Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash kedd, 09:31
Előzmény: #235994  hunball2
Sajnálom hogy ez történt veled. Toxikus szülök. Életutad nagy hasonlóságot mutat a pároméval akinek apósom tönkretette az életét. Az asszony két hét múlva megy egy 100 millás budai aggló ház hagyatéki tárgyalására és elkezdi eltakarítani a szarkupacot amit apósom ráhagyott.  Borzalom, én mondom. 
berlini
berlini kedd, 09:31
Előzmény: #235972  hunball2
Igazad van sajnos.
Kapcsolatot minimumra lecsavarni és ha majd szükségük lesz rád, akkor bizonyitani.
lacikonyha kedd, 09:23

talán még most nem tudod önerőből eléggé kezelni a szülői rongálódásodat
lehet hogy még hosszútávon is terapeutára lenne szükséged, nehogy a kelleténél több traumádat örökíts a gyerekeid felé
bár nullára nem valószínű, hogy lemehet, még segítséggel sem
hunball2 kedd, 09:21
Előzmény: #235995  Freszelés
köszi!
Freszelés kedd, 09:21
Előzmény: #235995  Freszelés

offVolt neki is gyereke, úgy nevelhette ahogy akarja.
Nem kötelező pénzt adnia, de ha ad tegye feltétel nélkül. Ha utólag feltételt talál ki, akkor mondjad neki hogy ilyen nem volt eredetileg és nézze meg a bankszámláját mert 5 perccel ezelőtt visszautaltad neki kamatostul. És innentől nem fogadsz el semmit.
Felnőtt vagy, tégy is úgy. Ha az "ingyenpénz" feltételekkel jár, akkor eldöntheted hogy akarod-e vagy sem.
Én felnőttként meghúzom a határokat, törekszek a függetlenségre maximálisan. Nyilván van akivel egyezkedek (akár anyám is lehet az), de nem mindenkivel és nem minden téren.
Ezért sem költözök nagyobb ingatlanba pedig jó volna, mert az az anyagi biztonságomat nagy mértékben csökkentené. Örülök annak, hogy be van fektetve Xdb kismásfeles kelenföldi panyelnak az ára és bármikor előhúzhatom a fukoff kártyát. Ha a feleségem bepörög, akkor 1 hét múlva külön élünk rendezett körülmények között. Ha idióta a főnököm, akkor másnap nem megyek be és az se érdekel ha 10 évig nem találok munkát (pedig de).
Freszelés kedd, 09:15
Lelki terrornak, zsarolásnak nem engedünk.
Az ilyennel (még ha a saját anyánk is) nem üzletelünk, nem csinálunk semmit az X időnkénti unokázáson kívül. Nem kérünk, nem fogadunk el segítséget és úgy általában véve a problémáinkat (felnőtt dolgainkat, kihívásainkat, kinek hogy tetszik) sem osztjuk meg vagy beszéljük meg. Láthatja az unokát, de ott is a szabályokat be kell tartania - folyamatosan fogja úgyis feszegetni a határokat és jön a játszmáival, de a legszigorúbban, akár nyersen de vissza kell pattintani. Ez is önmagában egy végnélküli küzdelem lesz, meg öregségére senki se fog megváltozni, csak egyre olyanabb lesz, mint amilyen. 
Tapasztalatból mondom.
hunball2 kedd, 09:04
Előzmény: #235986  FR73
Az autóvásárlást nem kritizáltam nekik. A mostani vitákban is az érzelmi zsarolás, ami fáj, meg hogy amit egyszer odaadott az anyám, azt visszaveheti. Feltételes szeretet, meg adakozás, mint egész gyerekkoromban. Azt a panelt 2008-ban kaptam, az ár egy kisebb részét én kerestem meg. Nem kötelező, hogy adjanak, de szerintem az kötelező, hogy 17 (!!!) évvel később ne ezzel akarjon érzelmi fájdalmat okozni, hogy visszakéri az akkori pénzt. Méfg akkor is, ha kamatmentesen. Annak az átadásnak 2008-ban nem volt feltétele. Még ha aláírtam volna, vagy szóban megbeszéltük volna, amit slash mond, hogy ez a mi családunkban bizonyos feltételekkel jár, akkor az más ügy. De nem volt szó ilyesmiről. Az van, hogy meg akarja bosszulni, hogy másképp élünk, mint amit ő elképzelt, és hogy szerinte keveset látja az unokákat meg a másik nagymama többet látja őket. A saját fájdalmát további fájdalomokozással kezeli, csak ezt ismeri De mint mondtam, én ezt leszarom, nem állok ebbe bele. A gyerekeket eddig is levittem néhány havonta, majd ezután is, a szeretetemet meg nem tudja kikényszeríteni. És nyilván az egész történetben benne van a haragom az alkoholizmus, a szarul működő család, a szarul működő pénzügyek miatt. Ebben tökre igazad van, hogy számít az összkép, hogy melyik generáció mennyit tett hozzá. Fontos tudni, hogy itt olyan vagyonokról beszélünk, amit 90%-ban a szüleim feletti generáció rakott össze. Az a panel az elhunyt dédimamám lakásából lett. Az öcsém a másik nagymamámtól kapott. Én 18 éves korom óta vagyok önellátó anyagilag, 100%.ban, mármint nyilván a keresetet tekintve. Már egyetemista koromban se kértem havi hozzájárulást. Talán tudtak volna valamennyit adni, de mindig megoldottam. Szóval hálátlanság az szerintem nincs bennem. Régre visszanyúló harag, neheztelés, lenézés az igen. Sajnos. Én milliókat költöttem terápiára, hogy ép és autonóm ember tudjak lenni, egy csomó mindenben a saját hibás reakcióimat kellett rendbetenni, egy csomó mindenben a káros családi mintákkal foglalkozni. A kurva sok terápia hatására jutottam odáig, hogy tényleg elhagytam az alkoholt, tudok sikeres ember lenni, szereztem nőt, nem futok el a családom elől, stb stb. Mondjuk nőt az apám is szerzett de mindig elmenkült előlünk. Akármennyit kérleltem gyerekként, kiskamaszként, hogy szarja le az anyámat, de legalább miattunk a gyerekek miatt ne igyon. De nem, sose, 1-1 napnál több józanság sose volt. ---- Bocs, megint elkapattam magamat. Csak meg akartam mutatni a nehezteléseim régi alapját. Ezt nem lehet tárgyalással helyretenni. Külön úton tudok továbbmenni és kész.
slash kedd, 08:57
Előzmény: #235986  FR73
Így van. Követelőzni felesleges és sehova nem vezet. Akkor nem adnak. Anyám is rengeteg pénzt csesz el baromságokra (kutya, állatorvos stb) de ráhagyom. A lényeget az ingatlanokat kell elrendezni. 
btbtbtbtbtbt kedd, 08:56

Én terveztem, hogy veszek nyugdíjas éveimre egy kisebb (50 nm körüli) lakást magamnak Budapesten.
Jelenleg a budai agglomerációban élek egyedül egy családi házban, ami most jó nekem, de nyugdíjas éveimben szívesen élnék egy kisebb pesti lakásban.
Van is pénzem PMÁP-ban, önkéntes nyugdíjpénztárban is van egy komolyabb összeg. 
Gondoltam, amíg nem megyek nyugdíjba (7-8 év) addig bérbe adom a még nem létező lakást.
Nézegetem a lakásokat, de egészen elképesztő árak vannak. Lepusztult kisebb  szarokat is 50-60-70 mFt-ért adnak. Így engem nyugodtan várhatnak a kelenföldi panelosok, mert én nem adok ennyi pénzt ilyenekre.
Várok pár évet, hátha konszolidálódik a helyzet. Ha nem, így jártam.
lacikonyha kedd, 08:55
Előzmény: #235987  slash

egy családi vagyon mindig két részből áll
egyik az anyagi
másik a kulturális
.
az első elveszhet úgy is hogy elvehetik erővel
a másikkal ezt nehéz megtenni
slash kedd, 08:54
Előzmény: #235982  hunball2
Én megértem hogy dühös vagy a faterod miatt és az elmaradt örökség miatt. De itt az anya-fia kapcsolat a lényeg. Sajnos az örökséghez ha akarsz meg kell alkudni. 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 08:46
Előzmény: #235981  DaGi
Korábban a 6 panyelkás úriember (nick nem ugrik be) is ilyenekkel operált a gyerekei felé, hogy ha itthon maradnak (és követik a tanácsokat) akkor kapnak majd támogatást ha nem akkor nem... akkor én is pontossan ezt modntan neki, hogy ez valahol végtelenül szomorú. Én úgy  gondoltam, hogy ha az albérleti pénzből ha nem is támogatja őket az ok, az örökség úgyis ott lesz.
Én úgy gondolom, hogy vagy támogassa vagy ne, de hogy kicsinyes feltételekhez kötni.. Engem egyszer kért meg az apám, hogy szavazzak a regnálókra... a fülkében úgyis egyedül van az ember...  De ott nem volt szó pénzről. 
Mi családon belül támogatjuk az otthon maradtakat, de szociális alapon, azt aki jobban rászorul jobben (lakhatással), akinek meg jól megy oda csak a gyerekek kapnak szép ajándékokat. 
Az én családom oldaláról az öröklések már lezárultak (sajnos), a feleségem oldaláról meg még nagyszülők is élnek, és ott még az ő szüleinek is lesz vitájuk... úgyhogy "we cross that bridge when we get there"... én onnan nem számolok semmivel, ha valami mégis lenne, hát örülök neki, de pénzügyi tervbe nem teszem bele.
lacikonyha kedd, 08:46
Előzmény: #235984  hunball2

nem döntöttetek rosszul,nem  kell hogy bizonytalankodj
szeretitek, meg tudjátok fizetni
te még az aktív jövedelemtermeléssel eltölthető életszakaszod kisebbik felét tudtad le
viszont ilyen tuti háttered, alapjaid soha eddig még nem voltak: szép patinás ház, asszony gyerekek
az alkotó korszak még előtted van
.
ha 1910-es elsők között átadott épület, akkor több pozitívuma is van
valószínű a legjobb adottságú helyen kezdték építeni a telepet
és akkor még csak mutatóban létezett a statikus, tapasztalati és bőséggel túlméretezett keresztmetszetekkel készült még éppen egy kivételes korszak részeként, amikor annyira bíztak a jövőben hogy az örökkévalóságot megcélozva építkeztek
aztán 10 évvel később szó sem volt már ilyen elvekről
sok átlagos 50-es,60-as évekbeli épület már emlék sem lesz amikor ez még állni fog
slash kedd, 08:46
Előzmény: #235981  DaGi

Nincs itt senki sakkban tartva. Jólét van. 
Elviselhetetlen jellem vagyok? Nem iszok, kurvázok, hajtok mint állat ,némán hozom a milliókat haza. 
Az asszonynak arany élete van, kivettem a munkából : háztartás, kert és nyaraló. ennyi az élete. 
A gyerekemnek kocsit vettem, stb. Itt nálam mindenki boldog. A gyerekem két ingatlanból is választhat ha oda kerül a sor. 
Igen, vannak feltételeim: nincs ribanckodás, nincs válás! Ha igen akkor Apabank bezár és jön a nyomorúság.  A feleségem tud bánni a pénzzel de a 20éves fiamnak nem szabad pénzt adni a kezébe. 
Bonyolult ez. 
FR73 kedd, 08:45
Előzmény: #235982  hunball2
Ezek nehéz témák. A családi vagyon feletti rendelkezés nem optimális, mi például egy huncut vasat sem kaptunk az örökhagyóinktól még az életükben. Cserébe egy nem rendezett helyzetet egy mozaik családszerű szituációban, amit nekünk kellett megoldani.
A családi örökség nem jár előre. Nem jár az sem, hogy vagyontranszfert adok életkezdéshez a 25 éves gyerekemnek.
Úgy tudom, kaptál vagyontranszfert, és most méltatlankodsz, hogy van ott még pénz, jöhetne, mert mennyiivel könnyebb lenne. Miért vesznek szép új autót a maguk örömére, vehetnének helyette egy kis darabot a mi házunkba a mi örömünkre. Ez utóbbi mondat fordítva is igaz, miért ne vegyenek szép autót a maguk örömére? Egyelőre az ő pénzük.
Nálunk a nagypapa az utolsó 5 évben simán elköltött 10+ milliót hülyeségekre (2010-es évek eleje árfolyamról beszélek). Láttam, hogy ezt csinálta. És? Ő pénze volt, nem az enyém, ő kereste meg, ő örökölte meg, joga volt hozzá. Egyébként a nagypapa még így is pozitív egyenleggel élt, többet hagyott hátra, mint amit kapott élete során, és ez volt az összkép, ami számít.
Xis24 kedd, 08:35
Előzmény: #235984  hunball2
idézzünk klasszikusokat. A feléből mennyit engednek? 😃
hunball2 kedd, 08:28
 Na abbahagyom a személyi szálat, nem reddit ez. Elnézést is kérek, ha valakit zavart. Térjünk vissza Wekerlére. Itt egy hirdetés, talán már láttam, nem tudták eladni. 135 millió. Be van építve a tetőtér, ennyiben nyilván jobb, mint a miáltalunk lakott, cserébe lófasz a kert. Meg ha jól emlékszem egy korábbi hirdetésből, telefonálásból, ez közelebb van a Határ úthoz, ami egy negatívum. Mindenesetre itt tartanak a hirdetése árak most. https://ingatlan.com/34521488 ;  
lacikonyha kedd, 08:23
Előzmény: #235975  Wuff

a leírt "rettenetes" problémák Budapesten is elég gyakoriak, kb  3 teljes Debrecent kitevő népesség biztosan él olyan,vagy még olyanabb körülmények között
és láss csodát, Budapesten a legmagasabb a várható élettartam
és nem a korai kihalási listában éllovas
.
a helyiek szemében élő presztizsrangsor persze egy fontos dolog, nagyon is az
és az azt megalapozó, megindokló közismert narratívák ismerete is nagyon fontos
de
van egy másik nem kevésbé fontos jelenség
ahányan ránéznek egy ingatlanra annyifélét látnak
hunball2 kedd, 08:20
Előzmény: #235978  slash
Szuper, akkor te jól érted a búmereket. És ez nem is búmer dolog, régibb. A családunkban hosszú hagyománya volt, hogy az ősök megmondják, hogy a fiatal (kisgyerekes, tehát nem tini meg egyetemista) mit csináljon. Aztán ebből generációkon átívelő traumák meg neheztelések voltak. Én nem állok be a sorba, én az alkoholisták sorából is kiléptem, és ebből az érzelmi viszonyrendszeres kényszerítésből is kilépek. Leszarom az egészet. 
DaGi kedd, 08:07
Előzmény: #235978  slash
Bocs, de amiket irsz, az elviselhetetlen jellemunek ir le toled. Penzt arra hasznalni, hogy sakkban tarts vele embereket? Ha ezt komolyan gondolod, az vegtelenul szomoru. Ilyen esetben ha sikerul is valakit sakkban tartanod, max. annyit ersz el, hogy amint a kotelek elvesz, kutya se fog feled se nezni. Teljesen jogosan.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek