Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FatFIRE 2025. 03. 09. 14:17
Előzmény: #241999  N0MAD
A kapitalizmus kövérré hízott bankárai és háziurai gyakran váltak gúnyolódások céltáblájává, szóval az idézettek jól illeszkedik a sorba. 😊
N0MAD 2025. 03. 09. 13:21
Csak úgy eszembe jutott, arany vers részlete:
Hogyha malacod van..., azaz nem magadnak,
Hanem olyan, amit megsűlve feladnak,
Úgy, fiam, e földön élj sokáig, hízva:
S a szegény kis állat neked adja vissza
A tőle elrabolt disznói napokat,
Békés hízlalóban te éld le azokat.
Hadd lássa mindenki a gömbölyű testen,
Hogy te legalább is háziúr vagy Pesten,
Ki semmit sem téve, nagy boldogságban él,
Még csak nem is olvas egyebet a pénznél.
:D
FatFIRE 2025. 03. 09. 12:05
Előzmény: #241989  Spiller
"Mondtam párszor, úgy kell élni mint egy turista, gondtalan, csak a szépet nézi, kipróbál új dolgokat, beszippantja a pozitív energiákat, kaják, jó borok italok."
A főváros libsi szóhasználattal élve "bántalmazó kapcsolatban" él lakosságának jelentős részével. Ha megkérdezed Budapestről a vidékről beköltöző fiatalokat, sokan szinte kényszeresen kezdik el bizonygatni, miért olyan szar város Budapest. Nem a jót látják benne, hanem a rosszat, sokan életük végéig nem válnak igazán budapestivé. Ez a szeretetlenség sajnos meglátszik a városon és a lakóin is.
A problémát csak súlyosbítja, hogy ma már nincsenek a város fejlődését célul tűző, évszázadokban gondolkodni képes családok, nincs József nádor, Andrássy, Széchenyi sem. Ma Karácsony Gergely van. 🤦🏻‍♂️
Hiányoznak az olyan horderejű építészek is, mint a csodálatos örökséget hagyó német származásúak egész sora, például Hild József, Pollack Mihály, Lechner Ödön, Hauszmann Alajos, Ybl Miklós, vagy Alpár Ignác. A németek többségét, polgárság vezető rétegét, az arisztokrata családokat a kommunisták kitelepítették, elűzték, óriási intellektuális veszteséget okozva ezzel az országnak. Jött a munkás-paraszt hatalom a maga nemzetrombolásával.
A fentiek következményei nyilvánvalóak.
Goldstein17 2025. 03. 09. 08:23
Köszönöm az ötleteket.
FR73 2025. 03. 08. 22:28
Előzmény: #241992  Goldstein17
Mi sem magyar autóval. Publuc transport és bérelt autó kombó.
N0MAD 2025. 03. 08. 21:29
Előzmény: #241994  N0MAD
Alpes.
N0MAD 2025. 03. 08. 21:29
Rue de grandes aples.
Guruljátok végig, genfi tó - cote d azur, az olasz határ mentén kb, vagy tíz 3000 méter körüli hágő/csúcs és mind másmilyen.
Nem egynapos program de amikor a végén kinyílik a völgy és ott az azúrpart a hegyi tekergés után az leírhatatlan.
Murdoch 2025. 03. 08. 21:20
Előzmény: #241991  FR73
Marha jó helyek. Rengeteget megyek a franciáknál, ha lehet, megpróbálom beiktatni a gyerekkori filmes/könyves élmények helyeit. Fantomas, Belmondo-Delon moviek stb., meseszép helyek vannak, régen mindig hanyagoltam a franciákat. Kár volt.
Goldstein17 2025. 03. 08. 20:48
Előzmény: #241991  FR73
Hát igen, még sok felfedezni való van Franciaországban. Egyébként alig láttam magyar autót, az Atlanti óceánnál egyet se.
FR73 2025. 03. 08. 17:26
Előzmény: #241987  Goldstein17
Nem fogod elhinni. Tavaly és idén ebből nekünk Garda, Monaco, Mt. St Michel pipa.
Ajánlom útközben Cognac, La Rochelle, Il de Re megtekintését, feljebb pedig Saint Malo-t.
Spiller 2025. 03. 08. 16:06
Előzmény: #241967  bronz
:). látom neked nem jött be az élet. Szomorú. Sajnállak. 
Spiller 2025. 03. 08. 16:05
Előzmény: #241978  FatFIRE
igen, ha turista vagy az más mint lakos. Akkor már vannak adók, problémák, tolvajok. Ha idősebb vagy és külföldi akkor már célpont is. Mondtam párszor, úgy kell élni mint egy turista, gondtalan, csak a szépet nézi, kipróbál új dolgokat, beszippantja a pozitív energiákat, kaják, jó borok italok.  
FatFIRE 2025. 03. 08. 15:41
Előzmény: #241985  fatihszultan
Erre mondtam (személyes tapasztalat birtokában), hogy teljesen más ellátogatni valahova turistaként, mint hónapokon keresztül ott élni. Minden pipálható, amit mondtál: gyönyörű tájak, jó borok, finom sajtok, de Nizza környékén egészében sokkal jobb lenni. Több a külföldi, sokkal többen és szívesen beszélnek angolul, összehasonlíthatatlanul fejlettebb minden, ami expatként több hónapos tartózkodás esetén fontos lehet. A Côte d'Azur környékén ezt megkapod, a Közép-Pireneusokban viszont hiányozni fog. Feláras a dolog, de a többség ezért boldogan fizet.
Goldstein17 2025. 03. 08. 13:54
Előzmény: #241985  fatihszultan
Tavaly nyáron összekötöttük a kellemeset hasznossal és hazafelé tartva Magyarországra egy két hetes kitérőt tettünk Franciaországon és Olaszországon át. Biscarosse, Dune de Pilat, Arachon az Atlanti óceán partján, azután St. Raphael, Antibes, Cannes, Monaco, majd még két nap Saloban a Garda tó partján. Ez így egy kicsit tömény volt és amúgy is lusták vagyunk, szóval igazából nem ismertük meg még ezeket a helyeket. Normandiában már többször kirándultunk, és Etretatba is elmentünk, ott is fantasztikus a partvidék. Idén a nagy túrát hazafelé megismételjük, egy kicsit más verzióban. Mont Saint Michel lesz az első állomás és onnan majd keresztül vágunk Franciaország nem tengerparti részén, arra is nagyon kiváncsi vagyok, csak még fel kell készülnöm a megállókat illetően.
DavidCamp 2025. 03. 08. 13:51
Előzmény: #241969  fatihszultan
Volt lakasom a Viola utcaban. Uj építésű, 2 hónapig bírtam és eladtam a pi...ba. Borzalmasan sok a C type és a támadások, lehúzások. Vettem szebb és nyugisabb részen. Viszont kiadásra elég jó mert közel a Corvin és a metró.
fatihszultan 2025. 03. 08. 13:23
Előzmény: #241982  Goldstein17
Dél-Franciaországot is nagyon tudom ajánlani! Persze mindenki egyből a Cote'd Azurre-ra gondol, de nem azt! Egyrészt a tengerparttól kicsit távolabb, nagyszerű kisvárosok, falvak, városok, mind-mind full történelem! Occitania, Provance, Midi-pyrenées (nem biztos, hogy a helyesírás ok, de favágás közben vagyok).
A tengerparton - ha valaki Földközi tenger közelében gondolkozik - ajánlom a túlsó felét a hype-hoz képest. A Pireneusok lábánál, Perpignane környéke, Collioure, stb. Barátibb árak, csodálatos tájak, jó borok, sajtok, stb. Ott van pl. Rockfort is. kedvenc sajtom. Carcassone, Albi, vég nélkül lehet sorolni.
berlini
berlini 2025. 03. 08. 12:42
Előzmény: #241975  fatihszultan
Voltam ott. Csodás helyek vannak, a legszebb Matera városa. 
FatFIRE 2025. 03. 08. 12:40
Előzmény: #241982  Goldstein17
"ha tetszik egy hely tovább maradunk néhny hónapot, fél évet"
Mi már így élünk, ezért is mondtam, hogy teljesen más így, mint két hétre megérkezni főszezonbeli turistaként. A legtöbben csak végigfutják a bakancslistás helyeket és már mennek is haza, fél évet kint élni teljesen más életérzés, főleg, amikor a tél elől a nyárba utazol. 😊
Goldstein17 2025. 03. 08. 12:32
Előzmény: #241975  fatihszultan
Nekem is ez volt a tervem, a covid idején majdnem meg is valósítottuk a dolgot. Aztán végül úgy alakult, hogy Dél-Európa helyett végül Nyugat-Európában kötöttünk ki. Egy kicsit azóta változtak az elképzeléseink, ha befejezzük a munkát itt, akkor irány Dél-Európa, de már nem akarok semmit venni arrafelé, bérelünk, nem kötjük röghöz magunkat, ha tetszik egy hely tovább maradunk néhny hónapot, fél évet. Francia ország, az Atlanti-óceán partvidéke, kicsit lejjebb a portugáloknál is megnézném, a feleségem már volt ott is, nagyon szép és persze dél Olaszország, Szicília. De most még itt állunk ingatlan vásárlás elött, ez mind lakhatási, mind befektetési szempontból értelmezhető, úgyhogy valószínűleg meglépjük.
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 03. 08. 12:28
Előzmény: #241969  fatihszultan

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek