Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nekem is igért valaki 2020-ban egy XVII.ker-i. másfélszobás panelt 2 millióért, ha kivárom a 2025. évet. Most kerestem, kp.ban vinném a pénzt, de amilyen pechem van meghalt. A szavatartó emberek sajnos korábban mennek el.
bennem az a kép rajzolódik ki, hogy egy klasszikus régivágású urat fogott ki izomman, aki még úgy szocializálódott, hogy ha meghirdette 30-ért az ingatlant és jött is rá ennyiért vevő, akkor illetlenség lenne elkezdeni árat emelni és licitáltatni. valószínűleg ő is tisztába van vele, hogy még pár milliót kifacsarhatott volna belőle, de egyrészt benne van, hogy nincs rászorulva az összegre, másrészt nem csorbul a neve, a szava, a jóhíre, ha érted mire gondolok. megkockáztatom, hogy jobban alszik ezzel a döntéssel, mint ha elkezdett volna kihátrálni a 30 millióból. jó üzletet csinált izomman, baromi nagy szerencse egy ilyen üzletfelet és helyzetet kifogni.
Ettől figgetlen nem izommanak kell ott laknia. Így ő befrktetőként akár szemet is hunyhat a véletlennek.. ha csak eladást romboló tényezők vannak.. és nincs nagy gubanc.
Lehet, hogy nem véletlenül csörgött folyamatosan a telefon. Valamivel el kellett terelni a figyelmet a szomszédból átszűrődő, a lakóközösség etnikai összetételét sejtető muzsikáról. Nehogy majd a bratyeszok üdvözöljék, hogy "Jó napot, szomszéd! Milyen iPhone-od van?" :) Persze elképzelhető, hogy orvosok és ügyvédek viszik majd a Welcome drinket... XD
Gratulálok! Remélem megírod majd a teljes sztorit (esetleg a többi történeteddel, lakásvásárlásoddal, kiadási dolgokkal) könyv formában, bár doku-filmesítve is élvezhető lenne szerintem. A munkacíme ilyen "passzív jövedelem: egyszerű emberből panelbáró" lenne. Ezeket nagyon viszik a népek. A jogdíjakból összejönne egy fél FIRE. Nem húzlak, tényleg érdekelnének.
Tegyük fel, hogy tényleg történt adásvétel. Már csak azt próbálom kideríteni, hogy mi az, ami a fényezés része a történetnek? Vagy mi az a lényegi elem, ami mélyen el van hallgatva, mert a kialakult tökéletes képet kissé vagy nagyon mássá tenné? Pl apró infó volt, de bizony nem életszerű dolog a feleségeddel közösen örökölni sem. Előfordul, de ritka.
Mester, nem érted? 30an álltak sorba egyik kezébe a telefon, a vevők folyamatosan hívogatták, a másik kezében izomman foglalója. Dönteni kellett! Akárki nem lakhat Csepelen..Te is szépen írd fel frekventált helynek Wekerle mellé Csepelt! Ja, emlékeztek hányszor írtam hogy Malibu Wekerléhez képest smafu? Az igazi Malibu épp most ég le így Wekerle 1,2es szorzó idén. Én szóltam!
Nem volt ingatlanos az öreg mutatta meg! :)) A feleség aki örökölte a lakást szintén 50 % ban nem jelent meg a bemutatón csak a szerződéskötésre akkor derült ki ő egyébként ingatlanokkal foglalkozik.. ( A fickó férj pedig igazgató volt 80 éves fickó de jó szellemi állapotban a csaj meg 67 körül volt még nyugdíjasként is dolgozott ingatlanosként a vér megfagyott bennem teljesen mondom be se térünk az utcáról az ügyvédhez akkor .. de mégis mivel az adott szó szent az öregnek és nekem is! ;-))
Értem, örökölte az öreg, és a fele az asszonyé. Aki ingatlanozik, de inkább megbíztak egy másik ingatlanost, hogyne. Aha, mesélj még, nagyon jó a képzelő erőd, tényleg.
Törölt felhasználó2025. 01. 13. 13:21
A mázli az volt még csak az öreg mutatta a lakást és egyeztünk meg a szerződéskötésre jött az asszony és ott derült ki kicsoda ő valójában.. Ha az asszony is jön bemutatóra biztos nem adják oda biztos!
Én a lakásbiztosítást is inkább átkötöttem. 2022-ben kb. 68e volt, 2023-ban 80e Ft körül volt, most lett volna kb, 120e Ft. Másik biztosítónál, nagyon hasonló paraméterekkel 50e Ft körül kötöttem át netrisken keresztül 2024 szeptemberében.
Törölt felhasználó2025. 01. 13. 13:19
Örökölte az öreg a lakást 30 mft ra értékelte fel az érték becslő még nyáron vagy mikor .. a hagyatéki papírt láttam... akkor még annyi fele volt egy ilyen! Azóta +30 % al legalább emelkedett az ár az öreg nem nézte a piacon mennyiért megy az ilyen... De mivel szavatartó ember vissza nem lépett pedig csak kézfogás volt vételi szándéknyilatkozatra pénzt átadva nem akart üzletet kötni csak adásvételinél fogadta el a pénzt.. Pedig én papírral is készültem a látogatásunkkor.. Szerencsére szavahihető öreg volt a fele az asszonyé ( ingatlanos mikor mondta a csaj 65 évesen még ingatlanozik a vér meghült az erembe szerződést közéskor előtt! ) volt egyébként szerintem volt vita a háttérbe oda adja e de mivel megveszéltük telefonon is személyesen is nem lépünk vissza az adott szó kötelez ( régi vágásu) ezért nem is lépett vissza és oda adta Hatalmas mázli , de a mázlit keresni is kell kutatni! na tényleg ez az utolsó komment
;} Mondtam én neked tőzsdén csak a pitiáner pénzt lehet
keresni!
Az ingatlan piacon van a nagy pénz! 😉
(külvárosi panel) További szép napot ! (Rengeteg a melóm kicsit eltűnök
rengeteg az intézni valóm már most is
tavasszal sem leszek köztetek sokkal fontosabb dolgom lesz ..
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link