Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem a ti sztoritokról van szó, de vmit fejtegettél arról nem is olyan rég, hogy most is lehet boldogulni, csak kell hozzá háttér. Na, hát ebben egyetértek, de a nulláról most indulni, na azt kétlem.
Hogy mi? Mit írtam én? Milyen háttér? Semmink se vót mikor kezdtük egy foglalót kapartunk össze egy panel beugróra +hitel és ennyi. Amikor örököltem a fővárosi panelt ( a testvéremtől aki meghalt fiatalon) abban se volt érzelmileg köszönet csak nem herdáltam el. Mi is a nulláról kezdtük 2003ban.
végre, navégre síróverseny úgy hiányzott . még az ingatlanpiacon való csomókeresésnél is jobban a kákán már az összeset megtaláltátok? . jöhetne pár ingatlanadó alapú világmegváltás is,tegnap nem lett minden meggondolatlan ábránd abból a műfajból sem elsütve
Bro, a bérlővel nem vegyülök... ez üzlet. Ne aggódj, ők sem hallanak tőlem semmit, sőt még azt se tudja egyik sem, hogy másik lakásunk is van. Akkor se tudták amikor négy volt. Tovább megyek, egyik ismerősöm se tudja, hogy bármilyen befektetési ingatlanom lenne és azt sem, hogy nagyobb összegű értékpapír befektetésünk van. Az életstílusunk sem utal ilyenre... úgy költjük el, hogy a lehető legkevésbé látszódjon és a lehető legszűkebb kör tudjon dolgokról. *** Ide szoktam írogatni, régebben sokkal többet, mostanában egyre ritkábban... néha benézek, látom hogy semmi sem változott. Csodavárás van. próbálok némi saját tapasztalatot, véleményt leírni hátha segítek valakinek, közben én is megforgatom a fejemben a gondolatokat, másoktól is olvasok okos dolgokat ami gondolatébresztó számomra. Adok-kapok. Azt hiszem olyan emberek véleményére érdemes adni jobban akik elértek valamit a zéletben, elsősorban önerőből. Én ilyen lennék. Sajnos (vagy szerencse) az összes pénzpiaci és lakáspiaci tudásom magamtól van, senki nem adott soha tanácsot. Elég hiteltelen lenne, ha úgy írogatnék ide, hogy egy ruppótlan nímand vagyok és elfutottam külföldre melózni mert itthon nem boldogultam. Szerencsére nem ez van...Tisztában vagyok vele, hogy sokaknak ellenszenves a stílusom, meg amiket írok, de látszólag még ez is kevés ahhoz hogy a fejükhöz kapjanak. *** SOHA a büdös életben nem olvastam itt egyik lakásáresést bemondó szagértő kommenthuszártól, hogy "b+ benéztem, totálisan rosszul ítéltem meg mindent, nem láttam a jeleket hanem azt láttam csak amit látni akartam ezért megvezettem magamat és a többieket is és becumiztam ezért." SO-HA. De nyilván ők a jó arcok én meg a "pöfeszkedő".
"Ellenben soha nem hallottam tőle semmiféle pöffeszkedést, ugyanúgy melózik napi 8-10 órában, mint amikor kezdett." --- Gondolom nem egy kivakaródzott bugris, aki az elmúlt 15 évben gazdagodott meg, így már volt ideje megszokni.
Jó hát Slasht se akarom bántani, de ő is nagyjából megírta, hogy simán lehet családot alapítani most is, csak kell hozzá megfelelő háttér, meg egy fővárosi panel sem árt. Oké. Hát mi nulláról indultunk, hát azért nem volt könnyű, még jóval az árak elszabadulása előtt sem. Most katasztrófális, szvsz.
kezeld azért a helyén ncseed életigazságait. emlékeim szerint huszonévesen kapott egy ingatlant a szülőktől, illetve ezen felül még pénzt is - melóssal beszélték régebben. lakbért vagy hitelt fizetni ebből adódóan nem kellett neki az életben. ő nem az a sikersztori, aki nulláról megcsinálta magát, hanem alapból jó pozícióból indult, amit aztán fenagyított, hogy az ingatlanválság során tudott élni a baromi ritka befektetési lehetőséggel.
Biztos van, de azt az öntömjénezést, amit művelsz pár panelből, hát ilyet itt aligha olvasni. A tulajnak, akitől bérlünk, nem egy ingatlana van, forintban értelmezhetetlen mértékű, de ezt is csak azért tudjuk, mert meghívtak párxor. Ellenben soha nem hallottam tőle semmiféle pöffeszkedést, ugyanúgy melózik napi 8-10 órában, mint amikor kezdett.
El lehet menni... ahogy te is elmentél. Csak azt tudnám minek írogatsz akkor ide? Svájcban nincs valami jó ingatlanos fórum ahová írhatnád a frankót, hogy mi van Mo-on? Gondolom a kutya nem kíváncsi ott rá. Vica versa... 🤣
Engem se oda vitt a gólya ahol most vagyok, de ha ott maradtam volna akkor is jól élnék. Lehet nem lenne ekkora tőkém pluszban, de panaszra nem lenne okom. Ahogy rengeteg ismerősömnek sincs onnét. **** A zsákfalván születetteknek is meg van az esélyük a kitörésre! Csak tenni kell érte. El kell kezdeni valahol...Lehet két generáció kell hozzá, hogy elérjék, de kitartónak kell lenni. **** Abban hiszek, hogy mindenki a saját sorsának a kovácsa! Nem kell még diploma sem hozzá, hogy jól éljen valaki, persze ártani nem árt.
Ezért is vezette be a kormány a falusi csok-ot, hogy mégjobban szétverje a piacot és megnehezítsen mindent is, gondolom ezzel is számolt a tag. De nyilván az ott lakók a felelősek az árakkal lépést tartó vidékfejlesztésben, stb. Tulajdonképpen minek születtek oda, de hát mondjuk ne várj mást egy olyan szerzettől akinél a bp-i panel az alfa és omega.
“ Zsákfalván megcumizták. Ennyi. Akkor is tudni lehetett hogy ez lesz amikor odament” Na ja, aki odavitette magát a gólyával meg is érdemli. Ha jól sejtem nem a skandináv tipusú allamszervezetben hiszel? (Emlékszem még amikor bejött a “skandináv tipusú adórendszer”. Csak a többi nem jött vele.)
Elfogynak a babavárosok csokosok? A maradék meg marha nagy hitelekbe mászik bele. Sokakban ott van az óvatossági motívum. A felesleges pénz keresi az útját. A befektetők is kpz-nak már egyre kevesebben látnak életre szóló lehetőséget ezen az árszinteken így a tőkeáttét is kisebb. Valami ilyesmire gondolok.
"A legfrissebb statisztika szerint az amerikai háztartások átlagos havi összkiadása 4641 és 9817 dollár között van. Megmutatom nektek a lakhatási- és rezsiköltségeket, valamint azt is, mennyi megy el egy hónapban élelmiszervásárlásra, biztosításokra, közlekedésre, szolgáltatásokra. Mennyit fizetnek átlagosan tévére, internetre, telefonra az amerikaiakra. Miközben tüzetesebben átvizsgáljuk egy öttagú arizonai család havi kiadásait, kiderül az is, kik tartoznak a középosztályba, hányan élnek fizetéstől fizetésig és nem tudnak/akarnak/mernek fizetni egészségbiztosítást" https://youtu.be/nPC9uF81PlY?si=LU6ZcU0s8XkmfAtn
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link