Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
DaGi csütörtök, 21:51
Előzmény: #235486  csikano
Ha nem volt aki ki akarja fizetni, akkor nem volt realis az ar. Kar altatnod magad ezzel.
Pistike12 csütörtök, 21:45
Előzmény: #235487  Xis24
Igen. Ez igy, van. Lehet vele nem nyerni, de poziban maradsz. Mig a masik lehetosegnel, hogy eladod, es megprobalsz venni, pedig konkretan bukhatsz!
Nagy kulonbseg😀
Egy normalisabb nagyobb lakasnal 10%os aremeles 12-15m ft!!! Annyi csak a kulonbseg, mint 6 eve, 2018ban egy teljes 40nmeres panel... 
Par napja hallottam pletykat. 13ban mar 3m/nm koruli projektet terveznek... 
Az konretan 7 havi atlagber/nm... Tehat 50nm eseten 30 evnyi jovedelem a vetelkori berszinten! 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 21:45
Előzmény: #235495  wantuu
Most én senkivel nem cserélnék aki ilyen kényszerben van! Eladni jó lokációban, jó áron, még aránylag gyorsan megy.. na de találni helyette, az elég gyatra választékból.. rémálom
wantuu csütörtök, 21:38

Ingatlan árak emelkedése a felfelé váltók ellensége.
30M mostani lakás, 50M kinézett lakás -> 20M ráfizetés kell
10% emelkedés után:
33M mostani lakás, 55M kinézett lakás -> 22M ráfizetés kell
De ha a delikvens eladja, és sokáig nem vesz újat, közben meg felfele megy a piac, még rosszabbul járhat.
Pistike12 csütörtök, 21:36
Nalam is ugyanez a helyzet (volt), ezert is csokken a kinalat. Es ragad be a magas ar.
Azt tudod csinalni, h 5mval felularazod, de addig a kinalat is felaraz,es ha felfele lepnel akkor meg jobban no a tavolsag... 
Nem egyszerű, mert a vevok szemszogebol a belepesi pont extrem magas, es azt sem tudod eljatszani, hogy fullba hitelezed az ujat es tartod a regi arat, amig utoleri a piac... Ez a moka is megszunt. Az eladni es vadaszni a penzbol pedig halalugras a kovetkezo fel évben a maposok miatt. 
Ulni kell a poziba, amig a mesterseges megalapozatlan hype elmulik. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 21:29
Előzmény: #235469  lacikonyha

Lacóbá én nem terhellek azzal, hogy mit ettem éppen az utóbbi időben :)
Viszont gondolom látod ahogy menekül a tőke a forintpiacról! Nagy jósnak senkinek nem kell lenni, hogy tudjuk hova megy a pénz, a Törökök jó példával szolgálnak.
Nekem még 6 hónap kell, hogy felszámoljam a teljes hosszútávú forintmegtakarításomat, de addig is folyamatosan idegesít az árfolyam kérdése.
Én a helyedben a magyar tőzsdét messze elkerülném, meg az egyedi részvényeket is minimalizálva normális vegyes ETF-ek be pakolgatnék pénzt.
Hobby esetén ennél sokkal izgalmasabb dolgok vannak főleg az amerikai piacon ... UMAC, TESLA és társai, én nem tudom mit szívatod magad az itthoni kereskedésekkel.
blas csütörtök, 21:28
Előzmény: #235489  Xis24
Szerintem is nehez jot talalni, a kozkedvelt ingatlanos oldalon azt latom, hogy jo ingatlan realis aron nem kerul fel semmi. 
Peti84
Peti84 csütörtök, 21:27
A 15 milliod pikk-pakk huss és már értékét is veszítette.....esetleg egy 23:59kir megjeleno kozlonyos csoda stb....
blas csütörtök, 21:26
Előzmény: #235489  Xis24
Szerintem is nehez jot talalni, a kozkedvelt ingatlanos oldalon azt latom, hogy jo ingatlan realis aron nem kerul fel semmi. 
Xis24 csütörtök, 21:11
A probléma szerintem az, hogy jó kéglit nehezebb venni mint eladni a sajátunkat. A jó kéglik ritkán vannak a piacon. Ha 5M már sok akkor érdemes elgondolkodni egy felezésen itt 1 ott 1, hátha azt már be tudod nyelni. 2.5M ma már tényleg nem a világ.. ha szétporlasztja az ember akkor pláne.
greenman76
greenman76 csütörtök, 21:00
Az olló viszont nyílik, lehet a féltve örzött 15 milliód év végére már értékét veszti...
Xis24 csütörtök, 20:55
Ismerős. Ilyen szöszöléssel buktam már minimum 80-at 😃. Vagy nem nyertem meg.. ki hogy veszi 😃
csikano csütörtök, 20:28
Előzmény: #235481  Pistike12
Pont így jártam az elmúlt hetekben. Reális ár volt, de még abból is akartak alkudni. Ebben a szituációban vagyok jelenleg. Engedek mondjuk 5 milliót, de a továbblépéshez, akkor nem 15, hanem 20 millióra van szükségem. Tudom a vevőt nem érdekli. Engem meg nem érdekel, hogy 5 milliót akar alkudni, mert nálam nem fog. Mivel nekem 15 millióm van továbblépni és nem 20. Akkor inkább nem költözök. Ennyire egyszerű.
wantuu csütörtök, 20:28
Arra reflektálva hogy a jó lokáció / állapot továbbra is pörög / pörögni fog. II. / XII. újépítésűeket figyelem, és úgy látom az utóbbi évben nem mennek el, néha árcsökkentgetéssel próbálkoznak.
Xis24 csütörtök, 19:29
Előzmény: #235481  Pistike12
Régen még lehetett fajlagossal játszan. Hát ez ma már szinte kuka. 
Bianco csütörtök, 19:24
Előzmény: #235482  Pistike12
Amúgy most adtam el teliáron, alku nélkül. Reális volt az ár, értelmes a vevő. 
Pistike12 csütörtök, 19:19
Előzmény: #235480  Bianco
De egyebkent szeretnek a te gondolatvilagu emberrel uzletelni, de ritka hollo. 
Pistike12 csütörtök, 19:18
Előzmény: #235480  Bianco
Elmeletileg teljesen igazad van, de gyakorlatban azt jelenti, hogy ha megadsz egy realis arat, es jonnek az alkujancsik (vhogy a vevok 80%a azt hiszi jelenleg, hogy a masik fel mar zsiroskenyerert koldul:)) meg belealkudnak jopar milliot.
Viszont amikor te mesz oda egy nagyobb ertekuhoz mar ott viszed magaddal mondjuk az 5%os bukot az alkun, es az elado felviszi az arat, mert csak arulgato... 
Na ezert van ez a gondolatvilag. De letezo jelenseg valoban amit irsz, de inkabb ott az a lélekvilat, hogy az 60xes ingatlanomat elgondolom 80xnek, a 100xert hirdetettet pedig megveszem majd 90xert es dorzsolom a tenyerem hogy milyen jol jartam. Na ok a turistak es az arulgatok nagy resze. Idegesito egy reteg, ami jelentos lett egyébként 😀

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek