Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
"Nekem is eltűnt szinte minden a hirdetésfigyelőkből... Sejtettem ősszel, hogy a PMÁP eső jórészt ingatlanokra fog hullni, ezért is spájzoltam még novemberben egy kismásfelest." Gratulálok 👍 Én január közepén fogtam meg az akkori árat 2 szobás lakás formájában. Mostmár, jelen helyzetben ilyen jó minőségű lakást nem kapnék a piacon. Ráadásul még kínálat se igen van. Jól döntöttünk. A maradék PMÁP -al (Április 22-i lajáratúak) veszek még egy lakást. Viszont ha nem jön össze akkor garázs vételek lesznek. Meglátjuk.
Jónak tűnik még a chf. Most viszonylag jó az árfolyama, 425,- körül. Pár hete még 446,- körül volt. Ingatlanosom is mesélte hogy jelentősen felpörgött a forgalom. Hiába, a tőke keresi a jobb hozamot.
Tegnap láttam egy reel videót ami elgondolkodtatott. Egy coach (gazdasági ügyekben szegény embereknek, őszintén megmondva az igazságo típusú), hogy érdemes e inkább bérelni hosszú távon , erre azt mondta zanzásítva: "életed 25 életévétől 70éves korodig vagy amíg meg nem halsz a bérleményed ára folyamatossan emelkedni fog (inflációval vagy afelett,de folyamatossan emelkedni fog ez biztos). Szemben azzal hogyha felveszel egy hitelt egy most "aránylag" drága lakásra, még akkor is, hogyha jelenleg piaci ár fölött veszed, és nem a legjobb kamatok mellett, egy idő után a bérleményre fizetett költséged utol fogja érni (felételezve, hogy fixálva vetted fel 15-25 évre) így a költségvetésedben a legdrágább tételt tudod inflációtól "függetleníteni", ami egy hatalmas plussz. Ezen az alapon fogom én is újra gondolni, hogy hogyan viszonyulok ahhoz, hogy vegye e itt németországban lakást vagy ne. (ok szerencsés helyzetben vagyok, mert eddig 5 év alatt a bérleti díjj nem emelkedett, egyedül a fűtési költség növekedett +40€-t. (ami a pár évvel ezelőtti gázárakhoz képest semmi). Így azt kell mondanom, hogy saját célra, hosszú távra,stabil bevétel és cash flow mellett NEM venni lakást nem megfontolt döntés. Persze előfordulhatnak kivételek, ha valaki annyira olcsón vesz ki (pl szobát) vagy olyan drága az ingaltan, hogy 50 év alatt se tudná kifizetni , bár akkor valószínűleg a bérleményt se tudá abban a lokációban kifizetni.
En pont az ellenkezojet tapasztalom. Tavaly ev vegen 1 heten belul elment minden, ami korrektul volt arazva, most meg ahhoz kepest joval lassabb a mozgas. Persze azota a korrekt arazas egy fokkal feljebb van. Viszont ez be is lassitotta jelentosen a forgast. Mas-mas szegmensekben teljesen eltero dolgokat lehet tapasztalni.
Nekem is eltűnt szinte minden a hirdetésfigyelőkből... Ami meg maradt, azok vagy értelmezhetetlenül szarok, vagy 2 naponta jönnek a piros nyilacskák, tehát mohók. Sejtettem ősszel, hogy a PMÁP eső jórészt ingatlanokra fog hullni, ezért is spájzoltam még novemberben egy kismásfelest jó áron, ami 2 hét múlva már termelt. Azt bánom, hogy nem vettem kettőt, mert kettő között vacilláltam... Most meg azon, hogy eurót vegyek-e (mert az öreg impotens európában baromira nem bízom), vagy dollárt (mert a súlyosan retardált trumpban sem bízom), vagy maradjak szaréhúgyé 6,5%-on forintban - miközben ebben az országban még annyira sem bízom, főleg ami az inflációt illeti.
Korszakváltó időket élek így fontos, hogy bizonyos dolgokkal tényleg végleg le tudjak számolni. Ilyen az ingatlanpiac. Most úgy tűnik egy ideig maradok a fenekemen és eljutok abba ingatlanpiaci idilli állapothoz amire oly régóta vágyok. Nem érdekel mennyit ér. Nem érdekel mi hol mennyit ér. Nem érdek hány százalékot drágulhat. stb. A boldog tudatlanságba visszamerülök. Köszönök mindent amit itt kaphattam Önöktől. Köszönöm a segítséget. Köszönöm a kritikát. Köszönök mindent. Sok boldogságot az élethez mindenkinek. XIS befejezte.
Van még egy csomó forgatókönyv a drágulásra. Ha felvennénk a kapcsolatot más értelmes élőlényekkel akkor simán benne van még egy tizszerezés is mert biztos vagyok benne, hogy rengeteg galaktikus creditük van amit nálunk szeretnének elkölteni ingatlanra. Már látom is a cikkeket. Készüljön a hiperdrágulásra, mert mindent felvásárolhatnak az ufók. Elképesztő összegek kerülhetnek a lakáspiacra az ufók miatt. Összeszámoltuk, akár 1M tranzakciót is eredményezhetnek az első hetekben az ufók. Az ufóknál is a panel a sláger.
"Pár hónapja volt ~8 megfigyelt, könyvjelzőzött ingatlan a komról, 2 kivételével mind eltűnt. Van, hogy újra felrakják új azonosítóval, ...- de most nem ez a helyzet. Egyszerűen eltűntek, levették, felszippantották vagy nem tudom. Ilyet nem tapasztaltam az elmúlt 2-3 évben..." . Nagykanizsán is hasonló a helyzet. Folyamatosan tűnnek el az általam figyelt lakások. Gondolom foglalózzák őket. Elkezdődött az állampapírok egy részének kiáramlasa az ingatlan piacra. Itt legalább valós inflációt követő tőkenyereseg lesz, + a bérleti díj pedig hab a tortán. 15%+5%=~20 % hozam. Legalábbis 2025-re. 📈
A Balaton parti piac megfagyott...2 hete 2 érdeklődőből 2 akarta megvenni azt a házat amit tavaly kb 30 helyszíni érdeklődőből egy sem. Szóval szerintem az emberek akik tavaly azt gondolták ráérünk, meglátjuk, lesz még biztos jobb, lejjebb megy majd az ár azok beszivták most pedig már azt kockáztatják hogy nem marad semmi értelmes se. Megnéztem a déli parton a strandtól 10 perc sétán belül nincs semmi új építésű aminek lenne legalább 100nm telke 70 millió alatt...
Látod, mindig van kiskapu, romkocsmából kávéház, airbnb-s apartmanházból hotel. Sok évvel ezelőtt egy ismerősöm talajjavítóként árulta a dohányt. Arról ő nem tehetett, hogy cigit csavartak belőle, meg pipába tömték.
A hirdetések elemzéséből elég nehéz megállapítani a keresletet, mert lehet azért tűnik el az ingatlan, mert megveszik, lehet lejárt a hirdetés, illetve átgondolják tulajok. Nálunk egy ősidők óta, arany áron hirdetett ingatlan tűnt el a listáról, mondtam is, nem létezik, hogy valaki megvette. Még a kerítésen lévő reklámtábla is eltűnt. Hát ez van, jött egy balek. Most meg újra megjelent, egy más ingatlanos hirdeti, de 20%-kal drágábban. Nem értem! Ha eddig nem ment el, drágábban miért is lenne kapósabb? Vagy majd a 20% engedmény lesz a mézesmadzag?
nem egészen. Az önkormányzatok hatáskörébe rendelte lásd terézváros. Emlékezzünk. Nidermüller a 7 kerben azzal kampányolt majd bezáratja a romkocsmákat és a hozzá kapcsolódó Airbnbket. Aztán amikor nyert elhallgatott, megtudta a balliberális biznisz része ez a terület hiszen gyurcsányék az utolsó lehelletükkel vezették be, a kocsmákat nem kell engedélyeztetni az önkormányzatokkal és a lakókkal, csak bejelentési kötelezettségük van.
Nagyon szeretik nyilvánosságra hozni mennyivel többen nézik az ingatlanos oldalakat. Azért mert benézel esetleg beadsz pár adatot az nem azt jelenti valóban vennél vagy eladnál. Szerintem a többség csak ellenöriz körülnéz, játszik a gondolattal.
Pár hónapja volt ~8 megfigyelt, könyvjelzőzött ingatlan a komról, 2 kivételével mind eltűnt. Van, hogy újra felrakják új azonosítóval, de mindig megvizsgálom őket az eltűnés utáni napokban és hetekben. Nem ritkán újra felbukkan a hirdetés ugyanazzal az azonosítóval, máskor meg csak egy másik azonosítóval - de most nem ez a helyzet. Egyszerűen eltűntek, levették, felszippantották vagy nem tudom. Ilyet nem tapasztaltam az elmúlt 2-3 évben. A vizsgált területen, ársávon, paramétereken nem változtattam. (az árnál azért kellően tág a szűrő).
Szerintem nincs semmi látnivaló. Az eladói oldal is be van sz.rva. A lakáspiacon ilyenkor az is bejátszhat, hogy simán ingatlan nélkül maradhat a lakhatási vásárló ha visznek mindent.. Sokszor túl nagy lehet az áldozat amit meg kell hozni azért a + 1-2 szobáért ha gyors az áremelkedés Nem az első hullám a piacon. Talán egyre többen értik, hogy jobban jár az eladó ha lassú/lassabb piacon tervez újra.
Ezt szerintem az sem hite el aki leírta! Igaz nagy kilövésre sem számítottam... de van egy nagyon furcsa anomália, amit több másik fórumon olvastam, hallottam. Decemberben és januárban aránytalanul sok hirdetés tűnt el .com-ról , több mint amit egy átlagos tranzakciószám indokolna, a február pedig lassú tengődés, vagy stagnálás van. Pár hozászolással lejjebb is, nálunk Gréten összesen 10 db lakás kb ? Szóval érdekes a helyzet, a balatonparti piac konkrétan megfagyott. Nem gondolnám, hogy országos konzekvenciát lehet levonni belőle, de az a fajta Hype amit írnak az én buborékomban nem látom: 1 vett, 3 halasztás, mert kifutott a keretből...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link