Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Varjal vele es addig fizess albit 300e/hoert. Foleg akkor ha csak onreszed van meg, akkor erdemes azt kotvenybe tenned, mert a hozambol elvagy, es kozben folyamatos az arcsokkenes. Es mondjuk 3 ev alatt csak 10.8m ftot fizetsz ki albira, mert addig siman fog az ingatlan is csokkeni vagy 25%ot. Foleg akkor ha meg kamatot is csokkent a FED es kozben nominalis bernovekedes is lesz. Szivesen Szeretettel: Lakás/Ingatlan árak topik legjobb szakertoinek csoportja.
"A legmagasabb áron – 68 millió forintért – értékesített fővárosi panellakás egy 73 négyzetméteres, " a com azért kidob 74nm-es gazdagréti panyit 85-ért, a borítóképen nagyibútorokkal. a többi része persze okés. Egy szolid 20% alku után még mindig te vetted meg a legdrágább panyit. "Négyzetméterárak tekintetében egy zuglói, 46 négyzetméteres, jó állapotú lakás vezeti a sort, amelyért 1,1 millió forintot fizetett a vevő" Nekem konkrétan az jön le ezekből, hogy téboly árakon hirdetnek a kedes hirdetők.
Ezt anno is irtak, hogy sajat celra amikor megvan az aktualis beszallo az ingatlanba. Ha hitellel veszed 30 evre most lathattad mekkora inflacio erte Magyarorszagot, a kovetkezo harminc evben 100% eselyes, hogy ehhez vagy a covidhoz hasonlo esemenyek tortenjenek, elvegre, Magyarorszagrol beszelunk. Ha pedig 100% keszpenz, akkor siman es erosen alkudni a meghirdetett arbol a lovet lobalva az elado elott kis stresszt nyomva ra.
Sok mindentől függ. - Mennyibe kerül most a lakás? - Mennyi hitelt akarsz (vagy muszáj) felvenni? - CSOK+ -t fel akarod venni? - Mekkora az önerő? - Az önerő hozama idén (jövő év elejei kifizetéssel) mennyi? - Mennyire jól keresel? (Ma már a hitelkamatok csak nagyon jól keresőknél 7% alattiak, pár hónappal ezelőtt ugyanez 6% alatti volt) Ezek idáig megválaszolható kérdések, de most jön az amit senki sem tud. - a következő 10 hónapban mennyit megy fel a kiválasztott lakástipus ára a keresett lokációban?
jó hát én csak vicceltem. mindenki be van feszülve a 60 millás kelenföldi panelre a világ nem csak ebből áll. kit érdekel hogy Budapesten mi mennyi? szarok rá. mi úgyse vesszük meg annyiért a külföldit meg bepalizzák vele és kész.
apropó yacht! :-) ülök ma a kikötőben. lecipeltem roller-el a család cuccát így nem kell P jegy és napágy tehát már kerestem 50 eurót ma. Már épp büszke voltam magamra, de megáll mellettem egy új ződ Lambo kiszáll két német gyerek nincs 30 éves és átpakol a Bayliner-be. fú, ba+.. úgy felbasztam magam hogy egy soron kívüli pizza+sör kombó kellett titokban. hogy élnek egyesek vazze.. mondjuk kelenföldi paneljük nekik sincs.. ilyen ez..
Nincs itt semmi látnivaló, csak a szokásos - ahova NER beteszi a lábát, ott szétb@sznak mindent! Én személy szerint nagyon örülök már-már büszkeséggel tölt el, hogy minden szempontból tudom tartani a 3 lépés távolságot a bandától, úgy hogy itthon dolgozok mezei normálisan megfizetett alkalmazottként. A problémáim és a bosszankodásom akkor szokott előjönni amikor meglátom, hogy mekkora egybitesek osztják a NER piacon az észt, természetesen innen kerül ki a csomó újgazdag okos is, akik a térkőtől és a lotust-ól, adriai yacht-tól érzik nyeregben magukat, MO. én így szeretlek! Nézd csak: https://www.google.com/maps/@47.0100639,17.9546857,3a,75y,247.65h,81.35t/data=!3m7!1e1!3m5!1suqIBN3QJ1OUbrex8YYRxzA!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DuqIBN3QJ1OUbrex8YYRxzA%26cb_client%3Dmaps_sv.share%26w%3D900%26h%3D600%26yaw%3D247.65068435653714%26pitch%3D8.6545520263343%26thumbfov%3D90!7i16384!8i8192?coh=205410&entry=ttu
Nő az elégedetlenség a Fidesz felső köreiben is. Jó lesz ez. Az lesz majd érdekes, amikor elkezd a gazdasági holdudvart kihátrálni a potrohos mögül, mert a szavazótáboruk max. 2 millió ember a háborús, uszító propagandával, innentől ez egyre kevesebb lesz.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link