Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 15:28
Előzmény: #192537  Törölt felhasználó
Nálam ebbe tartozik a "EUR költés" ebben minden ami nem élelmiszer, nem lakhatás, nem hitel, nem nem EUR-HUF váltás, hanem egyéb de pl a gyógyszertár, vagy muzeum belépők is. 
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 15:25
Előzmény: #192536  Nudli
Ezért gondolom én azt, hogy a bérlemények árai jelenleg a pénz vásárjó erőhöz mérten alacsonyak. Így én itt még egy korrekciót várok. Pénz csökkenés fizetés oldalon nem lesz az ára is szerintem max stagnál (eladási) így valahol ki kellene egyenlítődnie, hogy a vásárló ereje csökken . Ez ugye egy oldalról ki tud akkor ha az árfolyam elszáll, és EUR-ban van pl meghirdetve. Ft alapon érdekessebb lesz.
Nudli
Nudli 2023. 02. 22. 15:19
Előzmény: #192535  EURHUF_goes_to_haven
több féle adózás van, én nem pártolom a sávos adózást, mert 2x annyit dolgozom és keresek akkor miért kellene 3x több adót fizetnem.
A magyaradózás igazságos, minél többet keresel ehhez lineárisan fizetsz adó.
A magyar adózás olyan, alacsonyak az adók de a fogyasztást adóztatják. ezért magas a fogyasztási adó az áfa. Ez egy könnyen beszedhető adóforma és ha megtakarítasz akkor nem fizetsz adót csak amikor költesz. 
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 15:17
Előzmény: #192532  EURHUF_goes_to_haven
Csinálj majd egy olyan zsebet is, hogy elb...va. Erre egy idő után szükség van, ez az, ami akkor és ott épp jó ötlet költeni, aztán nem érdekel később, hogy megérte-e vagy sem. Optimális mértéke életkortól és élethelyzettől is függ, de ha elég magas a jövedelmed, akkor azért jó, mert nem az egészet szórod el hülyeségekre. 
Nudli
Nudli 2023. 02. 22. 15:10
Előzmény: #192494  csakegynick
A matek a magyar lakásoknál sem jött ki már jó pár éve.
Egy 75 nm-es lakás Bp belső városrészében már 750e/nm áron sem volt jó üzlet kiadásra.
56m forint ezt kb 150.000ért lehet kiadni. az 1,8m/év ha semmit nem adózol és semmit nem teszel félre felújításra akkor 3,2% kamat. 
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 15:06
Előzmény: #192533  Nudli
Ez így van csak van 2 hatalmas különbség. Németországban egy fizetéshez mérhetően alacsony fix összeget adtak, és a béreket igyekeznek fejleszteni szakszervezet által vagy pl adókedvezmények. Magyarországn MINDENKI kap, az is aki hajléktalan és értelmezhetetlen számára, de dolgozik és fizet adót pl és az is aki milliárdos . 
Német orszgában inkább szociális alapú a támogatások nagyrésze pl munkanélküli segély se jár ha egy háztartásban a másik keresőnek olyan magas a fizetése. És akkor még nem beszéltünk a több kulcsos adóról, illetve arról, hogy alapvetően hasonló a havi elvonás, de itt kb mindenki tisztában van vele, ha ad le adóbeavllást szinte biztos, hogy igényelhet vissza dolgokat. Ez magyarországon csak a vállalkozóknak adatik meg. 
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 15:02
Előzmény: #192522  Törölt felhasználó
Remélem valóban így lesz :). Egyelőre még mindig várok a kincstárra hogy megnyissa.
Nudli
Nudli 2023. 02. 22. 15:02
Előzmény: #192485  kukor-ica
a kormány azért nem piacgazdaság barát mert az emberek sem azok... kádár népe nehezen áll át. 
Lásd chf hitel vagy a mentsük meg bíróicákat mozgalmak.. 
Amúgy változik a világ is,  a vadkapitalizmus és a kommunizmus közé ékelődik a szociális piacgazdaság.. a németek is besegítenek a rezsibe.. de sok országban megjelenik az emberek közvetlen támogatása..
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 15:01
Előzmény: #192531  Vodafonelive
Ez tény. én se írom hogy a kenyér mennyi volt, de azt igen hogy pl mennyi ment el élelmiszerre, mennyi lakhatásra, hitelre, mennyi volt a bevétel mennyi az autó (annak fogyasztását is írom). emellett van egy általános költés amibe a fentiekbe nem sorolható kiadások kerülnek. Én 2 grafikont csináltam (megoszlást csinál maga az app, de az túlzottan nem informális ) 
1- összes kiadás bezétel idősítkon -->ebből látsz MINDEN kiadást és bevételt a meredekség adja hogy jó irányba haladsz e . (ha perverzen visszagondolok akkor intergál a függvény alatti terület az összes költés és derivált a meredekség :) ) 
2- hitelt számlán gyűlő pénzt levonva (ebben jelenleg csak likvid tőke van ,de ide fogom sorolni pl a PMÁP számlákat is. És igen utólag visszanézve látja az ember, hogy mi volt TÉNYLEG nagy kiadás, és mi kevésbé. Nem mondtam hogy kötelező, csak egy tanács volt. ;) 
És ebből a szempontból pl látni, hogy 2019 ben a fizetés mekkora % át tudta az ember "megtakarítani" és most mennyit tud. (ez a havi mozgása a függvénynek.) Feleségem szerint is hülyeség, de szerintem ad egy tudatosságot. Az meg hogy drága lesz és csak utólag derül ki, önbecsapás. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 02. 22. 14:48
Előzmény: #192528  Törölt felhasználó
Értem de ahogy a kolléga is írta, a boldogságot szomorúság követné. Én a hiteleimről és az elején összeadott kiadásaimról csináltam egy excel táblázatot. Na eeeez nagyon fontos volt amikor már láttam a kiadásokat. Konkrétan csak fogom a fejemet amikor számolgatom, hogy ha ennyit törlesztenék előre, meg annyit raknék félre mi lenne. Rossz ránézni, mert a diákhitelektől 4-5 évnél előbb nem fogok menekülni ha mellette már szeretnék bakancslistás országba elmenni kikapcsolódni.
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 14:37
Előzmény: #192527  kukor-ica
Ja hát mi a megtakarítással voltunk így. Soknak láttuk és gondoltuk, de semmire nem volt elég. Van ilyen. 
kukor-ica 2023. 02. 22. 14:36
Aki előfizető, attól kérdem: van ebben bármi újdonság, amiért érdemes 3 rongyot adni?
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230222/megalltak-az-arak-itt-erdemes-lakast-venned-ha-igazan-jol-akarsz-jarni-598328
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 14:35
Előzmény: #192525  Vodafonelive
Utólag nem tudnánk mi mennyi volt, évekkel később.
Egyébként csak 4 kategóriát írunk. Jövedelem, autó, lakhatás és a többi egyben.
Ennyil bőven elég. Tehát nem tudjuk mennyiért vettünk kenyeret. 
kukor-ica 2023. 02. 22. 14:33
Előzmény: #192526  Törölt felhasználó
Én is tudatos vagyok pénzügyileg, túl sok is talán az excelem, de sokszor vannak dolgok, amiket jobb lenne inkább jótékonyan nem tudni... (és most csak az anyagiakra, kiadásokra, bevételekre gondolok.)
Ha összeadok bizonyos dolgokat, akkor néha kiderül, hogy nekem ez milyen sokba került, és elszáll az az öröm, amit okozott...
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 14:26
Előzmény: #192525  Vodafonelive
Nem leszünk előbbre semmivel. Csak azért írjuk, mert fogalmunk sem lenne mi mennyi volt vagy mittudomén. Az autó fogyasztása is ilyen. Mutatja az autó, de semmi köze a valósághoz. Az autóink jobb fogyasztást mutatnak a valóságnál. De pl. nem tudnám, hogy mennyi a lakhatás költsége, a bolti kiadás, az autók fenntartása. Ha ezeket nem tudjuk, akkor azt sem tudnánk, hogy megéri vagy nem éri meg dolgozni. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 02. 22. 14:16
Előzmény: #192524  Törölt felhasználó
Rendben és mivel leszel emiatt okosabb, hogy ha minden inflálódik, az ember folyamatosan változik-alkalmazkodik? Megmondom. Semmivel sem. Az albérlet nem lesz olcsóbb, a benzin nem lesz olcsóbb, az élelmiszer nem lesz olcsóbb és még sorolhatnám.
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 14:12
Előzmény: #192521  Vodafonelive
Utólag kell a jegyzet. Most tudom mennyiért tankolunk, de 7 év átlagát nem tudnám.. Laktunk 700 dollárért, laktunk 1300 dollárért, stb..., de az átlag 960 $. Nem tudnám.
A fizetést sem tudnám. Semmit nem tudnék jegyzet nélkül. Egyébként kockás füzet.
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 14:01
Előzmény: #192518  EURHUF_goes_to_haven
A férjem mindig írta, talán pár évig nem 1986 óta.
Anyám 1958. óta írja. 
Jelenleg írnunk is kell, mert dollárban magyar ésszel teljesen értelmezhetetlen. Először azt hittük, hogy a centet nem kell írni. De kell, mert úgy pontos. 
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 13:50
Előzmény: #192520  EURHUF_goes_to_haven
Helyes, majd meglátod, mikor eljön az a pillanat, hogy a megtakarítás nagyobb, mint a meglevő hitel, na onnantól kezdve fülig ér majd a szád, hogy ezek a hülyék azért inkább fizetnek neked, hogy ne fizesd vissza a hiteled.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 02. 22. 13:48
Előzmény: #192518  EURHUF_goes_to_haven
Valóban, ahogyan mpagnes mondja a házasság mindenkit összeköt. Ebben az esetben a cumivonaton vannak jelenleg és nem mostanában szálhatnak le róla. :)
SZVSZ nem értek egyet, 2018-19 között 13 hónapig mindent feljegyeztem egy appban ami pár cent volt, szintén ki lehetett exportálni. Soha, egyszersem néztem meg, hogy mit vásároltam és költöttem. Konkrétan zavart, hogy rengeteg idő kellett arra mire felvettem a megvásárolt termékeket, én butaságnak tartom, nem kell ahhoz applikáció, hogy tudd min kell meghúzni a nadrágszíjat. :)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek