Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem ez nem erre volt reakció, ez egy ismét kamuka nick #266309-re adott válasz. Én az örökléssel kapcsolatban leírtam a véleményem, azt hiszem hasonlóan látunk...
10 éves időtávon a 4%-os reálhozam még nem tudja kifejteni a teljes "csodáját". 30 évnél havi ~285/k és 50-50% lesz a saját befizetés és a kamatos kamat aránya. Míg 10 éves távon a cél eléréséhez szinte végig a saját tőke erejére kell támaszkodni, 30 év alatt a szükséges havi összeg a tizedére esik vissza, és a végösszeg közel felét tisztán a hozamok termelik ki. Érdekes amúgy, hogy mennyire nagy ereje van az időnek. Bárcsak 18 évesek elkezdtem volna akár csak az aprópénzt félretenni és persze 10-20-30-40-50 éven át utána egyszer sem megingani és hülyesébe beletolni és/vagy elkölteni.
Meg a kamatos kamat csodája. Szerintem a "van kétszázvalahány milla megtakarításom" nem egyenlő "akkor húsz évig havi egy millát tettél félre". Nem is beszélve az ingatlanár pár év alatt (nominális) sokszorozásáról, ami azért talán nem bitcoin kategória. (fogalmam sincs persze kinek a számai valósak fatfire-től firekillerig, de az utóbbiakra nem mondanám azt hogy lehetetlen. Egy százmillás ingatlan meg kétszáz milla az egy jobb családi ház budapesten, vagy egy nagyobb lakás beljebb. mintha azt mondanád akinek negyvenesen akinek kicsit jobb ingatlana van annak nem lehet családi segítség nélkül. Hát izé)
Bár semmilyen számot sem írtam le, de sohasem értettem miért elitélendő vagy kevésbé értékelendő, ha valaki családi segítséggel kezdi meg önálló életét és épít fel valamit...
Sok ideirogatónál komolyan kérdem, ezektől a leírt számoktól érzitek magatok jól? Nagyon adom, valaki, már huszon évesen, élete top melóját végezte, top pénzért pályakezdőként. A mai 100 millás ingatlan a mélyponton volt kb 20 millió, akkor sem volt piskóta összerakni 5 milliót az önerőre, de gondolom hitel nélkül vetted, mert neked már 20 évesen rendelkezésre ált ez az összeg. PMÁP és a faszságokra nem elköltés nagyon kevés ide, amiket leírsz összegek évi 5-10 milliós rendszeres megtakarítás is kevés. De tudom, bitcoin ...
megpróbáltam a fizetési ütemezést tárgyalni hátha adnak valamennyi kedvezményt, mire a hölgy közölte hogy bármekkora összegű foglalót adhatok ( a minimum 10% felett ) a lakásra ők elfogadják, de kedvezmény nincs :)) jövő ősszel lesz átadás, megkockáztatom hogy nem foglalózok most
jókor kell lakást venni, 2015 előtt, extrém jó jutalékos munkát végezni sok évig, nem elkölteni fa$ságokra, gyerek nagyon picike még így mire ő lett már nem osztott, nyílván nem párnacihában tartani, pmáp és egyebek talán arra voltak jók hogy az inflát kompenzálni tudják valamelyest, de sajnos így is nagyon sokat vitt el a megtakarított pénzemből... tudjuk hogy most 200 millio az annyit ér mint 5 éve nem is tudom 150 millio vagy inkább 100 millio?
Gyerekként én is így laktam. Négy testvér, dolgozó apa, otthont fenntartó anya. Felnőttként látom igazán, mennyire nem volt a szüleimnek könnyű. Nem tudtuk, hogy apánk egy szelet kenyeret vitt magával ebédre. Viszont nem adok meg "mindent" (ha ezen anyagiakat értünk) a gyerekeinknek. Nem ez az út.
"de mivel egyik felsorolt szakma képviselője sem vagyok, illetve van saját 100+ millios ingatlanom illetve kétszer ennyi befektetésem, nulla hitelem, így jó érzéssel tölt el hogy nem kaptam a seggem alá semmit" Ezzel a hülyeséggel ne etessél. Nem tudom milyen élvezet van abban, amilyen hülyeséget itt összehordol, de mond, hogy lehet megspórolni 40 évesen család mellett, 0 örökséggel ennyi vagyont? . Várom a képletet! Lehet, hogy tőzsdegurú vagy, esetleg ötösöd volt lottón? Azonban ha egyiksem, akkor fáraszd azokat hülyéket, akik ezt elhiszik.
Az én nagyszüleim Nógrádban döngölt padlós (nem volt beton a szőnyeg alatt) parasztházban laktak. Anyám ebbe nőtt fel. Én amit tudok megadok a kölkeimnek hogy soha ne érezzék azt a szegénységet!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link