Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Jómagam nem vagyok kiárazódott és talán nem tartom reálisnak hogy ez a közeljövőben kezdődne hanem közép távon. Földrajzilag nem is ott ahol magas a lakástulajdon aránya. Első körben semmiképp nem úgy ahogy felvázoltad. Szerintem ez egy hosszú folyamat lesz. A szereplőkön múlik majd hogy milyen irányok lehetnek.
a preindusztriális kori viszonyok visszasírása irodalmi műfaj . népszerűkét rétegben is az egyuk amelyik reménytelennek érzi a sorsát a másik a jómódjában nem tudja értelmesen eltölteni a napjait . mindkét réteg tagjai közben természetesnek veszik,hogy van pl telefonjuk és hűtőszekrényük
Lakni mindig kell valahol, az erőszakszervek-hatalom nem túl sűrűn van a nincstelen fiatal senkik pártján, szóval a kiárazottak mit is fognak csinálni? Mert a vagyonosok ülnek, mosolyognak... nagyon masszív lámpavasazásra számítasz? Vagy milyen más megoldást tudnak a nincstelen, csóró senkik összehozni? És főleg ilyenfajta összefogásra hol számítasz? Mert ez a kevéssé valószínű scenario kishazánkban az összefogás elemi hiánya miatt még inkább esélytelen. $0.02
Az ingatlanpiac elfelejtette valódi funkcióját. Mi szerint az ingatlanok arra valók, hogy lakjanak bennük. Ez nem csak nálunk van így hanem az egész világon. Talán a 70-es években kezdődhett a folyamat. Történelmi lemaradásunk volt ebben. Hozzánk egy olyan korban ért el ahol már nem elég ha valami komótosan növekszik. Itt már olyanok a versenytársak a különböző eszközosztályokban hogy nagyon kell nőni rövid távon. Kénytelen kelletlen már nem ingatlanpiacról beszélhetünk hanem ingatlan tőzsdéről. Azon belül is téglacoin alakult ki. A téglacoin jellemzője, hogy mindent beáraz ..mintha csak ő létezne. más nem. Az ingatlantőzsde egy veszélyes dolog..Nálunk is európában is a világon is nagy feladat, hogy az ingatlanpiac visszataláljon a gyökerekhez amikor is nem befektetésről hanem a lakhatásról szól. Ha nem talál vissza akkor eléri majd a kiárazott generációk bosszúja.
khmmm eladásra szánt ingatlan árazása egyetlen tudományos alapokon nyugvó, gyakorlatban is bevált módszer van . félvalószínűségi eljárással készül brit tudósok dolgozták ki a viktoriánus kort megelőző évtizedekben a görög filozófiai munkákra építve, onnan került át a német-alföldre, és ahogy lenni szokott askenázi zsidó közvetítéssel nem a Vereckei hágón át került Óbudára, majd a reformkor második felében a hajóhídon keresztül ballagók segítségével az Orczy házba, ahol a kávéba mártogatták a kiflicsücsköt naphosszat, és erről sutyorogtak mire a Haynau 49 őszén átadta a frissen befejezett Lánchidat, a régi Pesten már mindenki ismerte a számított valamit . a módszer 1. lépés írd össze mi minden megvásárlására költenéd a megkapott vételárat, (a tartalék kp nem kifelejtendő), árakat add össze 2.lépés az első lépésben kialakult összeget szorozd meg 1,1-el, hogy biztos legyen 3.lépés a második lépésben kialakult összeget szorozd, meg a félvalószínűségi együtthatóval, aminek az értéke 1,2, és kész az eladási kínálati ár 4.lépés leteszed nyilvánosan a nagyesküt, hogy semmiféleképpen sem te leszel aki elsőnek rántja el a kormányt . a félvalószinűségi eljárás arról kapta a nevét, hogy: ez életem egyetlen nagy dobása és nagyon félek hogy valószínűleg elbaszom (a statikusok is használnak félvalószínűségi eljárást, de nem keverendő az ingatlan eladóékkal,mert a statikusoké maga a kuruzslás)
Én is így látom, itt "vidéken" is hasonló a helyzet: az újak esetén kiadásra sehogy sem jön ki a matek, pláne úgy, hogy ilyen árszinten már a berendezésből sem átlagos kell, hanem "villantós", különben a hirdetési képeken u.úgy fog kinézni, mint egy közepesen felújított, régebbi lakás (amit minimum 30%-kal olcsóbban hirdetnek). Talán a saját részre vásárló CSOKker-babavárós-munkáshitelesek kis családi segítséggel és piaci hitellel megtolva látnak benne még fantáziát... A panelek a másik véglet, de ott az tolja/tolta az árat, hogy sok embernek már csak ez (volt) elérhető. Viszont már vészesen közelítik a (hozzájuk képest fiatalabb) téglák árát, szvsz. innen már csak akkor tudnak drágulni, ha minden más is megy. A "kistéglák"-nál is hasonló a helyzet, csak ott a plató a nagyobbakhoz való felzárkózást jelenti. Ergo, ami szerintem még nincs a csillagos égig tolva, azok a 20 évnél idősebb, közepes (50-75 nm) és nagy (80+ nm) tégla lakások. Természetesen, ezeknél is könyékig kell a szitával a fosba merülni, hogy kis szerencsével értelmezhető lakit (jó lokáció, felújított, nem annyira túlárazott) fogjon ki az illető, de mások is szitálnak szorgosan, azaz gyorsnak kell lenni. Mindezek ellenére viszont nem temetném a piacot, mert szerintem kezdünk "török útra" lépni, vagyis lehet, hogy a nagy cégek után már a kisbefektetőknek is EUR-ban kellene nézni az árakat. Így viszont a +10% Huf/év teljesen reálisnak tűnik (ami EUR-ban 0% körüli "drágulást" jelent).
Én a kilencvenes években üzletkötő voltam egy agro cégnél. Mikor kitalálták, hogy támogatva lesz a vetőmag ára, azonnal reagáltunk és hozzá lett csapva az árhoz. Így a paraszt semmi képen nem járt jól és még az igényléssel is kellett bajlódniuk. Ugyan ez volt a géptámogatásoknál is, nem beszélve a túlárazott pályázatokról.
Az az óriási gond, hogy a szabad piac már nem létezik a támogatások miatt. Aki kapja a támogatást az sem jár jobban, mert azonnal beárazza a piac, de aki nem fér bele a támogatottak bandájába, esélye sincs ingatlant venni.
En mar oszinten gondolom, hogy nem szeretnem hogy valtas legyen 26ban. Ennek az orszagnak szuksege van, hogy azt egye, amit megfozott. Es az etel elkeszultenel legyen ott a szakacs is, es mindenki, aki addig eltartotta a szakacsot. Nem szeretnem, ha az istenadta nep esetleg egy uj szakacsnal bunbakot talalhatna benne, es felmentene magat... Aldozati szerepbe tetszelegve...
Eppen aktualis hirdetesi arak alapjan nem lehet arazni. Valos tranzakcios adatokbol erdemes kiindulni. Regebben ertekbecslest javasoltam volna, alternativak ismeretenek hijan. Ma leginkabb Nav-tol kert illetek adatok alapjan araznek elso korben. Masik kiindulasi alap lehet a hirdetesfigyelobol vadaszni azokat, amik 1-2 heten belul elkelnek. Ahol nincs tranzakcio, ott nincs semmi ertelmes manko. Persze a megismert korabbi tranzakcios arakat is tovabb kell sulyozni az idovel, illetve egyeb arbefolyasolo tenyezokkel. Ha mondjuk y a realis ar, de 2y = x, akkor sose fog felhivni senki, hiaba hirdetek x-ert. Viszont y megismeresere x sokszor teljesen alkalmatlan. A gyakorlatban tobbszor lattam olyat, hogy egy utcaban nagyjabol hasonloan volt 3 hirdetes x korul. Ezek 2 evig szepen alltak egyhelyben. Aztan jott egy hirdetes 0.65x-ert. Na, az is volt vagy 3 honap mire elkelt. Tehat az elozo 3 hirdetes az arazashoz teljesen hasznalhatatlan lett volna. Ha semmi esely nincs valos arakat megismerni a kornyek kozelmultjabol, akkor pedig tuti tularaznek es utemesen csokkentenek, amig nem jelenik meg erdeklodes. De keresleti piacon ha megismerheto az ingatlan valos ara jo pontossaggal, akkor lehet a minel tobb erdeklodo bevonzasa olcsobb hirdetesi arral, majd licit jobb vegeredmenyt erhet el. De nem csinalnam ezt, mert alkatilag keptelen vagyok ra. Nincsen kereskedoi lelkuletem.
Azért én közel sem voltam biztos abban, hogy hagyják kivérezni és szó szerint kivégezni az Országot. Nem jósoltam, de 2026 rohadt messze van, sajnos a NER végórákban óriási csapkodások és fuldoklások lesznek.
Nekem lenne egy kerdesem amellett, hogy jogos h minden annyit er, amennyiert elviszik. A kerdes.: hogy araznal be egy ingatlant, ha egy ugyanazon lokacioban ugyanolyan tipusu ingatlan legolcsobban x ftert van hirdetve, es a kovetkezok sorrendben 1.2x, 1.4x, 1.5x?
Hát igen. Az ár akkor ok ha 1M körüli van az alku. Amíg ott nincs vételi erő ..addig csak elárazás. A balekfogás nem olyan egyszerű még a pörgő piacon sem.
Köszi. Ismerem a sztorit, azert is josoltam a kiarazodast es a brutal arszintet a infla kezdeten itt. 40% infla volt hazudva. Ez mind beepult mindig is. Usa 1970tol detto. A reszvenypiacba is bemegy. Az otp siman 25-27e lehet iden. 2 eve meg 9e volt... Nezzel ra az UAL reszvenyre. Tradicionalis legitarsasag majd 3xzott 24ben, telekom detto, mert az infla noveli az arbevetelt igy a cegertek nominalisan no. Nalunk van komoly gond vasarloerteken. 2p10 ota bestagnaltunk a rezsim gazdasagpolitikaja miatt, es megis eszkozaremelkedes van(lufi? vagy csak elszegenyedes?) Erdemes megnezni a grafikonokat. Brutalis, de igaz. A blokkosodas/a globalizacio megszunese pedig kivegezheti az országunkat! Nem is ertettem soha akik ezt tamogattak. https://www.valaszonline.hu/2024/12/30/eletszinvonal-gazdasag-fizetesek-versenykepesseg-gazdasagpolitika-statisztika/
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link