Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Én most csak pislogok. Szomszéd lakást egy utcával felettünk (54nm) 38 millára értékelték fel bankos hitelhez, teljesen átlagos állapotban szigeteletlen, de cserélt nyílászárós, egyedi mérős panel itt Gazdagréten (..ha lenne ennyiért azért már tolongás lenne). Megnézed a hirdetési árakat akkor a legolcsóbbhoz képest is 30%-al alátolt az értékbecslés.
Ja, ha két jövedelem számít úgy már nem olyan kevés. Én kétszer voltam Angolországban egyszer Cornwall ban, egyszer még Newcastle mellett egy egy hetet, mindkétszer Londonban kezdtem két két napot. Tetszett mindkét hely, Londonnak is a jobb részei, múzeumok. Én valahogy drágábbra emlékszem ahogy nézegettem ezeken a helyeken. De lehet már rosszul emlékszem 15 éve volt kb.
Az angol arak eleg normalisak, kiveve London es kornyeke. Eszakon mer hazat veszel 60-120k ert, de delen is tengerparti varosban 200-250 k ert szep hazat veszel. Ha ketten jol kerestek, mondjuk 80k evente, az 320 k hitel, ha nincs mas hiteled, ha van nagy depod, akkor 380k hitelt is kaphatsz. London draga, de ott elterjedtek mas konstrukciok, mint interest only, amikor csak a kamatot torleszted vagy a shared ownership, amikor csak egy reszet veszed meg az ingatlannak, a masik reszere berletidijat fizetsz. Most mindenki menekul ki londonbol, mert akinek most jar le fix hitele, azok 600-800 fontos emelkedessel szamolhatnak, ami most nem kiszorithato. Az arak is elkezdtek csokkeni. Ezt a szorzot az elozo osszeomlas utan hoztak, a hitelfelvevo vedelmeben, De szerintem igy is befog dolni a piac. Itt nincsen kamatstop, sapkak, csok, stb. Tehat , ha felelotlen vagy szivsz. Ennyi
A credit crunch utan ez van, ha sok a depod, akkor max 4-5X e . De most mar nagyon kevesen tudnak hitelt felvenni. A bankok be vannak kakilva. Ket haverom is arulja a hazat, 600-800 fonttal mentek fel a havi torlesztok a remortage nal. Itt nincs kamatstop. Megneznem otthon mi lenne, ha a piaci kamatok ervenyesulnenek a hitelekben? Lehet ossze jonne az a 30% eses siman
A 30- 40% nyilván irreális… Figyelemmel követem a II., XII. kerületi társasházi lakásokat valamint a csillaghegyi házakat kb 150-220 M -os kategóriában. Szinte semmi mozgás, pedig több helyet 10-20 milliót is engedtek már. Kb 100 körül is arányaiban hasonlókat tapasztalok.
UK-ban a Bank of Englend szabályozta be 10-éve,az akkori hitelválság után ,hogy éves jövedelmül 4-szeresénál több hitelt nem adhatnak, 25-20-éves fitamidőre sem! De kérem ,ehhez sokkal rosszabb volt,amikor nálunk 2006-2009 között 0 FT-jövedelemre adtak eszköz alapon is jelzákoghitelt.- Csóka élt havi 30-ezer ft-ból, a tötérdztője meg havi 200 CHF-volt beállítva.- Na ná,hogy pát hónap után ezek bedőltek, az első részleteket is magából a hitelből kellett befizetni!
Pont ezt írtam, relaitása nincs, teljesen felesleges ilyen álmokat szőni. Tudok két nagyobb (3 és 4 szobás) pesti panelról is, ami elment mostanában, hetek alatt.
A 40% áresésről ez jutott eszembe:Álom álom édes álom,álomkép Álmodjuk,hogy egymásé leszünk majd még Angyalok ha ránk lenéznek suttogják Lám a földön is van égi boldogság
30-40% esés idén? :D Én is azt mondom, hogy stagnálás - enyhe csökkenés látható, de honnan jött az ide -40%? Gondolod a 100 milliós házat majd valaki odaadja idén 60-ért? Azért ne vicceljünk már...
a lakások értéke továbbra is csökkenö tendenciát mutat különösen Bp ,30-40% minuszos lehet az idén.. Ahogy korábban is irtam frekvenciális helyeken érdemes telkekbe most befektetni , az épitési jog megváltozása is ezt az irányt mutatja , érdemes topkiszerelésü telkeket vásárolni 1500nm felett.
Egyáltalán milyen terület egy tanya jogilag? A lakó, gazdasági épületek, és a mezőgazdasági terület összessége, egy egységként? Gondolom akkor 5000 nm alatt nem jellemző..
Ha idáig korlátja volt az élhető kialakításnak a 3% , és ezután lehet nagyobbat építeni, akkor jobb pozícióba kerül az ingatlan nyilván. De, ha nem ez a helyzet, akkor sztem mindegy .
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link