Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem, még változnak, kissé képlékenyek, De akkor kezdjük hátulról harmadik országbeli részvényekkel.... Legyen mondjuk Brazilia. PBR-A, és a VALE. De még ne vedd, megy ez még lejjebb, várj, szólok, de valami másik topikba kellene erről irkálni , mert itt ez off téma. Majd csinalsz egyet. :)
Nekem jöhet a 10 -es lista már most, rendszeresen veszegetek osztis részvényeket. De ha lehet EU-sat vagy brittet vagy harmadik világbelit küldj, mert az USA - Magyarország kettős adóztatás azért jelentősen leértékeli az osztalék szexységét. --- En titkos ajánlatom British American Tobacco (ticker BTI). Még mindig jó az oszti , és nem adózol kétszer. Dohányipar stabil. De amúgy még mindig érdemes védelmi szektorba is rakni. Szerintem.
Köszönöm a válaszod. BMAP-ba átszálltam januárba, ÁK-nál gyüjtögetem a tőkét, de a hogyan továbbal bizonytalan vagyok. Köszönöm, hogy írtál, gondolom észre fogom venni, ha már vér folyik ... Rád írok ha még itt leszel / itt leszek. Köszönöm.
Ha osszeszakad a részvény piaci bubble, akkor írj rám mondok vagy 10 tutko jó kis osztalékos részvényt. 7%-15feletti oszti az alap. Az alatt nem osztalékos részvény a részvény, mert ott az adó is... Most minden drága, de majd osszeszakad az NDX, SP 500 akkor húzza magával a többit is... Szóval szólok, írj rám mindenképpen " ha ver folyik az utcán... "(Rotschild báró). Addig ott a Pmap vagy Bmap,(7%) , DKJ hoz van kötve nem a. KSH féle khhhhhmmmmm inflációhoz.. aztán ott van a CHF. Legjobb deviza, anno CHF et beirtam többször is, igazi menedék valuta ha baj van. Mert" arany fedezete" van. Meg mondanám az aranyat, de hát 2900 usd nem merem ajánlani. Bár szerintem megy még feljebb.
Amúgy amit leírsz jelenséget, én ezt látom a legveszélyesebbnek, fővárosokban/nagyvárosokban. Hogy ha megjelennek, nekiállnak sátorozni problémás egyedek (pl Párizs) a környéken, én ott tuti nem vennék semmit, de megfordítva a dolgot, valószínüleg eladni se tudnám, ha pont ott van lakásom ...
És ha elengedjük Budapestet, vagy az ingatlant? Mondjuk eladom a 2 lakást, legyen 2 x 50M, hogy könnyű legyen számolni. Eddig kiadva hozott 3-4M között évente. Szóval itt van 100M Ft, ingatlan eladva. Mibe tennéd?
Hát figyelj. Akkor már inkább 11 kerult jobb részei vagy 12 kerület.. Ez nem sznobizmus. De nekem már veszélyes volt a belvaros mikor utoljára benn jártam bulizni 2016 ban egy haver szülinapjára. Sok a nem echte magyar, mindenféle sötétebb nacio és nem Hans a csere. diakkal van a bajom.. Pedig Borsodikent, azért láttam egyet és mást,szoval nem anyuci kicsi fia típus vagyok... :) Azóta rosszabb lett, de izlesek és pofonok. Mentem múltkor a Nagykoruton kocsiba ulok, es nézem, hogy a villamosmegalloban 2 csontkollekcios drogos figura, olyan vehemenciaval légboxoltak hogy, öröm volt nézni.. Mondjuk a fejük alapján olyan 20 év kötelet, mondtam volna ránézésre. 🤣 Ezekkel majd a lányom ne utazzon egy villamoson... Főleg ne este..
Őszintén kíváncsi lennék amúgy a véleményedre, mert szoktam követni a fejtegetéseidet 1-2 topicban. Szóval (és igazad van, a jelenből illetve a várható jövőből induljunk ki) Te jelenleg miben látnád biztosnak egy család megtakarítását, akár több részre megosztva is. Mert beszélgetések alkalmával előkerül sokszor a téma, de ahogy 10M-re, úgy 50M-100M-200M-500Millió Forintos vagyonnál se jutottam a saját buborékomban megoldásra. Tényleg köszönöm, ha leírod.
Ha jól emlékszem korábbi bejegyzésedre, Te is apa vagy. Mint én, vagy az ismerőseim java része. Én például azért vettem 2 lakást a meglévő otthonunk mellé, mert 2 gyerekem van (még picik), és ennyivel mindenképpen szeretném segíteni őket az elindulásban (az oktatás mellett természetesen). Legtöbbünk esetében szerintem ez volt az eredeti elképzelés, a pénzben kifejezett értéktől függetlenül, mint értékmegörző, ha úgy tetszik "trezor" ahogy itt sokan emlegetik.
Szerintem félreértetted a beírásom. Én nem írtam egy szóval se, hogy jó buli most beszállni. Az én buborékom 40-50es korosztály, jellemzően nem azért vett 2010 környékén, mert akkora zseni volt, hanem egyszerűen 25-30 éves korára kb meglett a családi fészek, és ami gyűlt, abból mindig vett egy lakást. Nem számolt a legtöbbjük százalékokat meg megtérülést. Ami konzekvenciát levonhatsz a bejegyzésemből: nem mindenki tőzsdézik vagy forexezik, minden hónapban ránéz, hogy megjött-e a bérleti díj, és ennyi. Nem matekozza túl. Nem a hozam maximalizálása a fő szempont. Bejön sok esetben (sajnos) öröklés, stb. De több ingatlan esetében, ha csak 100-200M forint pillanatnyi értéket/vagyont számolunk, Te be mernél nyomni mindent tőzsdére? Én nem. Viszont ha 5-10 millió csippan minden évben a számlámon stabilan, azért az nem olyan rossz, még ha lehetne sokkal jobb is. Amugy kb szinte mindennel egyetértek amit leírtál, én is túlárazottnak érzem az ingatlanokat, nemcsak itt, Magyarországon, hanem szinte mindenhol. De ez igaz a részvényekre meg megannyi dologra. Nincs kapaszkodó, hogy mi a fair érték sajnos, legalábbis én így látom.
És természetesen nem számoltam az elvalasztofal m2 bukojaval, és a többi, etc, etc..... mert ne mernokoskodjunk itt feleslegesen..., legyünk nagyvonalú urak 😉
Na, akkor tényleg aranybanya a belvaros(irónia). 74m2 lakas/2=37m2 37m2 ki lehet adni 700.000/2=350.000 Ft ért?? 350.00 Ft nettó az mennyi bruttóban? :), fejbe szamolva, elnézést ha tevedek, de kb 420.000 ft/ho egy 37 m2 és lakásért??. Ennyiert ki lehet adni expatoknak?? Azt a k.rva...Ez igaz???
Én is leirnam, az egyik tapasztalatomat szinten.🤣 2016 télen vettem 236 on AAL.L részvényt. Most 2500 körül van. Ez 9 ev alatt10 szervezés az 1000% (volt 4000 felett is) kemény valutaban, nem forintban. Most ajánlanám neked hogy vegyél ilyen részvényt? Őszintén nem igazán!! Pedig egy kis osztalékot is fizet évente...mint bérleti díj.... 😉 Na ez pont olyan volt mint a te bejegyzésed.. Milyen konzekvenciat vonjak le a jövőre nézve a Te bejegyzesesbol!?? Nem tudom finoman érzékeltetni az ironikus párhuzamot. Es pedig sok részvényt vettem ebből anno..... Na és??? Most, ma, per pillanat, buli,? most deal??
Köszönöm a válaszod. A hirdetés tényleg nagyon béna, képes volt a 12 képet feltenni a nappaliról és egyet a fürdőről ... Jó lenne legalább egy alaprajz ... Én jelenleg egy garzon felújításában vagyok benne, mindig megfogadom, hogy soha többet ... Ha Neked van fix, jól bevált csapatod, biztos flottul haladsz és a költségeid se szállnak el. Én amennyire ki tudtam venni a képekből, gyakorlatilag kuka a teljes lakás, gyakorlatilag teljes ajtó-ablak-vezeték-cső-burkolat stb csere, ha bontást, falazást + 2 új fürdőszobát számolok, + utána teljes berendezést, nekem saccperkb tippre úgy 25-30M jelenik meg a szemem előtt + kb 1 évnyi kivitelezés. Nem látom benne a nagy profit lehetőségét, de biztos van akinek megérheti. Én személy szerint előbb vennék 2 x 50-60M környékén 2 külön lakást, ami kvázi azonnal kiadható, mint bevállaljak egy ekkora feladatot. A végösszeg kb ugyanott lesz saccra.
Igen, ez a diszkonttal kiadás régi, megbízható bérlőnek létező jelenség. Lehet piaci áron kiadni és évente másik bérlő után nézni + újra festeni, de egyáltalán nem rossz 15% diszkont mellett évek óta fix, megbízható bérlőnek kiadni.
Attól tartok, ennek az lesz a vége, hogy ti vagytok valamiről lemaradva, de engem tartotok hülyének. 😂 Nyilván nem olvastatok még arról, hogy a kerületi lakosság negyede-ötöde már most is külföldi állampolgár, nem túl meglepő, hogy lakniuk kell valahol. Mint jeleztem, az említettek nem valami ködös elméleten, hanem gyakorlaton alapulnak, szóval nehéz lenne meggyőzni, hogy rosszul tudom... 😊 Bár az egész hirdetés béna, az azért tisztán látszik, hogy két szobája biztosan az utcára néz. Ilyen lakásból van egy csomó eleve két bejáratos is, meg olyan is, aminek idővel befalazták az egyik bejáratát. Bolton01 Én pontosan ilyen felosztásokat csináltam (elsősorban rövid távú lakásokkal), szóval tudom, mennyibe kerül, nagyon megérte. A hosszú távon elérhető 500-600 ezres havi bérleti díjat erre a lakásra értettem, de már két, önállóan bérbe adott lakásként.
Hát elsőre lehet, hogy egyszerű leírni hogy a lakást kettéosztod, de szerintem ez a valóságban saccra egy 8-10 milliós ráfordítás lehet alsó hangon. Szerintem nem akkora buli már ezeken a beker árakon és mellette ezeken a szakember és anyagárakon ezt kivitelezni, bár elképzelhető, hogy idővel "kijön a matek" ...
Ha hozzászólhatok, leírnám röviden a saját környezetemben tapasztaltakat. Akinek több, kimondottan kiadásra/befektetésre vett lakása van az ismerőseim között, a java részük bőven a 2010 -es évek elején vásárolgatott, és hogy úgy mondjam, a lakás már nagyjából "ingyenben" van nekik, mert a bérleti díjból már visszajött jellemzően az ingatlan beker-ára. Nem igazán stresszeli magát egyik se % számolgatással, amennyire a beszélgetéseink során nekem lejön ... sőt mondok még egy "eretnekebb" dolgot, jellemzően piaci ár mínusz 15-20% körül adják ki, jellemzően régóta stabil, megbízható bérlőnek. Van olyan ismerősöm, ahol a legfrisebb bérlő is már több mint 5 éve bérli stabilan a lakást, de nem ritka a 8-10 éves szerződés se. Mivel nem kell évente festeni, 12x bejön a havi bérleti díj és a nemfizetés kockázata is alacsony már, így eléggé win-win a helyzet mindkét félnek. Ha van a családnak 4-5-6 kiadó lakása, és mellette folyik vállalkozásból, üzletből, innen-onnan pénz, gyakorlatilag pár évente magától "megszületik" egy újabb lakás ... Eladni nem adják el, mert minek, mit csináljon a pénzzel kategória, amit megkeres se tudja elkölteni ... Öngerjesztő folyamat ez ... A másik réteg, a jellemzően "amatőr" bérbeadók, megörököl egy lakást, vagy összeköltözés után felszabadul egy lakás, és azt hasznosítja. Ők jellemzően bérből élők, ők még egyszerűbben számolnak, a fizukból megélnek, a bérleti díjból meg kocsicsere/nyaralás/stb, van 1-2 millió "talált" pénz.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link