Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 03. 14. 06:34
Előzmény: #242157  Freszelés
6 hónapig tart egy ilyen baszakodas!
Peti84
Peti84 2025. 03. 13. 20:59
Előzmény: #242157  Freszelés
Nekem is ez jutott eszembe, hogy az navcsicska es kretenek hada a foldasasceteli cseszekedesbol akarnak beemelni egy csomo mindent. Ha meglepik akkor jo sokmindenkit a bré rosszvegere raknak....
DavidCamp 2025. 03. 13. 19:59
Előzmény: #242143  hekki
Hogy mi van? Mit akarnak?
Tudja vki innen hogy erre vagy hasonlóra van példa Nyugat Európában?
Freszelés 2025. 03. 13. 18:56
Előzmény: #242156  Törölt felhasználó
Foldterulet adasvetnel van a helyi gittegylet, ami merlegelhet es donthet ugy h nem tamogatja az adasvetelt. Pl akar amiatt is, mert "gyanusan magas az ar, 10%kal tobb mint szerintuk kellene", vagy mert egy helyi gazdalkodo elonyosebb lenne es tessek vele megegyezni olcsobban... szoval nem az viszi aki a legtobbet fizeti.
a kifuggesztes meg elovasarlasi jogok teljes agyhalalla teszik a foldvasarlast amugy is
vicc.
Törölt felhasználó 2025. 03. 13. 18:51
Nagyon sok kérdés felmerül az adásvétel korlátozásának lehetőségével. valószínűsítem, hogy sokat fogunk még erről hallani.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 03. 13. 17:50

"az ingatlan adásvételének tiltása a nem ott élők számára" Te Jézus, Isten mit találnak ki még ezek, mintha tényleg ez lenn a probléma és nem a HÉSZ kiskapuk kijátszása.
Na most eljátszok a gondolattal, ott van pl.: Tihany :) hogy lesz így magyar Monaco.
Azt elárulták az ott élőknek, hogy az ilyen településeken így az ingatlanárak kb a felükre esnek? Mi lesz a kövi lépést, szüleim házát sem örökölhetem meg? be kell azt is dobni a közösbe.
Mondtam én Lászlónknak, hogy 2 generációval előttünk még tollvonással kapták ki az emberek alól az ingatlanokat, lehet visszatérünk ide.
Megint okosban kell megoldani mindent, kijátszva a törvényeket és az élősködő, csaló ingatlanmutyi fog ezzel jól járni... (pl.: csak ilyen céllal bejegyzett cégek, mint munkáltatók)
Törölt felhasználó 2025. 03. 13. 17:43
az igazi titok a csodaüzemeltető cég neve
Goldstein17 2025. 03. 13. 15:12
Előzmény: #242146  FatFIRE
Elárulok egy titkot. A hirdetési oldalak figyelik a konkurenciát és ha egy lakás több oldalon van jelen, automatikusan hátrébb sorolják a listázásban. Súlyosbító körülmény ha a konkurens oldalon alacsonyabb az ár. Egyébként jelen vagyunk a VRBO-n is, ami az Expedia csoport tagja, direkt magasabb árazással, így onnan elenyésző számú foglalás jön és az AIRBNB felé lejt a pálya. A mi konkurenseink a luxus szállodák, ennek megfelelő az árazásunk is.
Törölt felhasználó 2025. 03. 13. 14:58
Előzmény: #242151  Törölt felhasználó
Balatoni ház eladó. Jól karbantartott ház... szomszéd nénivel együtt vihető. Alku nincs.
Törölt felhasználó 2025. 03. 13. 14:55
Előzmény: #242150  Bianco
Szerintem van megoldás. Ha elveszi feleségül a vevő Gizi nénit akkor viheti. 
Bianco 2025. 03. 13. 14:36
Előzmény: #242148  Törölt felhasználó
Egyszerűen nem tudom elképzelni,h ezt meglépik.
Vagy naiv vagyok? 
Nem koltozhetek mondjuk Torokbalintrol Érdre?Nem mintha szeretnék,de naaa!!!
Ha el akarom adni a 200 millios balatoni hazat,azt csak a szomszed Gizi neni veheti meg?
A bp-i csaladi hazak ezaltal háromszorozódnak?
Én értek félre valamit?
Törölt felhasználó 2025. 03. 13. 14:19
Előzmény: #242148  Törölt felhasználó
Viszont a Bp-i ház tényleg kincset érhet. Lakásból mint a tenger.. de egy ház telekkel... hm.
Törölt felhasználó 2025. 03. 13. 14:15
Kifejezetten érdekes lesz az agglomerációban ez. Azok a települések ahol alkalmaznák a dolgot azok kiesnek a Bp-i nagyközönség számára. Azok a települések ahol nem azok pedig gyors ütemű drágulásra számíthatnak.  Sokak számára már csak egy mesébe illő dolog lesz családi házról állmodni.  Marad a rögvalóság a futkározó gyerekekkel, éjjel nappal rezgő légondikkal,  ordítozó szomszédokkal, furással faragással. Öröm az ürömben, hogy egy agglomerációban élő  úgy tűnik bármikor vehet Bp-i lakást. 
bronz 2025. 03. 13. 14:12
Navracsicska Tibor inkább azon dolgozzon, hogy jöjjenek az EU-s pénzek.
Mondjuk, nem fognak, amíg ez a korrupt rezsim lesz hatalomban.
FatFIRE 2025. 03. 13. 14:09
Előzmény: #242139  Goldstein17
Akkor ugye jól sejtettem, hogy nálad nem adott a professzionális szoftveres környezet, ami a nagyobb üzemeltetőknél és a szállodáknál is működik? A szavaidból az tűnik ki, hogy szerinted mindegy van-e, szerintem (és ami sokkal fontosabb, a szállodák és a nagy üzemeltetők szerint) alapvető fontossággal bír. 
Csak egy kiragadott példa a sok közül: a legtöbb üzemeltető egy kis stúdióért egyszerűen nem mer  százezer forintos napi szobaárat elkérni a szilveszteri foglalás 2-4 napjára (tehát nem csak a szilveszter éjszakáról van szó). Nálunk százezer alatti napi szobaáron nem volt lakás, a legkisebb is többe került. Egy csomó üzemeltető arra büszke, hogy hónapokra előre eladja a lakást. Az AI sokkal okosabb, megelégszik azzal is, hogy akár közvetlenül előtte adja el. Szépen látszik a különbség jövedelmezőségben. 😊
Azzal, hogy csak az Airbnb-n hirdetsz, bukod a potenciális piac felét. Bocs, hogy ezt mondom (nem sértésnek szánom), de tipikus amatőr hiba, amit sokszor évtizedes tapasztalatokkal rendelkező emberek követnek el, népszerű tévhitek alapján. A szállodák szerinted miért nem csak egy platformon nyomulnak? Ők tudják rosszul, vagy te?
A szerződésen nem tudok vitázni, ennyiért bérlik a lakást, utalnak gond nélkül, akárcsak a többi tulajdonostársnak. 🤷🏻‍♂️ Mi picivel többet kapunk, mert a lakás a szokásos igényszintünkkel készült, nem átlagos. Konkrétan náluk egy 30 négyzetméter alatti átlagos stúdióért 700 euró/hót, az egy hálószobásokért 1100-at fizetnek, csak hogy érzékeltessem, mennyiért bérlik az átlagos kislakásokat. És amit én sem hittem, a társasházbeli lakásaik átlagos értékelése 9 alatti (mi 9.9-es lakást adtunk bérbe), nem a lakások, hanem az üzemeltetés hiányosságai miatt. Így csinálnak annyi pénzt, amiből ezeket a bérleti díjakat ki tudják fizetni.
bronz 2025. 03. 13. 14:01
Érdekes lépés azok után, hogy a Pedofidesz közeli vállalkozók beépítették a Balatont.
Spiller 2025. 03. 13. 13:59
Előzmény: #242138  FatFIRE
igen nem is úgy vettem. Sokan nem is értik, meg kell élni a pillanatot, nem csak nagy dolog lehet ez. 
hekki
hekki 2025. 03. 13. 13:48
https://telex.hu/gazdasag/2025/03/13/navracsics-tibor-onkormanyzatok-telepules-ingatlan-elovasarlasi-jog-lakcim
így a budapesti agglomerációban, a Balaton és a Velencei-tó környékén. Ezek védelmére egy törvénytervezettel készül a kormány, aminek része lenne:
az ingatlan adásvételének tiltása a nem ott élők számára,
az elővásárlási jog kiterjesztése,
az ingatlanvásárlás és a lakcímbejelentés feltételhez kötése,
és a helyi adózási kötelezettségek megállapítása.
Törölt felhasználó 2025. 03. 13. 13:28
Törölt felhasználó 2025. 03. 13. 13:25

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek