Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mr_bob
mr_bob 2023. 06. 16. 11:15
Előzmény: #199352  Törölt felhasználó
oké, de akkor meg ott tartunk, hogy az adófizetők tartják el a túlvállaltakat. ez mennyire igazságos rendszer így azokkal szemben, akik meg fizetnek rendesen? van egy hivatalos szerződés egy magánszemély és a bank között, amit nem kell betartani (vagy utólag bármikor belenyúlhat az állam). ennyi erővel akkor legyen az, hogy végigsétálok az utcán, rámutatok egy házra, ami onnantól az enyém. ha lesz kedvem, akkor fizetem a hitelt, ha nem, akkor meg így járt a többi banki ügyfél, mert majd rajtuk behajta bank az én buktámat valamilyen extra díj nevében. szép kis világ fele haladunk. a takarón túl nyújtózkodni mindenki akar, de amikor jönnek a következmények azt meg mindenki más állja.
emerald 2023. 06. 16. 11:14
Előzmény: #199358  slash
Ok :)
slash 2023. 06. 16. 11:10
Előzmény: #199345  emerald
Eljön az idő, megkereslek. :-) 
mr_bob
mr_bob 2023. 06. 16. 11:07
Előzmény: #199351  Törölt felhasználó
10 éve önti ránk az eu a pénzt, szóval nekem senki ne mondja, hogy eddig nem tudtuk volna diverzifikálni az energiaimport stratégiánkat. fogorvoshoz sem akkor kell menni, amikor már ordít az ember a fájdalomtól, hanem rendszeresen, ezzel megelőzve a bajt és a kapkodást.
Gaguse
Gaguse 2023. 06. 16. 11:05
ezt a Fletó alatt engedjük már el :D Nem tűnt fel hogy egy gigamega űber világválság volt éppen? Ha a te szektás vezéred lett voln éppen hatalmon, ugyan úgy belebukott volna mint anno a nyomi Fletóka is. De nyugi, a vezérednek sincs már sok hátra, végső stádiumban vergődik éppen, de hamarosan megy a levesbe...
slash 2023. 06. 16. 11:03
Előzmény: #199353  welix
köszi! Mára fejezzük be a családomat..elég vót! :-) 
mr_bob
mr_bob 2023. 06. 16. 11:00
Előzmény: #199350  Gaguse
oké, ez a névértékről beszél, én meg a kamatokról. ez így tiszta sor. azt hittem arra célzol, hogy még a kamatokat is csak időben eltolva fizetik.
welix 2023. 06. 16. 11:00
Előzmény: #199318  slash
Az ember amíg él (és nincs gondnokság alatt) azt csinál a vagyonával amit csak akar.
Jog szerint semmi köze hozzá a leendő örökösnek, hisz még él és döntés képes!
Ha akarja feléli a vagyont vagy eltartási/öröklési szerződést köt rá, elzálogosítja, bármi.
Az örökös max reménykedhet, hogy marad neki is a vagyonból.
*
Viszont,
Az élettárs alapban nem örököl.
Csak akkor kaphat az örökhagyói vagyonból, ha
- kötött vagyonjogi szerződést (közjegyzős vagy ügyvédi ellenjegyzett)
- végrendeleti örökös 
- van halálesetre szóló ajándékozási szerződése
Az életársat haszonélvezeti jog sem illeti meg alapban.
Csak akkor, ha van rá szerződése vagy végrendelete.
*
Az örökségből a köteles rész mindenképpen jár a törvényes örökösnek.
Kivéve a sikeres kitagadás estét.
*
Más kérdés a lakhatás és a közös élet alatti vagyon gyarapodás.
A vagyon gyarapodás sima ügy, ha nincs semmiféle rá vonatkozó szerződés.
Mivel alapban teljesen külön kasszán vannak az élettársak !
Ezért mindenki viheti azt ami az övé és csak azt, ha vége az életközösségnek.
A lakhatás már nehezebb ügy, mert idő kell a kirakáshoz, ha nem önkéntes a távozás.
Mivel jogszerűen szerzett jog a lakhatása az ott lakóknak.
Ezért már tulajdonosként fel kell mondani nekik írásban, szabályos határidővel.
Aztán, ha szükséges perre kell menni a kirakásukért.
(a határidő utántól már lehet követelní használati díjat is)
Vagy
Lelépési pénzt is lehet fizetni nekik szabad alku szerint a gyors-egyszerű távozásért.
*
További műsor lehetne az anyai rész jelenlegi túlhasználata.
Illetve használatba vétele a rész tulajdonosok által.
Azonban a legelején írottak miatt (még él) nem biztos, hogy ésszerű keménykedni.
Könnyen lehet belőle házasság vagy vagyonjogi szerződés, végrendelet, haszonélvezet alapítás, stb.
(ha még nincs ilyesmi)
Talán hasznosabb lenne javítani a viszonyt a papával/apóssal.
Törölt felhasználó 2023. 06. 16. 10:59
Mivel akkor kaptuk az IMF hitelt ezért volt " csak" 12 % körül a munkanélküliség kb úgy saccolom ha "működne a piac"  15-20 % os munkanélküliség lenne és 100 ezrével menne a kilakoltatás..  A családokon több csapás lenne ( eltörölt adókedvezmény) rezsi csökkentés eltörlése ,  duplázódó lakáshitel  és munkahely elvesztés.. megnézném én azt az embert aki ilyenkor is talpon áll.. ( Talán én  mert eléggé öngondoskodó vagyok,  de eléggé fájna) 
Törölt felhasználó 2023. 06. 16. 10:56
Előzmény: #199347  mr_bob
Nem jó út vissza áll a piac ahogy lecsökkennek a kamatok..
Ehhez az EU pénznek is sok köze lenne segítene rajta  hogy ez mielőbb megtörténjen.
Ha az olcsó EU hiteleket megkapjuk nem kerülünk ilyen helyzetbe hogy stoppolni kelljen bármit is.. ( FT elszállt és annak nyögjük a baját EU pénz híjján és külföldi energiaimport függőségünk miatt) 
Nem jó de ha ez nem lenne  kemény világ lenne idehaza sokan azt hiszik kemény világ van.. Hát nem!
Én Fletó alatt megéltem, hogy kígyózó sorok voltak a munkaügyi központba ( 12 % os munkanélküliség )
És azt is , hogy tízezrével ha nem 100 ezrével lakoltatták ki a családokat..! 
Nem volt segítség működött a piac De ez mind úgy, hogy kaptuk az IMF olcsó hitelt ( aminek voltak feltételei ahogy most az EU is feltételeket akar szabni elég keményen megadják az irányokat mit kell csinálni ) 
mr_bob
mr_bob 2023. 06. 16. 10:48
Előzmény: #199346  Gaguse
az előbbi benne van, de hogy lejáratkor fizesse ki egyben a sok évnyi kamatot az szerintem nem. most nincs előttem a kondíciós lista, szóval tévedhetek.
bronz 2023. 06. 16. 10:47
Előzmény: #199344  Törölt felhasználó
Kamatstoppot pont el kéne törölni.
Kezdem unni, hogy minden felelőtlen marhát megmentenek az adófizetők pénzén a devizahitelesek óta.
mr_bob
mr_bob 2023. 06. 16. 10:44
Előzmény: #199344  Törölt felhasználó
magyarul hagyjuk a fenébe a szabad piacot, lógjon mindenki az állam csecsén? abba gondolj bele, hogy minden ilyen támogatásnak ára van. minden ilyen intézkedésnek vannak haszonélvezői és kárvallottjai. feltételezem, hogy te az előbbi csoportba tartozol (még), de ez nagyon gyorsan változhat, akár egy éjszaka alatt. biztosan ez a jó út hosszú távon?
Gaguse
Gaguse 2023. 06. 16. 10:43
Előzmény: #199341  mr_bob
visszaváltás költségét megemelik, vagy csak lejáratkor fog fizetni és ennyi. Minden feketén-fehéren benne van a kondíciókban, még csak nem is csinálna semmi olyat ami nincs beleírva... egyre jobban aggódom ez miatt, ezekből a szektásokból kinézek bármit
emerald 2023. 06. 16. 10:40
Előzmény: #199334  slash
Csak okosan, a nővel pedig aláíratni amit csak lehet a közjegyző előtt, az első alkalommal.
Arra hivatkozva, h engedtek neki is legyen jó. Nem szabad gondolkodási időt hagyni. Sőt, én ügyvédet sem vinnék. Felkészülnék előre és kérném a közjegyzőt mondja el a jogait, majd ehhez képest ajánlanék többet. Jóindulatot mutatva.
Felajanlanam, nem közjegyző előtt, még a halálesetkor h nyugodtan lakjon ott tovább. Majd ha letelt két hét a közjegyzői végzéskor és jogerőre emelkedett, kicsit még várnék....aztán mindent elökészítve borítanám rájuk a kéréseimet. DE csak kedvesen :)
.
A vér szerinti unokáival a nagypapát nem lehet puhítani...?
Az lenne a legjobb ugyanis.
A nővel is csak kedvesen, ha megneszeli h bajban van....végrendeletet írat.
Törölt felhasználó 2023. 06. 16. 10:36
Előzmény: #199343  earth
Aha most nagyon okosat mondtál vigyázz mit kívánsz!...  eltörölni az SZJA kedvezményt amit munkabér után tudsz visszaigényelni különben  ha nem dolgozol nincs .. nem tudsz élősködni a rendszeren ez nem igaz.Eltörölni a kamatstoppot .. Tudod mit jelentene ez a vállalkozásokak? Ismersz te olyan vállalkozást ahol 13-16 % os kamatokat ki tud termelni? Én nem igen a legjobb vállalkozás is 10 % körüli profitot csinál..Tudod mekkora munkanélküliség lenne ebből?Elvennéd a családostól az adókedvezményt.   Eltörölnéd a lakáshitelére a kamat stoppot ( instant dupla törlesztő )    és még a munkahelyét is beomlasztanád mert a válallkozás se kapna olcsóbb hitelt vagy fixált stoppos hitelt?Chihago lenne itthon nem is akármilyen 15-20 % os munkanélküliséggel tömeges  100 ezres kilakoltatással (ingatlan piaci beomlással) .. Ezt akarod magadnak a népednek a családodnak?  Remélem jön előbb utóbb az az uniós pénz nem tudom a kormány meddig képes még lavírozni és védeni a gazdaságot.. Totál húgyagyú vagy sajnos sok az ilyen! Mehet a kitiltás úgyis léptem! :D
earth 2023. 06. 16. 10:27
Előzmény: #199315  bronz
Mi változott?
Annyi, hogy a gyerekgyártó más módon kap többet, sokkal többet, mint akkor.
Annak a pár százaléknak a luxusát nyögi az egész ország. DanDog megmondta, pénz nem tűnik el, csak tárcát cserél ugyebár. Ott a pénz, vissza kéne venni, és abbahagyni a további pumpálásukat. Elengedni a kamatstopot, SZJA kedvezményeket, stb.
Olyan ez a réteg, mint a szuvas, ferdén nőt, haszontalan bölcsességfog. Ahelyett, hogy kihúznák a picsába és minden gond megoldódna, ahelyett addig kezelik, tömik, koronát raknak rá, amíg majd csak véséssel lehet eltávolítani. Addig meg csak viszi a pénzt, folyamatos szenvedést okoz, majd szövődményeket.
emerald 2023. 06. 16. 10:24
Előzmény: #199338  Törölt felhasználó
Az élettársi jogokat az új  családjogi törvény erősen megnyirbálta.
Szerencsére :)
mr_bob
mr_bob 2023. 06. 16. 10:23
Előzmény: #199339  Gaguse
kicsit konkrétabban?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek