Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ki nem járt volna már úgy, hogy megszédül a kapzsiságtól. Valahogy mindig azt tapasztalom, hogy akkor kell eladni ha tapossák egymást a vevők és akkor kell venni a'mikor a kutyát nem érdekli. Mentségemre, hogy ilyen földhözragadt vagyok el kell mondanom, hogy a sakktáblán. más köröket játszok.
Azt szokták mondani, hogy a magyar részvénypiac még mindig alulárazott.. ne is beszéljünk arról, hogy más is van a világon. A tvben meg azt hallja az ember, hogy Budapesten lakhatási válság van, mert drágák a lakások.... de már nem az ellenzéktől halljuk. Én porlasztom az ingatlanvagyonom mert.azt merem felltételezni hogy lassan az 1,2-1,3-1,4 körüli panelek már nincsenek egy vevőcsalogató árazásban .... Igaz akkor kellett volna... amikor te voltál okos.
-Ez érdekes lesz a jövőre lejáró PMÁP-kamatok hova vándorolnak.- Küzd érte az ingatlan piac a befektetési alapok,és a nagyon rossz helyzetben lévő ÁLLAM is-hogy hagyják náluk másik Állampapírban?
Itt vannak statisztikák, hogy 2015-2023 között hogyan változtak az egyes kategóriák árai: KSH Ingatlanadattár - adattár Nem akarok spoilerezni, de a két említett kerülettel nagyon beletrafáltál. Fura mód panel kategóriában annak az ára emelkedett a legjobban (nyóc, csepel), aminek az ára a legalacsonyabb volt. A számok adottak, az okokról lehet filózni. Fent a füleken kattintható az év és a városrész / település. Az egy nagyon menő tévedés, hogy befektetésre vegyük a legdrágábbat az mindig jó áron megy. Társaságban, mikor mindenki a szuper befektetéséről beszél, nem is szokták kiigazítani, így aztán terjed is rendesen. Persze lakni én is a 12-ben szeretnék családi házban, ez nem vitás :-)
csak a faluszélére épített egyetem, mint nyilvános vidékiségi agyhúgykő kicsapódási jelenség miatt vetettem fel . bizonyos intézményeknek megvan a maguk természetéből adódó megfelelő helye . kb féléve keresgéltem hogy a bét mellett melyik tőzsdén vásárolgassak, és olvasgattam azt találtam, hogy a brexit miatt a londoni vezető szerep frankfurtba kerülésére sokan számítottak egy ideig de nem teljesen így lett persze profitált a változásból frankfurt is, de az intézmények leginkább párizsba mentek, merthogy ebben a műfajban nagyfarkúnak számítók jobban szeretik az ilyen méretű, kulturálisan is nagyon gazdag sokrétű színpadon való létezést, ott a természetes helyük , ott érzik jól magukat frankfurt nagyon nem párizs kategóriájú kulturközpont, sem a múltja sem a jelene, sem a jövője és azt is találtam, hogy a forgalom bővülés pedig amszterdamban lett a legjelentősebb, mint a tőzsde szülőhazájában . szóval vannak természetes folyamatok, meg az azt ideig óráig működő megerőszakolások, és erőszaktevők . az amszterdami tőzsdét választottam magamnak azóta cégtörténeteket olvasgatok, mint korábban régi pesti városfejlődési, építéstörténeti emlékeket, mint nagyon is emberi történeteket van már több kedvenc cégtörténetem, a relx-é nagyon tetszik
Jó, nyilván a válságövezetekben (csepel, nyócker) maradnak az árak de a Gazdagrét-Vizafogó-Kelenfőd-Római Elitliga fog kapni jövöre egy +10% os emelést. A jó nagypanelek már 80-100 között lesznek..elképesztő! :-) Emlékszem kb 20 éve egy 66nm feletti nagypanel egy átok volt a magas távfűtés miatt. El se lehetett adni.Alig adtak többet érte mint egy 57esért. Ötöt kellett volna vennem..ötöt! :-)
Miután az általad leirt paraméterekkel egy csepeli panel ma kb 35 millióért van hirdetve, azért természetesen nem fogják a vevők a duplájáért megvenni. Hasznos hozzászólás volt.
Szerintem a Feri kapizsgálja az igazságot! Megint hírek megdobják az árakat, a valóság meg szembe jön, mert lecsökken az adásvétel az első negyedévben... 5-10 % de aki ráemel a túlárazottra 20 at az ugyan úgy beragad, mint a 81 milliós panelka.
Dikh má, hiába mondod nekik, nem vágják.... azt hiszik mindenki eladni akar, aztán a valóság pofáncsapja őket, hogy 50 milcsiért se akarja a paraszt nagy számban eladni a kaptárt! Brutál alacson számú panyel hirdetés van ahol én néztem!
neeeeem! szetcseszik teljesen a Pollack tér romantikajat! Ráadásul erase-lik a modern magyar törtenelem legjelentösebb épületét a rádiót! Maradtak volna a nagyravágyó katolikus hercegprímással a halál f…n kint Pilisen!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link