Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD csütörtök, 10:32
Előzmény: #232414  Pistike12
"technológiai forradalom alakulna ki, amelynek három nagy területe van:
  • a kvantumvilág,
  • a szingularitás
  • és a mesterséges intelligencia."

vajon tudja e hogy a technológiai szingularitás az nem egy technológiai ágazat? 
Na jó költői a kérdés.
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 csütörtök, 10:32
Előzmény: #232418  lacikonyha
a frusztracioim egesz mas forrasokbol eredeztethetoek :)
lacikonyha csütörtök, 10:31
Előzmény: #232417  sh0rt0s_r0b0t_v0.42

eszem ágában sincs megsértődni,én sem sértésnek szántam
egyébként is aki megsértődik, annak úgy kell
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 csütörtök, 10:27
Előzmény: #232416  lacikonyha
termesztesen muveszi tulzas volt a mondanivalom nyomatekositasara. 11 evet eltem Budapesten, ebbol csupan 1 evet Pesten. Buda jobban bejott minden szempontbol. zarszonak: semmi bajom a pestiekkel, es hulyesegnek tartom a sajat buborekom tapasztalatai alapjan az altalanositast, hogy a videki jol nevelt ertelmes gyerekek hatranyban lennenek a pestiekhez kepest. Lacibacsi kerlek ne sertodj meg. 
lacikonyha csütörtök, 10:12
Előzmény: #232410  sh0rt0s_r0b0t_v0.42

ezt a küzdést és a belpestizést minél előbb abbahagyod annál kevésbé lesz feltűnő a lemaradásodból eredő frusztráltségod
az eddigi kommentjeid alapján soha nem éreztem hogy különösebb helyreigazítást érdemelnél
valószínűleg igy lesz ezután is,bár ettől kezdve lesz némi mellékizük
Pistike12 csütörtök, 10:10
Előzmény: #232397  slash
Nem. En videki nagyvarosba mentem. 
Ja. A nagyvarosi let hianyzik. A 15 is mar total koma😀
Pistike12 csütörtök, 10:08
Matolcsyt elvesztettuk a Csillagkapu sorozatban. 
"Matolcsy György azzal folytatta, korábban úgy volt, hogy a technológiai forradalmak egy idő után lezárultak, most mintha permanens technológiai forradalom alakulna ki, amelynek három nagy területe van:
  • a kvantumvilág,
  • a szingularitás
  • és a mesterséges intelligencia."
Second Wave csütörtök, 10:03
Előzmény: #232372  EURHUF_goes_to_haven
Inkább csak néhány infot adnék, nem keretezném konkrét javaslattal:
- elhiszem, hogy 151 nm-ért kaptál 14-18 ezret. Az egy hektárra így 1 MFt/ha bérleti díj/év. Ez irreálisan magas. Lehet hogy megkaptad, de a mostani vétel / kisajátítás nem ez alapján fog történni.
- GYMS-ben a 2,5 MFt/ha vételár kevésnek tűnik. Most adtam el Szabolcsban nagyobb területet, 2,3 MFt/ha áron. Szerintem GYMS jóval drágább. Az otp oldalán láttam régebben valami szántó érték kalkulátort.
- Ha kell nekik, úgyis kisajátítják, és az a tényleges értéken fog történni esetedben (+- 10-15 %). Annyi, hogy a vétel egyszerűbb adminisztráció, ez az első lépés.
- Érdemes lenne körülnézned, hogy tényleg útnak kell-e. Nagyobb beruházásoknál el tudom képzelni, hogy valami süketeléssel felvásárolják még a bejelentés előtt, hogy oda tudjanak vinni valami üzemet. Most képzeld el, ha eladod útnak, aztán egy év múlva elkezdik felhúzni a legújabb gyárat a helyén :-)
- Ilyen nagyságrendben lehet jobb, ha szabadulsz tőle. Nyáron megkínálnak parlagfű miatt egy kis büntivel (5 MFt arányos része), mindjárt motiváltabb lesz az ember az eladásra...
Moka_Brikka csütörtök, 10:02
Előzmény: #232403  Moka_Brikka
- Én egyszerűen abból indultam ki, hogy ha egy hitel kamata fixálva van 6,5%-on, akkor 20 éves futamidő esetén az évente törlesztett teljes összeg az kb. a teljes hitel 9-9,5%-a lesz (ebből kb. 2,5-3% lesz a tőketörlesztés, amely arány majd fokozatosan javulni fog).
- Ezért szerintem ahhoz, hogy egy hitel vonatkozásában egy háztartásnak a jövedelme ugyanazon az értéken maradjon, a jövedelemnek is nagyjából ezzel a jelenlegi 9-9,5%-os aránnyal kell nőnie egy átlagos infláció mellett. Ekkor lehet szerintem úgy érzeni, hogy ténylegesen inflálódik a tartozás quasi már a jelenben is.
- Azt hiszem az elég valószínű a múltbeli adatok alapján, hogy ami most egy 200k hiteltörlesztő, az 10 év múlva nem fog akkora kiadásnak érződni, mint most.
lacikonyha csütörtök, 10:01
Előzmény: #232377  FR73

azon a nyáron mentettem ki a gyerekeimet a vidéki csapdából, amely őszén a idősebbik az utolsó  gimis évét kezdte, a másik az elsőt
az idősebb amikor hazajött az első nap végén a suliból mondta hogy találjam ki hogy mi volt az új osztálytársainak első (és egyetlen) ismerkedő kérdése, majd elárulta: milyen géped van?
ez az első szünet legelején történt, és mire vége lett a szünetnek az utolsó küzdő is beletörődött hogy új falkavezér van mostantól
.
viszont ő pár éve visszaköltözött, és feleségül vette az az eredeti gimis barátnőjét, bár azóta is pesti munkahelye van
januárban lesz 2 éves a kislányuk, és tegnap volt először hogy a kihangosított telefonon keresztül bekapcsolódott pár tökéletesen kiejtett szó erejéig a beszélgetésbe
.
a kisebbik gyerekem viszont olyan mély ér erős gyökeret eresztett a város közepén hogy nem várható hogy elhagyná mostanában
amikor idén tavasszal készültünk a nagyanyám 141. szülinapjára aminek a helyszínéül egy körúti kávézót választottam, mert annak az épületében volt könyvelő 1907 és 20 között, mondtam neki a kávézó nevét és megkérdeztem hogy tudja e hogy hol van, elnézően mosolygott a naivitásomon és szelíden visszakérdezett: azt gondolom, hogy tudok  mondani olyan köruti vagy 5.-6. kerületi helyet ahol még nem volt bulizni?
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 csütörtök, 09:56
Előzmény: #232409  Second Wave
csupan arra reagaltam, hogy videken mindenki hulye es a csodas pestiek mekkora hatalmas kulturalis elonyben vannak. a nagy budos lofaszt. az, hogy a te gyereked okos es szorgalmas, az neveles kerdese, es emiatt joggal lehetsz buszke magadra. a videki gyerekeket ugyanugy nevelik es az egyetemen semmifele kulonbseg nem volt videk es fovaros kozott.
Second Wave csütörtök, 09:45
Előzmény: #232379  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
Nekem a fiam ott végzett pár éve (fazék). Egy csepeli körzetes általánosból került be. Ment a legmagasabb pontszámú info szakra jóval a bejutási küszöb felett. Most végzős (nagyon jó félállással), a kezdő évfolyamból sokan 2,5 év után még az analízis I-nél tartanak. Mármint előtte :-) 
Ismi gyereke meg a csepeli Jedlikben végzett, sima liba volt a BME mechatronika neki (433 pont a bejutás :-).
Értem, hogy a problémát a "belpesti okoska - vidéki értelmiség gyerekei" körben látod, és ennek megfelelően találsz rá megoldást, de tévúton jársz. Az okok ennél jóval egyszerűbbek. Csak az ingatlan hypeoláshoz hozzátartozik, hogy az extrém árazást könnyebb úgy eladni, ha el van terjesztve, hogy az olcsóbb alternatíváknál csak halálhörgés van és siralom :-) Gondolom van is rá valami menő bias (az alternatívák kizárására), de most nem keresem elő.
Ishar
Ishar csütörtök, 09:38
Hajszálnyira a megegyezés: ennyivel emelkedhet a minimálbér 2025-ben Magyarországon: Az emelések mértéke vagy a 9-13-14 százalékos mintát követi, vagy a 10-12-14-et a következő 3 évre vonatkozóan.” --- Na, meg is van minimum hány százalékkal kell emelni a panelok árát az elkövetkezendő három évben. :)
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 09:36
Előzmény: #232405  Moka_Brikka
Sajnos ezek a dokumentumok (haszonbélrlői) magyarországon vannak, így nincs hozzéférésem jelenleg. A választ meg meg kell küldeni nov 30 ig. Tehát időben határidős.
Én is úgy sejtem hogy hiába mondok rá pl 1 000 000 Ft ot valamivel visszadobják és leverik az árat, de mivel soha nem volt még ilye ügyem emiatt nem tudom milyen lehetőségem van. Igazságszolgáltatás gondolom felejtős, ha kell úgyis elveszik... Nem nagy pénz amit hoz ez tény inkább az elvek.
Nekem a terület nem fonots, mivel azt se tudom pontossan , hogy hol van. Minősége szintén passzt. Csak mikor pl villanyvezetéket vittek rajta akkor kijelentették hogy kapsz pl 150Ft ot m2 enként és csók.. Itt meg beleegyezést kérnek, hogy hozzájárulok e, és árat nem adtak meg, hanem tőlem kérik.
lacikonyha csütörtök, 09:31

ok
részemről szó sem volt eddig vitáról, csak a tegnapi szóhasználatod, megfogalmazásod teljesebb megértéséről
megtörtént most, köszi
részemről vita ezután sem lesz, nem látom az okát
Moka_Brikka csütörtök, 09:30
Előzmény: #232372  EURHUF_goes_to_haven
Ha tényleg akarják, akkor úgy is kifogják sajátítani, és abban biztos lehetsz, hogy nem fogsz nagy árat kapni érte sajnos. Gondolom az ár amúgy terület minőségétől is függ. 
Tegyél oda valami régi történelmi leletet, és akkor hátha nem arra akarják majd vinni azt az utat :)
Ha tényleg fontos neked a terület, akkor majd próbálj meg valami földügyekben jártas ügyvédtől tanácsot kérni. De elsőkörben talán az a legjobb megoldás, ha felkeresed a haszonbérlőt, hátha ő tud valami okosat mondani. Ügyvéd esetén lehet drágább lesz a hús, mint a leves.
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 09:24
Ez a 9% futamidő 1/3 ad része hogy jött ki ?
Moka_Brikka csütörtök, 09:17
Előzmény: #232361  lacikonyha

Nem szeretném túlragozni a témát, bár szívesen beszélgetnék pro és kontra érvekről. Az alábbiak szerint tudnám összegezni a dolgot:
- Nem a Bokros-féle leértékelésre gondoltam. 
- Az adósság/tartozás elinflálása szerintem leginkább a QE-hez köthető. Egy hétköznapi ember vonatkozásában a legegyszerűbben, tömören talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy a tartozás eljelentéktelenítése hosszabb időtávon. Tehát a hatás nem most, hanem később fog jelentősebben jelentkezni. 
- Egy átlagos forinthitelnek a jelenlegi törlesztője ha fixálva van, akkor az idő előrehaladtával egyre kisebb részét testesíti meg százalékosan a háztartás havi összköltségének.
- Szerintem ahhoz, hogy ez ténylegesen reálértéken is megtörténjen, és nemcsak nominálisan (tehát a fenti hatás előbb jelentkezzen), a jelen környezetben elérhető paraméterekkel rendelkező hitelnél szerintem egy háztartásnak ~9% jövedelemnövekedést kell elérni évente a futamidő első 1/3-ad részében a hitelszerződés annuitásos kamatozása miatt. Ennek eléréséhez a korábbi alacsony kamat időszakában lényegesen kevesebb jövedelemnövekedés is elég volt szerintem, mert a hitel teljes visszafizetett kamata jóval alacsonyabb volt. Ezért is írtam, hogy szerintem ez a hitel elinflálása kérdés most árnyaltabb lett, de amúgy egyetértek vele.
- De mint írtam nem vagyok közgazdász, ezért is vetettem fel ezt a kérdést, hogy aki ért hozzá az erősítse meg, vagy cáfolja. 
Teljesen nyitott vagyok a tőlem eltérő érvekre és álláspontra is. :)
Murdoch csütörtök, 08:58
Előzmény: #232379  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
Ezt a fazekasos sztori full hülyeség, köszi, volt rálátásom az iskolára. Az, hogy 1-1 gyerek elhasal, az egy dolog, de jó részüket meg két kézzel vitte vmelyik nagynevű külföldi egyetem, mert ott voltak a versenyeredmények. 
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 08:54
Előzmény: #232400  Xis24
Fel találtam menni pár agrós fórumra, ahol írják hogy az M85nél amiket leműveltek az gusztustalan volt . aki nem adta el, annak kiszúrták a szemét apróval, aki eladta ner közeli azt meg busás áron... félelmetes.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek