Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Kapzsidözsi 2024. 12. 10. 09:40
Előzmény: #233884  lacikonyha
Nem tudom ez az "éjszakai session" - ös visszaszólás nekem szólt -e, de ha igen akkor csak annyit reagálnék hogy kérlek hangulatkeltések és minősítgetések helyett a lenti kérdéseimre válaszoljál. --- Ha meg nem áll módodban akkor abbahagytam a vitatkozást, így is egy nagyon fontos szabályt felrúgtam : online ismeretlen emberrel mindenféle vitát elmélyíteni időrablás. -- Nem ismered a pszichés kontextust. 
slash 2024. 12. 10. 09:32
Előzmény: #233896  Moka_Brikka
Akkor mesélnék neked az ingatlanadóról. A horvátoknál van, most emelték meg és ott fizetem is. 
Tehát: Ott is ugyanúgy Zagreb-Adria tengely van ahogy itthon BP-Balaton. Ott vannak az értékes ingatlanok. Ami azon kívül van pár nagyvárost leszámítva, halott föld. Vidék.  Az adót nm-re állapítják meg az állam ad egy ajánlást 2-10euro/nm között. NEM MINDEGY hogy van Szlavóniában (Borsod) vagy Knin-ben (Szabolcs) egy kurva nagy házad amit  a mamától örököltél szart se ér és a max adója lehet 100nm*10euro= évi ezer euró.  Vagy nyomulsz Zagrabban egy 800euro/hó vagy az Adrián nyáron heti 800euro/hó kecóval. 
Ott is most emelték meg. Akkora felzúdulás hogy a helyi polgármesterek elkezdték azonnal tompítani az adót mert garantált hogy a nép büntet a fülkében.  őket. Az állam kínjában átrakta helyi hatáskörbe a dolgot mindenki kérjen annyi adót amennyit gondol az állam nem kér adóbevételt marad helyi hatáskörben. Ott nem birka népek vannak nagy balhé volt. Tehát meg se éri az államnak az egész.  USAban nyilván megéri ők más ligában játszanak. 
lacikonyha 2024. 12. 10. 09:09
van bőven adat a pesti virilisták jövedelméről az első világháború előttről a neten
volt ingatlanadó
a főlakóingatlan típus pedig a bérház
nem volt egyszerű a lakhatás, viszont igen nehézkes
vannak listák amelyekben a legnagyobb adófizetők jövedelme részletezve volt, hogy honnan származik, bőven volt lakbérjövedelem
sőt tisztán lakbérjövedelmük okán virilisták is
DAXHU 2024. 12. 10. 08:58
Előzmény: #233887  riskmanagementisnice
Az ingatlanválságot a közepes méretű városok vonzóvá tételével, valamint a vagyoni különbségek csökkentésével lehetne tompítani szerintem. Az ingatlanadó csak egy újabb sarc, amiből a vagyonos réteg jönne ki jól.
Moka_Brikka 2024. 12. 10. 08:51
Már most is van tkp. ingatlanadó. 
-
Amúgy szvsz az érdemi ingatlanadó a szegregáció egyik "legjobb" eszköze. Ha egyszer bevezetik az érdemi ingatlanadót nálunk is, akkor az olyan lesz, mint az SZJA. Megjegyzem nagyjából minden országban azért vezették be az SZJA-t, hogy a jól keresők társadalmi hozzájárulását növeljék vele, és így jobban megvalósuljon a redisztribúció. Nem éppen ez lett belőle. itt is csak arra lenne jó, hogy még egy réteget lehúzzanak az emberről. 
-
Amúgy érdekes módon olyan országokban is lakhatási válság van, ahol van érdemi ingatlanadó (pl: USA, Ausztrália jobb részein). 
lacikonyha 2024. 12. 10. 08:48

lakhatási válság
.
komoly nóvum
a jelenség valójában örök, viszont  a jelen médiazaj körülötte valóban nóvum
Xis24 2024. 12. 10. 08:33
Ott... az új, vagy ... -nál azt írtam volna még, hogy tervezett beruházásokra.. de aztán rájöttem, hogy az már rég késő.. évek amíg tervekből lesz valami. 
lacikonyha 2024. 12. 10. 08:30
Előzmény: #233889  Pistike12

amikor egy problémát megoldasz,akkor legtöbbször több újabbat keletkeztetsz vele egyidejűleg
és ez így nagyon valószínű ebben az esetben
.
és egyesek szerint kb a 40 éve beindult a tőke érdekérvényesítésének növekedése világszerte, kicsiben is és nagyban meg főleg, a 10-20 éves távlatban ennek a folyamatnak az erősödését jövendölik
.
és a jelentősen  megszopatottak szavazzák meg hozzá az ezt levezénylő politikusokat
ki érti ezt?
https://m.zeneszoveg.hu/m_dalszoveg/864/kft/elizabet-zeneszoveg.html
Xis24 2024. 12. 10. 08:29
Előzmény: #233889  Pistike12
Jelen pillanatban én úgy gondolom, hogy a lakhatási válság elsődleges sebtapasza az lenne, ha felszabaduló többlet pénzeket valami mézesmadzaggal új, vagy  ingatlanok vásárlásába lehetne átcsoportosítani. A használt piac túlfűtött állapotban van. Ha az új ingatlanokat kapkodnák el az is húzná a használt piacot de csak késleltetve. Az építőipar viszonylag kevés hasznot húz a használt ingatlanok gigaelárazásából. Ha gyorsan átvonul a piacon a hullám az építőipar talán még nehezebb helyzetben lesz mint volt..
Second Wave 2024. 12. 10. 08:21
Van ilyen rendszer bármelyik nyugati demokráciában? Ez inkább népi demokratikus módszernek tűnik.
Pistike12 2024. 12. 10. 07:59
Ezzel meg is oldodna lakhatasi valsag. Kb a hirre. 
riskmanagementisnice 2024. 12. 10. 07:52

Saját ismerősi körömben több olyan házaspárt ismerek, ahol mindketten kaptak 1-1 lakást a huszas éveikben a szülőktől, majd amikor összeköltöztek megkapták a nagy lakást/házat 70-80%-ban a szülők által, így most ingatlanmágnások úgy, hogy kb. 10-20M-et tettek bele saját kútfőből 15 év alatt. Aki meg az első lakását próbálja megvenni sokan nem tudják, mert náluk van. Ez nem egyszeri példa és akkor a megörökölt 6, .7, 8.  és 13. kerületi lakásokat még nem is hoztam be.
Kínálati oldal felpörgetése + ingatlanadó + öröklésnél komoly illeték a lakástokra ha 12 hónapon belül nincs eladva.
Ha valaki komolyan gondolná a lakásárak kérdését, ezekkel lehet megoldani.
Ez persze csak mese, mert sosem lesz ilyen.
riskmanagementisnice 2024. 12. 10. 07:46

Sajnos politikailag sosem fog megvalósulni, de az ingatlanárakat 1 dologgal lehetne hatékonyan visszaszorítani: ingatlanadó.
Első ingatlantulajdon adómentes, másodikon 2% adó, harmadikon és a többin 4%.
Ha 5%-ért tudod kiadni és 4%-ot be kell fizetned, akkor nem lesz 3. befektetési ingatlanod.
Másodikat még lehet megtartod, és ott azért tartanék alacsonyabb kulcsot, mert férj és feleség is hozhat 1-1 lakást a házasságba.. bár elvben az sem lenne ördögtől való, hogy ott is ösztönözzük, hogy ilyen esetben adják el, kínálat nőjjön.
lacikonyha 2024. 12. 10. 07:35
Előzmény: #233885  Xis24

6-7 évig dolgoztattam ácsokat
döntően szerkezetépítésre, zsaluzási vagy állványozási feladatokra ritkán
ősi szakma, Jézus nevelőapja is az volt
.
egy ács nem ács, ezért csapatokban dolgoznak, és ritka aki gondolkodni is tud közülük, és olyan megoldást is létre tud hozni amit még soha nem csinált korábban
kb 100 közül 1
a maradék nagyrészének meg azt is minden reggel újra el kell magyarázni azt amit már hetek óta csinál nap mint nap
.
volt szerencsém gondolkodok hoz is, az egyiket faggattam hol tanulta?
azt mondta sehol, mert nem tanítják csak elleste, mert akarta tudni
aki meg nem akarta ellesni annak meg taníthatták is volna, de hiába
.
az ingatlanpiac kb olyan idős mint az ácsszakma
mindkettő fogásai elleshetők
szájbarágás nem járható út
Xis24 2024. 12. 10. 06:57
Előzmény: #233884  lacikonyha
Kifejtenéd bővebben? Engem érdekel. 😃
lacikonyha 2024. 12. 10. 06:55

ez igen
látom termékeny volt az éjszakai session, hozta amiben a legjobb szokott lenni: csomókeresést gazdagon
no nem a kákán hanem az ingatlanpiacon és környékén
megoldáskeresés nélkül
.
pedig az ingatlanpiac valójában maga az egyedi megoldások összességének története
,
dehát kit érdekelnek a megoldások? valójában keveseket
mert a lélek csomókereséstől és nonstop panaszkodástól is boldog valamelyest, ha már ingatlanpiaci megoldásra nincs lehetősége se közel se távol
Xis24 2024. 12. 10. 00:16
Most nézegettem görög  lakásokat tenger stb.. az árakat még nem tudom hova tenni.. páron meglepődtem azért 😃.. ha nem kamu 😃 Viszont nem is ez  a lényeg. Azon gondolkodtam, hogy ha nekünk lenne tengerpartunk akkor ott milyen árak lennének???.  😃😃😃😃.
Kapzsidözsi 2024. 12. 09. 23:47
Előzmény: #233811  Freszelés
Lehet hogy nincs kétmillió - ok, akkor legyen egymillió a "polgári középosztály". Annyi azért biztos van. Jellemző képviselőjük az a 30-as pár akik jellemzően CSOK -kkal megvették második lakást - kiadásra -- és köszönik O1G -nek. Mert ugye itt az ugaron mindig részletekben van az ördög. Hivatalosan benne kellene lakni, de kutya nem ellenőrzi, így lett a fiatalokat segítő szándékból befektetési lakás... --- En személyesen csak 3 ilyen házaspárt ismerek ..... Mondjuk jellemzően ők is vesztenek sokmindenen a rendszerben (árfolyam , különadók).... csak nem ezzel foglalkoznak,  nem így élik meg.
Kapzsidözsi 2024. 12. 09. 23:41
Előzmény: #233810  lacikonyha
Nagyjából válaszaid alapján úgy érzem, hogy egy jó huszassal idősebb lehetsz (minimum) nálam, úgyhogy próbálok tisztelettel viszonyulni hozzád. Méginkább. 
- Úgyhogy tisztelettel kérdezlek, te milyen önsajnálatról beszéltél? A belföld - külföld szétválasztás behozását , nem is hozzád szólt a kérdés hogy hol élsz...
Nem értem a darabos gondolkodás behozását sem, meg a rövid élettörténeted felvázolását sem, hogy kinek mit adtál el... 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek