Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Tettem vételi ajánlatot, azt mondta az ingatlanos, hogy ezt el sem mondja a tulajnak.... igaz hogy a környéken közép árnak számít a lakás de totál kuka minden, gyakorlatilag 4 falat veszek. 1 hónapja van a piacon és semmi csökkenés
Még nem tudom.... Kivárok. Attól függ hogy alakulnak a dolgok a világban. Két év alatt 30%+ nagyobb összegű kápére azért nem rossz. A többség nem keres annyit párban évente mint amennyit ez hoz. Mellé a kereset+albidíj. Nem érzem hogy rosszak lennének a kilátásaim. ***** Azt hittem majd várni fogom mikor szállhatok vissza, de most semmi késztetést nem érzek. Főleg nem ezeken a lakásárszinteken... álmodozzanak csak az eladók. Kamatycsökkenés idén még nem nagyon lesz érdemben, vevők sehol, hitel befagyott. Max annak éri meg aki elad valamit, ráfizet + minimális hitellel vesz másikat. Most ahhoz hogy kápéra venni bármit ahhoz gyógyszerre kell inni... szerintem.
Eddig én is ezt hittem. Mostanában egyre többet jut eszembe, hogy amíg csak magyarországi ingatlanokból áll egy portfolio, addig az nem nevezhető diverzifikáltnak. Ha Orbánék 2030-ra "felülvizsgálják" a magyar uniós álláspontot, akkor relatíve kuka az egész ingatlanvagyon.
Így van, a vevőnek azt mondja, hogy nagyon jó vétel és megéri hogy többet fizessen érte. Az eladónak is a kedvébe kell járni, hogy üzlet legyen belőle.
Hahaha. Vannak elképzelések! Én a bérleti jog eladását nem értem. Valaki felvilágosítana? Majd én is megpróbálom eladni amikor kiköltöznék. Jelenleg egy 40m2 -es lakást bérlek, mennyit érhet ha valakinek átadom? 40 millió? És vannak ilyenek!
https://kiszamolo.hu/ez-tortent-a-heten-04-30/ "A magyar reálbérek esése és a lakosság tartalékainak felélése már a költségvetésben is látszik. A forgalmi adók csak 5%-kal nőttek tavaly óta, vagyis reálértékben az ötödével zuhantak, miközben hiába nyer az államháztartás az infláción, veszít is, hiszen a kiadásai is nőnek. A portfolio cikke erre, csak erős idegzetűeknek.Csökkenő tranzakciószám mellett 11%-kal több ingatlant hirdetnek, mint egy éve, a főváros környékén a házak kínálati négyzetméterárai már 6,5-9,6%-kal csökkentek az ingatlan.com közleménye alapján.Az MNB szerint nem várható a 13%-os alapkamat csökkentése mostanában, azonban a 18%-os kvázi alapkamat óvatosan csökkenhet május végétől."
Befektetés, há nem érted?!? :DDD De ha már befektetés, és tartalmazza a haszonélvezőt is, annak életkoráról és egészségi állapotáról is kéne részletes információ… 25 éves vegán, rendszeresen sportoló kisnyugdíjas áron alul családi házzal együtt eladó… :D
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link