Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
leírja a cikk is, semmilyen üzenete nem lenne, mivel benne van a kondícióban. Én csak azt mondom, hogy aki 2 év múlva szeretne venni ingatlant belőle és nem fogja tudni kivenni a pénzt ne lepődjön majd meg
Egy dologban egyetértek, hogy ha tényleg kritikus, hogy 1-2 éven belül hozzáférjek a pénzemhez (pl. mindenképp most akarok majd lakást venni), akkor én sem tenném PMÁP-ba, hanem inkább rövid lejáratú kötvénybe. De a befektetési célú lakás vásárlást nem ide sorolnám.
Az emberben megvan a tökéletesre törekvés vágya, nehezen kötök kompromisszumot, ami nyilván hiba, de 200-250M kerettel, amit rászánok, talán kicsit érthető. Másrészt azért nem keresek annyira görcsösen, abban kényelmes helyzetben vagyok, hogy továbblépéshez nem kell eladnom amiben élek. Viszont más ingatlant azért piacra kell dobnom, ami időigényes. Ezen idő alatt azért sok minden történhet, nem szívesen tartanék jelen helyzetben ennyi készpénzt, a jövő most különösen kiszámíthatatlan. Nem zavar, ha kicsit feljebb is mennek közben az árak, ha valamelyest minden tervezhetőbbé válik. Az sem elhanyagolható, hogy a PMÁP szép kamatot fizet…
a visszaváltási költség 1%-ról mondjuk 5%-ra emelését el tudom képzelni, de a teljes idő előtti visszaváltás blokkolását nem. gondolj bele milyen üzenete lenne a dolognak. ki finanszírozná tovább őket? szerintem fideszes retorikával élve "tüdőn lőnék magukat".
Szerintem itt mindenki érti ezt, ezerszer le lett írva ez a kockázat. A visszaváltás emelése 1-2%-al egyébként ebben a kamatkörnyezetben egyébként nem nagy ügy, mert pár hónap alatt már megvan ekkora hozam. A teljes visszaváltás befagyasztásra véleményem szerint szinte teljesen kizárt. Nagyon nagy baj esetén fordulhatna csak elő, és akkor a többimagyar eszköz is szarul teljesítene (pl. ingatlan). De legrosszabb esetben kiüljük a végéig infláció feletti kamattal. (Ami nagy baj esetén valószínűleg magas lenne, akár magasabb mint most.) A hitelből állampapír konstrukció esetén jogosabb a kockázat hangsúlyozása. De ahol én olvastam erről, ott pont hogy mindig felhívták a figyelmet ezekre a kockázatokra. Tudnak róla, vállalták.
Ez jó. Cimbora vett külterületen hétvégi nyaralót, aztán évek múlva is akart jönni a végrehajtó lefoglalni az előző tulaj cégének vagyontárgyait. Talán megvéd majd ilyenektől is.
jövő februártól már csak elektronikus aláírással ellátott szerződés lesz alkalmas tulajdonjog átvezetésre és összevezetik a nyilvántartásokat, pl a lakcím, cég- és az ingatlantulajdonlás is összevezetésre kerül
"Sokkal valószínűbb tehát valami olyasmi, hogy országos átlagban mondjuk 5 éven át nőnek évente 5-10%-kal a bérek, a lakásárak meg csak 0-5%-kal." A cikk alján lévő podcastban bővebben kifejti a véleményét. Érdekes az ábra is. A legjobb ingatlan vételi időzítések, 1998. és 2013. környéke. A következő 2025. ❓
mivel jó ideje keresed a továbblépést biztosító lehetőséget a kevéssé együttműködő lakóközösség és a nem eléggé színvonalas műszaki állapotú épületből, kialakult már valamiféle ismereted hogy miért nem igazán találod? talán valami ok-okozat láncolat aminek a következménye vagy csak úgy randomra kialakult helyzet?
Nagyon eltérő lehet a külterület minősége az országban, ahogy a fórumot olvasom.Javaslom megnézni Szombathelyen a Matók Leó utca ( belterület) és környékét. Mi a Matók és Lovagló utca kereszteződésétől pár méterre vettünk külterületen. Hát szerintem jó. Matók Leó u.https://maps.app.goo.gl/muxNW1V2TrN45K8X8
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link