire igaz. A közösségi média, juniós Kft táblák és a Google 2 perc alatt segít eldönteni. Egyébként sajnos mostanság legalább 80% az egyezés, megdöbbentő milyen hamar ki lehet deríteni.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link