Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ha a kormány eléri a célját és a pillanatnyi érdekek mentén feláldozzák az önkéntes takarékosságot, akkor is maradnak önkéntes nyugdijpénztárak, legfeljebb összeolvadnak. Én a több lábon állás hive vagyok a takarékosságnál is. Hogy ki hogyan takarékoskodik az nagyon egyéni. Függ a kockázatviselési hajlandóságtól, hogy mennyi van még a nyugdijig. Én két példát tudok röviden elmesélni: saját esetem: kockázatkereső vagyok, amivel eddig nem jártam rosszul, de pár szerencsésebb húzással ma több lenne a vagyonom nyugdijasként, a teljes hozamot nehéz lenne az elmúlt 18 évre kiszámitani (amit előtte takarékoskodtam azt el is költöttem). De biztosan az államkötvény hozama fölötti volt. Mind az ingatlanoknál mind a részvényeknél. Naponta nézem a részvényesi portfoliómat és kb hetente kereskedem. - vannak ingatlanaink (megtakaritás 60%-a) részvényeink: (30%) cash + államkötvény (10%) fiam esete: 6 évvel ezelőtt kezdett el végre jobban keresni és igy takarékoskodni, befektetni. Látva a részvényes sikereimet, (meg a javaslatomra is) ETF-eket kezdett venni évente nyitott TBSZ-eken. 6 év alatt a takarékoskodás a befektetett tőke közel 100%-át hozta. Évente 2-3 alkalommal nézi meg a portfolióját. Ingatlanjai nincsenek, most külföldön dolgozik.
feltételeve, hogy az öregkori budapesti 50 nm elképzelés fő oka a budapest biztosította életkörülmény iránti vágy lett volna a "nem adok ennyi pénzt ilyenekre" miatt mi lesz az új őregkori helyszín?
Ha 35 körüli vagy, akkor inkább tbsz számlán takarékoskodnék. Nyeszen sem, mert ott megkötések vannak és pl az osztalékból adót vonnak. Valószínűleg a teljes pénzed nem fogod tudni kiszedni az ÖNYP-ből ezzel az adómentes törlesztéses megoldással sem, tehát jelképes pénzzel akkor is ott maradnál. Nekem 2005 óta, páromnak 1998 óta van ÖNYP, szemmel látható megtakarítással. Hosszabb távon szerény reálhozamot ad (2024-re 22,3%), cserébe 20 évig nem nyúlhatsz a befizetett pénzhez és 10 évig a hozamhoz sem. Ma már nem indítanék ilyet, de rendszeres takarékoskodás más formában de kell az idős korra. A 20% adójóváírás nem rossz, de eloszlik a hatása a nyugdíjig hátralevő évek száma alspján, 30 évnél szinte semmi.
Budapesten meg az a nagy drágaság.. Nagyon le vagyunk maradva. 😃 jönnek ide a panelesek és egy gazdagréti garzonból házat vesznek.. Ideje hegymenetbe kapcsolni 😃😃😃
Kedves Fórumozók! Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezem,
és megkaptam a papírokat, amelyekkel ebben az évben a szeptemberig összegyűlt
megtakarításomat ingatlancélra felhasználhatom. Mire odakerülök, lehet, hogy nem
kapok nyugdíjat (mert nem lesz, aki kitermelje), tehát alapvetően lenne értelme
későbbre takarékoskodni. A jelenlegi felhasználási lehetőségek közül nálam csak
a lakáshitel törlesztése jöhet szóba (az összeg millió alatti), de nem vagyok
kényszerhelyzetben (6 év múlva letelik, bár így csökkenne a tőke, az arra
kiszámított kamatrész, következésképp a havonta fizetendő összeg – ha nem a futamidőt
változtatom meg, de mivel a 6-ból 5 évig fix a kamat, szerintem nem éri meg
hozzányúlni –). Mivel tudom, hogy az államnak „szúrja a szemét”, hogy az
embereknek nagy mennyiségű megtakarításuk van, és gyanítom, hogy ez ellen tenni
szeretnének, hogy még többen kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe, ugyanakkor
fogalmam sincs, hogy a mai pénz 5-6 év múlva mennyit ér, továbbá abban sem
vagyok biztos, hogy minden önkéntes nyugdíjpénztár megmarad (ti. ha sokan
kiveszik a megtakarításukat, feltételezem, hogy a kevesebb összegből kevesebb
haszonra tesznek szert a pénztárak, aminek következménye lehet a beolvadás, a
megmaradó pénztárak viszont növelhetnek a tagdíjon a megnövekedett fenntartási
költségek miatt, de ezek miatt lehet, hogy még kevésbé éri meg a későbbiekben
ott gyűjteni a megtakarítást), ráadásul idő kérdése, és jön a nyugdíjkorhatár
emelése (a jelenlegi szabályok mellett is 3 évtizedet kéne még lenyomnom, mire
odakerülök, lehet, hogy nem is lesz olyan, hogy nyugdíjas lét), elbizonytalanodtam,
hogy nem-e mégis élnem kéne a lehetőséggel, és betolni ezt az összeget törlesztésként.
Kíváncsi vagyok a véleményekre, hátha más is gondolkodik ezen a felhasználási
lehetőségen és/vagy ennek az önkéntes nyugdíjpénztárakra gyakorolt hatásával, vagy
ha nem is érint mindenkit, talán van olyan körülmény, amire nem gondolok, és
ezt valaki szívesen megosztja velem. Előre is köszönöm a segítő kommenteket!
Nem volt célom az okoskodás. A te életed a te döntésed. Nem húzható minden szituációra rá, hogy engedd el bocsáss meg, kérj bocsánatot. Van ego, racionalitás is az életben. Minden jót. Többet nem pofázok bele.
Ezek akkor jó mondatok, ha van valami remény arra, hogy az adott illető nem fog bántani, vagy legalábbis valamiféle együtműödés kialakítható. Én így vagyok a feleségemmel. Nem kell minden vitát megnyerni. Kiválogatok néhány nekem fontos ügyet, azokat megnyerem, másokat meg nem. Bocsánatot kérek ha megbántottam, akkor is, ha talán inkább neki kellene. Működik a kapcsolat, legalábbis egyelőre. --- Más eset, amit Freszelős mond. Van, amikor egyszerű önvédelem, hogy nem engedek. Muszáj a határok között maradnom, érzelmi csapokat nem megnyitni. Mert fájdalmat okoznak, alávetnek, megkérdőjelezik az érzéseimet, az akaratomat, a képességeimet, a világlátásomat. Nem, ilyenkor nem engedek. A magam, a feleségem, és a gyerekeim érdeke, hogy minél inkább védjem magamat.
A helyedben bérelnék egy kis tárolót erre a célra, amit időről időre "feltörnek", és a sok kacat; huss, eltűnik. Vagy egy garázst, ha már növöget a gyerek és nagyobb holmik is jönnek. Hidd el, a családi béke megér ennyit. :-)
Ezt nagyon szépen mondtad. Eszembe jutott róla, hogyha valaki kölcsön kér tőled 100 Ft ot , és nem adja vissza, akkor soha többet nem keres, csak egy negatív ember volt akitől, hogy megszabadulj kellett a sorsnak fizetni 100Ft ot. Lehet ez adott pillanatban nagy pénz, de az idő mindig igazolja, hogy ezek a legolcsóbb dolgok. Ha pedig visszaadja akkor tudod hogy megbízható. Én is kértem már kölcsön baráttól 2 esetben. -1 mikor felköltöztem pályakezdőként Pestre és kellett egy laptop, amit az első fizetésből visszafizettem. -Illetve mikor a motoromat vásároltam, és arra kellett Ft, akkor már ausztriában dolgoztam így megvolt a vételát EURban, de Ft ba nem akartam akkor váltani meg épp erős volt... Mind a kettőt nagyon rövid időn belül visszaadtam, és mai napig barátságban vagyunk. Azóta, az egyiküknek segítettem felújítani a lakását, kulcsot adott és volt, hogy kellett neki pénz, megmondta hol a széf, mivel nyílik és hova vigyem neki. Akkor ledöbbentett, persze akkor meg ő volt úgy az a bizalom a mai napig megvan és tudom, hogyha gondom lenne mindent megtenne, hogy segítsen.
Az én értékrendem szerint meg kell találni a közös utat ahhoz, hogy előre menjen az ember. A múltbéli fájdalmakat el kell tudni engedni... nehéz? Nagyon nehéz. Ott maradnak. de a megbocsátás is erő. A bocsánatkérés erő. Még akkor is ha voltak sérelmeink. Sokszor akkor is kérhetünk bocsánatot egy vita miatt ha nekünk van igazunk. Kinek tartozunk számadással, hogy minden vitát meg kelljen nyerni? De nem tök mindegy kinek van igaza? K.va kevés az időnk, hogy haraggal a szívben éljünk a családunkkal.
Hát ez egy nagyon nehéz kérdés, az akinél ez van ott pálya elején vannak pici gyerekkel és még kisebb ambícióval, (sajátra, vagy bérleményre). Pénzügyeikbe nem látok bele csak sejtem, hogy azért annyira nem rózsás . A másik oldal akiknek jól megy, őket vásároltuk ki a családi házból piaci áron, hogy ők tudjanak költözni mert nem akartak ott maradni. (ha úgy vesszük feléjük ez volt a szívesség). MInden ünnepkor és hosszabb hazalátogatáskor találkozunk, kicsit fomrális kapcsolat, de rosszank semmiképp nem mondanám, ha úgy van 1-2 dologban segítjük egymást. Őnáluk 2 diplomás jó kerestű és 5 gyerkőc van. (legnagyobb éretségizik). A lakást megvették a hitelt fizetik, pénzel őket nem fogom támogatni. Akik rászorulnak, ott az anyuka diplomás, az apuka nem, de doglzonak, de előléptetés nincs kilátásban sőt inkább átszervezések lesznek a cégnél a 10 év munkaviszony kuka, szóval még kirúgás is lehet. Meglátjuk, hogy megtalálják e a szükséges ambíciót. Idővel próbáljuk azért ezt a mankót leépíteni, de kirántani bizossan nem lehet... ez van ez a mi szociális projektünk.
Azt basztam el, hogy nem néztem meg, hogy miről is van papírom. Egyszerűen rosszul emlékeztem. Mint mondtam, az ingatlan adásvétele 2008-as. A jelzálogkölcsön 2015-ben került rá (lehet, hogy ezt fentebb elírtam, de ez 2015 év eleje volt). Én akkor voltam mélyponton, súlyos lelki-pszichiátriai mélyponton. Akármit aláírtam volna. Akkor úgy volt, hogy én se voltam pár óránál tovább józan. Állítólag másnaposságtól bűzlöttem, amikor beszálltunk egy taxiba az ügyvédhez menet. Megalázó volt akkor is, hogy ügyvédhez kell menni, de magamban is megaláztam magamat, hogy jól van, végtére is nagy szarban vagyok magam is, akkor érthető, hogy az édesanya a családi vagyont védi. Pedig akkor már 30 éves voltam. Ez volt nekem a buddhai elvonulás, a mélypont, amiből végül visszajöttem. Nemsokára lesz a 10 éves absztinencia évfordulóm. Na egy szó mint száz, időközben el is felejtettem, hogy mit írtam alá, és az volt a fejemben, hogy haszonélvezeti jog van a lakáson. Nyilván, óriásit hibáztam, hogy a kérésem elmondása előtt nem néztem meg újra azt a kurva papírt. Nem akartam a kezembe fogni. De nyilván hiba volt. Meg a helyzetfelismerés is. Még mindig hibáztam, hogy csak a saját értékrendem szerint gondolkodtam, hiszen hát az anyám elmondta, hogy az a hülye szerződés csak addig van, amíg szar állapotban vagyok. Azt gondoltam, hogy amit egyszer kimondott döntést, ahhoz tartani fogja magát. De nem. Szóval alapjában véve igazad van, hogy a dolognak ezt a részét elrontottam.
De nálunk nem lesz zsúfolásig tele a lakás kacatokkal. Nem vagyunk raktár. Ezért zavar. Nem érdekel ha hülyeségre megy a pénz. De az én lakásomat ne töltse meg senki kacatokkal.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link