Ez több mindentől is függhet szerintem. Pl: hogy van hirdetve, mi az ajánlat, és végül mi van a konkrét szerződésben.
-
Saját CSOK szerződésemben az van, hogy a kamatperiódus alatt (5 évig) nem változhat a kamattámogatás mértéke (ergo az új kamatperiódusnál már változhat), viszont a csok szerződésekben pl bele van írva az is, hogy a végig jár a kamattámogatás (legalábbis az enyémben ez van).
.
Én ezt úgy értelmeztem, hogy a kamattámogatás mértéke tekintetében lehetnek eltérések, abba bele lehet nyúlni (tehát lehet több a hitel kamata, mint 3%), de valamit adni kell a szerződés szerint. Persze ez lehet 0,1% is, meg 10% is, mint ahogy nálam volt 2022 szeptemberében. Amikor szerződtem, akkor már elég cudar volt a kamatkörnyezet, de azért a Matolcsy volt olyan jó fej, hogy bejelentse, hogy vége a kamatemeléseknek (hogy aztán 1-2 hétre rá jöjjön a rendkívüli kamatemelés).
.
Ebbe szignifikánsan belenyúlni politikailag nem hiszem, hogy megérné bármelyik oldalnak. De persze a szükség nagyúr. #winnerscurse és #18évesciklus
-
Az új, CSOK+ amúgy már úgy van hirdetve, hogy végig fix 3% (régi CSOK hirdetésekre nem emlékszem).
-
Meg kell várni az első lakásvásárlási kedvezményes hitelnél is a részleteket. Ha ott is 5 éves kamatperiódus lesz, és a rögzített kamatkedvezmény 5 évig jár, mint a CSOKnál, akkor ezt a kockázatot kezelni kell.
-
Saját CSOK szerződésemben az van, hogy a kamatperiódus alatt (5 évig) nem változhat a kamattámogatás mértéke (ergo az új kamatperiódusnál már változhat), viszont a csok szerződésekben pl bele van írva az is, hogy a végig jár a kamattámogatás (legalábbis az enyémben ez van).
.
Én ezt úgy értelmeztem, hogy a kamattámogatás mértéke tekintetében lehetnek eltérések, abba bele lehet nyúlni (tehát lehet több a hitel kamata, mint 3%), de valamit adni kell a szerződés szerint. Persze ez lehet 0,1% is, meg 10% is, mint ahogy nálam volt 2022 szeptemberében. Amikor szerződtem, akkor már elég cudar volt a kamatkörnyezet, de azért a Matolcsy volt olyan jó fej, hogy bejelentse, hogy vége a kamatemeléseknek (hogy aztán 1-2 hétre rá jöjjön a rendkívüli kamatemelés).
.
Ebbe szignifikánsan belenyúlni politikailag nem hiszem, hogy megérné bármelyik oldalnak. De persze a szükség nagyúr. #winnerscurse és #18évesciklus
-
Az új, CSOK+ amúgy már úgy van hirdetve, hogy végig fix 3% (régi CSOK hirdetésekre nem emlékszem).
-
Meg kell várni az első lakásvásárlási kedvezményes hitelnél is a részleteket. Ha ott is 5 éves kamatperiódus lesz, és a rögzített kamatkedvezmény 5 évig jár, mint a CSOKnál, akkor ezt a kockázatot kezelni kell.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link