Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc ma, 18:06
A kínálat mindenesetre növekszik, legalábbis Budapesten egyre több az eladó ingatlan. Nem tudom, az ország többi részén mi a helyzet...?
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc ma, 16:03
Előzmény: #269235  tihamer
Áremelkedés... Végül is így is írhatjuk azt, hogy a Forintból pengő lett. 40 éve 4-5.000 Ft volt egy havi fizetés, most a százszorosa. 4 évtized alatt ugyanekkora a szorzó az arany és az ingatlan esetében is (Pengőben, vagy micsoda...Forintban). 10 év lejtmenet után természetesen behozta a lemaradást (lásd pl. MTelekom 2012-2022, aztán 2022-ben mi történt? Vettem belőle egy csomót :)
FeherTibi ma, 15:54
Előzmény: #269235  tihamer
Érdekes.  De azért kisebb városokban, pl  Olaszországban vagy Spanyolországban még mindig vannak olcsón lakások.  Szerintem a munkanélküliség esetleges növekedése, illetve egy tartósabb hőmérséklet emelkedés lejebb viheti az árakat. Magyarországon az ingyenpénz miatt mentek fel az árak. De azt el kell ismernem, hogy az általam korábban figyelt 1-2 városban, pl. Marseille-ban és Valencia-ban is szemmel látható drágulás van az ingatlan piacon. De pl. Palermo olcsó, igaz, az ott az élet is olcsó lehet. Nem nagyon vannak már olcsó ingatlan árral rendelkező, nagyobb és egyben szinvonalas városok. Csak a nagyon kis városokban, községekben
tihamer
tihamer ma, 14:27
Előzmény: #269231  tihamer
"Drágul az egész régió, de Magyarország jár az élen2026. 09. 17. Erdei Balázs ÁkosMásfél évtizede még a válság ütötte sebeket nyögte a régió lakáspiaca, 2025-ben már több országban is kétszámjegyű volt a drágulás. A vizsgált tizenegy ország közül Magyarország vezeti a mezőnyt: egyetlen év alatt 18,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak. Ami a tulajdonosoknak látványos vagyongyarapodás, az az otthonra gyűjtőknek egyre távolodó cél. De mit árul el a drágulási verseny arról, hol tartanak a régió lakáspiacai?Alig másfél évtized alatt a régió lakáspiaca a mélypontról a csúcsra jutott. 2010-ben, a globális pénzügyi válság utóhatásaként a legtöbb országban zuhantak a lakásárak; ma viszont csaknem mindenhol gyorsan drágulnak az otthonok, több helyen kétszámjegyű ütemben. A BB tengely tizenegy országában a lakásárak éves változása jól kirajzolja ezt az utat – a válságtól a mai lendületes drágulásig –, az egyes országok pályája azonban jelentősen eltér. A most vizsgált mutató a lakásárak éves változási ütemét fejezi ki: azt mutatja meg, egy adott évben hány százalékkal emelkedett vagy csökkent a lakásárindex az előző évhez képest. Fontos, hogy ez nem a halmozott drágulást vagy az árszintet méri, hanem az adott évi lendületet – vagyis egy magas érték gyors éves drágulást jelez, nem feltétlenül magas árakat.A mutatónak nincs egyértelmű jó iránya sem: az áremelkedés a lakástulajdonosok vagyonát gyarapítja, ugyanakkor a lakásvásárlók, különösen a fiatalok számára nehezíti az otthonhoz jutást.  A válság volt a választóvonalA régiós átlag alakulása önmagában elmeséli a történetet. 2010-ben a lakásárak átlagosan mintegy -4,5 százalékkal estek a régióban, 2015-re a változás pozitívba fordult (3,2 százalék), 2020-ra tovább gyorsult (6,5 százalék), mára pedig elérte a 10 százalékot. A lakáspiac tehát a válság utáni árcsökkenésből előbb lassú kilábalásba, majd egyre erőteljesebb drágulásba váltott át. A 2010-es kép a 2008-as pénzügyi válság mély nyomát viseli. A régió szinte minden országában csökkentek a lakásárak, több helyen drámaian: Lettországban -11, Bulgáriában  -10,2, Romániában -7,5, Litvániában -7,4 százalékkal. Mindössze két ország úszta meg áremelkedéssel: Észtország, ahol a lakásárak még 5,7 százalékkal nőttek, és Szlovénia, ahol lényegében stagnáltak. A válság tehát a régió lakáspiacát széles körben, de eltérő mélységben érintette. Magyarország az élen drágulásbanA 2025-ös kép ennek épp a fordítottja: a drágulás általános és több helyen igen gyors. A leggyorsabb áremelkedést Magyarország mutatja, 18,3 százalékkal, amit Bulgária (14,6), Horvátország (13,9), Szlovákia (12,4) és Csehország (10,4) követ – ezekben az országokban tehát kétszámjegyű a lakásárak éves drágulása. A mezőny másik végén a piac érezhetően lassabb: Lengyelországban 4,9, Észtországban 5,2, Romániában pedig 5,7 százalék az éves növekedés. Lengyelország esete külön figyelmet érdemel, mert itt a drágulás üteme az öt évvel korábbi 10,5 százalékról mérséklődött vissza, ahogy a magasabb kamatok és a romló megfizethetőség lassították a piacot. Magyarország lakáspiaca a régió leghullámzóbb pályáját járta be.A 2008-as válság különösen súlyosan érintette – a devizahitelek és az építőipar visszaesése miatt a lakásárak évekig estek -, majd 2014 és 2015 után erőteljes fordulat következett, részben a devizahitelek forintosítása, részben a lakáspiacot élénkítő állami programok nyomán. Azóta a magyar lakásárak a régió, sőt az egész Európai Unió egyik leggyorsabban emelkedő piacát alkotják. Ez a mutató éves jellege miatt nem is látszik teljes mértékben: ha a halmozott drágulást nézzük, a magyar lakásárak 2015 és 2025 között csaknem a négyszeresükre emelkedtek – ez a legnagyobb növekedés az unióban. A jelenség jól szemlélteti, hogy az éves ütemek évről évre halmozódva milyen nagy áremelkedéssé állnak össze. A tizenöt éves adatsor egy teljes lakáspiaci ciklust fog át: a válság utáni zuhanást, a fokozatos kilábalást és a mai erőteljes drágulást. A régió szinte minden országában felgyorsult az áremelkedés, még ha eltérő ütemben is. Fontos ugyanakkor, hogy az éves változási ütem csak a pillanatnyi lendületet mutatja: nem árul el semmit arról, milyen szintről indult a drágulás, vagy hogy a helyi jövedelmekhez mérten mennyire megfizethetők a lakások.A gyors drágulás egyszerre jelent vagyongyarapodást a tulajdonosoknak és növekvő terhet a vásárlóknak – a mutató önmagában tehát nem jó vagy rossz hír, hanem a lakáspiac dinamikájának pillanatképe. A BB Tengely a Baltikum és a Balkán országainak teljesítményét veti össze évtizedes távlatban.A sorozat többi részét itt találod.
Goldstein17 ma, 10:15
Előzmény: #269233  Bandita
Az orvos: "mi is csodálkoztunk"
Jó ha valakiben van empátia, meg aztán profin tud nyilatkozni a sajtónak. A szakmai felkészültséget ne is említsük.
Bandita ma, 08:59
Előzmény: #269232  slash
A műtét sikerült, a beteg meghalt.
Sajnos 
slash
slash csütörtök, 15:49
Előzmény: #269230  z0li23
ja, persze. bocs 
tihamer
tihamer csütörtök, 15:31
Előzmény: #269230  z0li23
👍
z0li23
z0li23 csütörtök, 15:25
Előzmény: #269229  slash
77 - így érti , kettő darab hetes 
slash
slash csütörtök, 15:04
Előzmény: #269228  tihamer
Hogy érted ezt a két hetet? Valami műtétről beszélnek. Szegény tavaly voltam egy koncertjén. 
tihamer
tihamer csütörtök, 13:00
Előzmény: #269226  slash2
És csak két hetes volt az öreg.
Nyugodjék b
XesNEMisX csütörtök, 12:28
Előzmény: #269225  DaGi
 Kíváncsi lennék, hogy lehetne kiszerkeszteni a reál, nominál mellett, hogy életciklusra vetítve egy ingatlannak, hogy alakul  az értékeltsége.   12 év alatt kapott egy 6-7-8-10x szorzót a panel és közelebb zárt a mindenkori újhoz az ár. De az évek meg csak telnek. Hm.. Az lenne az igazi parabola.
slash2 csütörtök, 11:57
Most jövök Kőbányáról az élessarokról. leülök a gép elé:  meghalt Bill Kapitány.  Mára ennyit. RIP 
DaGi csütörtök, 11:38
Előzmény: #269222  Tapasz01
XI. keruletben is csokkentek. Csucson 1.46M/m2 volt, most 1.41M/m2. Szinten ingatlan.com, hirdetesi arak.
slash
slash csütörtök, 09:04
Előzmény: #269222  Tapasz01
Igen , tudom. Már 1M /nm alatt is vannak. Havannán is láttam már 950/nm áron panelt. Csak ami Kőbányán már elindult sajnos Budára még nem jött át. Kár. Várni kell.  
tihamer
tihamer csütörtök, 07:47
Előzmény: #269220  EURHUF_goes_to_haven
"Használati értéke pedig tudjuk melyiknek nagyobb. " 
Garázs VS Lakás.
Ezt a kereslet- kínálat viszonya határozza meg. Viszont ezt te is tudod.
1965. 38.000 autó.
2026. 4,2 millió autó.
Lakosság:
1980. ~10,8 millió fő.
2026. ~9,4 millió fő.
Lakásokon kívül ezért is vannak garázsok is az ingatlan portfóliómban. Plusz a garázsok likvidebbek eladásnál, ha kell a kápé valamire.
Tapasz01 csütörtök, 07:39
Előzmény: #269218  slash
A X kerület egyes részein már csökkenek a panelek (70 nm) hirdetési árai, legalábbis az ingatlan.com-on.
XesNEMisX csütörtök, 07:05
Előzmény: #269217  AnlegerFerenc
Több opció van. A jövő szerintem  azon múlik mi fog történni a világban.  Mivel kritikus időpillanatban vagyunk, így minden kétfelé mutat. Mindenesetre a tőzsdei ingatlancégek , ebben az időpillanatban egy egész másfajta jövőt áraznak itt Európában.  Ott már közel van az a bizonyos felét éri mint korábban. De nem a csúcsról hanem a felének a feléről beszélünk. Persze ez egy másik műfaj, így nincs közvetlen áthatás. Az örök áremelkedésbe vetett hit töredezett. 
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 07:02
Tegnap láttam face, de már korábban is többet Sopron garázs, 16m2 még villany sincs benne és 15,9m2.... teljes elmebaj... Az hogy a kicsit is normálisabb lakások 800-1M/m2 azt már megszokta a szemem, de a gazsnál villany nélkül, na ott még tikkel a szemem. Tudom hogy nem BP, de azért akkor se normális ez, hogy néha már drágábban árulják a garázsokat mint a lakóingatlant.. Használati értéke pedig tudjuk melyiknek nagyobb.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 06:37
Előzmény: #269218  slash
Azt tudom, hogy most mi van, illetve az okát is. A támogatási rendszer előtte az összes puskaport. Szerintem stagnálás lesz...
slash
slash csütörtök, 06:30
Előzmény: #269216  J0hnnyEnglish
Ott van a Gyula által berakott jelentés. Vége a nyárnak a nyaralóknak, mars vissza dolgozni. Vagy véged. Te Budapesten keresel ahol munka van. Itt van mindenki! Minden itt van.  Tegnap kiraktak egy szakadt kis kérót 32 nm Belsó Óbuda kirakta a nő 42re. Írtam neki egy 35ös ajánlatot elküldött az anyámba. Hát ez az amire te vársz. Nem opció egyenlőre. 
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc csütörtök, 06:20
Belátható időn belül elérkezünk oda, hogy 100 millió lesz a belépési küszöb a fővárosban. És itt most nem az albetétesítetlen, használati megosztási szerződéses, 25 négyzetméteresre darabolt lakásokra gondolok, hanem az élhető méretű és állapotú ingatlanokra, amelyek jelenleg 60 környékén indulnak (az alsó szegmens ára évről-évre milliókkal emelkedik, és semmi nincs a láthatáron, ami ezt a folyamatot megállíthatná). Valószínűleg nem kell 10 évet várni erre, de ez csak az én elképzelésem...
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 06:13
Előzmény: #269215  slash
Nem kell beszakadni az áraknak, azt én is leírtam nem várom. A normalizalódás az azt jelenti számomra hogy nem évi 10-15-20 százalékos árnövekedés van, hanem a letörő infla, és gazdasági gywngélkedés miatt inkább stagnálás, meg nagyobb alku...
slash
slash csütörtök, 06:02
Előzmény: #269209  J0hnnyEnglish
Ha beszakadnak az ingatlan árak amire te vársz az visz mindent magával. Megmondtam tavasszal: Itt már soha semmi nem lesz olcsóbb. 
Hobbyproperty szerda, 23:37
Előzmény: #269203  Bandita
attól.hogy a csávó jó valamiben attól.még nem.ért az ingatlanokhoz
Bandita szerda, 22:45
Vállalkozóknál tudtak dönteni, ott találtak megoldást.
Köszönjük szépen.
Freszelés szerda, 21:26
fiatalból nincs annyi szóval nem ők vannak a fókuszban. meg amúgy is már a (tisza) zsákban vannak szóval minek adni nekik bármit.
szándékosan nem hozom fel azt, hogy mi a helyes vagy mi lenne a helyes. mert az nem számít.
Pistike12 szerda, 21:11
Es minden halad a szokasos uton (fogyasztasi ado emeles, kulonadok megtartasa stb.) , amig nem jon be a tél...
A berek emelkedése hirtelen megallt, olajvalsag kellos kozepen vagyunk (nagyobb mint 1970es evekben), usa kamatemelesi ciklust nyitott, usa allampapirhozam az egekben, ekb kamatemelesi ciklust nyitott, BIRS kamat lefele tarto trendje megfordult, foglalkoztatottsag a versenyszferaban csokken, autoipar ciklikus es strukturalis valsagban, epitoipar beka segge alatt, gazar az egekben a kulker merleget kiforditja majd stb stb... 
Az osz lassan telbe fordul sajnos... 
De lesz sztem 1-2 even belul csodaszer= QE
Pistike12 szerda, 21:02
Előzmény: #269208  gyula1971
Elolvastam a jelentest. Komoly munka volt pozitiv hangvetelre kihozni🙂
A nyugat dunantuli regioban elegge erintett voltam🙂 teljesen jo megallapitas h 97%al nott a kereslet az emlitett idoszakban. Ez szemelyes tapasztalat. De kifelejtette a bazist🙂 maradjunk annyiban, hogy az ospig olyan h kereslet az nem volt... Osp utan pedig megrohantak. 
Fontos az alacsony cel a sikerelmenyhez🙂 
Mint írtam anno 2024 aprilis es 2025 augusztus kozott 1 ajanlatot kaptam, majd osp utan 1 honapon belul megrohantak es +26mot tettek ra az 1 ajanlatra felfele licitalva. 
De ahogy hallom aprilis majus ota totalhalal megint minden... 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szerda, 20:59

Csalódott vagyok és elkeseredett - fiatalként - haladunk tovább a lerohadó, de megfizethetetlen ingatlanok irányába :(
https://www.economx.hu/magyar-gazdasag/2026/09/16/kamatstop-kivezetes-kormany-penzugyminiszterium-dontes-megoldas/?utm_source=index.hu&utm_medium=link&utm_campaign=doboz
gyula1971
gyula1971 szerda, 20:40
Ennyiért már nem kell a balatoni nyaraló? Megjött a 43 százalékos pofon, Győrben viszont elszabadult a piac
Ennyiért már nem kell a balatoni nyaraló? Megjött a 43 százalékos pofon, Győrben viszont elszabadult a piac | Economx
HPPapa szerda, 12:45
Előzmény: #269205  Pistike12
Youtubeon verik a mellüket az ingatlanosok és hitelközvetítők, hogy megkeresésekben, hitelügyletekben rekordév lesz.
Pistike12 szerda, 12:12
Epp most jelent meg jobbos portalon. 
"Székely Ádám a magyar lakásépítések jelentős visszaeséséről is beszélt. Mint mondta, korábban évente mintegy 40 ezer új lakás megépítését tartották szükségesnek, később azonban ez a célszám 25 ezerre csökkent.
  • Magyarországon az elmúlt két évben egymillió lakosra vetítve évente kevesebb, mint 1500 lakás épült, 
  • miközben Ausztriában és Lengyelországban ez a mutató meghaladja az ötezret, 
  • Romániában és Csehországban pedig háromezer körül alakul"

Ez kivalo munka volt Marci Viktor nagggyorgy, jellinek, balazs!! 
Kivalo. Csillagos otos! 
Pistike12 szerda, 11:50
Előzmény: #269204  Pistike12
Nincs alapja, nincs adatom ra semmi... 
De kibaszottul 2007 es 2008 elejet erzem itthon es a vilagban is. Akkor voltak ilyenrk
Pistike12 szerda, 11:48
Előzmény: #269201  HPPapa
Nem figyeltem eddig, csak most dobta fel a youtube.
De 300 millio biatorbagyon erdekes. 22ben meg 40 millioert volt szep nagy telek ott. 
Bar en mar nem tudom, hogy vane jobb lokacio ezeknel az aglos helyeknel ha ujat akar az ember es kvazi uj es szellosebb videken. Ha van, az kb a felso 2%nak...
Ha valaki egy ertelmes helyen aglos onallo ketszintes korrekt 150nmeres hazat plusz garazzsal 700+os telekkel ossze tud hozni, az mar emberfeletti es minden tiszteletem! 
Csak az epulet a laza butorzat es a korites 170-180 millio ft. Erre jon a telek ara
Es ez egy nem extrazott, hanem egy igaz kozep felso, felso alja szint a mai kozkivanatnak (nem az enyem!) 
Vmi extra brutal. Es ez az ar nagysegrendileg a teljes orszagra igaz... 
Hat dolgozza ezt le valaki bakker. 
Nekem 110nmeres lesz szetsmucigolva garazs nelkul de ez is 126-130millio lesz butorzat es igazi korites nelkul. 
De már rajtam rohog a kivitelezo, amikor tiltom le a szakikat a remek otleteikrol... (pl: kerten beluli tobb vizveteli lehetoseg, beepitett led stb) mar hulyenek neznek amikor mindenre az a sablonom: "Mennyibe kerul? Nem" 🙂 
Gabor ur az o igazi ugyfeluk🙂 
Bandita szerda, 11:38
Előzmény: #269201  HPPapa
Ennyiért Budán rengeteg jó van.
Pistike12 szerda, 11:34
Előzmény: #269199  greenman76
Attol fugg, milyen a kicsi. Tobb van, ami teljesen megbizhato. Persze sok kokler is lesz.
De mint a pelda mutatja, a nagy sem garancia a tenyek alapjan sajnos. 
HPPapa szerda, 10:37
Előzmény: #269198  Pistike12
Én már ott lehidaltam, hogy Biatorbágyon elvert 250-300 milliót egy házra. Ebben az árkategóriában azért már jobb lokáció is szóba jöhet.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek