Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD ma, 23:12
Előzmény: #264796  slash
nem akkor van az igazi árcsökkenés ha jópáran eladják hanem amikorr tömegével árverezik.
Tekintve hogy nem is olyen rég futottak ki az árverezések nem a frankemelkedés volt az egyetlen ok. Nem mondtam hogy lesz ilyen, csak azt hogy nem az önkéntes eladások verik le, azzal eléggé ki szoktak várni hátha jön vevő.
De egy világgazdasági nyekkenés errefele szép nagy hullámot vetne, és a munkanélküliség nem a hitel nagy barátja.
slash
slash ma, 16:22
Előzmény: #264794  Pistike12
Én emlékszem rá amikor a 66os panelek a magas távhő miatt majdnem 57es árban mentek. 
Sajnos igazad lesz. SOHA nem fog már visszamenni a benzin olcsó szintre fel kell készülni egy drága energia árra. A lakásokban sztem egy két kényszer eladás esetében 10-15%os árcsökkenés max
Egy ma 60+ millás panel soha nem lesz már 50 alatt. Infláció is lesz, megint egy csapás mindenre. 
Freszelés ma, 13:43
Előzmény: #264794  Pistike12
legyen igy. térdig gázolok olajos részvényben, örömmel csavarom ki aprópénzért az energiahatékonytalan 80millió panyit téglát 15M -ért valami rászoruló kezéből.. (lol, nyilván ilyen sose lesz, megmentünk mindenkit... mint mindig.)
Pistike12 ma, 13:31
Előzmény: #264793  Pistike12
Illetve az is kemeny kerdes illetve a valasz is az, ha a mostani emergiavalsag hatasara a lakossag fizetne ki a valos rezsiarat vagy ha eddig piaci lett volna, akkor mi tortenik.
Vajon az ingatlanarak hany %at teszi ki a rezsicsokkentes es a piaci ar kozotti gap miatti likviditas... 
Ha egy panelban a valos havi 150e lenne a reszsi, akkor egy 60millios 45mot erne? 
Kemeny valaszokat adhat feltett kerdes nelkul a mostani piacnak a Trump fele irani amokfutas. 
Megneztem 60 evre visszamenoleg az inflacios sokkok utani olajaremelkedest. SOHA, azaz SOHA nem ment vissza nominalisan az olajar egy inflacios sokk utan akar volt geopolitikai ok, akar nem! 
Es legyunk oszintek. Az olaj es benzinar nem kovette le sem a bereket sem az altalanos beremelkedeseket 2015 ota! Most lehet hogy megteszi, es fennmarad magasabb szinten. 
Pistike12 ma, 13:06
Erdemes elolvasni a lentieket. A tablazatokat is. A kleinanzeigen.de honlapon lehet csekkolni.
Es ennek fenyeben celszeru felebredni az alombol. Egy 3%os hitel kivonas lehetosegen, es a fidesz lakaspolitikajanak eredmenyen. A rezsicsokkentes szerepen az ingatlanpiaci arakban, a piaci kamatokon, bereken. Objektivan. Tárgyilagosan. Es meg lehet tenni a teteket. Valamint elgondolkozni az érdekeken es a tovabbi iranyokon. ( arfolyam, ingatlanar stb) 
A szamok dobbenetesek, a realis konklúzió hanyingerkelto. 
https://m.bild.de/leben-wissen/mein-geld-finanzportal/die-hauspreise-in-deutschland-fallen-wieder-69cd289227bf87e811dd8e62
Ujra leirom. A felelosok: Nagy Marton, OV, Matolcsy. O mar szokesben. 
N0MAD ma, 09:36
Előzmény: #264788  FatFIRE
tündéri ahogy valaki szerény szellemi képességű számára kér magyarázatot az aival mert érvelnie kellene egy fórumon.
Ekkora nekifutásból öngólt nem tudom láttam e, talán gyerekkoromban a cirkuszban hasraesős bohócoktól, de az nem volt mulatságos, talán mert ők nem akartak mindenben is kiválónak mutatkozni. Esetleg próbálj fellépni, valódi siker is várhat rád.
slash
slash ma, 08:58
Előzmény: #264789  Vodafonelive
A benzin/dizel /gáz válság kinyírja a világot.  Már letérdelt Ázsia, Ausztrália, Pakisztán India stb.  Turizmus, ipar, minden.   
Vodafonelive
Vodafonelive ma, 08:12
Előzmény: #264787  slash
Amúgy tényleg brutális mennyire megfagyott az élet itthon is és külföldön is, plusz az üzemanyag árak… a lakhatás most eléggé másodlagos.
FatFIRE ma, 07:49
Előzmény: #264760  HZsooolt
Jó szöveg ez a "senki által nem logikus ez a budapesti ingatlanár emelkedés". 😂
Az a baj, hogy nem vagy elég okos ahhoz, hogy megértsd, mi zajlik körülötted és a gazdaság működéséről még alapvető ismeretekkel sem rendelkezel. Mutatom, hogy működik az AI:
Prompt:
"El kell magyaráznom egy szerény szellemi képességű embernek, hogy miért emelkedett 2015 óta jelentős mértékben a budapesti lakások ára. A válaszodban szerepeljenek az alábbi szempontok:
- az EU tagság és a bérkonvergencia összefüggései
- a lakásárak és a bérek összefüggései
- a devizahitelek tömeges bedőlésének hatása a 2015-ös árakra
- az infláció és a reálérték fogalmának összefüggései és magyarázata"
Az AI válasza a szerény képességű ember részére:
"A budapesti ingatlanpiac 2015 óta tapasztalt robbanásszerű áremelkedésének megértéséhez elengedhetetlen, hogy ne csupán a felszíni folyamatokat, hanem a mélyben meghúzódó gazdasági törvényszerűségeket és a történelmi előzményeket is górcső alá vegyük. Az első és talán legfontosabb kiindulópont annak felismerése, hogy a 2015-ös év egyfajta mesterségesen alacsony mélypontot jelentett a magyarországi lakásárak tekintetében, ami közvetlen következménye volt a korábbi évek devizahitel-válságának.
A 2008-as globális pénzügyi krízist követően Magyarországon a svájci frank alapú hitelek tömeges bedőlése megbénította a piacot. Ebben az időszakban az ingatlanok iránti kereslet szinte teljesen megszűnt, miközben a kényszerértékesítések és a fizetésképtelenné váló családok terhei miatt a kínálati oldal nyomás alatt állt. Ez azt eredményezte, hogy 2014-ig az ingatlanárak reálértéken – tehát a vásárlóerőhöz képest – folyamatosan csökkentek vagy stagnáltak. Amikor 2015 környékén a kormányzati intézkedések, például a devizahitelek forintosítása, végleg lezárták ezt a fájdalmas korszakot, a piac egy rendkívül nyomott árszintről rugaszkodott el. Ezért a későbbi drágulás azért tűnik ilyen drasztikusnak, mert egy olyan időszakhoz hasonlítjuk, amikor a lakások ára nem a valódi piaci értéküket, hanem egy válság sújtotta ország reménytelenségét tükrözte.
A folyamat másik motorja az Európai Unióhoz való tartozásunkból fakadó bérkonvergencia jelensége. A bérkonvergencia leegyszerűsítve azt a folyamatot jelenti, amely során a magyarországi fizetések elkezdenek felzárkózni a nyugat-európai bérszintekhez. Ahogy Magyarország gazdasága integrálódott a közös piacba, és a hazai vállalkozások, valamint a munkaerő értéke nőtt, a nominális bérek is jelentős emelkedésnek indultak. Fontos megérteni, hogy az ingatlanárak soha nem önmagukban, a vákuumban mozognak, hanem szorosan követik a lakosság jövedelmi helyzetét.
Ha egy társadalomban a bérek évről évre kétjegyű számokkal növekednek, akkor az embereknek több elkölthető jövedelmük marad, és nagyobb hiteltörlesztőt tudnak vállalni. Mivel Budapest a magyar gazdaság és oktatás központja, ide áramlik a legtöbb tőke és a legképzettebb munkaerő, így itt a bérnövekedés is hatványozottan jelentkezik. A lakásárak és a bérek összefüggése tehát egy természetes piaci reakció: ha a vevők zsebében több pénz van, és a kínálat – azaz az épített lakások száma – nem tud ilyen gyorsan bővülni, az ár óhatatlanul emelkedni fog, hiszen a szűkösen rendelkezésre álló javakért többen versenyeznek magasabb összegekkel.
Annak érdekében, hogy a drágulás mértékét ne lássuk torzítva, tisztáznunk kell az infláció és a reálérték közötti különbséget. Az infláció a pénz vásárlóerejének általános csökkenését jelenti, vagyis azt a jelenséget, amikor ugyanazért az egységnyi pénzért – mondjuk ezer forintért – idővel egyre kevesebb árut vagy szolgáltatást tudunk megvásárolni. Ha 2015-ben egy lakás 15 millió forintba került, ma pedig 45 millióba, az nem jelenti azt, hogy a lakás „háromszor értékesebb” lett. A különbség jelentős részét az infláció magyarázza: a pénz értéke romlott, így több darab bankjegyre van szükség ugyanazon tárgy megvásárlásához.
A reálérték ezzel szemben azt mutatja meg, hogy egy adott dolog értéke hogyan változott a többi termékhez és legfőképpen a jövedelmekhez képest. Ha valaki 2015-ben a fizetéséből tíz év alatt tudott volna megvenni egy lakást, és ma is tíz évnyi munkájába kerül ugyanaz az ingatlan, akkor a lakás reálértéke nem változott, csak a számok lettek nagyobbak az árcédulán. Bár Budapesten az árak emelkedése valóban meghaladta az inflációt, tehát reálértéken is drágultak az ingatlanok, ez a drágulás sokkal kevésbé tűnik ijesztőnek, ha figyelembe vesszük a pénz romlását és a fizetések párhuzamos növekedését.
Végezetül látni kell, hogy a budapesti ingatlanpiac 2015 utáni szárnyalása egy összetett piaci korrekció volt. A devizahitel-válság okozta mesterséges áresés után a gazdaság magára talált, a bérkonvergencia pedig megteremtette azt a fizetőképes keresletet, amely az árakat emelte. A piacot a szabad verseny és a kereslet-kínálat törvényei mozgatják, ahol a fővárosi ingatlan nem csupán lakhatási forma, hanem egy korlátozottan elérhető, értékes vagyontárgy. A drágulás tehát nem egy megmagyarázhatatlan csoda vagy igazságtalanság, hanem a magyar gazdaság felzárkózásának, a korábbi válságok lezárásának és a globális pénzromlási folyamatoknak a matematikai és közgazdasági eredője."
slash
slash ma, 07:39

https://www.bbc.com/worklife/article/20260331-dubais-tourism-industry-reels-from-brutal-impact-of-war
Dubai totál kész. Lassan Ázsia is. Energiaválság. Pakolnak haza a magyarok. Keresem a lakást a dubajos megbízómnak de Pesten mindennek az ára az egekben az eladók várnak a választásokig.   Ők tudják de nem fogok 36nmes retro lakásért 80 millát adni. Szegénység van most így húsvétkor mindenki a wellnessben kiürült BP  még címem sincs.  szívás.  
FR73 csütörtök, 12:12
Előzmény: #264782  slash2
Hát ide a retro hangulat nem lesz elég.
z0li23
z0li23 csütörtök, 10:42
Előzmény: #264782  slash2
Igen, így már mindent értek! Egy szőke vékony MILF-ről van szó. 
slash2 csütörtök, 10:22
Előzmény: #264781  greenman76
A dolgok mozgásban vannak. Sokan fognak hazajönni Közel Keletről, Ázsiából stb. Ha ráraknak valamit a PMÁPra az a pénz is megindul ingatlanba. Várjunk. Pénz van. Meg kell mozdítani. 
slash2 csütörtök, 10:18
Előzmény: #264773  z0li23
Itt vannak Zolikám! Meghatározó paraméterek: 
https://www.facebook.com/RachelRileySexyUncensored/reels/
greenman76
greenman76 csütörtök, 09:56
Előzmény: #264779  slash2
Debrecenben még tavaly eladtam egy közepes méretű lakást, kissé abszurd áron (közel 1.5M/nm), viszont volt olyan lakásom amelyikben nem engedtem, kissé "mohó" voltam. Év eleje óta kb nulla megkeresés (pedig akkor volt rendesen), kb 1 hete kezdet megint megnőni az érdeklődés, hogy ez csak hirtelen fellángolás vagy tartós folyamat, majd meglátjuk...
ubi csütörtök, 09:26
Szerintem jön a 2008-15-ös időszak az ingatlanpiacon. Az vegyen, akinek van 10 éve, hogy ebben tartsa a pénzét, mert addig nem tud valami jobbat. Ezen - szerintem - érdemben az sem változtat, ha eltűnik ez a mostani a gazdaságot szétverő rezsim, és egy európai kormányunk lesz. Ha jönnek is az EU pénzek, azok nem a fogyasztás növelésében fognak lecsapódni, hanem a tönkretett infrastruktúra visszaépítésében. A bizalom visszaszerzése a piacok felé pedig szintén nem 2 hét - hogy idézzem a sanyi kedvenc időintervallumát. 
slash2 csütörtök, 08:55
Előzmény: #264774  greenman76
Eléggé áll most a piac. 100M felett már ritka a levegő. Még jó hogy tavaly elpattintottam após házát. 
Meglátjuk mi lesz. A vevők várnak, az eladók nem engednek. Mindenki vár. 
Rengeteg megtévesztő hirdetés van fiatal libák által feladott ingatlanos hirdetés van látványterv konyhákkal. meg ilyenek.  Idióták.  "ha a "volna" van volna, a szar vaj volna. " 
Goldstein17 csütörtök, 08:46
Előzmény: #264776  greenman76
Teljesen egyetértek,  én mar akkor az Airbnb-ben lévő kockázatok miatt próbáltam csökkenteni a kitettsegem. Csak éppen nem hallgattam senkire, mert úgy gondoltam az idő minden tekintetben nekem dolgozik. Most ez nem valószínű hogy így van. 
greenman76
greenman76 csütörtök, 08:34
Előzmény: #264775  Goldstein17
Nincs eladhatatlan lakás, max nem hozzá passzoló ár. 
Airbnb, nyilván valamelyik belvárosi kerület, de azok azért más idők voltak.
A VI. kerület szigorú szabályozása "fertőző" lehet, már gyakorlatilag minden belső kerület lebegteti, és nagyon abba az irányba megy minden, hogy korlátozás jön, csak a mértéke kérdéses.
Nézegetem a VI. kerületet (hátha szembe jön valami fogamra való), a kínálat nagyon megnőtt, mozgás alig van, árak pillanatnyilag változatlanok, de csodálkoznék ha nem lenne némi visszarendeződés.
Mind az eladás, mind pedig a kiadás egyre nehézkesebb, nem lennék ott pillanatnyilag eladó.
Erre alapoztam véleményemet, a jövőbe nyilván nem látok... :-)
Goldstein17 csütörtök, 08:16
Előzmény: #264774  greenman76
Igen, ez a lakás volt már téma. Minden csak ár kérdése, lenne olyan ár amiért rögtön elviszik. Én majdnem 3 évig árultam egy airbnb-n jól menő lakást folyamatosan emelve az árát es végül egy amerikai elvitte 430-as usd/huf-nal. 
greenman76
greenman76 csütörtök, 07:57
Előzmény: #264770  Hobbyproperty
Ezt a lakást tetted fel ide kb 1 hónapja, azzal a meglátással, hogy jó lakás (jó hely, jó ár), legtöbben dicsérték is.
Annyi megjegyzést írtam hozzá, szerintem annyira azért nem. (főleg a majd 1.8M/nm ár miatt)
Akkor szó sem volt arról, hogy saját tulajdonodról van szó, célom nem annak lehúzása, csak szimpla vélemény volt.
Szintén nem gúnyból kérdezem: ha valóban ennyire jó, miért van még meg..??
z0li23
z0li23 szerda, 22:44
Előzmény: #264772  slash
Melyek a meghatározó paraméterek?
slash
slash szerda, 21:48
Előzmény: #264770  Hobbyproperty
köszi de a hölgynek csak Buda II és XII játszik. Járom a Hegyvidéket ott is olyan retró hangulat van néha nyuggerekkel hogy csak nézek. Ezt a lakást amúgy ismerem már láttam a FB-on hirdették. Szép. 
Goldstein17 szerda, 21:14
Előzmény: #264769  Zanza2
Sejtem mire gondolsz, de ők nem rúgnak labdába nálunk,  más árkategóriában mozgunk. Mindenki által ismert nemzetkozi produkció lesz A listás sztárokkal. Az egyik szereplő otthona leszünk,  de már aláírtam a titoktartasi megállapodást,  úgyhogy nem mondhatok semmit. 
Hobbyproperty szerda, 20:06
Előzmény: #264751  slash
Nekem van a Corvin plaza mellett jó eladó lakásom (www.ingatlan.com/35268622) a reptérről jövet bőrönddel (meg pénzzel :) be is költözhetnek. 
Zanza2 szerda, 18:11
Előzmény: #264766  Goldstein17
"Művészfilm"?
kkv14 szerda, 17:11
Előzmény: #264751  slash
Akik 10 évvel ezelőtt lakásukat eladva "emigráltak"-  azoknak hazajövetel esetén nagy gond a lakáshoz jutás.
Ua.vsgy hasonló lakást többszörös áron tudnák megvenni. Nyilván annyira jól nem ment, nem megy nekik.
Goldstein17 szerda, 16:56
Nálunk ismét filmforgatás lesz, egy nagyon jó lakás egy éves bérleti diját kapjuk egy hétre.  Lehetne gyakrabban:)
DaGi szerda, 16:40
DH tranzakcioszam -5.3% tavalyhoz kepest. 2024-hez kepest meg kb. ugyanennyi plusz.
https://dh.hu/32--os-bovulessel-a-tavalyi-csucsszintek-kozelebe-erosodott-az-ingatlanpiac-marciusban
HZsooolt
HZsooolt kedd, 12:23
Előzmény: #264762  HZsooolt
erről ennyit...
HZsooolt
HZsooolt kedd, 10:22
Előzmény: #264759  FatFIRE
az a nő a szerencsétlen aki nem követelte a gumi használatot 9 hónappal a születésed előtt 🤣🤣
HZsooolt
HZsooolt kedd, 10:00
Előzmény: #264761  HZsooolt
igazi fideszes módjára elkerülted a válasz adást arra miből telt neked ennyi ingatlanra... 
HZsooolt
HZsooolt kedd, 09:58
Előzmény: #264759  FatFIRE
nem itt írtad hanem másik topicban :) látom jobbnak látod letagadni :) igazi fideszes szokás 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek