Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Minnél előbb fel kell vásárolni a nyomtatógyártók részvényeit: HP, Lexmark, Konica Minolta, Epson, stbstb... A pénznyomtatás jót tesz majd nekik... :D Viccet félretéve. Ilyen környezetben inkább az a kérdés hogy meddig érdemes egy munkahelyen maradni? Szerintem lehet ajánlott lesz maximum két évente munkahelyet váltani, hogy pariban legyen a fizetés... katasztrófa... ugyanazon a helyen valószínűleg nem fognak annyit emelni mint amennyit kellene. Nem csak az infláció, hanem a fluktuáció is beindul majd...
hozzátok hozzám a pénzeteket adok rá -0,5% kamatot,azaz Ti fizettek nekem !!! Ez már tényleg a legnagyobb hazugság, kamatnak nevezik azt ami nem az !!! BRU HA HA
Kamatvágás és újabb QE-program. Erről döntött az EKB. Kerül, amibe kerül, de a pénznek befellegzett. Munkaadómnak majd szólok, hogy engem inkább aranyban, ezüstben fizessenek ki, esetleg Bitcoinban.
Olvastátok?
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20190912/milliomossa-tenne-europa-fiataljait-a-sztarkozgazdasz-400729
"Emellett emelni kellene az ingatlanokra kivetett adókat, a
legnagyobb luxusingatlanok esetében akár 90%-ra is. További
formabontó ötlet, hogy minden fiatal kapjon egyszeri 120 ezer eurós
tőkejuttatást 25 éves korában."
Láttam egy interjút
Kopátsy Sándorral, 10 éve kb, a kilencvenes években készült. Ö
is azt mondta, hogy 90 % os ingatlanadó vagy 90% szja kéne 2-3 évig
és rendbe jönne a gazdaság. A lényeg pedig, hogy a Matolcsy
a Kopátsy Sándort
mestereként tiszteli mindig ilyen szuperlatívuszokban beszél
róla. Ha jól emlékszem 310 és eurónál arról beszélt a Sanyi,
hogy 60-70 Ft al még mindig gyengíteni kéne. Ezt nem árt
beépíteni a várakozásaitokban.
Nem olvastad több olyan hozzászólásomat, amiben arról irtam, hogy a magyar inflációszámitás rossz fogyasztói kosár alapján történik és valószinűleg még igy is csalnak. A valós infláció a bérleti dijak, lakásárak nélkül is több mint 4% és ezekkel pedig garantáltan több lett volna az elmúlt években mint 5-7%. Matolcsi rátesz egy (felesleges) lapáttal az európai lazitásra és előbb vagy utóbb ez még a bevallott inflációt is fellöki az egekbe. A tűzzel játszik, de hát mindenki tudja, hogy pszihiátriai eset. Nem véletlen, hogy Varga is megkifogásolta. Matolcsi válasza erre önmagáért beszél.
Magasabb helyeken kell keresni az idiotizmust! Peldaul szisztematikus forintgyengites matoektol,pont az elviselhetoseg hatarara tenni(320),aztan 330,es igy tovabb,kozben mindenki nez mint a moziban,es nem csinal semmit. Ez az idiotizmus,ezt feltetelezni,ugyanis mar az arak tulleptek az elviselhetoseg hatarat a lakossag felenel....nem tudom Te milyen gyakran vasarolsz,vagy veszel igenybe szolgaltatast,de ha ezt nem latod akkor nagyon ritkan.
Ez aztán frappáns (vagy inkább gyerekes?) válasz arra az idiotizmusra amit itt (nem egyedül) képviselsz. Csak remélni tudom, hogy az a megtisztitó nagy válság amit úgy vársz, rád fog a legerősebben lecsapni. Én addig teszek róla, hogy magamat családomat rendesen bebiztositsam. Mert a válság (és ebben egyetértünk) jönni fog. De drukkolok az EKB-nak hogy tegyen meg mindent, hogy az minél később következzen be.
Akkor nézd tovább és keseregj. Én addig is keresek rajta. Amúgy meg leirtam, hogy miért jó ez a pénzpolitika a többségnek. Azt meg kulönosen fatálisnak tartom, hogy a recessziót mint megtisztitó katarzist úgy várod. A legutôbbiba milliók élete ment tönkre.
amíg az államadósságokat el nem amortizálják a jegybankok. Az eszközár emelkedés és hosszútávon való amortizációja csak mellékhatás.Gondolj bele, hogy a válságok indítása/megkadályozásának jó része mindig is a jegybankok kezében volt. A 2008-as válság sem történik meg, ha csak simán kimentik idejében a bankokat. Most többszörösébe kerül(t).
Ha ez így van, akkor viszont hamarosan meg kell jelennie normális súllyal a hivatalos inflációs kosárban, mivel ez egyértelműen kiadás. Meddig kell várnom erre szerintetek? 😁
a tömeges fix bukásnál a hitelező bukik először kökeményet, ha elér a hitelesekhez akkor meg már mindegy lesz. Ez fordított kockázat, mint a CHF hitelnél. Ez a jó benne. :) egy estleges fedezetcsökkenés lehet negatív, ezért kell olyat nézni, ami 20 évig jó
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link