Portfolio
4
5
1
2013. augusztus 21. | 06:20
#1

Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?  

ugrás a cikkhez
A pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. Blummer Tamás Bitcoin...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
hétfő, 12:36
előzmény: #2670  nemelemzo
#2672
http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/eldolt-jon-az-oroszok-sajat-kriptopenze.265307.html
Na ugye megmondtam. Aki megteremti saját cryptoját az a többit megtiltja, ha megtudja.
hétfő, 08:34
előzmény: #2670  nemelemzo
#2671
Mo-on jol mukodik a bankrendszer???
Megis kinek mukodik jol??
es melyik bankra gondoltal???
;))))
hétfő, 07:04
előzmény: #2667  watson
#2670
Ezek mind találgatások. Senki nem tudja, mire használják, hiszen nálunk tényleg gond nélküli a pénz és bankkártya használata, de gondolom Japánban és Kóreában sem ütnek le minden pénzkivétel után.
Több mint valószínű a keleti polgártársainkat egyszerűbb meggyőzni, hogy az amúgy is tornyosuló megtakarításaikat ebbe fektesssék, a kultúrájuk nagyon nyitott az újra., ha viszont Japánban ez elszabadul, az ország összeroppan. Az emberek nem fogják hitetezni az államukat potom kamatot kapva az állampapírokért.
A hiteltelenséghez hozzájárulnak a bitcointőzsdék is, ami egy szabályozatlan pénzváltó.
Nem elhanyagolható, amit te is említettél, a bűnözők ténykedése. Amikor a bank azért spájzol be belőle, hogy gyorsan ki tudja elégíteni a zsarolókat.
Ha a papírpénztárcának a kódját elveszted ez a vagyonod elúszott, de szerintem lesznek hekkerek, akik a pénztárcák feltörésével csipegetik a bitcoinokat, illetve a zsarolóvírusok, amelyek blokkolják a rendszeredet.
Szerintem nálunk még annyira jól működik a bankrendszer, hogy a cryptok nem jelentenek alternatívát.
Az megint más kérdés, hogy amott van a tömeg.
Múltkor valaki írta, hogy ezt is folyamatosan fejlesztik, javítják....de kik? A redszerbe állítólag csak a bányászok beleegyezésével lehet belenyúlni. Azok meg folymatosan veszekednek, nagyobb nyereséget és hatalmat remélve.
vasárnap, 23:23
előzmény: #2664  watson
#2669
Egyébként itt nyersanyagokról mint fizikailag is létező commodity-ről beszéltél, vagy azokra szóló letéti igazolásokról, ETF-ekről, stb? Nagyon nem mindegy... máskülönben: minden instrumentumra ráhúzható egy SWOT. Van, aki egyik-másik tulajdonságot így súlyozza, és van, aki úgy. Ha ez nem így volna, és mindenki egyformán súlyozna, rengeteg piaci lehetőség szűnne meg, mert nem nagyon volna kereslet és kínálat... (legalább is sokkal kevesebb volna).
vasárnap, 23:18
előzmény: #2667  watson
#2668
Érdekesek ezek a gondolatkísérletek, csak nem korrelálnak az adatokkal :) A legtöbb BTC-tranzakció JPY-ből van (átváltva), aztán USD jön, végül CNY és EUR. A 2 legnagyobb messze 50% feletti össz-részesedéssel. Úgyhogy: igaz ugyan amit írsz, hogy a jelenség létezik, épp csak nem szignifikáns annyira, ahogy be akarod állítani. Szóval azt is mondod, hogy nehéz BTC-ban felhalmozni, eh? :) Mindezt egy tőzsdei szájton, és arra hivatkozva, hogy volatilis az instrumentum... wow! :) Valami hasonló fura szitut éltem át, amikor kb. azt írtad, hogy Róna Petya mekkora lúzer, mert lezakózott (btw. de facto csődbe is ment, ebben tudtommal meg is egyeztünk) a NABI, miközben rámutattam, hogy szénné kereste magát rajta Soros meg Róna. De bezzeg Bajnai, az nem volt béna, amikor a Wallis egy raklapnyi lóvét veszített a Hajdú-Bét ügyön :) De nem akarok témát váltani, csak rámutatni arra, mekkora elképesztő mutatványokra képes a kognitív disszonancia...
vasárnap, 22:59
előzmény: #2666  upgrayeddAKS
#2667
Felhasználni nem nehéz. Van egy komoly célcsoport akinek ez jó (anonimitás, visszakövethetetlenség): "megmondom az adataid kikódolásához a jelszót ha küldesz 3 BTCt" " visszakapod a kocsid ha tolsz 100BTC-t" ...stb.
Ettől még a hiteltelenség a felhalmozás akadálya marad, az általad említett problémás heléyzetekben is. A stabilitás hiánya pedig a legócskább devizához képest is (eltekintve az extrém inflációs helyzeteket, mint pl. most Venezuela) rosszabb, így nem alternatíva a legtöbb gazdasági folyamatban szvsz.
vasárnap, 21:54
előzmény: #2664  watson
#2666
Tfh. a felhasználási nehézségekről beszéltél, mivel a befektető teljesen más nehézségekkel szembesül. A gondom az eszmetfuttatásoddal és még sokakéval az, hogy nem ismeritek a "célcsoport" életkörülményeit. Itt mi EU-tagként jól elvagyunk a bankjainkkal, mert van OBA, (ritkák a bankcsődök eleve), van közbiztonság (nem fosztanak ki, amikor ATM-hez lépsz, stb.) és ritkák a bank(kártyás)-al kapcs. visszaélések. De lehetne még ragozni, hogy miért totál kényelmes az egész "banking system" számunkra. Na, most akkor képzeljétek el, hogy vannak olyan területek a Földön, ahol ezek nem adottak! :)
vasárnap, 21:47
előzmény: #2664  watson
#2665
Ezt már írtam többször is, ha hisznek benne emelkedni fog, ha emelkedik hinni fognak benne. Ez viszonz fordítva is érvényes. Ez egy öngerjesztő folyamat és mivel nincs más "teljesítménye" teljesen kiszámíthatatlan. Csak a hírek hajtják fel az árát, reklám és nagyon jól szervezett hírverés élteti.
Helyt állni nem kell érte, mivel mindenki maga választja. Ha bedől a tulajok elkárolják és kész. Sokak szerint most csak az a lényeg, hogy az összezuhanásig mennyit lehet belőle kihozni.
Én nem tudom de szerintem az ára csillagászati, értéke 0.
vasárnap, 20:49
előzmény: #2659  upgrayeddAKS
#2664

Szerintem az alap probléma gazdasági oldalról a bitcoin (és a legtöbb cryptopénz) hiteltelensége. 
Ha baj van nem áll helyt érte senki. Ebből következően felhalmozásra alkalmatlan szemben pl. a nyersanyagokkal.
A másik súlyos gond az árstabilitás hiánya. Gazdaságio folyamatopk tervezhetetlenek árstabilitás nélkül, illetve egy nagyfokú bizonytalanság beárazása növeli az árat és versenyképtelenné teszi a terméket.
vasárnap, 10:03
előzmény: #2662  nemelemzo
#2663
ja és esetleg néhol a világban még fizetni is lehet vele, igaz sokkal kevesebb helyen, mint az erszébetutalvánnyal.
:-)
vasárnap, 09:58
előzmény: #2661  upgrayeddAKS
#2662
A bányászoknál van egy természetes szabályzó , méghozzá az, hogy akinek már nem éri meg, az átmegy egy másik cryptoba (vagy leáll) így a többinek megint lehetősége van keresni. Így kialakul egy kereslet-kínálat egyensúly . A nagy bányászberuházásoknál elképzelhető, hogy néha még veszteségesek is lesznek, de ez is csak piaci alapon működik. A zsidó is csak hétvégén volt nyereséges, mikor zárva volt az üzlet.
Valahogy folyamatosan az az érzésem, hogy óriási huncutság van emögött a divat mögött, vagy tényleg egy másik dimenzió, vagy irdatlan nagy tulipánhagyma.
Akik mellette állnak ki, az mind tulajdonos, akik spekulálva óriási vagyonra tettek szert és csodát kiálltanak. Ez érthető, hisz ki mondaná, hogy semmit sem ér a tulajdona, ha el akarja adni.
szombat, 12:19
előzmény: #2656  1702
#2661
"...ha nincs egy kiszámítható jövedelme a bányászoknak, akkor senki nem fogja működtetni. Vagy csak nagyon hektikusan, de az szintén nem elfogadható. És a redundancia korlátozásának a módja a POW nehézség növelése lett. ( Ennek pedig a nyilvánvaló következménye a gyengébb/drágábban üzemelő node-ok hosszútávú kiszorulása.. És közép/hosszú távon a bányászkapacitások koncentrációja a profik kezében, ami éppen csak a nagy világmegváltó elmélet alapját lövi ki, amire az egészet kitalálták."  Biztos vagyok benne, hogy mások is rájöttek már erre, de szerintem pont ez a zseniális az egészben. Merthogy (és ebben akár tévedhetek is - mint minden másban...) a bányászokat kompenzálja az árfolyam-emelkedés, szóval mind az új bányászokat, mind a régieket érdekeltté tették benne. Igazi "MLM" :) Mivel pedig a novemberi hard fork egyik-másik fontos újítása a 2MB-ra emelt blokkméret és a GPU-val történő (beígért) bányászhatóság, növekedni fog az áteresztő képesség és (várhatóan) a bányászok száma is. Így nem lesz akkora probléma, ha a bányászok egy része "átvált" más kriptopénz bányászására: jönnek majd újak. Komoly fennakadás ebből eddig nem volt, csak voltak "nagy spike-ok" a "bányászatban". Sima még mindig nem lesz a "görbe", sőt... de ha nem megy a görbe minimuma az alá, ami a szükséges minimális szolgáltatási szinthez kell, akkor működik a rendszer. Olyasmi ez, mint a bankok call centerének a bejövő hívásai: a Poisson-eloszlás miatt vannak hektikus időszakok, amikor semmit nem tud csinálni az ügyfél*, máskor meg pillanatok alatt kapcsolnak egy ügyintézőt. Ráadásul a bankközi átutalások is igen gyakran lassúak: Mo.-on bizonyos "időrotációkban" párosítják egyes bankok a megbízásokat úgymond egymás között. (*Megj.: az az ügyfél, aki nem automatát akar, mert nem ért hozzá vagy olyan kérdése van, amire az nem tud választ adni, stb.)
szombat, 11:50
előzmény: #2658  1702
#2660
"és mást feltételeztem az ismereteidről." :) nem tudom, mit feltételeztél, de tény: bármikor olvasok szakmai cikket a témában, MINDIG tud valami újat mondani. :) Nem vagyok fanboy, aki felült egy "vonatra", és vég nélkül szajkózza, hogy mekkora királyság a vonatozás meg a vasút a jövő, stb. Befektető vagyok, aki meglátta a lehetőséget ebben is, és igyekszem minél többet tudni róla: a működéséről, a SWOT-járól, stb. Viszont a téma komplex, és rengeteg változót kell figyelembe venni a "konklúzióhoz".
szombat, 11:43
előzmény: #2655  nemelemzo
#2659
Sztem a nemesfémekhez képest még jobban lökni fognak felfelé az árfolyamon a kriptókban, mégpedig a köv. okok miatt: ha durva lesz a válság, akkor sokan fognak attól fo..ni, hogy a komplett pénzügyi rendszer összeomlik. Az arany nyilván nem megoldás új pénzként, mivel lényegében lehetetlen vele utalni (ezt btw. nagyon sokan elfelejtik...) és az aranyra szóló követelések meg valójában miben is különböznek mondjuk egy devizától? Szóval per pillanat: BTC = (egyfajta) deviza(nem), amivel lehet utalni jó olcsón. Aranyra szóló követelés dettó, kiv. persze, hogy egyelőre kibeba...ott körülményes utalgatni vele. Macerásabb, mintha bankszámláról utalgatnál! Szóval amikor sokan összecsinálják magukat (ha lesz egyáltalán ilyen), majd nem az aranyra fognak nézni mint mentsvárra. Persze sok kriptopénz van, és így a beáramló tőke sokfelé fog menni (megy majd aranyba is, nem kell félni), de ha a mai részvénypiaci volumen egy apró töredéke megy ezekbe, már az is szépen emel az árakon. Ráadásul a kriptopénzek akkor is tudnak emelkedni, amikor nincs is válság, mint írtam. Szimplán szeletet vesznek el a hagyományos banki szolgáltatásoktól, és kész. Mint ahogy a telefon is piaci rést vett el a távírótól anno. Persze a bankár-távírók most fo...nak rendesen, hogy mi lesz majd 10-20 év múlva, de az okosabbak, pl. Beluga már léptek is. A korrupt köcsögök meg igyekszenek ledumálni az árfolyamot, hátha be tudnak szállni "ócóér", de egy idő után sz..t sem érnek az ilyen akciók...
szombat, 11:34
előzmény: #2657  upgrayeddAKS
#2658
Kulturáltan vitatkozó emberekre elvből sem haragszom soha, esetedben meg végképp nem volt benne semmi bántó, csak máshogy értettem amit írtál, és mást feltételeztem az ismereteidről. Nyugodtan kérdőjelezd meg a véleményem, és légyszives majd javítsd is ki, ha rosszat írtam! :)
szombat, 11:19
előzmény: #2656  1702
#2657
Na, akkor elemezgessünk! :) "hanem azzal, hogy T+10 perc múlva a következő blokk lottósorsolásán többen indulnak. Romlik a _pillanatnyi sorsoláson_ a nyerési valószínűség." Nos, az a bizonyos nyerési valószínűség... ad1 sztem nem szimplán statisztikai valószínűségen múlik, de ennek utána fogok nézni, mert nem ismerem a pontos algoritmust; ad2 pedig: ha csatlakozik a meglevő kapacitáshoz az eddigi kapacitás egy-ezermilliomod része, akkor az nem rontja érdemben a nyerési esélyeket még akkor sem, ha olyan módon működik ez az algoritmus, mint ahogyan sugalmazod. Különben nem haragszom, a pluszokat itt én osztogatom rendszeresen, ami nem a harag jele... FYI :) "Másrészről az előző kommentemben leírtakból szerintem következik, és így nem marad nyitva az a kérdés" ...ja, csak én a kommented valóság-tartalmát kérdőjeleztem meg, ha nem haragszol meg érte :) Nem tudom, hogy igazad van-e vagy sem... tudod: ez a fórum is a vita helye, itt lehet érvelni. "Azért nem, mert a bányászok nem osztják meg a feladat adminisztratív részét, hanem egymással párhuzamosan többen (majdnem) ugyanazt elvégzik,..." - na ebben speciel tényleg van valami, és lehet, hogy ezért igazad is lesz... csak ugyebár eddig "elfelejtettél" ezzel érvelni, és (már bocs, de) mindenféle eszmefuttatásokat hoztál korábban arról, hogy SZERINTED hogyan néz ki a "big picture", de részleteiben nem indokoltad meg, legalábbis nem analitikusan. Most végre IT-szempontokkal is érvelsz, ami jó, mert ez egy komplex téma, és én még mindig nem értem töviről hegyire a folyamatokat. Szóval most még jobban jogos a plusz, amit adok :)  ...folyt köv. később...
szombat, 10:37
előzmény: #2651  upgrayeddAKS
#2656
Ne haragudj, de ebben legalább két hibás következtetés is van, mind önmagában, mind az általam írtakat illetően.
Nem a 21 milliós felső limit miatt rontja _a mindenkori jelen pillanatban_ a növekvő bányász szám a többiek esélyét és ezzel a konkurens poolok várható hozamát, hanem azzal, hogy T+10 perc múlva a következő blokk lottósorsolásán többen indulnak. Romlik a _pillanatnyi sorsoláson_ a nyerési valószínűség. A 21 milliós felső limit szerintem egészen más problémát vet fel főleg a hosszú távú költségszinteket, és az abból esetleg már most/nemsokára is levonható következtetéseket illetően, de abba most nem mennék bele, mert hitvitába torkollana.
Másrészről az előző kommentemben leírtakból szerintem következik, és így nem marad nyitva az a kérdés, hogy a tranzakciók db-számát képes-e növelni a bányászok összkapacitás-növekedése, és a válasz az, hogy NEM. Azért nem, mert a bányászok nem osztják meg a feladat adminisztratív részét, hanem egymással párhuzamosan többen (majdnem) ugyanazt elvégzik, ráadásul mind eleve a maximális blokkméretre utazva a protokoll miatt, azaz mind a tranzakciós igényekből kihozható maximumot teljesíti minden blokknál, ha van rá igény. Tehát ehhez akárhányan csatlakoznak, az már nem fog többlet kapacitást nyújtani a tranzakció pool kitakarításához, ergo nem növeli az áteresztő képességet. Az eloszottságot igen, az is valóban fontos, ahogy helyesen írod, hiszen az az egész sztori egyik alapvető ígéretének a kulcskritériuma. És ezért jól fel is áldozták az oltárán az áteresztő képességet, amit valójában a blokkméret és a benne megjelenő tranzakciók byteköltsége együttesen korlátoz. Eredendően, előre tervezetten. És ebből kiindulva szerintem az is kijelenthető, hogy vélhetően nem véletlenül került a protokollba, hogy a rendszer folyamatosan skálázza felfelé a nyertes blokk nehézségét a kapacitás növekedésével (és fordítva is), mivel gyorsan belátható, hogy egy minimális elosztottság hihetetlenül fontos értéke az ökoszisztémának, de párezer-tízezer valóban független nodenál nem kell több a hamisíthatatlanság garantálásához, ugyanakkor valahogy meg kell őrizni a szereplők folyamatos működtetéshez fűződő elkötelezettségét. Ebből pedig az jön ki, hogy valahogy érdemes korlátozni a hasznot már nem hozó mértékű redundanciát, különben ha nincs egy kiszámítható jövedelme a bányászoknak, akkor senki nem fogja működtetni. Vagy csak nagyon hektikusan, de az szintén nem elfogadható. És a redundancia korlátozásának a módja a POW nehézség növelése lett. ( Ennek pedig a nyilvánvaló következménye a gyengébb/drágábban üzemelő node-ok hosszútávú kiszorulása.. És közép/hosszú távon a bányászkapacitások koncentrációja a profik kezében, ami éppen csak a nagy világmegváltó elmélet alapját lövi ki, amire az egészet kitalálták. És ezért élőhalott a BTC, ha az emberek tényleg megértik, hogy mi ez, hogy működik, és mire jó, mire nem. By design. Ahhoz képest iszonyatosan jól eladták, és hihetetlen sok pénzt keresnek rajta. Hiába a profi marketinget nem véletlenül kell jól megfizetni.)
szombat, 10:15
előzmény: #2652  upgrayeddAKS
#2655
Ez nem csak ide tartozik, de érinteni fogja ezt a témát is.
Szerintem ha a gazdaság most összezuhan, talán a nemesfémeken kívül minden megy a kukába. Lesz majd egy óriási kijózanodás, hiszen a lassan 10 éve működő drogozás oda vezetett, hogy teljesen elszakadtunk a valóságtól és egyre többen hiszik, hogy ez normális. Nincs fék, nincs visszatartó erő, csak az optimizmus, hisz "úgyis a nagytestvér majd megment, hisz eddig is ez volt" .....csak már a nagytestvért kell menteni.
Eddig nem volt nagyobb korrekció, ami alap  tulajdonsága a pénzügyi rendszernek, ezért  ha bekövetkezik, minden alá fog korrigálni.
Ez ha elindul a pénznek nem lesz értéke, de nem lesz vásárlóerő sem, minden eladhatatlanná válik.
Az elkövetkezendő összeomlás után teljesen más alapokon fog rendeződni a gazdaság, mert a régi redszer halálra van ítélve. Mikor lesz, azt nem tudom, de lehet, hogy valamilyen nagyobb konfliktus idézi elő. Majd az idő eldönti.
 
szombat, 09:55
előzmény: #2651  upgrayeddAKS
#2654
A kapitalizmus arról szól, hogy pénzt akarnak keresni. Ezért terveket készítenek, hogy mi az, amibe megéri befektetni, aztán elmennek a bankhoz illetve más pénzügyi szolgáltatóhoz és a terv alapján befektetőt keresnek. Egy idő után a bank felülbírálja, illetve folyamatosan figyeli a sikerességet, aztán eldöntik, mehet tovább, vagy állj.
Múltkor azt olvastam, hogy nagyon sokan a cryptoktol várják a meggazdagodást, de nem a spekulációban, hanem a bányászatban látják a folyamatos nyereséget. Ráadásul az alacsony kamatok serkentik a beruházási kedvet, elég 2-3 %-os nyereség, így nagy cryptobányákat létesítenek, óriási csarnokokban számtalan számítógéppel. Még erőművet is építenek az olcsóbb energia érdekében.
Ez majd azt eredményezi, hogy lesz egy-két gigavállalat, aki ebben részt vesz, a többi meg kiszorul. Akkor viszont majd ők diktálnak, ahogy az élet minden területén. Az egyik ilyen gigavállalat a RUS coin lesz, a másik az US coin a harmadik meg a china coin csak nem biztos ebben a sorrendben.
szombat, 09:13
előzmény: #2645  zotyó
#2653

Jamie Dimon nem bir magaval...
https://www.youtube.com/watch?v=40OuVyVGdIM
;)
péntek, 14:36
előzmény: #2647  hellforceone
#2652
Az aranynak kisebb a volatilitása, de a kriptóknak meg a hozama is nagyobb a magasabb vola mellé. Majdnem olyasmi a reláció, mint a kötvények (arany) és a részvények (kriptók) között. Kisebb vola-kisebb hozam ill. nagyobb vola-nagyobb hozam a párosítás. Ráadásul szerintem a magas vola még jó is... Aranyból sztem ráér akkor feltankolni, amikor valami nagy gebasz van a tőzsdéken: ha nem lesz gebasz, akkor alig megy, sőt néha csökken az értéke. Ez a kriptókról nem mondható el: akkor is nőnek, amikor bikapiac van, sőt. Persze amikor valami nagy haddelhad lesz a tőzsdéken, akkor már nem lehet majd valószínűleg a jelenlegi árakon aranyat venni, csak mondjuk 10%-kal drágábban. Én erről az x%-ról önként és dalolva lemondok azért cserébe, hogy flexibilisebb legyek. Pl. lassan érdemes lesz a kávét longolni, JO-t vagy KC-t. A Föld kávé-fogyasztása bődületes mértékű, és nem lehet csak úgy pikk-pakk ültetvényeket nyitni, viszont a termés egy részét elvihetik betegségek, rovarok,aszályos időszakok, hurrikánok stb. (Hurrikánok kevésbé, azok nem mennek be olyan mélyen a szárazföldi területekre, stb.)
péntek, 14:25
előzmény: #2650  1702
#2651
Az eddig is világos volt (szerintem mindenki előtt), hogy a bányászok összességében konstans mennyiségű BTC-t kapnak, hiszen a mostani kb. 16,6-ról 21-ig mehet csak a kibányászott BTC-ok darabszáma, ergo minden beszálló bányász "rontja" a többiek bizniszét. Ezért kompenzálja őket az emelkedő árfolyam. Itt valójában az a kérdés, hogy a tranzakciók (pl. másodpercre vetített) db-számát képes-e növelni a bányászok összkapacitás-növekedése. A szétosztottságban meg a biztonság biztosításában persze mindenképp egyetértünk, de a fenti kérdés számomra továbbra is érdekes lesz. (Nem néztem még utána alaposabban.) Mindenesetre, ma megint zártam egy pakkot, de a nagyok még megvannak. Ha novemberben lesz korrekció, akkor abba valószínűleg bele fogok venni... (múltkor sajnos az esés nagy részéről lemaradtam, és csak 4k körül tudtam pakkokat bővíteni, mostanra azok egy részét le is zártam már - felkészülök a köv. korrekciókra is. Persze ha a tőzsdéken jön korrekció, akkor felesleges volt pozit zárni kriptokban...)

Topik gazda

Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE