Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
hunball2 vasárnap, 20:47
Előzmény: #235891  mr_bob
Persze, lehet. Szóval az van, hogy ezek a jó faanyagok, lacikonyha meg egy helyi építész szerint is. Most ha ezt helyretették, akkor az valószínű jó lesz. De a legegyszerűbb az lesz, ha felhívom ennek a szakvéleménynek a készítőjét, és vele átbeszélem, hogy indokoltnak látja-e, hogy újra kijöjjön. Az mindig egy kérdés, hogy a gondozás az jól sikerült-e.
Murdoch vasárnap, 20:31
Előzmény: #235897  FR73
Nem teljesen, ha szabad így mondanom. Az ügyben látszólag járatos kolléga talán az ideiglenes és állandó mágnesek közötti különbségre céloz.
FR73 vasárnap, 20:29
Előzmény: #235897  FR73
Másik szempont is felmerült, nemcsak mágnes felár létezik, hanem a tökös adásvétel is mágnesként funkcionál.
FR73 vasárnap, 20:28
Előzmény: #235896  lacikonyha
Én megértettem, és most a topiktárs hozott egy új bizonyítékot.
lacikonyha vasárnap, 20:26
Előzmény: #235895  FR73

korábban meg voltam győződve, hogy te megértetted a pinamágnesseg mint régi Pesten alkalmazható értékbecslő módszer mibenlétét, nem csak prosztó kivitelben
ekkorát hogy tévedhettem?
FR73 vasárnap, 20:22
Előzmény: #235894  lacikonyha
Ki ne felejtsd, hogy valós tapasztalat volt mágnes témában is.
lacikonyha vasárnap, 20:18
Előzmény: #235890  Spiller

5-6 év során több tucat ilyenben vettem részt valamilyen minőségben
rövidtávú spekulatív ingatlanügylet a neve
a berlini többször kijelentette hogy ilyen nincs
vagy csak akkor ha a demens szomszédot kiforgattam a lakásából
meg egyéb pontokba szedett érvei is vannak a nemlétezéshez
Murdoch vasárnap, 20:16
Előzmény: #235884  Spiller
Az egy szűkebb réteg, azért ha megnézed a házakat, nagyon sok a közepes állapotú társasház. De amúgy a fene tudja, a tömeg a kérdés. De kegyetlen nehéz egy ipari méretű korrupció ellen harcolni, alighanem a kutyák is fel fognak örlődni. Mondjuk szurkolok nekik, kérem tisztelettel. 
Xis24 vasárnap, 20:07
Előzmény: #235891  mr_bob
15 év elég ahhoz, hogy gyakorlatilag ami új volt az is szétesik. Szerintem igazad lehet. 
mr_bob
mr_bob vasárnap, 20:04
Előzmény: #235887  hunball2
nem lenne érdemes a biztonság kedvéért egy újabb felmérést kérni? 2010 azért nem ma volt
Spiller vasárnap, 20:02
Előzmény: #235864  szieszta

Egyszer én is belenyúltam. Volt egy üzlethelyiség 15millióra  hirdették105+70nm lepukkant hely de jó helyen a 7.kerben egy makacs öreg volt a tulaj . Alkudni akartam, ingatlanos csaj mondta az öreg egy fillért sem enged már többen próbálkoztak. Csinos leány volt. Mondtam 12,5millió kp azonnal fizetek. Mondta biztos nem. Mondtam találkozni szeretnék az öreggel. Mondta ok. Találkoztunk egyből megvolt a szimpátia mondta nekem odaadja 2nap múlva menjünk az ügyvédjéhez. Kezetráztunk. Csak pénzem nem volt kp, mert csak 1 hónap múlva fizették ki az ingatlanomat. Egyik ismerős pont eladta ingatlanát mondtam 500at adok egy hónapra  odaadta a pénzt.
Megvettem. 2milliót költöttem rá felraktam képeket 34millió,  1. nap jött egy faszi azt mondta kell neki megadja a 33-at kp-ban de elmegy 1 hónapra nyaralni nagyon fáradt, Mondtam foglalózza le, mondta nem, fatalista, ha megvan jó ha nem akkor nem. Jöttek mindenféle népek, 24-28 30-32milliós ajánlatok.  Egy hónap múlva jött a legény sporttáskából kifizette. Ja és az ingatlanos leánnyal is összejöttünk egy-két szép napra. A csillagok együttállása. Ritkán van ilyen.
FR73 vasárnap, 19:56
Előzmény: #235888  hunball2
Talán magyarázat arra, miért kér ennyit a wekerlei házért. 290 ezer EUR-ból mehet makd oda is egy kevés támogatás.
hunball2 vasárnap, 19:50
Mindenki próbál jobb helyre költözni. Én először vidékről felköltöztem Budapestre panelbe. Aztán most Wekerlére kertes házba. A wekerlei tulajnak az egyik lánya meg pár éve Amsterdamba költözött, és most egy kb. 1 millió eurós ingatlan megvételén gondolkodik (nem is annyira drága ez ottani mércével). 
hunball2 vasárnap, 19:48
Na vannak hírek innen Wekerléről. Megkaptam egy faanyagvédelmi szakértő felmérését, amit 2010-ben készített erről az ingatlanról. A mostani tulaj tervezett tetőtérbeépítést, de végül nem csinálták meg. Ez rendes, aláírt vélemény, kellett az engedélyeztetéshez. Nos komoly baj nincs, apróbb hibák voltak akkor. Ebben volt biológiai kár is (rovar plusz gomba). Mindesetre ezek nem voltak súlyosak, és sehol se volt olyan, hogy kelljen hozzá gerendát cserélni. Az előírás az volt, hogy elég csiszolni és vegyszeresen lekezelni, amit a tulaj megcsinált. Aztán javították a padlástér felett a tetőt. Ja és a ház maga az 1909-1910 között épült, ez Wekerlének az a része, ami először épült. Tehát most így állunk. 
Xis24 vasárnap, 19:47
Előzmény: #235880  ncseed!
Hülyén hangozhat de van egy elméletem, hogy néha meg kell törnünk saját életciklusunk természetes hullámát is hogy előre jutthasson az ember. Mit is akarok ezzel mondani? Nagyrészt valahogy minden ember élete úgy néz ki hogy tanulás, munka, stabil párkapcsolat, házasság, lakás, kocsi, gyerek aztán az új ciklus még jobb lakás, még jobb kocsi, még több gyerek, befektetés, még több befektetés még jobb.. hosszan lehetne sorolni. Igen ám de valahogy van úgy, hogy egyszerűen minden pont akkor neked kedvezőtlen amikor oda érsz. Ha néha sikerül megtörni a kedvezőtlen hullámot akkor meg pont úgy alakul, hogy minden neked kedvez. Ezt nevezhetjük szerencsének is. Nem tudom. Meg kell tanulni a hullámokon lovagolni is a sikerhez .hisz ilyen olyan ciklikusságok vannak az ember életében is és a világban is. 
Freszelés vasárnap, 19:43
Előzmény: #235883  Freszelés
Magyarországon átlagosan 7 (!) generáció. Tudod mi volt 7 generációval ezelőtt? Épp Napóleon uralkodott...
Spiller vasárnap, 19:40
Előzmény: #235866  Murdoch
Nekem ez elég érdekes. Elvileg a gazdag NER lakik a hegyvidéken. Akkor hogy nyer ott a kutyapárt?
Freszelés vasárnap, 19:39
Előzmény: #235881  Freszelés
Különösebb szerencse nélkül a szintlépéshez nem is elég 1 generáció. Először is: számomra az nem szintlépés, hogy örököltem 2 panelt 30 évesen és 50 évesen lett belőle 6 panel. Ez szép eredmény az egyéntől meg minden, de még 1-2 generáción keresztül azért ezt a leszármazottaknak még folytatni kell.
Az meg külön pehh, hogy mifelénk nem volt túl sűrűn nyugodt 50 év. Csak a 20. században párszor nyomtak rezet gombot.
Szóval na.
Freszelés vasárnap, 19:36
Előzmény: #235880  ncseed!
Kihagytad a legfontosabbat: a szerencsét és ez már születéskor eléggé jól meghatározza a sorsodat - főleg kishazánkban. Van erre tudomáGYos szó is: társadalmi mobilitás - ami mifelénk eléggé alacsony.
Nyilván ez nem indok arra, hogy az ember ne hozza ki a lehetőségeiből a maximumot. Igyekezzen, fejlessze magát, de ha egy sikeres, befutott ember nem említi az első helyen azt, hogy "szerencsém volt", akkor az számomra nos... 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek