Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A munkám ma az egyik budaparti irodaházba vitt. Az átadások óta nem jártam a környéken, így most kicsit nézelődtem arra, a Hauszmannig mentem le. Ugyan kissé tájidegen nekem a Kopaszi mellett, de alapvetően egész kellemes lett, szinte nyugat-európai érzést keltett ott sétálgatni. A nem emeleti és Dunára néző erkélyek mondjuk nem tűntek olyannak, amire szívesen kiülnék délutánonkét, ahhoz kicsit zsúfolt, de a közvetlen dunai oldal már jobbnak tűnt. Kár, hogy messze nem az én árfekvésem.
csak info , Mogadischuban Szomália fövárosában 1nm. frekvenciális helyen vagyis a városközpontban 22000 dollárba kerül , bérelni átlagos 220 dollár egy 2 szobás lakás. a nem városközpontba levö igatlanok átlagos ára 16700, havi ezer dolárral elég jól kilehet jönni.
A francia helyzetrol szolo cikk a kereskedelmi ingatlanokrol szol, nezd meg alaposabban. "Les avertissement d’analystes, d’investisseurs et d’économistes à propos du risque d’effondrement du secteur de l'immobilier commercial,..."
Már hogyne lehetne drágább. Egy van belőle. És a lehetőségek végesek. Ökológiai katasztrófa bárhol, bármikor beüthet. Ezzel nem tudsz előre kalkulálni. Előfordult olyan is a horvát tengerparton, hogy 1 hónapos ottartozkodasunk alatt 20 napig gusztustalan habzott a viz. És nem kell hozzá feltétlenül egy kilyukadó tankhajó, hogy örökre tönkretegye az adott térséget. Én szeretem a tengert és a Balatont is de nem szeretem, mikor összehasonlítás tárgya lesz. Az egyik tenger, annak minden szépségével, és hátrányával, a másik egy édesvizű tó, amit ha akarok, 1 óra alatt elérek.
Én mondjuk ezektől a nagy paráktól nem vagyok érintett, totál el tudom képzelni, és nem csodálkoznék ilyen kiszárad, atomháború, felmelegedés, dolgokon, de azért alapból a jobb forgatókönyveket remélem. Különben minek gyűjtögetnék a jövőre? De, nem alaptalanok teljesen ezek a félelmek sztem sem.
Dollár -Forint is pl érdekes pályát futott be szűk 20 év alatt, 2000 körül már volt 300 fölött, 2008 körül 130 valamennyi, aztán kb 2018-19 re ért újra 300 hoz.ha jól emlékszem, de nagyságrendileg így.
'Balcsival kapcsolatban is ezt gondolom, pár évtized múlva sztem nagyon drágák lesznek a jó helyek lent.' Ennél drágább már nem lehet így is szarrá van pörgetve az egész. A Balatonban bármikor kinéz egy ökologiai gond. Becsap egy moszat egy alga, kuka lesz a víz , onnantól semmi nem ér lent semmit. Én még a tenger kiszáradástól is félek. :-)
Igen, ez egy másik olyan dolog ami végtelen vitákra ad muníciót, hogy milyen idótávot nézünk meg egy adott befektetésnél, mely másikkal hasonlítjuk ugyanakkor, előtte-utána.
Buy amd hold... Hát igen , talán ha rizikósabb helyzetben vesz az ember, jó lehet.Persze itt már meg is van a rizikó. Ahogy már írtam, én is vettem OTP T 11200 Körüli átlagon(kaptam osztalékot) De még így sem vagyok biztos benne hogy nagy biznisz lesz... Na, majd meglátjuk.
Jö és érdekes kérdés, sztem is kb így van, csak pénzeszközökkel, kis kockázattal valószínűleg nehéz előzni az inflát hosszútávon. Legalábbis a tényleg értékes dolgok infláját. Lapostévé inflát könnyebb előzni, mint egy 964 es Porsche inflát. És itt én is úgy gondolom hogy a szuper lokációjú ingatlan mindig érték, és ha csak maga a körülötte lévő világ nem változik, és nem lesz szar hely ami jó volt, hosszútávon drágulni fog. Balcsival kapcsolatban is ezt gondolom, pár évtized múlva sztem nagyon drágák lesznek a jó helyek lent. Garda tónál, Starnbergi tónál, a Genfi tónál szintén nincs olcsó ingatlan, pedig ezekben az országokban nem egy tó van ami jó hely Magyarországon egy van.
Varjunk 2-3 evet. Most 16%os hozamok durvak. A tozsde meg all. Ahogy nezem kb annyival no az eszkozok ara amennyi plusz penz kerul nyomtatasa. Utana meg jon a beremelkedes amit az inflacio okoz. En ugy latom hogy fokent egyedi reszvenyeknel a hold and buy nem az igazi... Az index valoban mas egy kicsit. A penztaraknal ugye eloirasok vannak es mukodesi ktg. Na az hosszutavon zabal
Hold and buyt mondtam. Azt hogy olcson veszel es dragan adod az pont nyero taktika. Ertsd kereskedsz az eszkozokkel. De a nyugdijpenztar hold and buy es ez trvi eloiras nekik nagyreszt. Nem is lehet nyero. Sajnos hosszutavon nem lehet menekulni az infla miatt. Talan a kereskedessel.
anno 3x megduplázódott a pénzem a tőzsdén köszönhetően a befhitelnek is... 1-2 bukta volt..pl amikor soros betámadta otp-t és likvidálták a pakkom..... utána 2 hullámban vettem ingatlanokat.. mindegyik duplázott utána adtam el.(egyik az 2hónap alatt duplázott). Amikor senkinek nem kellett a panel akkor azt vettem, amikor kezdtek rápattanni a lakásokra akkor kocsibeállókat üzlethelyiségeket.. Most azok az ingatlanok vannak amiket én a család vagy a cégek használnak.. a befektetésűeket kitáraztam.. kb 1 éve az utolsót. Az ingatlanok hozamához azt is hozzá kell adni amit most használnak a cégek és a bérleti díjat nem kell fizetni.. ráadásul vannak 0,5-2,5% hitelek is ezekben.. így a saját pénzen lehetett több befektetést eszközölni.. (tőke transzformálás) Ha pl otp-be beleültél egy-egy csirkeólas ijedelem idején akkor akkor simán hozzák a 30-60%okat..időtávtól függően. Mindig lehet valamivel keresni.. arany-olaj-gáz-- indexek short vagy long..
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link