Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Moka_Brikka 2025. 07. 10. 22:47
Előzmény: #249593  slash
Ez több mindentől is függhet szerintem. Pl: hogy van hirdetve, mi az ajánlat, és végül mi van a konkrét szerződésben. 
-
Saját CSOK szerződésemben az van, hogy a kamatperiódus alatt (5 évig) nem változhat a kamattámogatás mértéke (ergo az új kamatperiódusnál már változhat), viszont a csok szerződésekben pl bele van írva az is, hogy a végig jár a kamattámogatás (legalábbis az enyémben ez van). 
.
Én ezt úgy értelmeztem, hogy a kamattámogatás mértéke tekintetében lehetnek eltérések, abba bele lehet nyúlni (tehát lehet több a hitel kamata, mint 3%), de valamit adni kell a szerződés szerint. Persze ez lehet 0,1% is, meg 10% is, mint ahogy nálam volt 2022 szeptemberében. Amikor szerződtem, akkor már elég cudar volt a kamatkörnyezet, de azért a Matolcsy volt olyan jó fej, hogy bejelentse, hogy vége a kamatemeléseknek (hogy aztán 1-2 hétre rá jöjjön a rendkívüli kamatemelés). 
.
Ebbe szignifikánsan belenyúlni politikailag nem hiszem, hogy megérné bármelyik oldalnak. De persze a szükség nagyúr. #winnerscurse és #18évesciklus
-
Az új, CSOK+ amúgy már úgy van hirdetve, hogy végig fix 3% (régi CSOK hirdetésekre nem emlékszem).
-
Meg kell várni az első lakásvásárlási kedvezményes hitelnél is a részleteket. Ha ott is 5 éves kamatperiódus lesz, és a rögzített kamatkedvezmény 5 évig jár, mint a CSOKnál, akkor ezt a kockázatot kezelni kell.
210-es 2025. 07. 10. 22:34
Előzmény: #249590  J0hnnyEnglish
Jelenlegi állapotok alapján nem valószínű a váltás. Barátkozzál a gondolattal.
kuruczr77 2025. 07. 10. 21:43
Előzmény: #249597  FatFIRE
"Társaságunk nem szavatolja, hogy a megkötendő szerződéshez és az az alapján elérhető finanszírozáshoz, annak futamidejealatt a költségvetési támogatások mindvégig rendelkezésre állnak, valamint hogy a lízingbevevő és a megkötendő szerződésmegfelel a Lízingprogram igénybevételi feltételeinek." - ergo a kiskapu nyitva van.
FatFIRE 2025. 07. 10. 21:34
Előzmény: #249595  kuruczr77
Az egy más szerződéses konstrukció, ez végig fix 3 százalék.
FatFIRE 2025. 07. 10. 21:29
Előzmény: #249590  J0hnnyEnglish
"Mint korábban írtam nagyon célzottan kellene a kamattámogatott hitelt adni magánszemélynek és cégnek egyaránt."
Én is így gondolom. Beszéltem már erről a hitelről a topicban, de nemrég, amikor láttam a 150 millióra emelkedő hitelkeretet, nem hittem el. A feleségem röhögött, mondta, hogy ilyen nincs. A gyerekek kétszer kérdeztek vissza, hogy biztosan jól tudom, tényleg van ilyen? 😂
Mondjuk számomra már az is szürreális volt, hogy új elektromos autókra, napelemre is bőkezűen osztották a támogatásokat (szaldó elszámolással), a gyerekek is kapták a nagy összegű vissza nem térítendőt, huszonévesen, magas keresettel családi házra... Felfoghatjuk úgy is, hogy elkezdtük családilag visszavenni Dulifuli Törp bevezetendő vagyonadóját. 😊
slash 
Visszamenőleges hatállyal nem lehet, az Alaptörvény tiltja. Az infláció a barátunk jeligére.
kuruczr77 2025. 07. 10. 21:22
Előzmény: #249589  FatFIRE
Széchenyi ujraindítási lízing konstrukció:
Éves ügyleti kamat 9% - az állami kamattámogatás évi 6,0% fennállásának időszakában a lizingbevevől 3,0% éves mértékkel számított kamatot fizet.
Ergo bármikor megszúnhet a kamattámogatás és onnan 9%-al ketyeg tovább! 
Már most elérhető. Konkrétan ma olvastam zártvégű pénzügyi lizing konstrukcióban kereskedelmi bank által küldött ajánlatot. Rákerestem: eljes mértékben megegyező tartalommal olvastam a kavosz oldalán a beruházási hitelre is. (150 milliós, Szb max+) Van viszont szerződéskötési díj  beruházási hitel esetén 2%, lizing konstrukcióban 2,5%.
mr_bob
mr_bob 2025. 07. 10. 21:03
Előzmény: #249593  slash
egyszerűbb leállítani a hitelprogramot és helyette valami más eszközzel támogatni az első ingatlan vásárlás előtt állókat mindenféle visszamenőleges módosítás nélkül
slash
slash 2025. 07. 10. 20:52
Előzmény: #249588  Moka_Brikka
biztos  nem lehet később jogilag  belenyúlni a kamatba? parlamenti többséggel  sem? 

slash
slash 2025. 07. 10. 20:50
Előzmény: #249587  berlini
nyugika.  nekem mindegy de számolni kell ezzel is. amaz se normális tehát szuper kilátások vannak. 
DavidCamp 2025. 07. 10. 20:47
Előzmény: #249570  Goldstein17
Definiáld, hogy ki a fiatal! Milyen fiatalra gondolsz?
(Sztem azokat akarják lakáshoz juttatni akik dolgoznak. 2év TB jogviszony is ezért van.)
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 07. 10. 20:39
Előzmény: #249582  FatFIRE
Szerintem a legtöbb embert az élősködők irritálják! Mint korábban írtam nagyon célzottan kellene a kamattámogatott hitelt adni magánszemélynek és cégnek egyaránt. Rohadt nagy értelme van úgy egy céges 3% hitelek, ha magánnyaraló, vagy magánlakás lesz belőle. Abban reménykedem egy kormányváltás során, hogy ezeket az elősködőket kiiktatják végérvényesen. Úniós pénzt már nem lehet lopni, közpénz... hát remélem csattan a lakat sok gennyládán.
FatFIRE 2025. 07. 10. 20:37
Előzmény: #249583  csikano
"Nem tervezek eladni és venni sem, de durva lesz az ősz sokaknak."
Különbözőek a megoldások, az élelmes ember +1 cégben gondolkodik és már most ingatlant keres, a másik elmegy kényelmesen nyaralni és majd ősszel kezd el nézelődni. 📈 Mindenki a saját stílusában és hatékonyságával közelíti meg a lehetőséget.
slash
Az jó lesz,  hiszen a megkötött szerződések 3 százalékkal mennek tovább, de a többieknek nehezedik a hitelfelvétel és ezáltal az ingatlanvásárlás is.
Moka_Brikka 2025. 07. 10. 20:24
Előzmény: #249586  slash
Szerintem a mai fogyasztóvédelmi rendszerben már nem olyan egyszerű belenyúlni hitelszerződésekbe a fogyasztó kárára. 
-
Devizahiteles szerződéseknél is nyújtja az egészet a Kúria, mint a rétestésztát, de ahogy születnek az újabb és újabb EUB ítéletek, egyre jobban látszik az irány. 
-
Számomra a legdurvább a legutóbb devizahiteles EUB ítéletben a Francovich ügyre való utalás  (az a fél, akit a nemzeti jog uniós joggal való összeegyeztethetetlensége következtében sérelem ért, hivatkozhat a Francovich és társai ítéletből eredő ítélkezési gyakorlatra annak érdekében, hogy adott esetben kártérítést kapjon). 
.
Pl. ez alapján nyertünk kártérítési pert az állam ellen, amikor a csődbe ment utazási iroda csak a befizetett utazás ~25%-át térítette vissza, mert a biztosítása csak erre nyújtott fedezetet. Állam fizette a fennmaradó részt (kivéve sztornó biztosítás díjat). 
-
Ezt a kérdéskört kellene szerintem egy kicsit keményebben boncolgatni, de eddig nem találtam erről elemzést/értekezést sajnos. Én emiatt is gondolom, hogy alku van a bankok-kormány-Kúria között, mert ennek nagyon következményei lennének...
berlini
berlini 2025. 07. 10. 20:13
Előzmény: #249586  slash
szeretnéd.
Eltévesztetted a fórumot.
Annak a neve:
"fideszes birkák, orbán hivők"
slash
slash 2025. 07. 10. 19:54
Előzmény: #249583  csikano
nem az ősz lesz durva hanem a jövö tavasz. Jön a kicsi és lelővi a 3%os hitelt és feltolja piacira a kamatot akkor mi lesz? devizahitel válság 2.0
Spiller 2025. 07. 10. 19:51
Előzmény: #249553  nemtudom
+ 0,5% biztosítás ha jól rémlik
HPPapa 2025. 07. 10. 19:47
Elég sokat cikkeznek a 3%-os hitelről, de a belengetett lakásfelújítási támogatásról tudni valamit? Vajon lesz megint 50%-os támogatás 6 millióig?
csikano 2025. 07. 10. 19:22
Arra azért nagyon, de nagyon kíváncsi leszek, hogy lesz-e ennyi eladó jó állapotú lakás a 3%-ék hiteleseknek. Mindenki számolgat még kiskaput keres..... Nem tervezek eladni és venni sem, de durva lesz az ősz sokaknak. Kinek pozitív, kinek negatív értelemben. Furcsa görbe tükröt érzek!
FatFIRE 2025. 07. 10. 18:35
Előzmény: #249559  tihamer
"Hitelkapitalizmus van.
Sajnos sokan ezt nem értik."
Olvasd el a cikket és utána olvasd el a Telex oldalán kommentelő ellenzékieket. Ezek birkázzák a fideszeseket. 😂
Atti 2025. 07. 10. 18:25
Előzmény: #249580  siemens
Ez nem lesz beépíthető szerintem.
Kis ingatlanos infó.
A 2024. októberben Örs melletti Bayer építkezésen1. ütemben lekötött garzon nekünk 37,1 M volt, most a héten volt ugyan olyan méret, ugyan az a szint, 5. legutolsó ütemben 43,99-ért, de ma már nem látom, gondolom lekötötték.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek