Hathor Hathor
4
4
1
2014. április 09. | 17:46
#1

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
január 16. | 21:33
előzmény: #32176  mage
#32180
Ott van, hogy "nem változik", és hogy továbbra is a 2014-es vetítési alapot veszik alapul. 2014 óta nem változik, ha esik, ha fúj. Semmilyen pedagógus bére. De nem offolom ilyennel a topikot.
január 16. | 21:28
előzmény: törölt hozzászólás
#32179
megéri így is, de ha tényleg eltakarítják a nyugatit onnan, akkor egy háromszor ennyit fog érni
egyébként az inflációt simán állja az ingatlan, onanntól minden bérleti díj nettó haszon
január 16. | 21:18
Törölt hozzászólás!
#32178
január 16. | 17:26
előzmény: #32174  impudent
#32177
Nem költöztem Budára, jó nekem Debrecen. Na csak előjött a tetettet tájszólásos, vidékieket gúnyoló írásmód (bár fene se tudja annyira gagyi, hogy lehet más a célja :) ), csak kérni kellett. Persze gondolom továbbra is tagadod, hogy 20x-ra is újra kellett regisztrálnod, hogy trollkodhas. Remélem a telekom részvényekből nullán kiszálltál és akkor oda már nem fogsz irkálni. Erre a lakásra gondoltam, hogy szerinted mennyit ér, ha a Debreceni panel 10 milliót a pesti 20 milliót ér?:
 https://ingatlan.com/6502769
január 16. | 17:16
előzmény: #32170  babyboy
#32176
Nem azt írtam, hogy a pedagógusok bére nő, hanem: "(pedagógusok kezdő bére azért nő idén, mert már a bérminimumot nem éri el a fizetésük)". Tehát egy kezdő pedagógus idén többet fog kapni, mint tavaly mivel a pedagógus bértábla szerinti bére nem éri el a bérminimumot, de azt kötelező megkapniuk. Ezt továbbra is fenntartom és várom a cáfolatot, hanem jól tudom. Táblázat: 
https://www.kozszolga.hu/pedag%C3%B3gus-b%C3%A9rt%C3%A1bla
január 16. | 12:24
előzmény: #32173  Bandi_ujonc
#32175
Ha te mondod, akkor biztos úgy van. 
január 16. | 10:05
előzmény: #32162  mage
#32174

mi van Bjudára költöztél Decemberbűl, Budán jó kórházak vannak.
egyébként egy ilyen lakás 40 milliót biztos megér,ha jó helyen van de ennyi info kevés
január 16. | 02:13
előzmény: #32150  Criscito
#32173
Ezt a 0-3% inflációt felejtsd már el, nincs köze a valósághoz.
január 15. | 21:12
előzmény: #32167  mage
#32171
UNI PARK 45 néven fut a projekt,itt leírják,hogy jelentős felújítást végeztek a 30 éves épületen. Fiatalok Háza volt a neve,de csődbement. Majd állítólag drogos tanyája volt. Végül szépen felújították minden tekintetben,. Természetesen nem új. Hivatalosan nem számít újnak ! Elnézést kérek,hogy butaságot írtam!
január 15. | 20:47
előzmény: #32165  mage
#32170
A pedagógusok bére az idén (sem) nő. A 2014-es vetítési alapot tekintik alapként, nem a garantált bérminimumot vagy a minimálbért. Így lehetséges, hogy egy okj-t végzett pedagógus asszisztens középfokú végzettséggel többet kereshet, mint egy óvónő pl. Tudom, ez off, de mivel olyat írtál, ami nem igaz, szerettem volna korrigálni. Persze nem te vagy a hibás abban, hogy rosszul tudod, hiszen a média ezt állítja mindenhol. 
január 15. | 20:09
előzmény: #32167  mage
#32168
En a .com-on az erdi 400k-s atlagarnak neztem kicsit utana.
500-ert talaltam olyat, ami nincs is lakasnak minositve :D
január 15. | 20:05
előzmény: #32166  2345678
#32167
Sejtettem én, hogy valami sumákolás van benne. Mondjuk nem tudom, hogy számít újnak egy felújított. Hirdetést tudsz linkelni? 
január 15. | 19:35
előzmény: #32165  mage
#32166
Ez a miskolci ,ez egy panel,ami felújított,de újnak számít. 
január 15. | 19:12
előzmény: #32095  MrLajos
#32165
Először is szögezzük le, hogy sajnos Borsodban, Szabolcsban, de sok helyen még Hajdúban se csak a zsák falukban nem túl rózsás a helyzet. Ma volt portfólió cikkben, hogy Miskolcon van a legolcsóbb új lakás projekt 190e/m2 árral, amit nem is értek, hogy hoznak ki. Sajnos a kisvárosok túlnyomó részében is elég tragikus a bérezés és munkalehetőség.
Sokan azért nem viszik az asszonyt, mert neki lehet van biztos jó állása és mondjuk egy hivatalnok, pedagógus, de akár egy kisvállalkozó se biztos, hogy más wc-jét akarja takarítani. Aztán közel se mindenki fiatal. Például hallottam olyat aki (50-60 éves) borsodi kisvárosban kőművesként dolgozott alkalmazottként, de elege lett belőle, hogy a vállalkozó keveset fizet és még rossz főnök is. Adódott egy lehetőség ezért a brigád fele felmondott és kimentek Németországban dolgozni. Asszonyt nem vitték, mert vagy van állása, vagy ápolni kell szülőket, jön az unoka és be kell segíteni, stb. Pár évet lehúznak kint, addig a lehető legtöbbet félre teszik, aztán visszaköltöznek, közben meg járnak haza. Ők már nem akarnak máshol élni. 
Hát én akit diplomást ismerek és alacsonyabb munkakörben dolgoztak azok bizony mind hazajöttek, ahogy itthon elkezdtek nőni a bérek. Sőt vannak olyanok is akik Hollandiában, Dániában diplomáztak és most Pesten élnek, dolgoznak, egyikük még a dán párját is hozta. Mindenkitől azt hallottam, hogyha kint szereztél olyan diplomát amiből nincs hiány, akkor bizony nem fogsz bekerülni állami intézményekbe, cégekhez, mert a hazait választják, ha válogathatnak. Nyilván nem volt okos olyan diplomát szerezni, aminek nincs elég nagy piaca.
De például egy tanár diplomával kint elég biztos nem fogsz saját hivatásodban elhelyezkedni. Na ők most lehet hazajönnek, mondjuk nem tanárnak (pedagógusok kezdő bére azért nő idén, mert már a bérminimumot nem éri el a fizetésük), de diplomával és nyelvtudással simán el lehet helyezkedni irodai munkában, lehet kevesebbért, mint kint, de sokkal kényelmesebb munkában.
Azt sem veszed figyelembe, hogy sokan nem világpolgárok szeretnének lenni, hanem kötődnek a hazájukhoz, környezetükhöz, családjukhoz, barátaikhoz és ezért nem akarnak tartósan kint élni. Pár hete találkoztam régi ismerőssel, Hollandiában hegesztő egy haverjával. Feleség és gyerekek maradtak, mert házat szeretnének plusz ha elég pénzt összeszedtek, csinálni akarnak itthon egy vállalkozást a haverjával. Tetszik nekik kint, de még is itt akarnak élni.
Azzal teljesen egyetértek, hogy aki odateszi magát az kint is megtudja állni a helyét és jobban fog anyagilag élni kint, mint itthon, de azért ez nem minden és sokan visszavágynak, sokan meg ennek ellenére is kint maradnak, vagy sokkal jobban elvannak kint, mint itthon, ők biztos maradnak. Rengeteg embert ismerek aki dolgozott, tanult kint és még is visszaköltözött, vagy tervezi. Persze olyat is aki maradni akar örökre, de talán ezek vannak inkább kevesebben. Nyilván te utóbbiakkal kerülsz közelebbi kapcsolatban, mert aki maradni akar az jobban építi kint az emberi kapcsolatokat.
De például ma olvastam, hogy az osztalekportfolio.com írója is hazaköltözött párjával, pedig lakást is vett Albániában. Volt, hogy több mint negyed évig utazgattak párjával és nem is jártak itthon. Most még is 1 hónapot bírt mikor hivatalos lett a költözés. Leírja, hogy alábecsülte mivel is jár elszakadni mindentől és végül mindketten haza akartak jönni és jöttek is. Érdemes elolvasni.
Lakásár emelkedéshez még annyit, hogy a bux index többet emelkedett az elmúlt 4 évben, mint a lakásárak. Tehát elviekben az még jobban túlértékelt, de közben a p/e alacsonyabb szinten van, mint 4 éve.   
január 15. | 19:08
előzmény: #32158  MrLajos
#32164
Ezt is megértem... 😃
január 15. | 18:51
előzmény: #32159  pitcairn2
#32163
abból kiindulva amit az utóbbi 3 évben csináltak szerintem sokkal nagyobb esés várható."
Főleg a szubtrópusi éghajlaton.
január 15. | 18:20
előzmény: #32113  impudent
#32162
Ja, csak véletlen, hogy te is mega néven hivatkoztál rám? Annyira egyszerű vagy, hogy az már fáj. Lassan megint jöhet mikor elkezdesz úgy írni, hogy minden szó el van írva több betűvel.
Egyébként, ha már aktuális lakás értékeket határozol meg, akkor kérdezném, hogy Zsolt utca I. kerületi 82m2 lakás ami elégé le van lakva és kicsit dohos szagú mennyit ér?
január 15. | 17:23
előzmény: #32123  ncseed
#32161
inkább az az irreális, hogy ehhez a remek produkcióhoz már 3 éve negatív tartományban tartják az alapkamatot...
anélkül már valószínűleg az atomjaira hullott volna az egész...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE