Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
wantuu 2023. 05. 11. 08:06
Előzmény: #197675  Vodafonelive

Hát én 2-nek számolnám. A BSc az amit nem számolnék külön diplomának ha arra MSc-t építettél.
Mondjuk ha valakinek van 3 BSc-je, és az egyik után csinált MSc-t, az az én szememben 3 diploma.
De valószínűleg a jövőben mindenki külön fogja számolni a BSc-t MSc-t. Csak a régebbi generációknak fura ez, pláne annak aki épp egyetemre járt amikor szétosztották az ötéves képzés tananyagát BSc-re és MSc-re. :-)
Freszelés 2023. 05. 11. 08:02
Előzmény: #197677  Andy01
1. Az akcentusmentességről (hacsak nem tálentum az illető), akkor 20 felett már rég lecsúszott...
2. Mérnöki munkakörben elég az ha értelmes vagy, megértenek és megérteted magad. Nyilván a botrány színvonal az nem lesz elég jó, de ha végigmész az interjún, akkor bizony az már elég. A képzett, fiatal, dolgos kezeket mindenütt tárt karokkal várják! És ne aggódj: mindig idegen leszel egy országban.
3. Te mindig idegen leszel az országban - de attól még megbecsülnek. Sőt. Félig még a gyerekeid is azok lesznek. Az unokáid lesznek legelőször teljesen helyiek/elfogadottak.
0.02
Andy01 2023. 05. 11. 07:49
Előzmény: #197674  Vodafonelive
Nyelvanulasrol meg tanacsolom:  eredeti hanganyag alapjan ismetelj hangosan mondatokat, arra torekedj, hogy tokeletesen ejtsd ki. Utanna tanulj meg rovid, jopofa storikat kivulrol. Hihetetlen gyorsan javul az aktiv beszdkeszseged. Minden nap tanulj egy orat, lehet este is, elalvas elott. 
Andy01 2023. 05. 11. 07:46
Előzmény: #197674  Vodafonelive
Kulfoldon nem azt nezik, hogy milyen nyelvvizsgad van, hanem azt, hogy beszeled-e es erted-e a nyelvet, megfelelo-e a kiejtesed, a kommunikaciod szinvonala. Egyes nyelveknel - mint a francianal - kulonosen fontos, hogy tokeletes legyen a kiejtesed.  Sajnos, ez bizonyos kor utan mar igen nehezen megvalosithato. Ha nem tokeletes a kiejtesed, mindig idegen maradsz az akcentusoddal. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 05. 11. 07:39
Előzmény: #197664  Törölt felhasználó
Nehez megmondani valahol a mostani ksh atlag kereset kornyeken vagy alatta, nem ugyan abban a pozicioban dolgozom, mint elotte 2,5 illetve 3 evig, hanem masban, igy hiaba van valamibol tapasztalatom az nem feltetlenul szamit (hasznositani meg lehet). Kulfoldnel szamit, mert tudom igazolni, hogy ilyen-olyan teruleten is megfordultam mar, tobb valogatnivalo, hogy elhelyezkedni konnyebb lesz-e azt nem tudom de ahogy irtad az evenkenti munkahelyvaltas sincsen rendben egy oneletrajzban.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 05. 11. 07:20
Előzmény: #197672  J0hnnyEnglish
Ja es mivan akkor ha 1 bsc 2 msc-m van? Az egyik msc-nek nem letezik bsc alternativaja. Akkor az mar nem diploma? Mernoki munkakornel kb. elenyeszo % itthon az MSc kovetelmeny/eloiras. Baratomat csak es kizarolag BME MSc diplomaval vettek fel es ez benne volt az allashirdetesben is de ilyenbol kb 10000-bol 2-3 ceg csinal. Mondjuk hallottam, hogy a Morgan and Stanleynel csak a corvinus lehet. 😃 Regebben 2000-es evek legelejenel voltak olyanok amiket kollagaktol hallottam, hogy bizonyos egyetemek es foiskolak ki voltak zarva ujsaghirdetesekben.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 05. 11. 07:12
Előzmény: #197666  Stg
Sohasem tudtam fogalmazni, pont emiatt lesz kuzdelem a nyelvvizsga, 12 eve szenvedtem a B2-vel de meglett sokadik alkalommal. Ezert sem sietek, tudom a hataraimat.
wantuu 2023. 05. 11. 06:39
Előzmény: #197672  J0hnnyEnglish
Én is mindig viccesnek érzem amikor valaki külön diplomának számolja a BSc-t és MSc-t.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 05. 11. 06:34
A BSc MSc t nem választanám szét, tehát maradt 2, mert ugye az MSc az osztatlan 5 éves képzés. A BSc t lehet diplomának kezelni, de a piac sem úgy kezeli és nem is úgy árazza.
Murdoch 2023. 05. 11. 06:28
Előzmény: #197670  slash
Pontosan erről van szó.
slash 2023. 05. 11. 06:24
Előzmény: #197669  Dango
Az a fiatal akinek most nincs itthon lakása (nem köti ide semmi) és nem kap szülöi segítséget, az csomagoljon és a maga érdekében menjen Nyugatra. Semmi értelme itt küzdeni 30-40 millás panelekért. 
Gaboracing 2023. 05. 11. 03:08
Előzmény: #197619  Törölt felhasználó
Kedves Tamarisk, csak kérdezem, mikor lesz az az "idővel jobb lesz?
De ne nekem válaszolj, próbálj lelket önteni a tanárokba, orvosokba, ápolókba. Bár ők is csak tespednek, ugye. 
Hagyjuk is, nem kell válaszolnod!
Törölt felhasználó 2023. 05. 11. 01:00
Előzmény: #197664  Törölt felhasználó
A lakcímről csak azt tudom mondani, amit tapasztaltam. Tehát nem jelentkeztünk át. A rendőr mosolyogva hozta az ajánlott levelet. Kérdeztem hogy honnét tudja a címem. Mondta, hogy az interneten nyomot hagyok. Pl. ezzel a fórummal is. Mondta, hogy jelentkezzünk át, mert ez az állandó címünk 1 év után, de valójában már 90 nap után.
Másik eset. Los Angelesben kellett útlevelet hosszabbítani és minden okmányunk le volt járva. Tehát csak azt tudtuk igazolni, hogy magyar állampolgárok vagyunk, de magunkat nem tudtuk igazolni. Email és itteni cím alapján azonosítottak a belügyminisztériumban otthon.
Stg 2023. 05. 11. 00:54
Előzmény: #197663  Vodafonelive
Gratulálok a 4 diplomádhoz.
A helyesírát, fogalmazást valami céllal kezeled nagyvonalúan?
Stg 2023. 05. 11. 00:49
Előzmény: #197657  Törölt felhasználó
Hát..hogy bármikor bagatellé tehető e a banki hitel?..
Talán kivételes kegyelmi pillanatokban.
Talàn most lesz ilyen.
Nagyegészben a bank mindig jól kell járjon, máskülönben bezárna.
Törölt felhasználó 2023. 05. 11. 00:15
Előzmény: #197663  Vodafonelive
Végül is mennyit is keresel kb. ennyi diplomával-tudással és már nem kezdőként ...?
Valamiféle ellentmondást vélek felfedezni a skillsek és az anyagi helyzet között.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 05. 10. 23:04
Nagyon vicces amit írsz de igenis voltak célok, gépész msc (csak presztízs semmi más miatt de azért a vízumhoz szerencsére hiányszakma) csináltam meg, sikerült, ez már a 3. diploma volt, most csinálom a 4.-t de kiégtem szakdolgozatban, úgyhogy ezt most pihentetem. Msc közben sikerült lakást szerezni úgy, hogy még az önerőm kb. 4-5%-a volt az igazi tartalékom all-innal a többi hitel, két éve (2021.05.) raktam le a foglalót, azóta jóformán félre tenni egyáltalán nem tudtam és ezalatt 2x váltottam állást, mert nem tudtam megélni, igen, ezért kellett váltani, pénzből élünk. Közben már a nyugdíjra is gondoltam és kevés 30 alatti van aki ÖNYP-t nyom vagy gondolna erre, ez is jó "öngondoskodás", mert úgy takarékoskodtam, hogy havi 5.000 (most már 8.000) beleférjen, valaki ezt is elveri. Az már csak a hab a tortán, hogy jóformán nincs hitelem 5% fölötti THM-el, mert 4.99%-nál megállt (persze ez változhat júli 1-től).
Nem fogok maszekolni/bedolgozni/svarcolni ki hogy hívja, csináltam, nem egyszer, nem kétszer és nem is háromszor(❗), nem nekem való az amúgy is 9-10 óra munka mellett a plusz 5-6-7 óra "magán".Anno Amerikát is elhatároztam, előtte nyáron azért dolgoztam, hogy pénzt gyűjtsek és sikerült.Az, hogy előre eltervezem és nézem mi a lehetőség, milyenek a cégek, értékelések, nézem mi kell, fel szeretnék készülni amennyire lehet, mert biztonsági játékos vagyok (ahogy a hiteleimen a biztosítás meg minden máson).Nem álom, eddig MINDIG elértem a céljaimat, nincs kivétel. Külföldön is voltam és láttam milyen. (gondolom Te nem dolgoztál kint továbbra sem több országban) Nem sietek sehova, mamám is 100+ évig élt, ki tudja, ha már 90 évig elélek akkor is hosszú életem lehet/lesz külföldön de ez más lesz, mert nem lesz ott magyar munkatárs, nem lesz ott senki, tök egyedül belevágni a semmibe, nyelvvel, papírral, pénzzel, nem egyszerű és bármi bejöhet. Ha nekem 4 év (mert előbb legyen meg a kellő pontszámú nyelvvizsga, haha a 12 évvel ezelőtti TELC-em semmit nem ér), UTÁNA fog ketyegni a 3 év amin belül el kell húzni(addig érvényes a nyelvvizsga igazolás), addig meg, tanulni majd pénzt gyűjteni mást nem kell.
Nem fogom elsietni, nem érdekel de az álom nem álom, hanem egy cél már bocs. :)
Csak megsúgom, hogy pontos számokkal dobálózzak, ha nem vettem volna lakást 2021.05-ben most 3.755.026 forintom lehetne, eddig ennyit "törlesztettem" a mai nappal bezárólag (ma vonták a törlesztést) amiben minden benne van, hitel, kamat, biztosítás, illeték, kölcsön, diákhitel. (váratlan kiadás a lakásban és karbantartás nincs benne).
Törölt felhasználó 2023. 05. 10. 21:52
Előzmény: #197660  Benzedrine
1-2 perc csak közvetlenül a fizetés előtt a "széf"-ből a kártyás eygenlegre tenni a SZÜKSÉGES pénzt.
Ráadásul egy EGY alkalmas virtuális kártyára.
.
Így sosem érhető a nagy egyenleg egy online csaló által.
és
A kártya adataid SEM korrumpálódnak a fizetés során. 
-----
Az egész kártya ügy onna imdult. hogy valaki azt írta.
Nem tud külföldön helyi bankszámlát nyitni ha nincs küföldi címe.
Nos ezt a problémát oldja meg egy létező hazai számla+bankártya.
és
A rá alapozott fintech fiók+bamkártya (pl. a revolut).
Olcsón és rugalmasan.
Murdoch 2023. 05. 10. 21:45
Mint ahogy írtam, a probléma az, hogy a megdolgozott jövedelmedért mit kapsz... Ha pl. a TB mellett bevonszolod magad a magáneü-be, akkor megette a fene. + jó fej vagy, a jól képzett mérnök kitermel 5 év alatt egy Tárna utcai garzont, ez maga a királyság. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek