Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
vink 2025. 03. 10. 21:26
Előzmény: #242036  DaGi
Én is arra gondoltam, hogy közel a lakásár tetőzés, ezért is lepett meg, hogy ilyen lakásár emelkedést jeleznek előre a belinkelt cikkben. Beírom ide is, hogy nemrég meghallgattam ezt a mai Portfoliós podcastet is, ebben is hasonló emelkedésről beszélnek. Ráadásul itt 10 különböző ingatlanpiaci szakértőt is megkérdeznek, és az ő véleményeiket átlagolták, mi várható a lakásárakban az előttünk levő évben. Ők Budapesten 15%-os emelkedést vetítenek előre átlagosan, ráadásul nem beleszámítva az idei emelkedést, hanem idén márciustól jövő év márciusáig...
A podcast második részétől lehet meghallgatni az ingatlannal kapcsolatos elemzést:
https://www.portfolio.hu/podcast/20250310/kicselezte-donald-trumpot-ursula-von-der-leyen-746727
berlini
berlini 2025. 03. 10. 21:01
Előzmény: #242035  Spiller
nevezzétek a klubbot nickváltók klubjának.
(Belépés előfeltétele: bizonyitottan évente új életet kezdeni. Igy lehet először ingatlankárosultként utána ingatlancápaként majd sikeres vállalkozóként megjelenni.)
gyula1971
gyula1971 2025. 03. 10. 20:36
-Mit találtam,ezeknek elment az eszük:-Zamárdi-
Eladó családi ház - Zamárdi, Somogy megye #34250213
Xis24
Xis24 2025. 03. 10. 20:16
Előzmény: #242034  vink
Hullámváltásra felkészülni. 
DaGi 2025. 03. 10. 20:13

No, ahogy nézem az eddigi budapesti piacot, egyelőre a következőket lehet leszűrni. Év eleje elég alacsony kínálattal kezdődött. A csökkenés ki is tarott január közepéig. Jnauár közepétől újra elkezdett emelkedni, nagyjából február közepére sikerült visszaérnie az év kezdetén tapasztalt szintre. Ami eddig a pontig az érdekesség: január végén volt ~250 mrd PMÁP kamatfizetés, a kínálat ezek mellett is tudott nőni. Aztán február közepétől egy oldalazó szakasz kezdődött. Egészen most hétvégéig nem sikerült legyűrnie a kínálatnak a keresletet és fordítva sem. Közben február végén volt összegszerűen az egy hét alatt idén kifizetett legmagasabb PMÁP kamatmennyiség, ~450 mrd forint. Nagyjából ettől a ponttól kezdve megint erősen birkózni kezdett a kereslet és a kínálat, benne volt a pakliban, hogy a kereslet lesz az erősebb. Viszont most hétvégén megint úgy néz ki, hogy változtak az erőviszonyok és úgy néz ki, hogy a kínálat újra erősebbé kezd válni, mint a kereslet. Ez persze megintcsak mivel budapesti szint és Budapest ingatlanpiaca nagyon nem egységes, ezért az árváltozások is - és valószínűleg a keresleti megoszlás is - jelentősen eltér területileg. A drágább kerületekben áltlánosságban úgy néz ki, hogy közeleg a tetőzés árakban és ezzel egy időben az olcsóbb területeken a hullám még korábbi fázisában van. Ugyanez nagyjából vidéken is érződik, már amennyiben lehet a vidékről egységesen nyilatkozni.
Azt gondolom jelen helyzetben, hogy a március végi kamatfizetések még behoznak egy adag PMÁPos, illetve PMÁPostól félő vevőt, de ez már a tetőzés fogja elhozni a szegmensek nagy részében. Onnantól kezdve kínálati feltorlódás és jelentős keresleti visszaesés várható.
Árszintekkel kapcsoltos jóslatokat nem teszek. Sem arról, hogy hol várható a tető, sem arról, hogy utána bármennyi korrekció várható-e.
A nagy kérdés még az év második fele lesz, mert a fidesz nem hinném, hogy meg bírná állni, hogy ne csessze szét megint az ingatlanpiacot.
Spiller 2025. 03. 10. 17:40
Előzmény: #242030  FatFIRE
Adtam egy pluszt ne szomorkodj. :) kialakul a fan klubod és bármit írsz kapod a minuszt. Nekem is van, általában hozom a 6-8 minuszt, esetleg a 16ot a rekordom valami 36 volt. Ha nincs minusz akkor visszaolvasom, csak nem valami hülyeséget írtam, zavarni nem zavar mert nem befolyásol nem érdekel. Én nem nagyon használom ezeket a gombokat mert szerintem gyerekes. Akkor van értelme egy fórumnak ha megy egy vélemény és a másik beírja hülyeség és oda rakja szerinte miért vagy kiegészíti vagy beírja szerinte miért ért egyet. A gyenge portéka csak beírja áá ez hülyeség, és ennyi. a még gyengébb nyomkodja a nyilakat. 
vink 2025. 03. 10. 17:04
"Minden kapaszkodjon, aki idén venne lakást: jelentős drágulásra kell számítania. Ingatlanba folyhatnak az állampapírpénzek.További jelentős drágulás várható "
https://index.hu/gazdasag/2025/03/10/ingatlanpiac-ingatlan-ingatlanarak-lakas-lakaspiac-lakasarak-otthonteremtes-lakasvasarlas-ingatlanvasarlas-dragulas/
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 03. 10. 16:01
Előzmény: #242020  tihamer
Nem kell aggódni, a kifizetést is faszán megköltségelik, de legalább nem kellet kereken 60 napot várni (OTP)... A töke részig ki kell rántani a pénzt, a bennmaradt hozam pedig a megszüntetésnél adómentesen felvehető.
berlini
berlini 2025. 03. 10. 15:07
Előzmény: #242025  FatFIRE
nem zavarnak a minuszok, de azért rajtad kivül a kutyát sem érdekel.
Amúgy meg leirtam miért kaptad.
berlini
berlini 2025. 03. 10. 14:12
Előzmény: #242030  FatFIRE
 Bocs, de neked sem ez az első nicked
FatFIRE 2025. 03. 10. 12:38
Előzmény: #242024  szieszta
"A mínuszolással a kishitű kispöcsök büntetnek, ebben élik ki frusztrációjukat."
De kik ők szieszta? Vannak itt értelmes emberek, akik még ha mást is gondolnak mint én, soha nem feltételeznék róluk ilyesmit. Sem te, sem N0MAD, sem Placi82 nem tenne ilyesmit, ezek az emberek ennél egyenesebbek. Szerinted létezik, hogy valakinek annyira összement a micsodája, hogy képes több nicken csak a lepontozás miatt bejelentkezni? Ennyire nyomorult valaki?
tihamer
tihamer 2025. 03. 10. 11:19
Előzmény: #242021  siemens
"Mit csinálj akkor, ha bár van saját ingatlanod, de nincs rajta hitel, nemrég lett felújítva és nem is akarsz új ingatlant venni csak azért, hogy kivedd a pénzed az önkéntes nyugdíjpénztárból?
.
Van egy kiskapu: nem csak lakáshitelre, hanem a saját ingatlanodra utólag felvett szabadfelhasználású jelzáloghitelre is fel lehet használni a pénzt.S valószínűleg hibás jogalkotás miatt nincs megkötés a törvényben, hogy mikor felvett hitelről van szó. 
Akár lehet most felvett, friss hitel is.Ezért megteheted azt, hogy most felveszel egy szabadfelhasználású hitelt a már meglévő ingatlanodra, majd ennek végtörlesztésére igényeled a pénzt a nyugdíjpénztárból."
Spiller 2025. 03. 10. 11:18
Előzmény: #242025  FatFIRE
magasak az elvárásaid ezekkel. Várhatsz.
Freszelés 2025. 03. 10. 11:14
Előzmény: #242024  szieszta
Nem túl régen, de kijavították azt a hibát, hogy 1 fiókkal le tudj adni másodpercek alatt több száz szavazatot. Most már valódi és egyedi/különböző regisztrációk kellenek ehhez a mutatványhoz. Sokkal macerásabb. Szóval a helyzet ebből a szempontból javult.
gyula1971
gyula1971 2025. 03. 10. 11:02
-Vidéki családi házaknál nem észrevehető-rengeteg ház eladó már 2-éven túl! a házak 70%-a 2-éven túl eladó már.
-2024 a vevők évének számított a hazai ingatlanpiacon: a megújuló otthonteremtési támogatások a gyermeket tervező családok, míg a csökkenő kamatszint és a 10%-os önerő lehetősége az első lakásukra szerződők körében fokozta a vásárlási kedvet. Emellett a negyedik negyedévben visszatértek a befektetők is a hazai ingatlanpiacra, ami szintén jelentősen gyarapította a tranzakciók számát, írja a Duna House.
FatFIRE 2025. 03. 10. 10:39
Előzmény: #242018  Spiller
A mínuszok egyáltalán nem zavarnak, egy cégépítő vállalkozó egész életében szembemegy a forgalommal, hiszen a többség évtizedeken át azt bizonygatja neki, hogy minden a szerencsén múlik. A fel nem vállalt arcok érdekelnek és az érveik, már ha vannak egyáltalán...
szieszta 2025. 03. 10. 10:33
Előzmény: #242017  FatFIRE

A mínuszokkal nem kell foglalkozni! A portfolio már régen megszüntethette volna, de ezzel is mérik a látogatottságot, meg hát legyen pici hasonlóság a facebookhoz.
A mínuszolással a kishitű kispöcsök büntetnek, ebben élik ki frusztrációjukat.
Ráadásul van mikor több százat is kapsz, gondolom valahogy átverik a rendszert.
Van több fórumtárs, akik ezen mérgelődnek, de nem is értem, hogy egy névtelen, arctalan fórumban mit várnak? Van sok elégedetlen emberke, had játszadozzanak.
Nekem volt, mikor az egy szavas "köszönöm"-re is jött mínusz.
Az még jobb, mikor a moderátornál jelentgetnek, hogy tiltson ki. Hát ez van. :-)
opandup 2025. 03. 10. 10:15
berlini
berlini 2025. 03. 10. 10:10
Előzmény: #241998  FatFIRE
Én nem minuszoltalak.
ha tippelhetek, akkor azt többek között annak köszönheted, hogy olyan a NER-rablóbanda által már régen elhasznált, elcsépelt kifejezést használsz, mint a "libsi"
A másik (ugyanarról az ideológiai tőről fakad mint a "libsi") hogy egy olyan kort hasonlitasz össze a maival, amikor Budapest részeiből összeállt és a főváros fejlődésének motorja a kormányzat volt. Ma a NER folyamatosan a főváros gyengitésére játszik. (Szerintem tévesen, mert ezzel folyamatosan szavazatokat veszitenek)
A harmadik ok lehet, hogy hülyének nézed a vidékről beköltöző fiatalokat. Nem tudom mennyit ismersz ezek közül, én sem sokat, de akit igen, az nagyon is tudja milyen előnyöket kinál neki a Főváros. Azt meg rossz néven venni, hogy mindenkinek az a hely tettszik a legjobban ahol született és felnőtt, nem nagyon vall empátiáról.
A negyedik az a propaganda, amivel megmegyarázod, hogy miért szakadunk le Európától. Itt már nem az "elmútnyócév" köszön vissza, hanem a kommunistázás.
Nos 1990 körül Korea egy földművelő társadalom volt, szegény falvak ezrei, különösebb nyersanyag, energia források nélkül. Viszont komolyan vették az oktatást. Nézd meg ma őket és minket.
siemens 2025. 03. 10. 10:04
Előzmény: #242019  tihamer
Mint a másik 8.000 milliárd........ (by izom kollega)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek