Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nekem a másfél éves intervallum miatt nem úgy tűnt , h sürgősen,,most kell lépni. Nyilván mas igy a helyzet, ami ar ertek aranyban a legjobb vetel azlesz a befutó. De nem lesz könnyű ebben a mostanra kialakult helyzetben.
Oh ertem. Az EU rossza, amikor a ruszkik tamadtak akkor az usa is rossz, ha az usa tamad akkor az usa jo. Ezt hivjak arulasnak egy szovetsegen belul. Ha nem teccik svajc, mehetsz keletre es nyugatra is mar. Jobb idokben pedig ezert bortonbe, ha arulo valaki...
"kissing my ass" ez a pali új szintre vitte a diplomáciát :-) Nem csodálkoznék, ha a coinja után valamelyik családtagja megjátszotta volna a shortot...
Izom vett Szilveszter napján 5 millával a piaci ár alatt egy kismásfelest Budán, de nem osztotta meg a Szent Grált. Szerintem állíts be hirdetésfigyelőket és ha valami felbukkan azonnal menj oda a kisfoglalóval (1%) és hozzá való doksival. Tullapot telefonon lekéred. De a hatékony piac lényege, hogy egyre ritkább a hibás ár. Ha valaki nem hülye, és látja, hogy a hirdetés napján harmincan le akarják foglalni ügyvéd nélkül a lakást, akkor az biztosan rájön, hogy elárazta az ingatlanát és korrigál. + Ezzel a módszerrel futod a kockázatot, hogy az ingatlan esetleg okkal olcsóbb mint a többi, és mégis jó lett volna találkozni a szomszéddal, vagy körbenézni, hogy mi a helyzet a társasházzal...
Igazából az árakat egy pénzügyi/gazdasági/hitel krízis tudja bedönteni. Eddig nem gondoltam, hogy mostanában lesz/lenne ilyen és nem is szeretném, mert miután én nem tartom magamat érinthetetlennek, és a többség biztosan szívna, így én sem biztos, hogy két kézzel tapsolnék hozzá. Amióta a szőke puttler a gazdaság szétkúrásával próbálkozik, azt gondolom bármi lehet, még akár a fent írt krízis is előfordulhat. Most olyan 50-50% ot adnék rá, ami eddig 20/80 volt a nem történik krízis javára. "Sajnos valóban nem a legszerebcsésebb időszak ebből a szempontból.. De
ez van, kár keseregni. Abból kell kihozni a maximumot ami van.." +1
Valóban lehetnek az árak reálértelemben olcsóbbak, de nominálisan nem valószínű sztem. Egy ingatlan alapesetben nem befektetés hanem élettér. Lányomék nemsokára házasodnak, így kb 1 -1,5 éven belül szeretnének sajátba költözni. Sajnos valóban nem a legszerebcsésebb időszak ebből a szempontból.. De ez van, kár keseregni. Abból kell kihozni a maximumot ami van..
Úgy érhetsz el most diszkontot,ha egy darabig bottal se piszkálod az ingatlanpiacot. Most?Ebben az elmebeteg árazásban,idiota licitálásban akarsz mindenáron részt venni?
2010 nagyon rég volt már. Nincsen már ilyen. Én is próbálkoztam vevőként 2013ban szórólapokkal amikor tízemeletes panelből négyemeletesbe akartunk menni senki nem válaszolt. Nincs bratyi közös képviselővel sem egyrészt kihaltak a konyakmeggyes réteg és a piac le van rabolva Pesten. Minden cselédlukból, szuterénből Airbnb lett már. Amit tehetsz hogy megkerülöd az ingatlanost és a tulajt megédesgeted. Ez a max. Ez is súlyos milliók.
Reggel írtam, hogy vajon mi lesz a kínai válasz. Hát megjött. Ezek se szarakodnak. Állítólag már adják el az amerikai államkötvényeket is, bár nem tudom, ez valós hír-e vagy kacsa. Nagy gebasz ez az egész.
Jelen pillanatban, már ott vesztésre áll az ember amikor felemeli a telefont. 😃 Az egyetlen módszer szerintem kivárni még lehal a piac a túlárazásoktól. A panel esetén már 50% a keresletcsökkenés. Ami nem meglepő hisz a használt drágább lassan mint az új. 😃
Sziasztok! "fogpaszta" néven korábban egy ideig aktív közremükdő voltam itt, de már jópár éve nem. Viszont most a segítségetek kérném egy témában. Lányom a párjával lakásvásárlás előtt áll Budapesten ( elsősorban Budán ) de a konkrét kerület, környék kiválasztása nincs még meg. Én annó 2010 körül tudtam úgy venni a piaci ár alatt lakásokat pl. Székesfehérváron, hogy nyomtattam 500-1000 szorólapot és beszórtam azokat a környékeket amik tetszettek. Beleírtam pl, hogy akár továbi bentlakéssal is érdekel és kétszer is működött ez. De sejtem, hogy ez a módszer a fővárosban nem vagy sokkal kisebb hatékonysággal működik most mint annó fehérváron. Aztán Pesten pl úgy tudtam venni egy lakást valamivel a piaci ár alatt, hogy folyamat figyeltem a hírdetésket és ami nagyon jó volt azonnal ráígértem a hírdetett árra valamennyit plusz összebratyiztam a házban élő közös képviselővel és ő írányította a dolgokat, hogy hozzám kerüljön. Szóval abban kérném a segítségetekt van/ vannak-e manapság is működő olyan legális módszerek ( persze a munka legyen az szórólapozás vagy akár végrehajtás alatt lévő ingatlanokkal kapcsolatos mindenféle ügyintézés nem akadály ) amivel x % diszkontot el lehet érni. Az se akadály ha full le van lakva ( talán jobb is lenne ) mivel van egy jó kis bejáratott csapat a felújításra, illetve az se akadály ha néhány évig még más használná a lakást. ui: nem vitatkozni jöttem ide, hanem segístséget, tanácsot kérni! Köszönöm! fogpaszta
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link