Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lacikonyha 2023. 05. 23. 18:57
Előzmény: #198399  Törölt felhasználó

az otp ingatlanos cége speciális működésű
nem az eladások utáni jutalék az egyetlen cél és jövedelemforrás, hanem a bank számára való személyes adatgyűjtés, minden eladni vagy venni kívánóról felvesznek egy részletes adatlapot, amit aláíratnak hogy a bank meg keresheti őket,  és meg is keresi változatos megoldásokat kínálva nekik
pénz jár egy ilyen adatlapért az otp-s ingatlanosnak
így a bank jóval hatékonyabban monitorozza a lakosságot, és aktualizálja bővíti az ügyféllistáját
Törölt felhasználó 2023. 05. 23. 18:38
Előzmény: #198398  J0hnnyEnglish
Hát igen, az OTP ingatlanpont szakértője mit is szeretne, ez itt a kérdés.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 05. 23. 18:35
Előzmény: #198397  gyula1971
Messze a végtelenbe és tovább!
gyula1971
gyula1971 2023. 05. 23. 18:26

A használt lakások árszínvonalának ismételt felzárkózására utalnak a KSH korábbi és legfrissebb lakáspiaci árindexei, bár utóbbi adatai még csak előzetesek. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint azonban a piac mélyebb folyamatai inkább az újak árának erőteljesebb elszakadását ígérik a közeli jövőre.
https://mmonline.hu/cikk/az-uj-es-a-hasznalt-lakasok-is-dragulnak/
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 05. 23. 17:54
Előzmény: #198392  macisajt

Tulajdonképpen érdemi változás nincs, és rövid időn belül (1 év) nem is nagyon várható, hogy a lakossági piaci hitelek érdemben olcsóbbak legyenek. Nagy kérdés a reálbér alakulása, de ezzel a többség elég szarul áll, így a hitelpiac továbbra is szárad. Véleményem szerint ez jelentősebb kihatással lehet a nem jelzálogozható ingatlanok forgalmára, keresletére, és egy idő után az árára is (erre spekulálok), hiszen több mint 7%-al drágábban finanszírozhatók, mint 2 éve.
Innentől kezdve csak az időn múlik.
További óriási bizonytalanság a vállalatok hitelfinanszírozása, illetve az állami megrendelések !jelentős! elapadása minden szektorban. Ez még okozhat kellemetlen meglepetéseket. Szerintem az ingatlanszektor idén megkapta a kegyelemdöfést, és csak idő kérdése, hogy a vállalati szektor is megkapja  (élelmiszeripar, vegyipar, kohászat-fém, építőipar felkészül).
Ezzel sajnos a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, vagy is egyrészt a fidesz mindent beáldoz az uralom oltárán, másrészt végérvényesen leszakadunk a régiótól. :(
lacikonyha 2023. 05. 23. 17:28
Előzmény: #198394  greenman76

nem nagyon érdekelnek mások döntései, főleg otthon célú vásárlás ügyben, ugyanis ilyenkor legitim válasz bármilyen kérdésre a "csak",vagy pl "mert nem tetszik",vagy "mert tetszik"
..
ami viszont nagyon is érdekel, hogy hogyan mérlegelnek emberek, vagyis hogyan gondolkodnak, viselkednek emberek ingatlan ügyekben
ugyanis ha eladni veszek valamit szerencsés ha viszonylag jól lövöm be előre, hogy kiféle és miért lehet a vevőm, és ehhez hogy kell célszerűen promotálni az ügyet
amikor vevőként alkuba bocsátkozom, akkor is szerencsésebb ha én ismerem ki jobban a másik felet, hogy gondolkodik, mire mit fog lépni
ha bérbeadásra veszek ugyan ez,csak a leendő bérlő gondolkodását célszerű előre jól belőnöm
maguknak az ingatlanoknak a fizikai mérlegelése társasházi lakások üzlethelyiségek esetében pofon egyszerű, különösebben nem izgat fel, az igazi érdekes kihívás az üzleti lehetőség helyes felmérése, és a jó taktika kialakítása
greenman76
greenman76 2023. 05. 23. 16:48
Előzmény: #198393  lacikonyha
Ó lehet kritizálni az én döntésemet, nincs azzal semmi problémám, csak a megfelelő stílusban.
Per pillanat 4 lakàsom van kiadva, meglepődnél milyen puritán mindegyik, viszont rohadt jó helyeken.
Olvastam az előző hozzászólásokat,, hogy ez meg az hogyan amortizálódik.
Nálam minden szabvány méret, a lehető legegyszerűbben, legolcsóbban pótolható, fűtés zömében házközponti.
Minden helység fehér, bármikor javítható, kis túlzással szinte semmi sem tönkretehető, minden faék egyszerű, minimalistán funkcionális.
lacikonyha 2023. 05. 23. 15:12
Előzmény: #198391  greenman76

az hogy ki miért lakik ott ahot lakik az meglehetősen privát ügy , ha nem is annyira mint hogy miért házasodott össze valaki azzal akivel , de majdnem annyira
..
ingatlan értékelése már egy teljesen más ügy, lehet elfogultan, objektíven, vagy egyoldalúan, akár felületesen, alaposan, sokrétűen, szakszerűen stb
..
a saját otthont így megbeszélésre bocsájtani nem annyira szerencsés
a hozzászóló jó eséllyel nem lesz őszinte tapintatból, vagy könnyen létrejöhetnek akár fájó súrlódások is
..
a saját lakás tulajdonlása nagyon jelentős súlyú és nagy érzékenységű téma a magyar közgondolkodásban, amit az is jelez hogy idén az év vége felé lesz 100 éve hogy az országgyűlésben benyújtották a társasházi törvényt, elősegítendő hogy határon kívül rekedt ingatlanok helyett az onnan a trianoni határokon belülre költözők újra lakás tulajdonosokká válhassanak
sok fejlett országot megelőztünk ebben az ügyben
greenman76
greenman76 2023. 05. 23. 13:09
Előzmény: #198386  Nudli
Nem szándékozok védeni sem támadni semmit, mindenki ott lakik ami neki szimpatikus ill amit a pénztárcája megenged.
DE
1. Kutyaugatás abszolút nem jellemző, vadállatok annál inkább.
 2. Bolt:  Tesco, Aldi, 2 Spar,, 1 CBA séta távolságra (kb 10 perc)
3. Közlekedés: 4 buszjárat 5-10 percen belül elérhető.Autóval 15 perc a nyugati, ugyanennyi az Árpád híd, nulla dugó, innen meg bármerre.
4. Szórakozás, civilizáció: autóval 10, busszal 15 perc a Mammut, ajtótól indulva.
.Mi itt akkor a probléma…???
Ha valakinek nem szimpatikus a hely, vagy múltjával van problémája, elfogadom.
Nekem sem minden OK itt sem, változtatnék is, nem a keret szűk hozzá, de a felhozatal igen gyenge azokon a helyeken azokból az ingatlanokból amelyek engem érdekelnek.Azt sem állítom, hogy az általad leírtak nem lehetnek igazak, mert vannak nyilván “zergésebb” helyek, nem általánosítok, Törökvészen ez a helyzet.
Ja és nekem tökmindegy, hogy hívják ahol lakom, (nem lesz tőle nagyobb a farkam,), ha közel van a belvároshoz, van sok zöld és szép panoráma és nem bokszosokat kell bámulnom az utcákon…
lacikonyha 2023. 05. 23. 12:53
Előzmény: #198385  HPPapa

nem véletlenül tettem be fotot a New Yorkról
a "Budán lakni világnézet"szerzője is írt róla.
..
A kávéházi világról Márai Sándor így írt 1940-ben: „A régi New York, barokk gőgjével, az új magyar irodalom fellegvára volt, Osváttal, felvonóhidakkal, bástyákkal, lándzsás kritikusokkal s a jótékony Gyula főpincérrel, aki felírta a kis »irodalmi imbiszt«, és visszaadott olyan tízesből is, melyet nem nyújtott át fizetéskor a vendég. El tudod képzelni Adyt az espressóban, amint éppen a jövőbe lát és kétségbeesik, vagy Osvátot, amint ítéletet hirdet sarokasztalnál egy kézirat felett, vagy Kosztolányit, amint éppen belép, révedező, zöld pillantással, s keresi Karinthyt, mert eszébe jutott egy kecskerím?…Nem, fiam, mindehhez kávéház kellett. A kávéházban még alkottak, az espressoban már csak beszélgetnek.”
..
Pest közepe nagymértékben különbözik az ország többi részétől, múltjában és jelenében is, más életvitelre alkalmas
megértem, nem véletlen a széleskörűen elterjedt viszolygás tőle
wantuu 2023. 05. 23. 12:44
Előzmény: #198386  Nudli
Ahol már muszáj autóba ülni azok kicsit olcsóbb részek. A legértékesebb részeken a zöld közelsége mellett elsétálhatsz a boltba is, vagy 10 perc alatt elvisz a busz a Batthányra/Széll Kálmán térre, és onnan a belváros csak további pár perc.
lacikonyha 2023. 05. 23. 12:40

itt van két foto, nincs 10 évnyi korkülönbség köztük
https://fototer.oszk.hu/elso-vilaghaboru/134298/
https://pestbuda.hu/attachment/0159/158133_naphegy.jpg
az ingatlan érték különbség nem az exszölőhegy javára dől el
"mindig is"
jó kérdés hogy a két helyszín ingatlanértékileg ma hogy viszonyul egymáshoz
megtippelnéd?
lacikonyha 2023. 05. 23. 12:28

az budai exszőlőhegyek, mint ingatlan érték folyamatos változásban volt és van úgy 200 éve
ha veszed a fáradságot és utána nézel hogy amikor a gazdagok a városligeti fasorba építették a villáikat ,akkor az ottani telkekhez képest hol tartottak az akkor már exszőlőhegyek telekértékei
aztán értelmet kap a "mindig is" idő meghatározás
amúgy az exszőlőhegyek semmiről sem tehetnek
Nudli
Nudli 2023. 05. 23. 12:25
mindenki maga tudja. Voltam haveréknál a hegyen, mondom elmegyek egy kicsit sétálni este.. jó levegő tücsök.. mentem 10m-t egy kutya nekiállt ugatni..na erre beindult az egész utca..egymást ugatták.. elég is volt a sétából.
A hegylakók másképp élnek..ha vásárolnak beülnek a kocsiba és mennek a bótba..3-4-6napra vásárolnak. én leugrom a meleg kifliért a sarokba. 
Ha munkahelyed van és autózol a reggeli és esti  1-2óra dugózás nálam katasztrófa.. főleg ha a gyereket még cipeled különórákra is. 
Én magam a várost szeretem..élet van.. vannak utcák amik halál csöndesek mész 30m-t és nyüzsög az élet.. mindenki maga tudja. 
HPPapa 2023. 05. 23. 12:01
Előzmény: #198377  lacikonyha
Lehet exszőlőhegyezni, de a jó levegő illetve a zöld, erdő és a város együttes közelsége mindig is értékes volt.
Benzedrine
Benzedrine 2023. 05. 23. 10:55
Előzmény: #198383  Pitzu
Nálam lilára festette az egyik bérlő. Ha egyszer úgy érzi jól magát. A következő bérlő meg azonnal vissza fehérre, így ötévente megvolt a festés.
Pitzu 2023. 05. 23. 10:46
Előzmény: #198373  Broafka_Ottokar
Azért félmondtatok alapján - az összes körülmény ismerete nélkül -  nem fogalmaznék meg ilyen csücskös véleményt. A bérlőnek nem tetszett a falszín, ezért megkérdezte, hogy átfestheti-e. Mi pedig hagytuk, hogy csinálja. A berendezéssel is így vagyunk: ha valakinek nincsen szüksége erre vagy arra, akkor elhozzuk. Rugalmasság!
Nudli
Nudli 2023. 05. 23. 10:24
Előzmény: #198375  greenman76
minden vélemény általánosítás. Ha mondasz egy jellemzést egy filmről, ételről, népről.. egy helyről.. vagy a most divatos ilyenek vagyunk mimagyarok.. (erre szoktam mondani miért vagytok olyanok timagyarok..) az mind általánosítás. 
Ne feledjük volt itt 40év komcsi kisérletezgetés, ha egy feketeseggű főelvtárs beköltözött egy elkobzott budai villába akkor mindjárt budai lett? De Budán ott vannak a hirtelen meggazdagodott szakemberek, politikusok. Ki a budai aki 500 vagy 1000nm-en lakik és a gyerek amerikai vagy angol egyetemre jár? 
Azt se feledjük anno a budai hegyek szőlőkertek voltak. Amikor fejlődni kezdett Pest akkor épültek a paloták a belvárosi nagy házak a palotanegyedek Buda később csapódott.
Az sem mindegy: kiizzadt neked a család  egy bölcsész diplomát Szabolcsból vagy Angyalföldről és egy 45m-es lakásban vagy Budai..akkor "Budai" vagy mármint világnézetileg? és ha csak bérelsz? 
És akkor ott van a másik kérdés: Ki a budaibb a Svábhegyi vagy a Rózsadombi? Aki 2-3-4 generáció óta ott él? 
Persze értem, nincsenek az utcán a szegények, onnan lehet jókat humánusnak lenni. A gazdag miliő.. a szomszéd gazdagsága is valamennyire hozzád íródik..
A mostani balos áramlat egyik ügyes marketingje ha hozzánk csapódsz akkor különb vagy másoknál, akkor vagy szabad akkor látod helyesen a világot akkor vagy bátor. 
Most az emberek 80% azt gondolja ő a 20% elitbe tartozik. 
Anno volt egy tanulmány a "lentiek" a pesten lakók szívják a port és 10évvel kevesebbet élnek.. 
slash 2023. 05. 23. 08:53
Előzmény: #198377  lacikonyha
Nekem még megvan a vasvillám , a sváb néni itthagyta amikor elköltözött. Szomszédnak a sarkon lovai vannak. Imádom mert a lovastelken majdnem lakópark lett napelemekkel meg szürke cserepes magyiterán házakkal meg teslákkal. Így is brutál invázió volt a környéken. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók