Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FR73 hétfő, 22:23
Előzmény: #266319  J0hnnyEnglish
Ne velem vitatkozz, Firekiller a te embered, olvass vissza a kommentláncban.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish hétfő, 22:09
Előzmény: #266305  FR73

Könnyű általánosítani mindegyik oldalra, de valójában akit nem toltak meg egy időben örökölt ingatlan(okkal), az tudja igazán mekkora hátrány. Alapesetben jó fizuval legalább 15-20 év ezt a különbséget behozni, átlagfizuval be sem lehet.
Ahogy írtátok, kis kivételtől eltekintve másképp is értékeli az ember. A másik hiba amit gyakran látok, hogy akire ráömlik komolyabb örökség, nagyon sokan hajlamosak 1db ingatlanba beleölni irdatlan mennyiségű pénzt és majdnem a teljes vagyonukat belekoncentrálják  (pláne most, hogy meglegyen az álom családi).
Nem kell messzire mennem, apám ugyan ezt csinálta, így egy jó lokációban van egy ~150 milliós ingatlan, ami 10 éven belül kb 20-30 milliót enni kér (tető, nyílászárók...stb)
15 éve üres seggel jöttem fel Bp-re dolgozni. Amikor felhozta a ház felújítás témát közöltem vele, hogy jelenleg a saját lakhatásunk is korlátos (harmadakkora nm-en élünk 4-en), így én ezt nem kívánom finanszírozni a tesómmal. Adják el, vegyünk egy kertkapcsolatos földszintes lakást a városban, ahol 70+-osan kényelmesen a melegben el lesznek, + vegyünk a maradékból nyugdíj kiegészítésnek nekik egy kis másfeles panelt, aminek a bérletijét felélhetik...
Egyelőre én vagyok a fekete bárány az ötletért, és a feketeseggűek tesómmal mert a bőven 70+-os szülőkkel a tesómra és rám írattuk korábban a házat (haszonélvezet az övüké).
Szóval az a helyzet, hogy vannak érdekes élethelyzetek, és bár itt sokan osztják, hogy az örökségeddel azt kezdesz amit akarsz, én ezzel rohadtul nem értek egyet, ha családod van.
A családon belüli vagyon felhalmozás és a generációkon átívelő vagyon örökítés nélkülözhetetlen eleme a normális nagybetűs életben való elindulásnak.
Nem kell óriási pénzekre gondolni, de ha egy szülő csak az önerővel vagy annak egy részével be tud segíteni a gyerekének már az órási előny.
Mint mondtam az a nem normális, hogy rendes családi háttér mellett üres seggel kerülsz ki a nagybetűs életbe. Barátaimtól kértem kölcsön + utolsó félév ösztöndíjjam, hogy az első albi díjjat rendezni tudjam  - az én gyerekem ilyen helyzetbe biztosan nem fog kerülni...

Freszelés hétfő, 22:05
Előzmény: #266316  Goldstein17
mások vagyunk. akkor lehet örültem volna. most örülök hogy nem így volt. akkor lehet nem szedtem volna a sátorfámat és mentem volna "éhesen" "világgá".
FR73 hétfő, 22:01
Előzmény: #266308  Firekiller
Ha tökös vagy, lemondasz az örökségedről. Nincs rá szükséged, az csak a szerencsés puha pöcsöknek fontos.
Goldstein17 hétfő, 21:59
Előzmény: #266314  Freszelés
Örömmel adok és szerencsére sosem fordult meg a gyerekeim fejében,  hogy elfogadjak-e. Egyetem után mindkettőnek veszünk egy lakást hitelre és ha majd jól megy nekik fizethetik ők a törlesztő részleteket. 
Hobbyproperty hétfő, 21:46
Előzmény: #266307  Goldstein17
csaka akkor adnék nekik ha megérdemlik, küzdjenek a suliban vagy munkahelyen
Freszelés hétfő, 21:34
Előzmény: #266313  Freszelés
+ van az is, amikor adnának de nem fogadod el. mert köszi, de már csak kerekítés lenne, másrészt mindent amit összehoztál azt mind magadnak túrtad ki. ne legyen összerondítva.
Freszelés hétfő, 21:28
ha kaptál hurrá. ha nem, de megcsináltad magad, akkor mégnagyobb hurrá. mert veled nem fog senki g3c1zni, mert magad hoztad össze. lehet, hogy nem tartasz ott, mint ahol tarthatnál, de aki ajiba kapta, annak sose lesz olyan kemény a töke, mint aki magának rakta össze. és krva jó érzés. :)
ha pedig nem kaptál és (még) nem csináltad meg magad, akkor ez van. az élet nem igazságos. ha az önsajnáltatástól bárkinek jobb, hát legyen.
ennyitöbbetnemtudokmondani. :D
FR73 hétfő, 21:25
Előzmény: #266311  Firekiller
Ez is egy vélemény. És akkor mi van? Puha pöcs, van jó munkája, van partnere, éli az életet, éa letojja, hogy te mit gondolsz róla.
Firekiller
Firekiller hétfő, 21:18
Előzmény: #266310  FR73
nem igazság vagy nem igazság a kérdés, hanem aki a segge alá kapott vagy kap az puhapöcs
FR73 hétfő, 21:13
Előzmény: #266306  Firekiller
Egyszerű, azért ad, mert neki ez így jó.
Az élet nem igazságos, lehetsz egyszerre szép, okos, egészséges és eleve jómódú is.
Firekiller
Firekiller hétfő, 21:13
Előzmény: #266308  Firekiller
de mivel egyik felsorolt szakma képviselője sem vagyok, illetve van saját 100+ millios ingatlanom illetve kétszer ennyi befektetésem, nulla hitelem, így jó érzéssel tölt el hogy nem kaptam a seggem alá semmit
Firekiller
Firekiller hétfő, 21:08
Előzmény: #266307  Goldstein17
az király, 40 éves vagyok, kb. 10-15-20 év múlva fogok orokolni 3 bpi ingatlant. hurrá .
Goldstein17 hétfő, 20:51
Előzmény: #266306  Firekiller
Miért, mit kellene tennie a szülőknek a pénzzel? Szerintem a legtermészetesebb dolog hogy az ember segíti a gyerekeit és együtt örül velük,  ha tud valamit adni. 
Firekiller
Firekiller hétfő, 20:33
Előzmény: #266305  FR73
azok adnak akik kaptak is, vagy akik tudják hogy jókor voltak jó helyen a lelkük mélyén... amúgy vicces hogy legmenőbb szakmák legmenőbb fizetésekkel és még lakást is kapnak a seggük alá. De miért?  
FR73 hétfő, 20:07
Előzmény: #266303  Firekiller
Környezetem másképp látja, aki megteheti, az ad a fiatal orvos, közgazdász, jogász, informatikus gyerekének.
FR73 hétfő, 19:59
Előzmény: #266303  Firekiller

Firekiller
Firekiller hétfő, 13:31
Előzmény: #266299  berlini
én emlékszem :), meg arra is hogy 700%-ot csinált ezüst meg aranybányászokon, majd 2 hónap múlva már csak feleannyit, a dollár gyengülésről nem is beszélve 
Firekiller
Firekiller hétfő, 13:29
Előzmény: #266300  Bandita
konkrétan 🤣🤣🤣 a vi. érzékével

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek