Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 17. 06:57
Előzmény: #237172  kaktusz
Nem kell minden áramkört, csak a felhasználói berendezések áltlal használt részén. 
Pl egy villanybojler általában külön vezérelt órán van, amit kötelező direktbe kötni és oda tudtommal nem kötelező az ÁVK. (FI -relé).
De ha valaki ezt máshogy értelmezi vagy biztossan tudja akkor jelezze kérem. 
Érdekes módon mi se csinátattunk mikor 4 éve megvettük tesómtól előtte pár évvel lett felújítva, így ami hibája van arról tudok. 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 17. 06:50
Előzmény: #237169  J0hnnyEnglish
Fertő tó pepitában. Illetve annyi, hogy a NER, építésben érdekelt. Üzemeltetésre meg felveszik a még csöpögő EU-s támogatást "turisztikai ösztönzésre" régebben volt valami cikk milyen horribilis összeget kapott Mészáros hotelje WC kefékre meg hasonlókra... És hogy mi az igazság... na hát az odaát van... Nem lepne meg ha valós piaci körülmények között 1 hónap alatt csődbe menne (mint minden NER potentát). De úgy hogy állami támgatott lesz az építkezés és a működés is okos könyveléssel és támogatásokkal megy úgy majd mindjárt megéri. 
De ez természetessen csak az áporodott agyam szüleménye, bárminemű párhuzam a valósággal csakis a véletlen műve ...  éljen a párt! éljen szála... izé a vezír!! a Zórbán!!!
ncseed!
ncseed! 2025. 01. 16. 22:53
Előzmény: #237197  J0hnnyEnglish
"az élet nem igazságos!"
EZ nagyon nagy igazság!!!! Ezt el kell tudni fogadni! Soha nem volt annyira könnyű kitörni a szar életből mint mostanság!
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 01. 16. 22:13
Előzmény: #237187  ncseed!
Van benne részigazság, csakhogy az élet nem igazságos! Rengeteg ingyenélő analfabéta csüng az államon a kapcsolatrendszere miatt. Akiről te beszélsz azok a versenypiaci helyzetben is helytálló így vagy úgy de tanult és nevezzük egyszerűen szorgalmas emberek csoportja. Ugyan ez megvan a vállalkozások cégek terén is.
Peti84
Peti84 2025. 01. 16. 22:01
Előzmény: #237195  Mr.T
SZJA "mentesseg" eleresenek eleg jo modja lehet ez, erre én nem is gondoltam, kreativ ötlet :)
Mr.T 2025. 01. 16. 21:54
Előzmény: #237194  Peti84
Egyébként én is így voltam vele eddig, de most ahogy gondolom át ezt az ügyet, egyre jobban kezd engem is vonzani, és kezdem látni mi benne a jó. Még ha csak a végén egyenlőre is jövök ki az olcsóbb ár miatt, mintha kiadtam volna, akkor is passzívabb voltam vele, és az 5 éves tartási periódus ami az SZJA-mentességhez kell tök jól el tud telni anélkül, hogy a kiadással vesződni kéne. 
Ugyanis most épp azzal küzdök, hogy az utóbbi pár évben a több hosszú távra kiadott lakásomat nagyon nincs kedvem menedzselni. Elbaszódik a mosógép, kiszakad a kanapé, karcos lesz a padló, beletörik a kulcs stb. így meg veszek egyet olcsóbban, pár év múlva eladom. Át is néztem az ajánlatokat a .com-on, de sajnos durván túl vannak árazva (60 éves haszonélvező házaspárral árulják kb. 70%-os forgalmi értéken...)
Peti84
Peti84 2025. 01. 16. 21:38
Előzmény: #237192  Mr.T
Esetemben csak es kizarolag mindig tiszta tulajdoni lapu ingatlan adas-vetele tortenhet, igy nalam ilyen kerdes nem merult fel es nem is gomdolkodtam rajta soha. (Ettol persze lehet ilyen uzletet kotni csak én szemelyszerint nem fogok es nem is tudok benne tanacsot adni.)
kkv14 2025. 01. 16. 21:36
Előzmény: #237184  ncseed!
A" Heti hetes"  volt hasonló 2000-ben szidták a Zorbánt . ( népszerű volt!)  aztán érdekes módon kormányváltások  után is ugyanazt csinálták. A vége felé már kevesen nézték...
Mr.T 2025. 01. 16. 21:31
Előzmény: #237191  Peti84
Még egyszer köszi, és te az árazási kérdést hogy látod, amiről lentebb beszéltem?
Peti84
Peti84 2025. 01. 16. 21:26
Előzmény: #237189  Mr.T
Mi sokat dolgozunk ingatlanos ugyveddel, meg en is erintetr vagyok olyan ingatlanban aminek van haszonelvezoje es pont a napokban akartam leszedni, de esetemben nem surgos. Hagyom rajta es majd par honap mulva ranezek. Cegeim cegkivonatan pl.a lakcimek par nap alat frissulnek igy latok eselyr az ingatlan nyilvantarzasban is a gyorsasagra. https://tozsdeforum.hu/extra/uj-korszak-az-ingatlan-nyilvantartasban-jon-az-elektronikus-rendszer/#google_vignette
Murdoch 2025. 01. 16. 21:22
Előzmény: #237187  ncseed!
Érthetően leírtam pár rém egyszerű dolgot, nem tudok mit kezdeni az önelégült kirohanásoddal. Az orbánozás meg a linkedhez kapcsolódó kommentekre vonatkozik. Az általad lenézett önelégült 'balf@szok' nagy része meg adófizető, ők ugyanolyan joggal elvárhatják, hogy úgy gazdálkodjanak a levont summával, ahogy azt az ember elvárná. Ez egy adok-kapok történet. 
Azt meg már megszoktam, hogy rajtad kívül nagyjából mindenki szerencsétlen, egy kész tragéda, csődtömeg, meg tik-tak stb. Felsőbbrendűségi komplexus, nem vészes, amúgy is kit érdekel.
Mr.T 2025. 01. 16. 21:20
Előzmény: #237186  Peti84
Köszi, ez jó info nem tudtam, van erről valami cikk? Próbáltam most ráguglizni de semmit nem találtam
Xis24
Xis24 2025. 01. 16. 21:16
.com-on a kiadatlan albérletek száma Budapesten ismét emelkedett . Most 8752  Megy a gyúrás a 10e-re.
ncseed!
ncseed! 2025. 01. 16. 21:15
Előzmény: #237185  Murdoch
Te melyik filmet nézed???? "Rajtad kívül senki nem orbánozik"
Ha úgy érted rajtam kívül kb mindenki orbánozik/fiteszezik/NERezik itt akkor közel állsz az igazsághoz. 
SENKI nem írja azt, hogy ő egy balfék, egy looser,egy pofára esett spekuláns, egy gazdasági analfabéta akik képtelen felmérni mi zajlik körülötte és e szerint - jó - döntéseket hozni és ELSŐSORBAN ő maga tehet arról, hogy a zéletben ott van ahol... SEN-KI! Nyilván könnyebb másokra (pl. épp aktuális kormányra) mutogatni, szerencséről hadoválni mások esetében, mint magába nézni és azt mondani: sok szempontból BALF*SZ VAGYOK! Igenis ÉN tehetek arról, hogy nem boldogulok úgy ahogy szeretnék...
Peti84
Peti84 2025. 01. 16. 21:08
Előzmény: #237168  Mr.T
Talan a mai naptol a tulajdoni lapokon pl.: a holtig tarto haszonelvezet automatikusan torlodik, rendszerek ossze vannak kotve vagy a napokban ossze lesz (lakcimek is aktualizalodnak majd a tulajdoni lapon, mint pl a cegbirosagnal a cegkivinatoknal). Tehat az 1es pont nem relevans (valojaban par honap es kiderul hogy mukodik-e ez a naprakesz adatok atvezetese).
Murdoch 2025. 01. 16. 21:08
Előzmény: #237183  ncseed!
Rajtad kívül senki nem orbánozik. Ellenben megtehették volna nyugodtan, hogy többek közt beszűkítik a csok-ot, de nem, vegyél belőle balatoni nyaralót a meglévő 5 lakásod mellé. Ennek tükrében ne fárassz már ezekkel a népmesei társadalmi bullshitekkel, óvoda. Ezt bizony lehetett volna jól is csinálni, de a kedvenc építtetőidnél nem lett volna mesés haszon, ennyike.
ncseed!
ncseed! 2025. 01. 16. 21:03
Előzmény: #237183  ncseed!
Sebaj! Gyün a Tisza, vagy bárki más és akkor a magyar úgy fog szaporodni ecsém mint a nyulak!!! Fogd meg a söröm!!! Nem lesz több kifogás, gyártani kell a kölköket ezerrel!!!
Kíváncsi vagyok mi lesz a duma kormányváltás után, amikor már nem lehet fiteszezni.... lakásár ügyben, születésszám ügyben, bármi ügyben!
ncseed!
ncseed! 2025. 01. 16. 20:59
Előzmény: #237179  Murdoch

Ja, hogy azt írták, akkor biztos úgy is van... JA NEM.Te tényleg tök ****** vagy.... 
szerinted majd azt írják oda, hogy bocsi de egy önző f*sz/p***a vagyok akinek a saját jóléte fontosabb mint az, hogy időt, energiát nem kímélve, dolgokról lemondva, másikhoz alkalmazkodva felneveljek 1-2-3 gyereket... nyilván könnyebb a zobánra mutatni. Ja, hogy a mesés nyugaton is ez van. Ott is a zorbán! Agyhalottak.
Te, nekem is azért nincs öt gyerekem mert a Tisza. Vagy Duna. Vagy Trump.... OMFG...
Mr.T 2025. 01. 16. 20:58
Előzmény: #237175  Pistike12
Ha valamiben rosszul gondolkozom vagy nem jól számolok, pls fix me.
Mr.T 2025. 01. 16. 20:56
Előzmény: #237175  Pistike12
Köszi, egyébként én 80% körülire számoltam. A korfát nézve, 90 évesen a várható további élettartam 3 év, ami 4%-os éves nettó hozammal számolva 12% diszkontot indokolna (kamatos kamattal 12.5%). Mivel benne van a pakliban, hogy jóval tovább él majd a hölgy, ezért ezt is nyilván be kell árazni mint kockázat, tehát 88%-nál alacsonyabb árat kell belőni, ha még két évet ráhagyunk, akkor 80% körüli ár jön ki (a 90 évesek kb. 20%-a él csak 95 éves koráig, kb. 8%-a pedig 96 éves koráig). Az illetéken van egy kis plusz spórolás - pl. 80% körüli árazásnál a forgalmi érték 0.8%-át lehet illetékből megspórolni.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek