Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freszelés ma, 16:37
Előzmény: #264189  EURHUF_goes_to_haven
Tényleg fogalmam sincs már hogy milyen csatornán jeleztem nekik ezt, kb 2023-24-ban lehetett. Volt valami komolyabb migrálás, leállás, akármi emlékeim szerint és rögtön utána történt. Szerintem csak simán az első kapcsolat/panaszfelvétel gombot megnyomtam és írtam.
Előzmény: #264187  Freszelés
Milyen csatornán kerested őket ? 
Nálam ugye az a baj, hogy a számlatörénetben nem látszik 2x.
Ezt csak azért gondolom, mert 2019 óta vezetek külön könyvelést, és eddig mindig stimmelt. 
A CHF Ft azért kemény.. olyat olvastam most többször, hogy 2x 3x vontak le terheléseket számlákról.. és hogy van aki így mínuszba ment... 
valami nagy gáz lehet és tüzet oltanak.
Régen OTP nél minden tranzakciónál ott volt, hogy "tranzakció utáni egyenleg".
MBH nál nincs ilyen így a visszakeresés is macerásabb
Vodafonelive
Vodafonelive ma, 13:17
Egyre több algoritmusos(pedig semmit nem ütöttem be és szóban sem beszéltem róla) posztot dob fel a facebook arról, hogy az emberek nem tudják kifizetni a nem rezsicsökkentett fűtési és áramdíjat. Olyan brutális mesterséges cumiban élünk, hogy az siralmas. Rengetegen túlvállalva magukat.
Freszelés ma, 13:05
Előzmény: #264186  EURHUF_goes_to_haven
Voltak ott más furcsaságok is: nekem a beérkező utalás devizáját "rontották" el. CHF-et utaltak, de úgy könyvelték hogy az legyen inkább forint, amit rögtön konvertáltak CHF-re - mert ugye devitaszámlán csak az adott devizában tudják jóváírni a dolgokat. Így pont ~1/400-ad részét kaptam a küldött összegnek. Szóltam, javították elég hamar.
Van még valaki rajtam kívül akinek van jelenleg az MBH-nál számlája ? 
Janurában reggeli levonáskor elfelejtették levonni a hitelfedezeti biztosízás.
Telefonáltam, írtam e-mailt, délután le is vonták.
Februárban azonban észrevettem hogy mintha kevesebb lenne a számlán mint kellene. (külön vezetek egy excelt minden kiadással).
És pont egy hitelfedezetnyivel kevesebb.
Számlatörténetben nem látszik pusz levonás, de az egyenlegben igen.
Találkozott már valaki ilyennel ?
Freszelés péntek, 13:44
Kbszott irritáló az összes shortsos, reeles, yt-os ingatlanos.
Capi
Capi péntek, 12:04
Előzmény: #264181  EURHUF_goes_to_haven
Mihaszna senki az összes ingatlanos.
Van jó néhány a yt-on. Olyan ész osztás van és butaság osztás, hogy hűűű meg haaaa.
Nemrég belefutottam egy díszpéldányba egy irodaházzal kapcsolatban.
Az a sötétség ami a fejében (nő) volt. Atttyaaaaég....és ez egy platinum szintű (nem tudom mit jelent ez a szakmában de ha ez a platinum szint milyen lehet egy kezdő vagy egy kezdő++) ingatlanos értékesítő volt.
N0MAD péntek, 11:33
Előzmény: #264182  csald10
bezony, nagyanyám meg fateknőben mosott.
Ez ilyen.
csald10 péntek, 11:31
Előzmény: #264173  ngergo1985
"80 m2 lakásban nyomorogni", elektromos autó  17 évesnek - first world problems
EURHUF_goes_to_haven péntek, 11:20
Előzmény: #264180  DavidCamp
Még mindig 10x jobb mint az a tenyérbemászó képű és bulldog jellemű istenkomplexusos Csorba Dani... 
DavidCamp péntek, 11:08
Nagyon nem bírom a faszit de kispénzűeknek nagyon jókat mond.
https://www.youtube.com/watch?v=xIt8E-uMYk0
Goldstein17 péntek, 10:31
Előzmény: #264178  EURHUF_goes_to_haven
Belgium.
EURHUF_goes_to_haven péntek, 09:57
Előzmény: #264176  Goldstein17
Ezt te melyik országról is írod ? Német? Svájc ? Francia ? Csak kíváncsiság képpen.
Én is ritkán megyek borbélyhoz, mert magamnak borotválom + szakáll.
Viszont feleségem volt itt 1x.. hát na.. 200€ (vágás festés meg mittudomén)...
És nagyon meg kell válogatni mert van olyan fodrász aki vág de nem fest, van aki csak fest, de nem vág...vicc... és még csak elégedett se volt. 
Cégek ezen a környéken most nagyon visszavágták az HO- lehetőségét, mindenki gazdasági visszaesésre hivatkozva. 
Be van állítva kamatfigyelő, egyenlőre 3,75-3,95 körül ... persze ha az ember több önrészt szed össze akkor jobb feltételekkel iskap.
N0MAD péntek, 09:52
Előzmény: #264172  J0hnnyEnglish

Ja, én is vagy harminc éve motorozom, télen-myáron, szerintem majd videókból tudjuk meg az milyen :D 
Amúgy nyilván veszélyesebb mint a motorozás, de nem annyira mint gondolnád mert az autók rohadtul állnak főműsoridőben, max a köztük elhaladás a zsibbasztó. 
Kell egy jó buszsávos útvonal és hajrá, de ahol széles sávok vannak az is jó. Ha több a HO mint a bejárás viselhető. Nem sok olyan hely van ami belváros, de kertes, de jó a levegő, de a metró a sarkon. Mint a Wekerlei ingatlan kapcsán is megfogalmazódott.
És az árkülönbözet se mindegy ha hosszűtávú hozamokat nézünk. Aztán tessék választani pár szempontot és annak megfelelően.
Goldstein17 péntek, 09:31
Egyébként itt szerintem nem megy az a rongyrázás mint Magyarországon, voltunk egy szülői buliba és az egyik anyuka arról panaszkodott, hogy a fia nem megy fodrászhoz, mert túl drágának találja és így neki kell nyírnia a fia haját és már nagyon elege van belőle. 
Goldstein17 péntek, 09:26
Nálunk az iskolabusz gyűjti össze a gyerekeket, de a fiam nem szereti mert kb. 5 perccel lassabban érne be a suliba, úgyhogy ő tömegkölekedéssel megy, bringával is 10 perc alatt bennt van. A hónap végén költözünk, az új helyről 6 perc az iskola kerékpárral, de sajnos az itt nem egy életbiztosítás. 
slash2 péntek, 09:19
Előzmény: #264173  ngergo1985
Egyetértek. Mi is néztünk Pomázon szuper házat fent a hegytetőn. Már akkor bennem volt 25 év vonatozás , ingázás az agglóból. Gyűlöltem . Asszonyt meggyőztem hogy a lakótelep felett az első utcában vegyünk ugyanannyiért egy ócska felújitandó házat. Vót egy kemény 5 év házfelújítás..de megérte. 
A 30%os felár sajnos adott. Minden lépés a Hév megállótól és Km a központtól számít. 
ngergo1985 péntek, 09:04
Előzmény: #264171  DavidCamp
Igen, csak ahogy te is írtad, ahhoz, hogy az agglóból vissza tudj költözni a fővárosba (és mondjuk kertes házból kertes házba), annak van egy kb 30%-os plusz felára, amivel könnyű túlvállalnia magát az embernek. Milliós m2 áraknál ez alsó hangon 30-40 millió ft plusz lóvé + esetleges felújítási költségek egy 100m2-es ház esetében,ha nem akarsz 1-2 gyerekkel egy 80m2-es lakásban nyomorogni a következő 10-15-20 évben, amig ki nem repülnek. Arról nem is beszélve, hogy az M0-ás körgyűrűtől 2-300 méterre fullra beépült társasházi lakásokból/családi házakból ugyanannyi idő reggel bejutni a belvárosi irodaházba, mint egy agglomerációs településből, hiszen 7 óra magasságában az agglóból bejövő autósok között találod magad araszolgatva a bevezető utakon (pl 17.ker Pesti út). De hát ennek az önző, kicsinyes magyar társadalom töbdségének az elmúlt 20-25 évben fontosabb volt, hogy ne legyen vizitdíj, de legyen rezsicsöki,meg 30 milliós milliós hitel meg mifaszom egyéb populista baromság, közben meg ennek a finanszírozására kaptunk egy lepusztult viz, villanyhálózatot, meg egy fullra lerohasztott vasúti és közúthálózatot. Ébred a nép, de hát a pesttől 100-150km-re lakó embereknek még nagyon más "problémáik" vannak. És amig ők döntik el azt nagyrészt, hogy milyen irányba haladjon ez az ország 4 évente, addig mi 3 millióan Pesten és környékén azt kapjuk, amit ők akarnak.  
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish péntek, 08:23
Előzmény: #264168  Capi

Jaaa, nekem helikopterrel fog suliba menni.
Neeem ember fogalmam sincs a budapesti, meg úgy az általános magyar utakkal kapcsolatos deffenzív vezetésről és élményekről :)
Ajánlom a friss bp autósok videóját, defenzíven és kész életbiztosítás a motoros lét, meg az útszélére felhúzott sárga csíkon belül a kerékpározás is :)
DavidCamp péntek, 08:03
Előzmény: #264170  ngergo1985
Naaah...kezdenek a népek rájönni (már kb. 10 évvel ezelőtt is ez volt és akkor sokan vissza is költöztek az aglóból, aztán megindultak a túlnyújtózkodók), hogy az agló szívás az ingázás szempontjából.
Állam lesza...a....nem az ő gondja. Oldja meg a pógár.
Önkori szintén lesza....a mert nem az ő gondja. Oldja meg a pógár.
Aztán jött a szuverenitás települési akármi. Fizess is.
És a non plus ultra (Kerepes, kis meg nagytartya..lassan lesz ott középtartja is), hogy a közművek sem bírják el a betelepülőket....önkori szétteszi a kezét. Forrás nincs. Oldja meg a pógár.
Vicc ország vicc embereknek.
ngergo1985 péntek, 07:51
Előzmény: #264151  slash2
Hát ez gyönyörű gondolat, hogy hangolja át az ember az indulását reggel az agglóból. Te is írtad, hogy 7-kor már áll minden. Az emberek döntő többsége nem tudja megtenni, hogy ne a normál irodai munkarend szerint járjon be dolgozni, ha cég nem engedi. Tudod mi a legnagyobb probléma? Hogy az elmúlt 30 évben kitódult vagy félmillió ember pluszba az agglomerációba az ország minden részéről, és Budapest +40-45kmes körzetében mára kb 3 millió ember él. Közben az infrastruktúra lófaszt nem követte le ezt a növekedést, mert az önkormányzatok sorra elvesztették a jogköreiket és mellé a saját forrásaikat. Egy Dunakeszitől 2021-2025 között 4,5 milliárd forintot vett el az állam szolidaritási hozzájárulás cimén. Miből fejlesszen? Az összes HÉV vonalon ultramodern szerelvényeknek kellene járnia normális síneken, ugyanez igaz az összes a máv elővárosi vonalra! A 3-as metróra 20 éve nem nem tudtak még kb 3-4 megállót fúrni káposztásig, vagy Dunakesziig. Normális európai nagyvárosokban kivitték a metrót a 2-3. településig, és 30-40 perc alatt nem lehet jutni a belvárosig! Ez ami most van pesti agglóbany ez az élhetetlen, reménytelen kategória! Sok sikert hogy ezt bárki, belátható időn belül megoldja.
Capi
Capi péntek, 06:53
Előzmény: #264156  FR73
Bizony bizony....sokan már elektromost vesznek a gyereknek és a parkolás ingyen van. Otthon meg a napelem tölti az autót.
Capi
Capi péntek, 06:52
Előzmény: #264158  J0hnnyEnglish
Rosszul látod. Van.
Gyerekem 18 évesen már autóval járt a gimnáziumba!
Engem az pont nem érdekel, hogy hogyan szervezi át az életét. :)
Én megoldottam.
kb 30 éve motorozom és bringázom, soha semmi balesetem nem volt.
Ismered a defenziv vezetés fogalmát? Bringaut? 
Ismered ezeket?
Látom hogy nem.

FR73 csütörtök, 22:34
Előzmény: #264166  N0MAD
A gyerekem.osztályában simán kinézem a szülők feléből, hogy nagyobb nehézség nélkül megoldanák, hogy a gyerek a család autójával járjon suliba.
N0MAD csütörtök, 22:29
Előzmény: #264165  FR73
ebben azért felfedezhetünk némi logikát hogy bp és környéki jó suliban jobb jövedelmű szülők gyerekei mondjuk fele arányban (nem tudom így van e de el tudom fogadni)
FR73 csütörtök, 22:22
Előzmény: #264164  FR73
Félretéve a poént, nem csúcs de azért jó középsuliban az a tapasztalat, hogy kb a szülök fele bizony abszolút nem ismeri a mindennapi anyagi gond fogalmát.
Hogy ez máshol hogy van, nem tudom.
FR73 csütörtök, 22:12
Előzmény: #264163  N0MAD
Sargabusszal most hallom először.
N0MAD csütörtök, 19:21
Előzmény: #264162  FR73
mamataxi.
szólj ha most hallod először.
FR73 csütörtök, 18:57
Előzmény: #264161  FR73
Előtte 15-16 évesen pedig taxival járt, mert mindent a gyerekért, a jó suliért, ha már csórók vagyunk.
FR73 csütörtök, 18:23
Előzmény: #264160  N0MAD
Életszerű, apa-anya sárgabusszal megy dolgozni, de a család szeme fénye 17 évesen autóval megy suliba. Hogyne.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek