Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mcbull 2023. 05. 10. 18:01
Előzmény: #197627  somogyi
Hiba ott hagyni a németeknek az adó visszatérítést. Elvileg 4 évig vissza menőleg benyújtható. Nekünk múlt évről több mint 2000 euró visszajár! 
kszsah1 2023. 05. 10. 16:15
Előzmény: #197637  Törölt felhasználó
magyar ügyekre a magyar cimre jöttek a levelek , német cimre ahol állandóan tartózkodok 6-7 hónap természetesen a német hivatalokból ,  Lengyelországban a lengyelektöl jöttek
Törölt felhasználó 2023. 05. 10. 16:11
Előzmény: #197633  somogyi
"mivel tobbet vagyok itt mint otthon is itt adozok, be is baszna megadoztatnak az itt mar egyszer leadozott( jó vastagon)  jövedelmem. "
-
Nono... nem mindig ennyire sima ügy.
Sokan esnek adó/tb/jármű csapdába ezek miatt.
Törölt felhasználó 2023. 05. 10. 16:08
Előzmény: #197632  kszsah1
Az 3 BEJELENTETT cím volt... ahol előfordulhattál.
és
A 3-ból (mindig) csak egy volt a LAKCÍM-ed a saját döntésed szerint választva.
Ami az adó/tb/jármű ügyekben >> az alapértelmezés volt.
Törölt felhasználó 2023. 05. 10. 16:04
Különböző dolog!!! az EU-ban (és világ nagy részén) is.
.
- a bejelentett LAKCÍM/TARTÓZKODÁSI cím
- az ADÓ ILLETŐSÉG
- a TB ILLETŐSÉG
- a JÁRMŰ ILLETŐSÉG
.
Nem érdemes összkeverni őket!
.
Csak azért, mert az ADÓ/TB/JÁRMŰ illetékesség eldöntésben VAN szerepe a címeknek IS.
Sőt van alapértelmezett (de megdönthető) eset is a LAKCÍM alapján.
Törölt felhasználó 2023. 05. 10. 15:58
Előzmény: #197624  Törölt felhasználó
Mondom... ez így nem igaz!!!
Téves következtetés.
Törölt felhasználó 2023. 05. 10. 15:57
Előzmény: #197626  Stg
Pontosan!!!
Ezt nem akarják (meg)érteni egyesek...
---
Lakcíme csak egy lehet egy embernek.
és
Nem biztos, hogy az az, ahol sokat van évközben.
A kollégista lakcíme pl. nem a kollégium alapesetben.
(az csak a tartózkodási=ideiglenes címe).
Pedig ott van szinte az egész évben!!! 
Ettől független dolog az ADÓ ILLETŐSÉG!!!!
A kapcsolat csak annyi, hogy az adójog szerint
- az alapértelmezett!!! adóilletőség az ahol
- a bejelentése szerint évente 180 napnál többet LAKIK valaki
(tehát nem csak tartózkodik ott annyit, mint a kollégista pl.)
.
Ez az alapértelmezés persze felülbírálható a TÉNYLEGES helyzet alapján.
mint pl. az említett becker esetén is.
Vegyük észre, hogy jogilag
- LAKNI valahol az nem azonos
- azzal, hogy ott tölti a napjait  
Lakhatok úgy egy magyar címen, hogy akár 20 évig haza sem jövők Párizsból 1x sem.
HA azt gondolom, hogy Párizsban csak ÁTMENETILEG tarózkodom ... 
De majd egyszer "megyek haza" Páriszból... 
.
Viszont,
HA kimentem és azt gondolom, hygh ezentúl itt lakom Párizsban.
Nem áll szándékomabn tovább magyarföldön LAKNI.
Akkor a magyar LAKcímet ki kell jelentenem és a Párizsit pedig bejelentenem.
Záros időn belül.
Vagyis az egyén HOZZÁLLÁSA dönti el a LAKCÍM-et.
Amit a hatóság ellenbizonyíthat.. ha mégsem úgy van. 
somogyi 2023. 05. 10. 15:56
Előzmény: #197630  Törölt felhasználó
A szó amit keresel az életvitel szerű élés, ott kell adoznod ahol eletvitelszeruen laksz es ahonnan a jovedelmed szarmazik, tehat mivel itt dolgozok itt adozok es mivel tobbet vagyok itt mint otthon is itt adozok, be is baszna megadoztatnak az itt mar egyszer leadozott( jó vastagon)  jövedelmem. 
Ami bibi lehet az a tb, ha otthon nem adod le az e104 es igazolast, es csak fogod magad es kimesz kukfodlre dolgozni otthon meg nincs fiuetve a tb stb az halmozodik es mar a nav kuldi a buntit ennyi. Else tudom kepzelni milyen problema szarmazhatna meg egyéb ebből a dologbol amirol szo van.
kszsah1 2023. 05. 10. 15:48
Előzmény: #197631  kszsah1
söt Lengyelországban is volt állandó  lakcimem , akkor 3 volt
kszsah1 2023. 05. 10. 15:46
Előzmény: #197630  Törölt felhasználó
lehet több is , pl nekem 1 németben , 1 magyarban , saját példa,  németben senki sem kérdezte hogy van e magyar lakcimem
Törölt felhasználó 2023. 05. 10. 15:40
Előzmény: #197620  Benzedrine
LAKCÍMED CSAK EGY LEHET... az EU világában.
Mert "lakni" csak egy helyen tudsz egyszerre!
(ezért bukott el becker is >> hazudott erről a címéről)
-
Élni-tartózkodni tudsz több helyen is ! 
Erre van a tartózkodási cím kitalálva.
Freszelés 2023. 05. 10. 15:18
E104, de ez a lényegen nem változtat. https://www.e104nyomtatvany.hu/
somogyi 2023. 05. 10. 15:12
sőt , apám 10 évig magyar cégtől dolgozott németben, építkezésen vasbetonszerelés, maygar szerződése volt minimálbérre volt bejelentve, fizetést kézbe kapott, sőt még adóvisszatérítést is csináltak németben több ezer eurokat kaptak vissza, lakcímre is bevoltak jelentve összevissza konténerekbe stb.
soh senki nem szólt neki egy büdös szót se, volt aki 3-4 hvonta járt haza. se a nav se a rendőrség nem kereste.
somogyi 2023. 05. 10. 15:08
van magyarországi lakcímkártyám is meg németországban is bekellett jelentkezzek mert kell a bankszámlához , bankszámla pedig kell a munkahelyhez.
anyám 10 + éve ugyanez. a kutya nem szólt neki . soha semmiért.
nekem is ezidáig senki nem szólt, eleve tudják, hogy külföldön dolgozok. nyílván.
tb az pedig úgy néz ki hogy vannak a színek tudjátok a renszerben, zöld piros kék. 
az itteni biztosítótól kikellett kérni az (lehet nem pontos a szám) E106 os nyomtatványt, otthon lekellett adnom a tb-ben és annyi. mivel nem lehetsz 2 országban biztosítva, tehát itt járok orvosohoz stb ha bajom van, sürgősségi ellátást pedig kapok otthon ezzel a kártyával tehát a némettel.
persze otthon nemtudok elmenni vele, hogy fáj a derekam .
adóbevallást nem is tudom mikor csináltam utoljára otthon. 
itt németben se csináltattam még, csak akkor fogok ha köteleznek rá.
van magyar bankszámlám is, senki egy szót se szól, honnan merről kitől érkezik pénz rá vagy hova megy.
3 lakásom van mostmár magyarroszágon, kifizetem az illetéket rá és ennyi. sőt az egyikbe bevagyunk jelentve 6 od magammal.
autóm van német is és magyar is. a némettel magyarországon sose volt gond, pedig igazoltattak már párszor. magyarral is tudsz kint járni, de a szabály úgy szól hogy fél év után kell rátenni németrendszámot, vagy bekell utána fizetni az útadót.
ott adózol ahol 180 napnál többet tartózkodsz, de hát ezt kicsit nehéz ellenőrizni egyébként.
én kb 200 napot vagyok németben, +-15 nap a maradékot otthon.
adótartozásom nincs, minden évben elmegyek a navhoz és kérek egy igazolást róla.
nemértem itt valakinek a rendőr viszi a papírt stb. nem bonyolult ez, 
akkor lehet más a leányzó fekvése ha leadod a magyar lakcímed és vele együtt a tb kártyát adókártyát n aolyankor passzolok mivan.
de adózni egy forintot nem adózok otthon a jövedelmemből. azt németben lehuzzák küldik a nettót és kész.
Stg 2023. 05. 10. 14:55
Nem biztos hogy könnyű bizonyítani, és ha elkezdődik a bizonyítás tanú is kelleni fog.
Becker ügye sem kêt napig tartott a bíróságon.
Ha ilyesmivel megvádol a rendőrség valamiért, majd a bíróságé a döntés .
Beckernél, sokaknál akik adót akarnak elkerülni, másik országban bejelentett autót jasználni mert olcsóbb stb. persze releváns lehet hogy az adott országban tartózkodik e folyamatosan, bár nem oda van bejelentve 
Ezzel inkább mondjuk  a NAV foglalkozik.
(Egyszer kint voltam Münchenben mikor a Zoll-osok elvitték jópár spanyol rendszámú luxus/sportkocsit a belvárosból)
Viszont ha országon belül tartózkodok dolgozok de egy évből csak 5 napot vagyok a lakcímemen, mert minden héten más havernál, csajnál vagyok, utazgatok stb
Attól még az a valódi állandó lakcímem.
Benzedrine
Benzedrine 2023. 05. 10. 14:32
Előzmény: #197621  Andy01
Hét vagy több számjegyű éves jövedelemnél már nem azt nézed mennyi a lakás vagy a lakbér, hanem hogy minél kevesebbett kelljen adózni. Monaco ideális lakhely, ha ilyen problémáid vannak.
Törölt felhasználó 2023. 05. 10. 14:31
Előzmény: #197621  Andy01
Pont ezt mondtam. Hiába mondja valaki, hogy mi az állandó lakcime, ha nincs ott, akkor nem az. Ezt a rendőrség Magyarországon is tudja kezelni, ha szükséges. Könnyű bizonyítani, tanú sem kell.
Törölt felhasználó 2023. 05. 10. 14:26
Előzmény: #197617  Törölt felhasználó
Nem marhaság. Nem jelentkeztünk át egy éve és hozta a rendőr az ajánlott levelet. Ne viccelj már. 
Andy01 2023. 05. 10. 14:20
Előzmény: #197609  Vodafonelive
Azt irod: "az eros impulzust valoszinu a 3 ev mulva levo valasztas fogja befolyasolni, ha marad a kormanyunk a portfolio masik forum topikban irok is elgondolkodhatnak a jovojukrol, "
Melyik masik forum topicra gondolsz?
Andy01 2023. 05. 10. 14:18
Előzmény: #197620  Benzedrine
Hat igen, elgondolkodtato! Boris Becker Monacoi lakcimet adott meg, azutan a nemet adohatosag vette a faradsagot, hogy bizonyitsa, hogy Nemetorszagban van az ev nagyobbik feleben. Nyilvan van Monacoban is ingatlana is, megadhatta. Ott milyenek az adozasi feltetelek? Egyaltalan nincsen adozas? vagy nagyon kedvezo? Tudsz rola valamit?
En csak azt tudom, hogy Monacoban az ingatlanok felelmetesen dragak. Az utca masik felen Fr.o.-ban joval alacsonyabb aron vannak, ugyanolyan szinvonalu ingatlanok. Valami oka lehet. Erdekes kerdes.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek