Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanujra 2024. 12. 10. 12:26
Előzmény: #233887  riskmanagementisnice
 „Első ingatlantulajdon adómentes, másodikon 2% adó, harmadikon és a többin 4%. Ha 5%-ért tudod kiadni és 4%-ot be kell fizetned, akkor nem lesz 3. befektetési ingatlanod.”   Érdekes felvetés elmondom miért nem lesz belőle sose semmi:  Gondolj bele   ha ilyen progresszív ingatlan adót vetnének ki ki az az őrült aki kiadásra venne ( befektetésre lakást? ) Szerintem  majdhogynem senki. Ha kilövöd a befektetőt a piacról ki marad? Aki saját részre vesz lakást senki más. Hogy lesz bérlakás ha magán befektetők kivonulnak a piacról?  Sehogy max ha teljesen az állam bevonul vesz lakásokat épít és ő adja ki ( ő neki nem kell adózni utána ) Ebből semmi nem lesz pont fentebbiek miatt és ezt a döntéshozók is tudják a befektetők el vannak itt átkozva , de hasznos dolgot végeznek lakásokat adnak ki így is kevés a bérlakás hát még akkor mi lenne.
Placi82 2024. 12. 10. 12:26
Előzmény: #233916  tihamer
Ha nem adnak helyette, jövő tavasszal, valami fix 8%ost, akkor a lakossági államadóssági láb fel fog dőlni mint egy 3 lábú szék. Nem tudom fent milyen képességű emberek vannak. De ha van annyi eszük mint nekem akkor jövő év elején ki kel jobb valamivel. Ha nem akkor neked lesz igazad. De nem hiszem hogy a deviza hitelek magaskamaton való külföldi intezmenyi finanszírozása jó ötlet lenne. Aztán lehet hogy nem látnak a pályán... De akkor minek veszik fel a magas fizetést?
Csak hogy értsétek a nem ugráló(úgy hívják szaknyelven, hogy nem "forró tőke" lakossági államiadossagi finanszírozás  kb 25-28%. Ez ha ez feldol, akkor.......... 
Szóval uraim "Faites vox jeux!" 
Törölt felhasználó 2024. 12. 10. 12:01
Előzmény: #233917  Moka_Brikka
Nem allitom, hogy megoldast jelentene, pusztan erdemileg novelne a kinalati oldalt es tisztitana a jelenleg teljesen atlathatatlan bberleti piacot. A buntetesi tetel merteke igenis novelei a hatekonysagot, nem veletlenul vezetnek be most extrem buntetesi teteleket a rovid tavu kiadasok szabalyozasaban europa szerte. A 100 000 eurot is meghalado buntetesi tetelek azert sokakat elgondolkodtatnak, meg akkor is, ha magukat nagyon trukkosnek tartjak 1 Ft-os szerzodesekkel, vizfolyatassal, nagymamakkal meg egyebekkel.
Moka_Brikka 2024. 12. 10. 11:52
Előzmény: #233910  Törölt felhasználó
Szerintem az alábbiak miatt nem lenne jó irány, amit írsz: 
-
Kötök egy bérleti szerződést mondjuk 1 Ft-ra, ha nincs tényleg kiadva. Nincs olyan jogszabály ami ezt tiltaná. Máris ki van játszva. De ennél is egyszerűbb, ha odaadom nagymámanák, vagy bárkinek a családból szívességi lakáshasználatra. Az ember mindig a legkönnyebb ellenállás felé fog menni. 
-
Az ellenőrzés költségoldala még mindig nagyon magas lenne szerintem. Csak Budapesten a Kb. 160e lakás éves ellenőrzése nem lenne kis feladat. Az adózásnak vannak alapelvei, amit szem előtt kell tartani. A hatékonyságot pedig nem a büntetési tétel mértéke határozza meg alapvetően, hanem annak az elmaradhatatlansága. 
-
Az általad implikált problémát szerintem továbbra sem oldaná meg, mert számos olyan ország van, ahol a jó részeken a magas ingatlanadó ellenére is lakhatási válság van, és mind a bérleti díjak, mind az ingatlan árak rekord magaságban vannak. Így elég valószínű, hogy a problémára ez nem jelentené megoldást.
tihamer
tihamer 2024. 12. 10. 11:50
Novemberi infláció 3,7 százalék.
Lesz itt inflációt követő PMÁP kiáramlás tavasszal, nem kicsi.
Vajon legfőképpen hová?
🤔
Xis24 2024. 12. 10. 11:48
Előzmény: #233913  sztanil
Én nem tudom.de remélem űrmérnököket képeznek mert vasárnap össze vissza forgolódva műholdakkal álmodtam így kényszert éreztem beszállni tegnap az űriparba az eladott lakás egy részével 😃 
FR73 2024. 12. 10. 11:42
Előzmény: #233910  Törölt felhasználó
Havonta kifolyatsz 2 m3 vizet, égve hagysz két lámpát, télre temperáló fűtés, bejelented az egyik családtagodat, és meg is vagy.
sztanil 2024. 12. 10. 11:41
Előzmény: #233912  Xis24

Pilot projekt? Most tanulnak építeni? Aztán vagy sikerül vagy nem, de legalább mindenképp kifizetik.
Vagy a pilot arra vonatkozik, hogy nem készül hatástanulmány, hanem megkérdezik a haverokat, hogy mit és hova akarnak építeni, hogy a legtöbbet tudják lopni belőle, aztán a diákok vagy alkalmazkodnak, vagy nem?
Xis24 2024. 12. 10. 11:35
"13 ezer férőhelyes kollégium épül majd a tervek szerint - mondta képviselői kérdésre válaszolva. Nem a külföldi, hanem a magyar hallgatóknak szól majd elsősorban ez a beruházás. Ha ezt meg tudjuk építeni, akkor le lehet vinni majd Kecskemétre vagy Debrecenbe, ez egy pilot projekt lesz - tette hozzá"
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20241210/negy-szazalek-koruli-jovo-evi-novekedesrol-beszelt-nagy-marton-a-parlamentben-728697
Láma
Láma 2024. 12. 10. 11:25
Előzmény: #233908  Moka_Brikka
"Gyanítom azt is, hogy van nem is kevés olyan lakás, amely az állapota és a nem éppen ideális tulajdoni viszonyok miatt is üres."
Jól gyanítod. A sajtóban rendre előkerülnek adatok arról, hogy az önkormányzatoknak hány üres lakása van, amelyeket rossz állapotuk miatt nem tudnak kiutalni. (zeres nagyságrend) Felújításukra nincs pénz - mondják. Ha véletlenül felújítanak pár lakást, akkor az - ilyen-olyan okokból - kb annyiba kerül, mint egy zöldmezős új lakás.
Törölt felhasználó 2024. 12. 10. 11:16
Előzmény: #233908  Moka_Brikka
Ezekere a problemaknak egy resze magatol megoldodna, ha lenne ilyen intezkedes, a masik resze pedig technikai jellegu, ezekre is van megoldas. Uresen allo lakasnak, azt kell tekinteni ahol nincs berleti szerzodessel rendelkezo berlo, vagy eletvitelszeruen ott lako szemely.  Az ellenorzes szuroproba szeru lenne elrettentoen nagy birsagot kilatasba helyezve. Mivel a berbe adott ingatlan utan nem kene adot fizetni, a sok feketen kiadott lakas is lathatova valna, sokkal tisztabb kepet lehetne alkotni a piacrol. A jelenleg altalad nem idealis tulajdoni viszonyu lakasok tulajdonosai nyomas ala kerulnenek, hogy rendezzek azokat, vagy ertekesitsek ezzel is pozitiv hatast gyakorolva a piacra.
Moka_Brikka 2024. 12. 10. 10:58
Előzmény: #233905  slash
Megijedni nem kell, mert nem jelentős tétel. Én csak meglepődtem, mert 4 év után jött az önkormányzati levélben a felszólítás, hogy fizetni kéne :) Azt hiszem évi kb. 15e ft volt a 30+ m2-es a garázsra. Gondolom az önálló hrsz miatt láttak rá.
Vörösvári úttól pár utcára volt.
Moka_Brikka 2024. 12. 10. 10:48
Előzmény: #233902  Törölt felhasználó
Lehetne értelme, mert tényleg sok az üres lakás. De az látni kell, hogy nálunk egy érdemi ingatlanadó bevezetése, az kb. politikai öngyilkosság lenne jelen helyzetben.
De az is kérdés, hogy mennyibe kerül egy ilyen adó kivetésének az ellenőrzése? Főleg, hogy ellenőrzik azt a kb. 160e üres lakást? Mennyire könnyen "kijátszható" legálisan? Mi alapján lesz egy lakás üresen álló? Ha van oda bejelentett állandó lakcím, vagy tartózkodási hely, akkor az már nem lesz üres, még ha életvitelszerűen nem is lakik ott senki? 
1 üres álló lakást konkrétan a mi eladásunk okozta, mert pont akkor volt a legutóbbi népszámlálás, és tudtommal a céges vevő nem töltötte ki az odaérkezett kérdőívet. 
Tehát az is kérdés, hogy a székhely (fióktelep, telephely) ingatlanok a népszámlálásnál lakottnak minősültek-e, vagy sem. A régi módszertan szerint ezek ugyanis szintén nem lakott lakások közé tartoztak.
-
Szerintem az üresen állók közül is sokat de facto bérleti jogviszony alapján használnak. Bár nem hinném, hogy ez lenne a legfőbb ok.
-
Gyanítom azt is, hogy van nem is kevés olyan lakás, amely az állapota és a nem éppen ideális tulajdoni viszonyok miatt is üres.
-
Nemrég láttam egy olyan jogügyletet is, ahol az ingatlan-nyilvántartásban olyan címek voltak, hogy a posta fel se tudta technikailag venni az elővásárlási jog gyakorlására felhívó levelet, mert 2 bejegyzett tulajdonosnak is olyan címe van az iny-ben, amilyen már nincs. Pedig az egyik budapesti cím volt. Maga az érintett ingaltan is budapesti. Tehát minden állaghibájával és jogi nehézségeivel is nem kis értéket képvisel. Senki nem lakta, és senki nem kezdett vele semmit már elég rég óta. Mindezt rendezni nem kevés idő, és nem mellesleg plusz költség, még akkor is, ha minden flottul megy.
Bianco 2024. 12. 10. 10:44
Előzmény: #233879  Wuff
Pontosan így képzeltem el én is😄
A lapos tűzhely különösen tetszik, az nyilván egy új trend, csak én még nem találkoztam vele. De biztos nagyon költséghatékony, ha csak 21kw a havi aramfogyasztása a lakásnak. De lehet, h ehhez azért egy laposhűtő is szükségeltetik. 
slash 2024. 12. 10. 10:44
Előzmény: #233903  kkv14
Ötszörös? Mennyi volt? Nálunk idén 3,20euro/nm volt. Lehet felverik hatra itt is. Bár a KRk szigeti főpolgi nagyon ígéri hogy nem lesz nagy emelés. Nyilván itt számít mennyit termel a kecó egy évben. Tenger első sor itt is max lesz de hát az nem meglepő. 
slash 2024. 12. 10. 10:40
Előzmény: #233901  Moka_Brikka
Igen, emelek a nyaralóban. Ezzel a III kerületi garázsadóval kissé megijesztesz.  Ez hol van pontosan? Testvérhegy környéke ? Én Békás Ófalu vagyok. 
kkv14 2024. 12. 10. 10:25
Előzmény: #233899  slash
Nálunk 6/m2- re emelték , rendesek ,hogy mindjárt nem 10-re....   Sibenik megye.
Azt szeretnék, hogy a sok rohadt külföldi adja el ingatlanát, ami levinné az árakat, és így a horvátok olcsobban juthatnak ingatlanhoz. 
Mesteri terv -igazán UNIOS...
kkv14 2024. 12. 10. 10:17
Nekünk 740 Eur az idei adó .  5x -ére emelték...   
Ez van . 
  Akinek több van, fizessen.
Törölt felhasználó 2024. 12. 10. 10:05
Előzmény: #233901  Moka_Brikka
Uresen allo budapesti lakasokra kellene jelentos adot kivetni, a kiadott lakasokra pedig eltorolni,  ennek valoban lehetne arcsokkento hatasa a berleti piacon.
Moka_Brikka 2024. 12. 10. 09:55

Gondolom az adót majd te is be fogod kalkulálni a jövői évi áraidba.
-
Én is fizettem III. kerületben garázsadót. Gondolom ezzel akarták megoldani a parkolási válságot a fizető övezetek kialakítása mellett :)
-
USA-ban többnyire az ingatlanadó az alapja a helyi közszolgáltatásoknak.
De szerintem azt a célt szolgálta/ja ott, hogy a tehetősebb rétegeknek ne kelljen a szegényebb rétegek feszültségeivel foglalkoznia a saját lakókörnyezetében. A jó iskolába kb. csak az járhat, aki ott lakik, stb...
- Itthon egy ingatlanadó annyira oldaná meg a lakhatási válságot, mint a benzin adótatalma a közutak állapotát :)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek